pozdrav kolega
Biblija - Sveto Pismo, nam govori da je ime Ja Jesam - Božje ime
pod tim imenom se Bog objavio mojsiju prije nego je poslan izraelcima
Izlazak, 3. poglavlje, naslov - Bog objavljuje svoje ime
Gdje je taj stih u kojem je Bog Otac rekao - Moje Ime je JA JESAM? - ?
Gdje to piše?
ime JEHOVA se može prevesti - protumačiti:
Ja sam Onaj koji Jesam, Ja Jesam, Onaj sam koji odpočetka javljam kraj, Onaj sam koji je prouzročio da postaje
samo ime Božje je Sveto i u njemu je izvor života, snaga, utjeha i pobjeda
Sad kažeš - Ime Boga je Jahve - a gore kažeš - Ime Boga je Ja Jesam?!
Što je od toga dvoje točno?
......................................
Zašto je potrebno Božje Ime - PREVESTI - PROTUMAČITI?
3. zapovijed Zakona glasi
"NE IZGOVARAJ UZALUD IME JEHOVA BOGA SVOGA, JER JEHOVA NE OPRAŠTA ONOME KOJI UZALUD IZGOVARA IME NJEGOVO."
(Izlazak 20:7)
U 3. Zapovijedi svoga Zakona Bog zabranjuje čovjeku i svakom stvorenom biću da zlorabi ime Božje. Mnostvo ljudi svaki dan krši ovu zapovijed izopačavajući svoj karakter i sramoteći Boga, a time navlačeći na sebe strašnu osudu. Ako se ne pokaju i ne promijene BITI ĆE IZGUBLJENI ZAUVIJEK! Božje je ime SVETO i ne smije se ni u kojoj prilici uzimati bez razloga u usta.
Samo se ono izgovara u hvali, molitvi, hvalospjevu i veličanju Boga.
A u dokazivanju i pokazivanju i naučavanju - TKO je Bog?
Jel se tada smije upotrebljavati Ime Boga?
Kad se čita SZ - i piše - Jahve - da li se smije pročitati?
Gospod Isus - Bog sa titulom JA SAM.
"А Господ рече Мојсију: ја сам онај што јест. И рече: тако ћеш казати синовима Израиљевијем: који јест, он ме посла к вама" ( 2 Mojijeva 3. 14 )
"А Исус им рече: заиста, заиста вам кажем: ја сам прије него се Авраам родио" ( Jovan 8. 58
"Odgovoriše Mu: Isusa Nazarećanina. Isus im reče: Ja sam.
A s njima stajaše i Juda koji Ga izdavaše.
A kad im reče: Ja sam; izmakoše se natrag i popadaše na zemlju" ( Jovan 18. 5 - 6 )
"Исус Христос јуче је и данас онај исти и вавијек" ( jevrejima 13. 8 )
"I kad Ga videh ( Isusa ), padoh k nogama Njegovim kao mrtav, i metnu desnicu svoju na me govoreći mi: Ne boj se, ja sam Prvi i Poslednji" ( otkrivenje 1. 17 )
Sledeci tekst nedvosmisleno potvrdjuje da je Gospod Isus ALFA I OMEGA - PRVI I POSLEDNJI.
"I od Isusa Hrista, koji je Svedok verni, i Prvenac iz mrtvih, i Knez nad carevima zemaljskim, koji nas ljubi, i umi nas od greha naših krvlju svojom;
I učini nas careve i sveštenike Bogu i Ocu svom; tome slava i država va vek veka. Amin.
Eno, ide s oblacima, i ugledaće Ga svako oko, i koji Ga probodoše; i zaplakaće za Njim sva kolena zemaljska. Da, zaista.
Ja sam Alfa i Omega, Početak i Svršetak, govori Gospod, Koji jeste, i koji beše, i koji će doći, Svedržitelj.
Ja Jovan, koji sam i brat vaš i drug u nevolji, i u carstvu i trpljenju Isusa Hrista, bejah na ostrvu koje se zove Patam, za reč Božiju i za svedočanstvo Isusa Hrista.
Bejah u duhu u dan nedeljni, i čuh za sobom glas veliki kao trube koji govoraše: Ja sam Alfa i Omega, Prvi i Poslednji;
I šta vidiš napiši u knjigu, i pošlji crkvama koje su u Aziji: u Efes, i u Smirnu, i u Pergam, i u Tijatir, i u Sard, i u Filadelfiju, i u Laodikiju.
I obazreh se da vidim glas koji govoraše sa mnom; i obazrevši se videh sedam svećnjaka zlatnih,
I usred sedam svećnjaka kao Sina čovečijeg, obučenog u dugačku haljinu, i opasanog po prsima pojasom zlatnim.
A glava Njegova i kosa beše bela kao bela vuna, kao sneg; i oči Njegove kao plamen ognjeni;
I noge Njegove kao bronza kad se rastopi u peći; i glas Njegov kao huka voda mnogih;
I držaše u svojoj desnoj ruci sedam zvezda, i iz usta Njegovih izlažaše mač oštar s obe strane, i lice Njegovo beše kao što sunce sija u sili svojoj.
I kad Ga videh, padoh k nogama Njegovim kao mrtav, i metnu desnicu svoju na me govoreći mi: Ne boj se, ja sam Prvi i Poslednji" ( otkrivenje 1. 5 - 17 )
Gospodin Isus - Bog s titulom JA SAM .
