Član
- Učlanjen(a)
- 28.03.2013
- Poruka
- 13.330
Po tvom tumačenju neće niko, jer su oni uvereni da je to ok. To je tvoje merilo moralnosti.
Nece stradati niko ko ne zna da gresi! Samo oni koji znaju da grese ce po istom zakonu biti osudjeni!
Pavle kaze: "kad dodje zapovest onda greh ozivlje u meni.. jer ne bih znao za zelju da zakon ne kaza, ne zazeli.."
Ja biblijom dokazujem, a cime ti, svojom filozofijom?
Cak ni po ljudskom zakonu ne mozes osuditi dete pre navrsene 18. godine zbog krivicnog dela, jer ono nema svest da gresi, i ne mozes mu suditi!
Ne mozes osuditi ni odraslu osobu ako je "neuracunljiva' tj.- ako nije svesna da je pocinila zlocin!
Dakle, svi takvi 'neuracunljivi' ne podlezu zakonu, bolesni takodje ne podlezu zakonu!
Ali po tebi, ce Bog osuditi sve, i one koji su bili svesni svojih prestupa i one koji nisu!
To niti je biblijski, vidimo po stihu gore koji sam dao, a niti je zdravorazumski! Jos manje je u skladu sa miloscu i ljubavlju kojoj biblija uci!
I to si jasno rekao nije greh oni su uvereni je ok. A sada se izvlačiš.
To tvrdim i sada, odnosno ne ja nego biblija, da "nista nije greh osim kad ko misli da je greh"!
Tako je po ljudskom i po Bozanskom zakonu! Ne mozes suditi neuracunljivima, niti ce im Bog suditi, jer koji nemaju svest da su pogresili, oni ne mogu ni biti osudjeni!
Kakve veze ima rađanje sa motivom?
Ima velike veze!
Tebi je motiv sam po sebi zao ili dobar, a sta uzrokuje motiv to ne mozes ni navesti!
To bi onda znacilo da se covek radja dobar ili zao! Jer su mu motivi zli ili dobri sami po sebi!
Gde to stoji u Bibliji? Nigde, dakle pravdaš zločine onih u Siriji.
Evo naveo sam ti samo dva stiha a ima ih jos koliko hoces koji pokazuju da covek koji je nesvestan da je pocinio zlocin nece ni odgovarati!
Ni Pavle nije odgovarao za ubijanje Hriscana, jer tekst kaze nije znao da je pocinio greh!
A sta ti navodis iz biblije kao dokaz da ce oni koji su neuracunljivi u pogledu zakona ipak odgovarati?
Cak i Isus pokazuje razliku:
"Koji nije znao volju Gospodara, pa nije ucinio, bice malo bijen, a koji je znao volju Gospodara, pa opet nije ucinio, bice mnogo bijen!"
Razlika dakle postoji u skladu sa covekovim shvatanjem ispravnog i pogresnog, od njegovog uverenja, a ne od nekih maglovitih 'motiva', za koje ti i ne znas da objasnis sta su, ni sta ih pokrece!
Nije isto ubeđenje samo po sebi, eto ja tako mislim i ubeđenje na osnovu dokaza
Ne postoji ubedjenje bez dokaza!
Ili su te ljudi ubedili ili si sam sebe ubedio! Kakav si ti to psihoanaliticar? Ocigledno nikakav!
Objasni nam sta je motiv, kako nastaje motiv? Ako to nisi u stanju, onda ti pojma nemas sta je motiv i kako se radja!
Ne moze covek da se rodi sa zlim motivima, niti moze da se rodi sa dobrim, osim ako je to nesto genetski uslovljeno!
A ne moze ni motiv da se prebaci iz dobrog u los, osim ako nesto ne utice na njega!
Dakle, cime je motiv uslovljen osim ubedjenjem?
Ti covece blage veze nemas sa onim o ceku pricas!
Naravno jer su namerno napadali istinu, biće mučeni , a onda uništeni.
Kako moze 'namerno da napada istinu' ako ne veruje da je ono sto on napada istina?
Covece, jer ti slusas sebe sta pricas???
Ti misliš da je uverenje motiv, a ne ja. Ti dokazuješ da ne znaš šta je motiv.
Nisam ja rekao da je 'uverenje motiv' vec da je 'motiv uslovljen uverenjem' a to je nesto sasvim razlicito!
