Ne znam o kakvom pripremanju za rat vi ovde govorite, potpuno ste izvrnuli kontekst izjava, ja sam samo napomenuo da se mora razlikovati nosenje oruzja u mirnodopskim okolnostima od ratnih, sto znaci da nijedan Hriscanin nece naravno kada dodju ratni sukobi uzeti oruzje i ici u rat da ubija druge ljude, ja sam jednostavno govorio o jednom vidu postovanja vlasti, koje ide do te mere koliko savest to dopusta, a da se ne prekrse osnovni principi pravde zapisani u Bozjoj reci.
A kada sam rekao da nemam nista lose protiv toga ako su covekove pobude ispravne, jer postoji mogucnost da se Gospod proslavi i na taj nacin,
mislio sam na to, da i u tim okolnostima covek moze posluziti Bogu, i propovedati Jevandjelje i sejati seme Bozje reci.
Iz konteksta Isusovih reci ``KO SE MACA LATI OD MACA CE POGINUTI, se vidi da se tu radi o odlasku u rat, jer tekst jasno kaze ``OD MACA CE POGINUTI, a to je moguce samo u direktnom ratnom sukobu izmedju ljudi.
Sto se tice cuda u novozavetnom periodu, to je problem sa kojim se suocavaju Jehowini svedoci, smatrajuci da Bog ljudima ne daje nikakvu vrstu iskustava te vrste, i ako je to jasno biblijsko ucenje, da on ne deluje kada covek u molitvi zatrazi isceljenje, da ne vodi i da se ne obraca coveku svojim Svetim Duhom, da mu se ne otkriva licno i ne dodiruje coveka upravljajuci njegove korake..
Mislim da su i kod Jehowinih svedoka podele po ovom pitanju, neki smatraju da Bog cini cuda a neki ne, to znam iz licnog razgovora sa njihovim pripadnicima.
Naravno, postoje i lazna cuda, i Isus i Apostoli jasno podvlace tu liniju, jer ako ne bi bilo nikakvih cuda od Boga, onda bi Isus ili Apostoli jednostavno rekli da nece biti cuda i da su sva cuda od Djavola, ali to nije slucaj oni prave jasnu liniju izmedju pravih cuda koja su proizvod Bozanskog delovanja, i cuda koja su proizvod Sotone.
Sledeci tekstovi govore o tome:
`I posle ću izliti duh svoj na svako telo, i proricaće sinovi vaši i kćeri vaše, starci će vaši sanjati sne, mladići će vaši viđati utvare.
I na sluge ću i na sluškinje u one dane izliti duh svoj;
I učiniću čudesa na nebu i na zemlji, krv i oganj i pušenje dima.
Sunce će se pretvoriti u tamu i mesec u krv pre nego dođe veliki i strašni dan Gospodnji.
I svaki koji prizove ime Gospodnje spašće se; jer će na gori Sionu i u Jerusalimu biti spasenje, kao što je rekao Gospod, i u ostatku koji pozove Gospod. ( knjiga proroka Joila 2. 28 - 32 ).
Zapazimo da tekst kaze da ce se sve ovo sto tekst navodi, desavati pre samog strasnog dana Gospodnjeg, sto znaci da govori o poslednjem vremenu.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
I reče im: Idite po svemu svetu i propovedite jevanđelje svakom stvorenju.
Koji uzveruje i pokrsti se, spašće se; a ko ne veruje osudiće se.
A znaci onima koji veruju biće ovi: imenom mojim izgoniće đavole; govoriće novim jezicima;
Uzimaće zmije u ruke, ako i smrtno šta popiju, neće im nauditi; na bolesnike metaće ruke, i ozdravljaće.
A Gospod, pošto im izgovori, uze se na nebo, i sede Bogu s desne strane.
A oni izađoše i propovedaše svuda, i Gospod ih potpomaga, i reč potvrđiva znacima koji su se potom pokazivali. Amin. ( jevandjelje po Marku 16. 15 - 20 ).
Iz ovog teksta vidimo da Isus ovde govori da ce znaci ONIMA KOJI VERUJU ono sto apostoli budu propovedali biti da ce ciniti cuda, a ujedno se vidi da su i apostoli cinili cuda.
Znaci cuda su data kao obecanje kako apostolima, tako i svima koji poveruju, odnosno kroz celu istoriju Hriscanstva.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
``Zaista, zaista vam kažem: koji veruje mene, dela koja ja tvorim i on će tvoriti, i veća će od ovih tvoriti; jer ja idem k Ocu svom;
I šta god zaištete u Oca u ime moje, ono ću vam učiniti, da se proslavi Otac u Sinu.
I ako šta zaištete u ime moje, ja ću učiniti.
Ako imate ljubav k meni, zapovesti moje držite.
I ja ću umoliti Oca, i daće vam drugog utešitelja da bude s vama vavek:
Duha istine, kog svet ne može primiti, jer Ga ne vidi niti Ga poznaje; a vi Ga poznajete, jer u vama stoji, i u vama će biti.
Neću vas ostaviti sirotne; doći ću k vama.
Još malo i svet mene više neće videti; a vi ćete me videti; jer ja živim, i vi ćete živeti.
U onaj ćete vi dan doznati da sam ja u Ocu svom, i vi u meni, i ja u vama.
Ko ima zapovesti moje i drži ih, on je onaj što ima ljubav k meni; a koji ima ljubav k meni imaće k njemu ljubav Otac moj; i ja ću imati ljubav k njemu, i javiću mu se sam.
I reče Mu Juda, ne Iskariotski: Gospode! Šta je to da ćeš se nama javiti a ne svetu?
Isus odgovori i reče mu: Ko ima ljubav k meni, držaće reč moju; i Otac moj imaće ljubav k njemu; i k njemu ćemo doći, i u njega ćemo se staniti.
Koji nema ljubavi k meni ne drži mojih reči; a reč što čujete nije moja nego Oca koji me posla.
Ovo vam kazah dok sam s vama.
A utešitelj, Duh Sveti, kog će Otac poslati u ime moje, On će vas naučiti svemu i napomenuće vam sve što vam rekoh. ( jevandjelje po Jovanu 14. 12 - 26 ).
Ovaj tekst je direktno Isusovo obecanje dace onaj ko veruje u njega ciniti cuda, i veca od njega, a to ce ciniti zato sto ce:
1. Traziti u molitvi.
2. Drzati Bozje zapovesti.
3. Duh Sveti biti u njemu.
4. Isus ce doci i biti sa njim, i javice mu se sam.
5. Bog otac i Isus ce se nastaniti kod njega.
6. Duh Sveti ce mu se javiti i napominjati Isusove reci.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Sledeci tekstovi govore o razlicitim cudima apostola i onih koji su poverovali u Hrista.
CUDA APOSTOLA I VERNIH:
- Dela apostolska 2. 11 - 21
- Dela.. 3. 1 - 16
- Dela.. 4. 6 - 10
- Dela.. 5. 1 - 25
- Dela.. 6. 8
- Dela..9 i 10 poglavlje
- Dela.. 19. 11 - 12
- Dela 10. 44 - 48
- Dela 9. 32- 42
DAROVI I CUDA U CRKVI DO POSLETKA:
- 1 Korincanima poslanica 12. 1 - 11