Jehovini svedoci!

Član
Učlanjen(a)
15.01.2013
Poruka
555
Hvala ti na iskrenom odgovoru! Dakle ti bi pucao u svog brata po veri ako bi se našao na protivničkoj strani? Šta misliš da li bi Isus Hrist uzeo oružje u ruke da brani svoju državu i u koga bi on pucao, u one za koje će kasnije dati život??? Pronađi informacije o hrišćanima 1.VNE o tome da li su se odazivali pozivu da pristupe rimskoj vojsci!

Kako ti onda ispunjavaš Božju zapovest "voli bližnjeg svoga kao samog sebe" ako više slušaš vlasti nego Jehovu Boga?

Ako iskreno odgovoriš na ova pitanja dobićeš i jedan od odgovora na pitanja koje si meni postavio!

:mig:



I za tebe, kao i za sve adventiste važi isto pitanje kao i za Ultravoksa: Reci ti nama da li ti i pretstavnici tvoje religije odlazite u rat kad vas pozove vlast države u kojoj živiš?

Biblija nam kaže da Jehova dozvoljava da ljudske vlasti egzistiraju isključivo za dobro ljudi, ali kad dođe do konflikta između ljudskih vlasti i Jehovinog zakona onda bez ikakvog kolebanja i razmišljanja slušamo Jehovin zakon!

Razmisli koga treba slušati kad te pozovu u rat, kad ti narede da ubijaš svog bližnjeg, kad ti zabrane da slušaš svog Stvoritelja i principe njegove reči, ljude ili Jehovu? Evo šta su apostoli odgovorili tadašnjim vlastima:

Тако су их довели и поставили у дворану Синедриона. А првосвештеник их је испитивао 28 и рекао: „Строго смо вам забранили да не учите у то име, а ви сте напунили Јерусалим својим учењем и хоћете да на нас навучете крв тог човека.“ 29 А Петар и други апостоли на то су рекли: „Богу се морамо покоравати, а не људима. (Dela apostola 5:27-29)

Nema apsolutno nikakve dileme koga treba slušati pre! Ti i ostali, koji ste spremni da slušate pre ljude i zakon koji predstavljaju i spremni ste da pucate u svoje suvernike i u svog bližnjeg, dobro razmislite da li je bolje biti dezerter po ljudskim zakonima ili dezerter po Jehovinom zakonu!!!

Ja i više od 8.000.000 Jehovinih slugu u svetu više volimo i drago nam je da budemo, kako nas ti optužuješ-dezerteri u očima ovog sistema stvari!

:mig:

To šta ste dezerteri (između ostalog), to vam je najmanji problem. Odrekli ste se jedinoga Boga i prihvatili nekakvog jehovu. Ni vaš tzv., jehova vam ne može verovati jer ste već jednom izdali ono šta vam je bilo najsvetije. Kad bi i postojao, ko bi mu mogao garantovati da i njega nebi izdali kad bi vam se to prohtelo.
Ponavljam: (jer vidim da ti treba)
Izdali ste sopstvenu veru i prešli u nekakvu sektu. Vaš problem je: Šta bi mogli još izdati.
Nitko si nebi smeo dopustiti luksuz da takvima bilo šta veruje.
 
Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.255
Nije da branim JS - nego branim Istinu!
Uvijek daj sve - koji je to stih, koja knjiga?
Zašto ne pogledaš i okolinu?
Da li si namjerno izbacio ovaj stih - ili - nisi znao?

"Neće u kraljevstvo nebesko ući svaki koji mi govori:
Gospodine, Gospodine!
nego onaj koji vrši volju Oca mojega, koji je na nebesima[/B].
ne mogu da pišem dugacko, posto sam preko mob. Naravno da sam znao, ali ovde se radi o tome da JS sebe nazivaju Jehovinim imenom i time tvrde da ce biti spaseni, isto kao i prica o brojnosti, koja je u poredjenju sa ostalima smesna.. Ono sto je činjenica a sto sam ja hteo da istaknem jeste da je Isus rekao: ,,i bicete mi svedoci od jerusalima do preko celoga sveta,, a oni se ovde nazvaju ,,Jehovinim svedocima,, namerno zanemarujuci činjenicu da treba da budu: ,,Isusovi svedoci,, cak mu se i ne mole, kao sto se Apostol Stefan molio Isusu, njima je to zabranjeno. Time ga lukavo poriču a da toga nisu ni svesni
 