Ti u nesto verujes, u nesto si ubedjen, ili od neceg strahujes, i to te pokrece na akciju. Motivisan si necim, sama rec kaze 'motivacija'!
Motivacija dolazi od uverenja u nesto, a tvoje uverenje je posledica spoljasnjeg okruzenja, naucenih socijalnih i drustvenih normi!
Ako je drustvo u globalu sebicno, bices naucen da tako i postupas, ako je drustvo dobro bices uveren da je ciniti dobro ispravno i cinices dobro..
Oni pak koji i pored dobrog odgoja, pocnu odstupati od drustvenih normi i cine zlo, nisu pravilo vec izuzetak, a rec je o devijaciji tj. psihickoj bolesti!
Ti o psihologiji pojma nemas, a pricas nesto, a ni o sociologiji!
Naravno da mogu iz dela koja čine. Ako ne čine ništa onda ne mogu znati.
Znaci ti iz dela vidis kakvi su neciji motivi?
Znaci ja tebe vidim gde ti branis deci da jedu, rec je o svinjskoj hrani, a posto nisam adventista ja ne znam tvoj motiv, i stavim u novine naslov 'adventisti izgladnjuju i maltretiraju decu'!
Ti covece nisi u stanju tudje motive da znas, neki su ocigledni spolja a neki i nisu odmah! Po spoljasnjem se ne moze suditi!
Deca mogu da se uče ispravnim motivima, ali je to opet stvar duhovnosti, dakle biranja. Volje.
Hoces reci da je dete sposobno odabrati zlo i dobro? Koji si ti psiholog, strava
A ako ih ucis, i utices na njihove motive, cime to utices, zar ne izgradjujes ono na cemu se motiv i zasniva, tj. njihovo uverenje?
Dete moze biti uvereno da je zlo dobro i obrnuto!
Opet dokaz da ne znas sta je motiv!
Ti tvrdiš da je motiv uverenje samo po sebi.
Gore sam objasnio da to ne tvrdim!
Pravila su radi ljudi, a ne ljudi radi pravila kao po tebi i JS.
A to onda znaci da se mogu krsiti jel?
Ti nista ne shvatas!
Postoje pravila koja su vaznija od drugih! Na primer vaznije je odrzati i spasiti neciji zivot nego odrzati zapovest 'ne lazi', i zato ces pre slagati da bi nekoga spasao od smrti!
Bitan je smisao zakona!
A to sto ga neko ne shvata po smislu, ne znaci da je on pokvaren, ili da su mu motivi zli vec prosto ne razume smisao!
To se moze korigovati.
Što se nije tako osećao Isus Navin? Ili Avram?
Znaci Avram je jedva cekao da ubije svog sina?
Auuu, a ja sam mislio da jos ima u tebi razuma! Pa ti bi znaci ubio i svog sina i tudju decu bez milosti!
Nebitno da li oni svesno ili nesvesno to rade, oni to rade.
Kako je nebitno?
Znaci po tebi, nije bitno ni sto je Pavle nesvesno proganjao Hriscane i ubijao ih, treba da ga Bog muci u paklenoj vatri zbog toga sto nije znao?
I one koji su Hrista razapeli, treba sve da ih Bog sazeze ognjem, jer nije bitno da li su oni znali ili ne, moraju biti kaznjeni?
Pa zasto je onda Hristos molio za njih - 'Oprosti im oce JER NE ZNAJU sta cine'?
A tebi nema veze, znali ili ne znali???
Covece, imas li ti milosti uopste???
I sada to tvrdim.
Znaci Jehovini Svedoci su decoubice?
Svaka ti cast, samo nemoj da se iznenadis kad ti Bog istim merilom bude sudio!
Uverenje imaju svi ispravno, svi misle da je u redu to što rade
Ako imaju pogresno uverenje, nece biti krivi, bice im oprosteno, a ako to rade svesno, onda su prekrsioci zakona i za to ce odgovarati!
"Gde nema zakona, nema ni prestupa"! - pa kako onda mogu biti krivi?
"Bog ne gleda vise na vremena neznanja, nego zapoveda ljudima da se svi svuda pokaju"!
Zar ne uci i tvoja crkva tako?
Cime se ti ovde sam uznosis?
To sto ucis nije biblija, to je tvoja lazna filozofija, i to 'versko huskacka'!
Više idolopoklonička i u manjem delu sebična.
Oni su sebicni, a tvoji nisu kada decu abortiraju? I to cine da izbegnu drustvenu osudu! A ti podrzavas vase ubijanje dece, a njihovo osudjujes?