,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
Odakle ti TO- Ja sam je TITULA?
TO te dogma naučila?
A što je kada JA SAM imaju LJUDI?
TO po tvojoj dogmi znači – ljudi su Bogovi!
Jel tako?
--------------------------------------------------------------------------
" Jahve Mojsiju : ja sam onaj što jest . I reče : tako ćeš kazati sinovima Izraelovim : koji jest , on me posla k vama " ( 2 mojije 03:14 )
,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
I što TO znači kada je Bog Jedini Jahve reko – Ja jesam! - ?
----------------------------------------------------------------------------
" A Isus im reče : zaista , zaista vam kažem : ja sam prije nego se Abraham rodio " (Ivan 8:58
,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
Tebi dogma ne dozvoljava da razmišljaš!
ŠTO je Isus sa izjavom – JA SAM! - izjavio?
Ivan 8,58
Reče im Isus: "Zaista, zaista, kažem vam:
prije negoli Abraham posta, Ja jesam!
,,,,,,,,,,,,,,,,,,
Isus kaže da je POSTOJAO – EGZISTIRAO – BIO – BIO,
Prije nego je Abraham postojao!
Ja sam - oblik glagola - BITI.
------------------------------------------
Tebi TO – ja jesam znači – Isus je reko da je BOG?
Kako bi to u tvom prijevodu zvučalo?
Ivan 8,58
Reče im Isus: "Zaista, zaista, kažem vam:
prije negoli Abraham posta,
BOG!
,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
Moram priznati - jako logično zvuči!
-------------------------------------------------------------------------------------------
" Odgovoriše mu : Isusa Nazarećanina . Isus im reče : Ja sam .
A s njima stajaše i Juda koji Ga izdavaše .
A kad im reče : Ja sam ; izmakoše se natrag i popadaše na zemlju " (Ivan 18/5 - 6)
,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
Da li imaš SZ primjer da je Bog Otac Jahve bilo gdje reko
JA SAM – i da su svi popadali?
-------------------------------------------------------------------------------------------
" Isus Krist jučer i danas isti i vavijek " ( jevrejima 13/8 )
,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
Kakve veze sa vezom ima gornji stih sa temom?
" I kad ga vidjeh ( Isusa ) , padoh k nogama kao mrtav , i metnu desnicu svoju na me govoreći mi : Ne boj se , ja sam Prvi i Posljednji " ( otkrivenje 01:17 )
,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
Tebi TO – ja jesam znači – Isus je reko da je BOG?
Kako bi to u tvom prijevodu zvučalo?
Otkrivenje 1,17
Kad ga vidjeh, padoh mu k nogama kao mrtav. A on stavi na me desnicu govoreći:
"Ne boj se!
BOG Prvi i Posljednji
,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
Moram priznati - jako logično zvuči!
Sledeci tekst nedvosmisleno potvrdjuje da je Gospodin Isus ALFA I OMEGA - PRVI I ZADNJI ." I od Isusa Krista , koji je svjedok vjerni , Prvorođenca od mrtvih , Vladara nad kraljevima zemaljskim , koji nas ljubi , i umi nas od grijeha naših krvlju svojom ;I učini nas careve i svećenike Bogu i Ocu tome slava i država va vijek vijeka . Amin .Eno , ide s oblacima i gledat će ga svako oko , i koji ga proboli, i naricat njim sva koljena zemaljska . Da , zaista .Ja sam Alfa i Omega , Početak i Svršetak , govori Gospodin , koji jest i koji bijaše i koji dolazi, Svevladar .Ja Jovan , koji sam brat vaš i drug u nevolji , iu kraljevstvu i postojanosti Isusa Krista , bijah na otoku zvanu Patmos radi riječi Božje i svjedočanstvo Isusa Krista .Bijah u duhu u dan , i čuh za sobom glas veliki kao trube koji govoraše : Ja sam Alfa i Omega , Prvi i Posljednji ;I šta vidiš napiši u knjigu , i pošlji crkvama koje su u Aziji : u Efes , iu Smirnu , iu Pergam , iu Tijatir , iu Sard , iu Philadelphiju , iu Laodikiju .Okrenuh se da vidim glas koji govoraše sa mnom i okrenuvši se, vidjeh sedam zlatnih svijećnjaka ,I usred sedam svijećnjaka kao Sina Čovječjega , obučenog u dugačku haljinu , i opasana po prsima pojasom zlatnim .A glava mu i vlasi bijele poput bijele vune , poput snijega, a oči mu kao plamen ognjeni ; Noge mu kao mjed kad se rastopi u peći ; i glas mu kao šum voda mnogih ;I držaše u svojoj desnoj ruci sedam zvijezda, iz usta mu izlazi mač oštar , a lice mu kao kad sunce sjaji u sili svojoj .Kad ga vidjeh , padoh k nogama kao mrtav , i metnu desnicu svoju na me govoreći mi : Ne boj se , ja sam Prvi i Posljednji " ( otkrivenje 1. 5 - 17)
,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
Kakve veze sa vezom ima gornje sa temom?
ŠTO za tebe znači kada netko kaže - JA SAM - Ja Jesam! - ?
ŠTO TO u prijevodu znači?
ŠTO čitam kada naiđem na Ja sam?