Učlanjen(a)
18.02.2014
Poruka
1.805
ne mogu da pišem dugacko, posto sam preko mob. Naravno da sam znao, ali ovde se radi o tome da JS sebe nazivaju Jehovinim imenom i time tvrde da ce biti spaseni,

Ista stvar ti je i kod Subotara -
samo oni koji slave Subotu - bit će spašeni.

isto kao i prica o brojnosti, koja je u poredjenju sa ostalima smesna.. Ono sto je činjenica a sto sam ja hteo da istaknem jeste da je Isus rekao: ,,i bicete mi svedoci od jerusalima do preko celoga sveta,, a oni se ovde nazvaju ,,Jehovinim svedocima,, namerno zanemarujuci činjenicu da treba da budu: ,,Isusovi svedoci,,

Za čiju riječ - nauk je svjedočio bilo koji SZ prorok?
Jahvinu - ili - Isusovu?

Za čiju riječ - nauk je svjedočio Gospodin Isus?
Jahvinu - ili - SVOJU?

cak mu se i ne mole, kao sto se Apostol Stefan molio Isusu, njima je to zabranjeno.

Kome se je Gospodin Isus molio?
TKO je Taj Bog kome se Isus molio?

Koju molitvu je Isus dao ljudima?
Da se mole Njemu - Isusu,
ili - nemome Drugome?
I TKO je TAJ?

Isusu se ne moli.
Isus je posrednik do Boga.
Isus nije Bog.
Moli se Bogu Ocu JAHVI u Isusovo Ime.

Provjeri - pa dojavi - jel istina.

Time ga lukavo poriču a da toga nisu ni svesni

JS imaju Isusa na skoro 99% na točnom mjestu,
ali postoji ono - 1 mjesto,
koje poništava 99 dobrih.

JS imaju kao i Subotari - jer su zajedno bili prije,
krivonauk da je Isus = Anđeo.

Isus je TIJELO - Anđeo je Duhovno Biće.
 
Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.255
Ista stvar ti je i kod Subotara -
samo oni koji slave Subotu - bit će spašeni.

Za čiju riječ - nauk je svjedočio bilo koji SZ prorok?
Jahvinu - ili - Isusovu?
Za čiju riječ - nauk je svjedočio Gospodin Isus?
Jahvinu - ili - SVOJU?


Isus Hristos je rekao "Pregledajte pisma... jer ona svedoce o Meni". Sve sto ja radim u Svetom Pismu, ja pregledam Pismo i trazim svedocanstvo o Isusu.
Dok vi pregledate pisma i trazite ''svedocanstvo o Jehovi''. Zato je Istina od vas sakrivena, jer: 'u Isusu je sakriveno svo blago spoznanja i Istine'' , nije ono u ''Jehovi'' , jevreji su imali svedocanstvo 'o Isusu'' ali je od njih bilo sakriveno, za proroke se kaze da su: ''proroci.. tražili i ispitivali.. vreme u koje je javljao Duh Hristov u njima, i u napred svedocio za Hristove muke i za slave posle toga''(1.petrova 1:9) , oni su svi pisali o 'Isusu Hristu' a ne o 'Jehovi', samo je to bilo sakriveno od njih, a 'stena koja ih je pratila bese Hristos''.(1. kor. 10:4)
Ceo stari zavet ti je prica o ''Isusu Hristu'', pa kako ti mene pitas, ''za ciju rec-ili nauku'' , je svedocio bilo koj SZ prorok?
Ovde ti se cak i ''duh'' kojim su bili nadahnuti nazaiva ''duh Hristov''.
Oni govore o Hristu i svedoce njegovu nauku!

Gde u starom zavetu Jehova kaze jevrejima da ce biti upuceni u ''svu istinu'' , to je samo u novom zavetu, gde se kaze da ''je sve blago spoznanja i Istine SAKRIVENO u Isusu''.
Ti na ovaj nacin ostajes u starom zavetu, i ''pokrivalo ostaje na licu tvojemu'' prilikom citanja svetog pisma, ali kada se obratis Hristu 'skida se pokrivalo'.
Ti dakle ostajes u starom zavetu, i ti ne vidis nista vise od ''Jahvea''. Kao sto ni jevreji danas ne vide Isusa...