E ne moze tako!
Bog ce ti presuditi istim sudom kojim si druge osudjivao!
Ni ne znaš šta je abortus? Gde abort. kidanje glave? Opet na pokv. način rasp.
Kakve veze ima kidanje glave ili udova?
U nekim slucajevima se kida i glava!
Dete se kasapi i komada na delove!
I ti ovo podrzavas i nazivas 'nesebicnim' a Jehovine Svedoke optuzujes da su 'sebicni'?
"KOJIM SUDOM SUDIS, SUDICE TI SE!"
Opet popljuvavanje sagovo. kako ne zavisi abortus od motiva ako je zavisio kod Isusa Navina.
Kako se pozivas na dobre motive kad ste vi u pitanju, a kada su drugi u pitanju onda su 'uvek zli motivi'!
Sudice ti se istom merom kojom druge osudjujes!
To nije pravilo nego iskušenje.
A ovo nije iskusenje?
Oni nece krv, a ti bi pojeo svinju?
Pa pre bi umro, nego da pojedes svinju!
Isti je motiv, ali ti sudis nepravedno! I zato ce ti se nepravedno i suditi!
mnogi smatraju je tačno ono što govorim.
Jako bitno sta 100-200 ljudi na fb. kaze o tebi, velika vecina se zgrozava, kako na tvoje propovedanje i teologiju, tako i na tvoju neljudskost!
Od kada si ti merilo istine?
A od kada si ti?
Ovo sto ti ucis ni tvoja crkva ne uci!
Tvoja teologija je ne samo antibiblijska, vec je i protiv ucenja tvoje crkve!
Jesi rekao svojoj sledbi da ih ucis nauci koja je protivna adventizmu??? Ili si ih slagao?
Na veliku žalost mnogih, okolnosti čine samo jedan delić uticaja.
Veliku vecinu uticaja cine okolnosti! Zato djavo i stvara okolnosti koje negativno deluju na coveka, prvenstveno na njegov um, jer telo je vec pokvareno, ali um je u dobrom stanju! Zato je atak pre svega na misli, on vrsi psiholoski uticaj na coveka!
Nisam rekao da ne postoji 'pala priroda', ali ona se odnosi na telo ne na um. Um nije podlozan tome, odnosno duh.
Ne kaze li poslovica - "u zdravom telu, zdrav duh (um)"?
Dakle, covek nije u potpunosti zdrav, vec relativno zdrav! Kada kazem da se radja dobar mislim 'relativno dobar' s tim da naginje vise ka dobru nego ka zlu!
Pavle kaze da se telesno i duhovno suprotstavljaju jedno drugome, da ga telesna zelja vuce i mami, a ne suprotstavlja se duhovno duhovnom.
Odnosno um se ne suprptstavlja samom sebi. Ljudi po pravilu imaju teznju ka dobrom i radjaju se skoro pa potpuno dobri, ali zbog uticaja okoline i palog tela koje ih vuce i mami, na kraju vremenom postaju sve losiji!
E sad ovo je tema o kojoj se moze nadugacko i nasiroko..
Ne postoji zemaljska i nebeska crkva.
A ma sta mi naprica?
A jesi li obavestio adventiste da crkva nije duhovna vec samo zemaljska???
Slobodno uci da se niko ko nije clan Pravoslavne crkve nece spasiti.
Naravno da se nece spasiti niko ko nije clan Hristove crkve!
I astrolozi su u bibliji veci judaisti od judaista! Dakle, clanovi crkve!
Isto je i danas!
Znam sve o svedocima.
Proucavao sam njihovo ucenje u kompletu, i imao diskusije sa njima.
Ma jel? A vidim o njima znas isto koliko i o nama. Jednu knjigu procitao..
Cudno je da ti kao Pravoslavac branis Jehovine svedoke, a na sva zvona napadas Adventiste.
A kad sam branio vas, onda ti nije smetalo? Vise uopste ne zasluzujete da vas branim, zbog svog ponasanja. Branio bi Jovana, vas ne!
Mi smo vec videli vase znanje o zakonu, jer vi otvoreno propagirate krsenje Bozjih zapovesti, i da ce covek gresiti kroz ceo zivot i kao takav gresnik uci u Bozje carstvo.
Niko ne uci da covek treba gresiti kroz ceo zivot, niti da ce gresiti! Izmisljas po obicaju!
Poslednja izmena: