Član
- Učlanjen(a)
- 28.03.2013
- Poruka
- 13.330
Izvorni spisi.
Fino, navedi mi bilo koji izvorni spis Novog Zaveta da sadrzi Bozje ime YHWH???
To je poenta, nismo mi Jevreji da izgovaramo YHWH ako ga u NZ uopste nema. Ta vasa prica da je neko izbacio ime odtle ne pije vodu, niko nije izbacio Ime iz NZ i Bozja Rec se "ne moze falsifikovati" jer Bog je cuva!
Ni jedan od 5000 postojecih manuskripata NZ ne sadrzi to ime..
YHWH imas samo u Starom Zavetu, i mi nismo u obavezi da vracamo nesto na cemu ni apostoli niti Hristos nisu insistirali, zato za nas ono nije vazno.
Kada nam dokazes da u NZ ima imena, onda ce i nama ono biti vazno i vraticemo.
Inace Ime , ne izbacuje moja crkva, vec su sa tom praksom zapoceli Jevreji, i to je uradjeno u septuaginti, da bi se grcima "prenelo znacenje imena", pa su YHWH koje znaci "on uzrokuje da postaje"(STVORITELJ) preveli ekvivalentnom grckom recju Gospod(KIRIOS), jer to znaci isto.
Svako se ime menja sa prenosom u drugi jezik, i tako bi na primer ime moje majke "Nada" kada bi zivela u americi, ako se odseli bilo "Hope". Dakle znacenje imena je ono sto je jevrejima bilo vazno i zato se prenosi njegov smisao u drugi jezik.
Jehovini Svedoci ovo sve izvrcu i tvrde da je neko izbacivao. Niti su jevreji izbacivali niti smo mi, ne postoji zla namera, to ime je njima najsvetije.. Objasnio sam gore za septuagintu zasto je tako radjeno, ali ti nisi svestan toga i zato ti nas optuzujes a mi nemamo nikakve veze sa izbacivanjem, niti smo u obavezi da prevodimo YHWH kad nisu to ucinili ni Jevreji pisuci septuagintu za grke..
Ima li Jehove u izvornim spisima...ima!
Ima li Jehove u Bibliji koju kupis, recimo u tvojoj crkvi, nema!
AKO JEVREJI KOJI SU ZNALI HEBREJSKI PREVODE IME ZA GRKE KIRIOS, ZASTO BI MI OSTAVILI YHWH?
Pa imate li vi razuma uopste?
Jel znas ti kome su Jevreji prevodili SZ?
GRCIMA!
I zamisli sad ostavis tamo "hijeroglif imena"(YHWH) u tekstu, i ni jedan grk ga ne moze procitati.
Ima li to smisla???
E ZATO SU JEVREJI "PREVELI IME" U SEPTUAGINTI I NEMA TU NIKAKVOG IZBACIVANJA!
*I Jehovini Svedoci su pametni,pa nisu ostavili YHWH u hebrejskim slovima, jer nijedan srbin-hrvat to ne bi mogao procitati!
Ali ipak tvrde da su prevodioci septuaginte ostavili grcima "hijeroglif" i da nisu pisali KIRIOS.
PA KOJI BI GRK TO PROCITAO???
Jel znas ti koja je to smejurija i lingvisticki i nedokazivo iz manuskripata samog teksta???
U svakom slucaju, Biblije koje se prodaju u tvojoj crkvi nisu u skladu sa izvornim spisima!
E sada ako ti treba krivac trazi ga sam!
Dokazao sam vise puta i ovde i na drugim temama da jesu u skladu sa izvornim spisima.
Ako septuaginta za Grke ne sadrzi ime, a pisci NZ citiraju odatle i smatraju tekst validnim,onda i mi sa punim pravom mozemo nas smatrati validnim i bez imena.
E upravo je to ono sto sam gore pricao.
Pravoslavnu crkvu zabole za tim da se greska koja je naneta Bozijem imenu, ispravi. I da se Jehovino ime vrati na mesta gde se nalazi u izvornim spisima. Sta je tvoja crkva uradila... nista! Sta ce tvoja crkva po pitanju ovoga uraditi... nista naravno kao sto ni do sada nije uradila.
Nece nikada jer nema razloga za to.
Apostole zabole za ime, pisce septuaginte zabole za ime, zato i nasu crkvu zabole.
Ali ipak cenim od tebe iskrenost i priznanje.
Nisam nista priznao, mi smo u pravu, vi niste.
Drugo, apostoli su i te kako izgovarali Jehovino ime.... pokazao sam ti to dosta puta do sada, ponovicu ako je potrebno.
'Isus odgovori: ako se ja sam slavim, slava je moja ništa: otac je moj koji me slavi, za kojega vi govorite da je vaš Bog.'
Nikada Isus nije izgovorio ime, niti su apostoli, to nije zapisano nigde u NZ.
Hrist ovo govori Jevrejima a njihov Bog je Jehova!
Naravno, za njih je bio Jehova a Isus nikada nije izgovorio to ime, jer da jeste momentalno bi ga kamenovali i optuzili da uzima ime uzalud, a to nikada nisu ucinili..
Oni su hteli da ga ubiju i trazili su bilo sta..
Propada vam teorija na sve strane