Kome se je Gospodin Isus molio?
TKO je Taj Bog kome se Isus molio?
Koju molitvu je Isus dao ljudima?
Da se mole Njemu - Isusu,
ili - nemome Drugome?
I TKO je TAJ?


Ako uzmes 'model molitvu' koju je Isus naucio svoje ucenike da se mole, nigde im nije rekao da treba da nazivaju Boga 'Jahve' vec 'Otac', zar je to cudno buduci da ga ni sam nije spominjao i da je u ono vreme izraz 'Jahve' bio zamenjen sa izrazom 'PIPI' u njihovim biblijama, sto znaci 'Tata'?
Nema tog 'Jahve' o kojem ti govoris ovde, Isus se moli da bi nama ostavio primer kako da se molimo Ocu dok je bio na zemlji, buduci da je bio na zemlji i u unizenom ljudskom telu(''on se ponizio i uzeo oblicje sluge''), on je u tom trenutku bio manji od Boga, zato nije nista cudno sto mu se moli.
Ako vec hoces da kazes da je molitva koju je on ovde dao, ''model molitva'' i da treba na isti nacin da se obracamo Bogu, zasto se onda ovde ne spominje ''U Ime Isusa'' , buduci da nam je na drugom mestu rekao da se molimo u njegovo ime?
Dakle jako gresis, i ako hoces da kazes da je ovo nacin na koji treba da se molimo, i to striktno pravilo, ti onda moras iskljuciti upotrebu 'Jehovinog Imena' pa cak i izraz ''U ime Isusa'' u molitvi, buduci da ga ovde nema..

Dakle ovo nije nikakav model i striktno pravilo koje mi treba da sledimo.
Covek se ne moli vodeci racuna o nekoj magicnoj formuli i striktnom pravilu, vec vodi dijalog i razgovor sa Bogom...

Ko je taj ''Otac'' kome je Isus ucio da se molimo?
Ne kaze li se da je Isus Hristos: ''Bog silni, Otac vecni, Knez mirni” (Isaija 9:6).
Dakle on je taj ''Otac'' kome se mi obracamo!

I kada je govorio Filipu: ''Koji vide mene, vide Oca; pa kako ti govoriš: Pokaži nam Oca?''(jovan 14:9) , mislio je doslovno to sto je rekao, upravo zbog stiha iz Isaije 9:6 , koji ga tako i naziva...

Isusu se ne moli.
Isus je posrednik do Boga.
Isus nije Bog.
Moli se Bogu Ocu JAHVI u Isusovo Ime.
Provjeri - pa dojavi - jel istina.



Ako se Isusu ne moli, zasto mu se apostol Stefan molio:
(ne moram nista da proveravam, ti bi trebao da proveris.)

''I kamenovahu Stefana, koji se moljaše Bogu i govoraše: Gospode Isuse, primi duh moj!
Onda kleče na koljena i povika iza glasa: Gospode, ne uračunaj im grijeh ovaj! I ovo rekavši, usnu.''(dela 7:59)

Kome se on molio?
Ako molitva predstavlja cin obozavanja, onda je ovde jos jasnija cinjenica da onaj kome se molis jeste Bog!
Zato J.S. sakrivaju i manipulisu ovim tekstom, zabranjujuci vernicima da se mole direktno Isusu Hristu, jer kada bi mu se molili, onda bi oni bili osvedoceni da je Hristos Bog.
Ja te pozivam da se direktno obratis Isusu Hristu u molitvi i upitas ga ko je on?

Kao sto su se Apostol Stefan i svi ostali Apostoli molili, tako treba i ti:
''Pavle i Sosten... sa svima koji na svakom mestu prizivaju ime našeg Gospoda Isusa Hrista, koji je i njihov i naš"
(1. Korinćanima 1,1-2).



JS imaju Isusa na skoro 99% na točnom mjestu,
ali postoji ono - 1 mjesto,
koje poništava 99 dobrih.

JS imaju kao i Subotari - jer su zajedno bili prije,
krivonauk da je Isus = Anđeo.

Isus je TIJELO - Anđeo je Duhovno Biće.


