To sto ti pricas su upravo filozofije.
Svi ljudi su nastali od jednog ljudskog para Adama i Eve, a posto je subota data njima kao praocima ljudskog roda a ne Mojsiju kako ti kazes jer je subota uspostavljena jos u raju, onda je i svaki potomak Adama i Eve znao sta Bog od njega ocekuje u odnosu na subotu, i da je subota sveti dan odvojen od Boga za svetu upotrebu.
To sto su se ljudi nakon pada u greh okrenuli od Boga nije izgovor za gubljenje svesti o suboti i njeno krsenje, Bog je upravo i podigao Izrailjski narod da istinu o Bogu objavi svim narodima koji su usled pada i otudjenja izgubili svest o Bogu.
"I postaviću znak na njih, i poslaću između njih koji se spasu k narodima u Tarsis, u Ful i u Lud, koji natežu luk, u Tuval i u Javan i na daleka ostrva, koja ne čuše glas o meni niti videše slavu moju, i javljaće slavu moju po narodima" ( Isaija 66. 19 )
Jerusalim je podignut kao dom molitve svim narodimaa ne samo za Jevrejski.
"I učaše govoreći im: Nije li pisano: Dom moj neka se zove dom molitve svim narodima?
A vi načiniste od njega hajdučku pećinu" ( Marko 11. 17 )
[SUP]"[/SUP]Ustani, svetli se, jer dođe svetlost tvoja, i slava Gospodnja obasja te.
I narodi će doći k videlu tvom i ka svetlosti koja će te obasjati.
Tada ćeš videti, i obradovaćeš se, i srce će ti se udiviti i raširiti, jer će se k tebi okrenuti mnoštvo morsko i sila naroda doći će k tebi.
Mnoštvo kamila prekriliće te, dromedari iz Madijana i Efe; svi iz Save doći će, zlato i kad doneće, i slavu Gospodnju javljaće.
Ostrva će me čekati i prve lađe tarsiske, da dovezu sinove tvoje iz daleka, i s njima srebro njihovo i zlato njihovo, imenu GospodaBoga tvog i Sveca Izrailjevog, jer te proslavi.
I tuđini će sazidati zidove tvoje, i carevi njihovi služiće ti; jer u gnevu svom udarih te, a po milosti svojoj pomilovaću te.
I tvoja će vrata biti svagda otvorena, neće se zatvoriti ni danju ni noću, da ti se dovede sila naroda, i carevi njihovi da se dovedu.
Jer narod i carstvo, koje ti ne bi služilo, poginuće, takvi će se narodi sasvim zatrti.
Slava livanska tebi će doći, jela, brest i šimšir, da ukrase mesto svetinje moje da bi proslavio mesto nogu svojih.
I sinovi onih koji su te mučili doći će k tebi klanjajući se, i svi koji te preziraše padaće k stopalima nogu tvojih, i zvaće te gradom Gospodnjim, Sionom Sveca Izrailjevog" ( Isaija 60 poglavlje ).
Prema tome, zakon i subota su dati svim narodima preko praotaca ljudskog roda Adama i Jeve, a preko Izrailja je Bog zeleo upravo da ovaj zakon i istinu o njemu objavi svim okolnim narodima koji su izgubili svest o njemu i usled pada okrenuli se mnogobostvu.