Član
- Učlanjen(a)
- 05.09.2009
- Poruka
- 7.315
Međunarodna zajednica su, kratko i jasno, SAD! Tako je zadnjih dvadesetak godina, kao i danas. To što Amerika svoje vojne i druge razne intervencije po zemaljskoj kugli, vrši pod plaštom Ujedinjenih nacija, ili radi "zaštite demokrtskih vrijednosti", ne mijenja ništa na stvari. Ne mijenja ništa na stvari i kada to radi bez odobrenja Savjeta bezbjednosti. Kada je Klinton odlučio da bombarduje Srbiju i kada je to uradio, nigdje nikada nije rečeno da je to odlučio Klinton, nego međunarodna zajednica.
Definitivno na različite stvari stavljamo akcente. Meni je ipak presudno da smo u celoj priči imali izbor i stalo da mi je da u potpunosti prvo samom sebi da razjasnim pitanje naše odgovornosti pa i pravde i pravičnosti bez obzira što je međunarodno pravo dosta puta tumačeno na našu štetu.
Prvo, međunarodno odnosi nisu tako jednostavni da bi se mogli definisati u neoliko par rečenica. I pored toga što su mnoge odredbe povelje UN uopšte definisane nesumnjivo je i da su kršene i to pre svega od članica Saveta bezbednosti, ne samo Amerike, koji po povelji ima funkciju održavanja mira i bezbednosti u svetu. Pre tome sama priroda funkcije omogućava takvo ponašanje. Stavljanje Amerike u prvi plan pre svegaje krivica ostalih članica SV ali i drugih moćnih država. Meni je tu najgore što je NATO organizacija koja osnovana od UN-a samovoljno sebi namenio ulogu faktora stabilnosti i bezbednosti...
Prema tome zakonitost i pravičnost su krajnje uopšteni pojmovi koji u krajnjoj liniji imaju za cilj da podrže osećaj pravilnosti u nekom ponašanju. Događaji o kojima govorimo imaju svoju hronologiju, složenost i mnogo momenata koji se mogu tumačiti ne samo na način koji je po nama (kao državi) jedini ispravan i moguć...