Ti mesas neke nauke i pravis miks vere, sto je najgora kombinacija skupljas jeresi malo od jednih malo od drugih i onda pravis ''novu veru'', umesto da citas bibliju za sebe, i da sam donosis zakljucke, ti sledis njihova tumacenja.

Kakve veze ima sto je Isus bio telo dok je bio na zemlji? Zar se ne kaze da je postojao pre ''svih drugih, i da je kroz njega stvoreno sve sto je na nebu i sto je na zemlji''?

Buduci da je ''sve je kroz njega stvoreno, i nista sto je stvoreno nije stvoreno bez njega''(jovan 1:3).
Ako je sve ''stvoreno'' doslo u svoje postojanje kroz Isusa u ovom tekstu, i ''nista stvoreno nije stvoreno bez njega''. Ako je Isus ''stvorenje'', onda je on nekako morao sam sebe da svori!
Da li shvatas apsurd te teologije?
 
Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
06.02.2010
Poruka
535
Možete da radite šta god želite ali dok god ste poslušni više ljudima nego Bogu, ne vredi vam apsolutno ništa!

Dakle dokle god slušate državne vlasti i odlazite u vojsku i spremni ste da pucate u svog bližnjeg, slušate više ljude nego Boga! Razmislite sami da li se to Bogu dopada ili ne!

Nema potrebe da razgovoaramo ni o čemu drugom! Ovo je azbuka pravog i čistog hrišćanstva!
 
Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
07.09.2012
Poruka
226
Možete da radite šta god želite ali dok god ste poslušni više ljudima nego Bogu, ne vredi vam apsolutno ništa!

Dakle dokle god slušate državne vlasti i odlazite u vojsku i spremni ste da pucate u svog bližnjeg, slušate više ljude nego Boga! Razmislite sami da li se to Bogu dopada ili ne!

Nema potrebe da razgovoaramo ni o čemu drugom! Ovo je azbuka pravog i čistog hrišćanstva!
Amin {nisam Jehovin svedok (sve dok ne shvatimo - da se Bogu ne inatimo - KO Je GOSPOD Isus), ali im, ovde, evo samo PLUS)}!
 
Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.255
Malecki, ti bi s nama da diskutujes? Svaka cast ako si promenio svoj stav da vodis ''monolog'' i predjes u ''dijalog''. Tu bih te pohvalio!
Sto se tice vojne neutralnosti, nemam protiv toga nista, svako neka postupa po svojoj savesti. Jehovini svedoci nisu tu izuzetak, imamo nazarene, adventiste, pravoslavce itd.. koji zbog svoje savesti ne sluze vojsku..

Ali moj stav je da --> kao sto bi svako od vas branio svoju kucu ako je napadnuta, branio bi i drzavu ako ona vodi odbrambeni rat(jer moja kuca je moja drzava).
Onaj ko napada (moju kucu-drzavu) ako me napada nije moj brat po veri, vec nevernik, jer ja polazim od sebe, da nikad ne bi napao svoju bracu po veri, niti bi ucestvovao u ratu koji ima za cilj napadacki stav.
Dakle samo u svrhu odbrane bi uzeo oruzje.

Medjutim mi jos nismo dosli do toga, da po prorocanstvu: ''prekujemo svoje maceve u plugove'' to ce se desiti u buducnosti, kada Bog obnovi zemlju, zato i nema logike to primenjivati na nase vreme koje je sve samo ne mirnodopsko..

Kada je nakon smrti Isusa neki vojnik postao hriscanin od njega se nije zahtevalo da prestane sa vrsenjem vojne sluzbe, vec naprotiv. To se vidi iz slucaja Kornelija a i pre toga:
Isus je bio zadivljen Rimskim Centurionom (oficir koji je pod sobom imao 100 vojnika) koji mu se obratio. Centurionov odgovor Isusu jasno je pokazao njegovo razumevanje autoriteta, kao i njegovu veru u Isusa (Matej 8:5-13). Isus nije optuzio njegovu karijeru!

