username11
čestitam ti na tako brzom poboljšanju u pisanju ,u prvom postu je izgledalo da stvarno slabo pišeš srpskohrvatski.
Svaka čast da za tako kratko vreme savladaš i da uspevaš da sročiš komplikovane rečenice bez ijedne gramatičke ili pravopisne greške
Ajde da ti priznamo to što si napisao,ali kako misliš da obrazložiš sve ostale datume.
Recimo 1975,imam jednog prijatelja koji je u to vreme poznavao nekoliko Jehovinih svedoka i oni su svi bili ubeđeni da će te godine biti kraj.Doduše ima još nekoliko datuma,jel mogu da ih napišem a ti da ih obrazložiš?
Sve do pred kraj 1914, mnogi su kršćani očekivali da će se Krist vratiti u to vrijeme i da će ih uzeti na nebo. Zato je u predavanju održanom 30. rujna 1914. A. H. Macmillan, jedan od Istraživača Biblije, izjavio: ”Ovo je vjerojatno posljednje javno predavanje koje ću ikad održati, jer ćemo uskoro krenuti kući [na nebo].“ Macmillan je očigledno bio u zabludi, no to nije bilo jedino neispunjeno očekivanje koje su gajili on i njegovi suradnici, Istraživači Biblije.
Istraživači Biblije, od 1931. poznati pod imenom Jehovini svjedoci, očekivali su i da će se 1925. ispuniti divna biblijska proročanstva. Pretpostavljali su da će u to vrijeme započeti zemaljsko uskrsnuće, kad će se u život vratiti vjerni muževi starog doba kao što su Abraham, David i Danijel. U novije doba mnogi su Svjedoci nagađali da bi se zbivanja povezana s početkom Kristove Milenijske vladavine mogla početi odvijati 1975. Njihovo se očekivanje temeljilo na shvaćanju da će tada započeti sedmi milenij ljudske povijesti.
Ta pogrešna gledišta ne znače da su Božja obećanja lažna, da je on načinio pogrešku. Ni u kom slučaju! Isto kao i u slučaju kršćana u prvom stoljeću, do grešaka ili pogrešnih shvaćanja došlo je stoga što oni nisu poslušali Isusovo upozorenje: ’Vi ne znate kad će vrijeme nastati.‘
Pogrešne zaključke nisu donijeli zbog zlobe ili nevjernosti Kristu, nego uslijed gorljive želje da u svoje vrijeme vide ostvarenje Božjih obećanja.
Zato je A. H. Macmillan kasnije objasnio: ”Naučio sam da moramo priznati svoje pogreške i nastaviti s istraživanjem Božje riječi kako bismo dobili veće prosvjetljenje. Bez obzira na to kakve smo preinake u svojim gledištima morali poduzimati s vremena na vrijeme, one nisu promijenile velikodušnu pripremu otkupnine i Božje obećanje vječnog života.“
Doista, u Božja se obećanja možemo pouzdati! Ljudi su ti koji su skloni pogrešci. Zato će pravi kršćani zadržati stav čekanja, u poslušnosti Isusovoj zapovijedi
Nazad na primjer:
Da li si ikada postavio pitanje koje je bilo nakon toga ne mudro pitanje? Mozda si pitao da li je ova zena tvoja zena? a ta osoba kaze, NE to je moja sestra. Jako sramotno pitanje. Apostoli su postavili pitanje koje je kasnije izgledalo kao sramotno pitanje.
Djela Apostolska 1:6: A kad su se okupili, upitali su ga: “Gospodine, hoćeš li u ovo vrijeme Izraelu obnoviti kraljevstvo?”
Kao prvo: Oni su mislili da ce biti obnovljeno Kraljevstvo na tjelesni Izrael
Kao drugo: Oni su mislili da ce Isus to odmah u to vrijeme obnoviti.
Isus je odgovorio:
Djela Apostolska 1:7,8
Nije bilo do Apostola sto je bilo tacno vrijeme. Sta su trebali raditi? Isus im odgovara u 8. stavku: “nego ćete primiti snagu kad sveti duh dođe na vas i bit ćete mi svjedoci u Jeruzalemu, po svoj Judeji i Samariji i sve do kraja zemlje.”
Drugim rijecima Isus je rekao nemoj se brinuti za tacno vrijeme. Sigurno su se sramili zbog krivih ocekivanja sto su imali. Ostali su bdijete iako su imali kriva ocekivanja.
Istinita je stvar sa Jehovinim narodom u danasnjim danima. Ponekad su iscekivali ispunjenja u nekim godinama, naprimjer 1914, 1975. To su bila pogresna iscekivanja.
Da li to znaci da su losi zbog tih krivih iscekivanja????
Ilustracija:
Pravis svoj dorucak, zelis praviti toast. Zaboravljas za toast i toaster pocinje da gori. I onda cujes zvuk: "pip pip pip". Alarm za pozar. Vidis da nema vatre, i unutra sebe kazes: Ti glupi alarm, pa nema vatre. Mozda si zbunjen i zelis baterije iz Alarma i baciti ih. Ali ti to ne radis jer sigurno sad znas da taj Alarm funkcionira. Jer ako izvadis baterije, sigurno znas da alarm nece raditi.
Jehovini svjedoci nastavljaju se pripremati jer oni znaju da ce uskoro doci kraj. Kao apostoli oni ostaju vjerni i ako ponekad imaju kriva ocekivanja.
puno lakse bi mi bilo kada bi mogao davati odgovore na engleskom ili nemackom jeziku, ali internet i druge stvari mi pomazu da rijeci kako ih zamisljam u sebi, (pomocna sredstva koja mi stoje na raspolaganju) tacno prevedem da ih razumijete.
Puno pozdrava