Isto tako kada su vojnici pitali Jovana sta im je ciniti da se spasu, on im nije naredio da napuste vojnu sluzbu:
''Pitahu ga pak i vojnici govoreći: A mi šta ćemo činiti? I reče im: Nikome da ne činite sile niti koga da opadate, i budite zadovoljni svojom platom.'' .(luka 3:14).
Jel im rekao da napuste vojnu sluzbu, NIJE!
Cak im je rekao da ostanu u vojnoj sluzbi i ''budu zadovoljni svojom platom!''

Iz svega ovoga jasno se da videti da biblija, i najvaznije novi zavet - nije protiv vojne sluzbe, vec zagovara pravedno obavljanje te duznosti. Cak sta vise vojni poziv se u ono vreme postovao, jer to su bile vlasti:

''...nema vlasti koja nije od Boga - one koje postoje, Bog je postavio. Stoga, ko se suprotstavlja vlasti, protivi se Božijem poretku...Ona je Božiji sluga za tvoje dobro. Ali, ako činiš zlo, boj se jer ona ne nosi mač uzalud...Zato joj se treba potčinjavati ne samo zbog gneva nego i ZBOG SAVESTI.''(rimljanima 31:1-6).

Naravno, ako vlast cini ono sto je nepravedno, ne treba joj se potciniti, ali ako vrsi odbranu treba joj se potciniti..
Zato su hriscani postovali autoritet vlasti i vojske i ni od koga se nije zahtevalo da napusti tu sluzbu, vec samo da je savesno obavlja...
 
Član
Učlanjen(a)
07.09.2012
Poruka
226
Svetlost istine je napredna te je "...put pravednički kao svetlo videlo, koje sve većma svetli dok ne bude pravi dan" (Priče 4,18). Stoga je i Sam Gospod - te samim Apostolima - Rekao da Ima još mnogo šta da im Kaže ali da tada to nisu mogli da nose (Jovan 16,12) te je u takvim okolnostima bilo i bolje privremeno ostaviti ljude (kada već nemaju veru da Sam Bog Treba i Može da ih Brani pod uslovom potpune vernosti: Psalam 91, naročito 8. stih) da imaju ikakvu zaštitu no da usled fanatizma uvedu ispravan princip iza kojeg, međutim, Bog, prirodno, ne Može da Stoji kao njihov Zaštitinik budući da su, dakle, tek formalisti (a ne, dakle, pravi vernici). Osim toga, Jevrejski narod je za Hristovog vremena bio u velikoj duhovnoj tami te ni iz tog razloga nije bio spreman da nosi ni teret poštovanja nekih principa koji su danas uvreženi i među mnogim obrazovanim ateistima, što je činjenično te i nama - svima, poznato.

No, i pored toga, u Pismu nalazimo dovoljno dokaza da vernici, naročito mimo Teokratski uređenih država (jer se svi primeri koje Mire000 navodi odnose na Teokratiju - Izraela, kao Božjeg naroda, ili, pak, na one aspekte poštovanja svetovnih vlasti koji se ne suprote Božjim principima: Dela 5,29), ne trebaju da ustaju u ORUŽANU (to, dakle, kao što je poznato, nije učinio ni Gandi, kao ni milioni njegovih sledbenika, mada nisu bili Hrišćani!) odbranu svog naroda, niti po svaku cenu, jer nam Biblija takođe nedvosmisleno govori da su osvajanja nekih naroda pokrenuta Božjom Rukom, a radi njihovog neverstva te je svaki vernik dužan da se moli Bogu za mudrost ili neposredan odgovor da li da, u određenom slučaju, uopšte ustaje u odbranu svog naroda (a, naravno, DANAS, isključivo, te najmanje, "gandijevskim" načinom vojevanja!), ili da se, pak, kao Jeremija, uzdrži te ga čak i savetuje da prihvati i samo ropstvo!:

U početku carovanja Joakima sina Josijinog cara Judinog dođe Ova reč Jeremiji od Gospoda Govoreći:
27:2 Ovako mi Reče Gospod: Načini sebi sveze i jaram, i metni sebi oko vrata.
27:3 Po tom pošlji ih caru edomskom i caru moavskom i caru sinova Amonovih i caru tirskom i caru sidonskom, po poslanicima koji će doći u Jerusalim k Sedekiji caru Judinom.
27:4 I naruči im neka kažu svojim gospodarima: Ovako Veli Gospod nad vojskama Bog Izrailjev: ovako recite svojim gospodarima:
27:5 Ja Sam Stvorio Zemlju i ljude i stoku, što je po Zemlji, silom Svojom velikom i Mišicom Svojom podignutom; i Dajem je kome Mi Je drago.
27:6 I sada Ja Dadoh sve te zemlje u ruke Navuhodonosoru caru vavilonskom sluzi Svom, Dadoh mu i zverje poljsko da mu služi.
27:7 I svi će narodi služiti njemu i sinu njegovom i unuku njegovom dokle dođe vreme i njegovoj zemlji, i veliki narodi i silni carevi pokore ga.
27:8 A koji narod ili carstvo ne bi hteo služiti Navuhodonosoru caru vavilonskom, i ne bi hteo saviti vrata svog u jaram cara vavilonskog, takav Ću narod Pohoditi mačem i glađu i pomorom, Govori Gospod, dokle ih ne Istrebim rukom njegovom.

Jeremija, 27.

Tako je, dakle, današnji stav pravih Hrišćana još uvek NAJMANJE gandijevski (a može i mora biti radikalniji, jer kada je čovek verniji Bog Će i javno Nastupiti u njegovu korist, kao u starim vremenima, te Će ga Sam javno Braniti i upravo je nedostatak takve vere razlog zašto NJegovo Delo na Zemlji nije završeno! No, budući da je ovde, eto, smelo, te veselo, izražavamo, ne moramo mnogo - na svim bitnim implikacijama tog saznanja rad' sopstvenog panja i zaklanja - da se zadržavamo... :)), a Izrazio ga je, nedvosmisleno, Učitelj nad učiteljima:

26:51 I gle, jedan od onih što behu sa Isusom mašivši se rukom izvadi nož svoj te udari slugu poglavara svešteničkog, i odseče mu uho.
26:52 Tada Reče mu Isus: Vrati nož svoj na mesto njegovo; jer svi koji se maše za nož od noža će izginuti.
26:53 Ili misliš ti da Ja ne Mogu sad Umoliti Oca Svog Da Mi Pošalje više od dvanaest legeona Anđela?


Matej, 26.
 
VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107

Covek ne treba da se bavi politikom niti poslovima ovoga sveta.
Ratovi se uglavnom vode iz sebicnih ideoloskih razloga, i u njima u svakom slucaju ne treba ucestvovati, bilo oni agresorski ili odbranbeni.

Onaj ko je u Gospodu, njemu ne treba oruzje, niti on treba da se bori za ideale ovoga sveta.

"Ljubicu te, Gospode, snago moja.
Gospod je utvrđenje moje, i pribežište moje, i izbavitelj moj,
Bog moj, pomoćnik moj, i uzdaću se u Njega;
zaštitnik moj, i moć spasenja moga, i zastupnik moj.
Hvaleći prizvaću Gospoda,
i od neprijatelja mojih spašću se"
( psalam 17. 2 - 3 )

"Јер је наше живљење на небесима, откуда и спаситеља очекујемо Господа својега Исуса Христа" ( Filibljanima 3. 20 )

Bog koji u potpunosti vodi jedan narod, on nece doci u situaciju da ratuje, a ocigledan primer je starozavetni Izrailj, koji je tek usled otpada - padao u ropstvo drugim narodima.
 
Član
Učlanjen(a)
15.01.2013
Poruka
555
Možete da radite šta god želite ali dok god ste poslušni više ljudima nego Bogu, ne vredi vam apsolutno ništa!

Dakle dokle god slušate državne vlasti i odlazite u vojsku i spremni ste da pucate u svog bližnjeg, slušate više ljude nego Boga! Razmislite sami da li se to Bogu dopada ili ne!

Nema potrebe da razgovoaramo ni o čemu drugom! Ovo je azbuka pravog i čistog hrišćanstva!

Je li to azbuka tvojeg prvog hrišćanstva kojeg si se odrekao ili tvojeg drugog hrišćanstva kojeg si se, u okviru svoje sekte, prihvatio? Zar mi ovde treba da čekamo kad ćeš se odreći svoga drugog hrišćanstva pa da čitamo tvoju azbuku tvoga trećeg hrišćanstva?
Nema potrebe da razgovaramo o azbukama tvojih mnogobrojnih hrišćanstava!
 
Natrag
Top