ИЗАБРАНЕ СВЕТООТАЧКЕ ПОУКЕ

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Jovan Zlatousti

Zlato


Ni jedan prijatelj zlata nikad nije postao prijatelj Hrista ili ljudi.

Vera i iskvaren život

Ispravna vera ne koristi ništa ako je život iskvaren.

Trud

Kada je trud na našoj strani odsutan tada i Božija pomoć prestaje.

Bezosećajnost

Kada duša biva ranjena i pada ona ne leži bez svesti kao telo, nego se ovde muči grižom zle savesti, a kada ode odavde baca se u večno mučenje. Ako neko ne oseća bol od rana koje nanosi đavo, taj svojom bezosećajnošću samom sebi priprema još veću nevolju. Jer ko nije osetio prvu ranu taj će uskoro zadobiti i drugu a posle druge treću. Nečastivi videći da je ljudska duša bezbrižna i da ne obraća pažnju na zadobijene rane, ne prestaje da je ranjava sve do poslednjeg izdisaja.

Dom

Napravi tvoj dom Crkvom, jer ti ćeš odgovarati za duše tvoje dece i svih onih koji obitavaju u njemu.

Korist

Korisno ćemo mi za sebe naći tada, kada budemo tražili korist za bližnjeg.

Mir Božiji

Mir je mera svih dobara i pretpostavka svake radosti.

Samopoznaja

Najbolje poznaje sebe onaj ko za sebe misli da je ništa.

Gordost

Gordost je dokaz oskudnosti uma.

Prava vera

Prava vera pri poročnom životu ne donosi nikakve koristi.

Osuda bližnjega

Osuđujući bližnjega ti si učinio da postane rđaviji i onaj ko te je slušao. Ako je to grešnik, on postaje nemarljiv za svoje stanje našavši sebi sadruga grijehu; a ako je pravednik, on pada u gordost i ponosi se zbog tuđeg grijeha, dobijajući povoda da visoko o sebi misli.

O bogatima

Često me zameraju što neprestano napadam bogate. Da, jer bogati neprestano napadaju siromašne. Ali oni koje napadam nisu bogati kao takvi, samo oni koji zloupotrebljavaju svoje bogatstvo. Stalno ističem da oni za koje optužujem nisu bogati, već besni; bogatstvo je jedno, a pohlepa drugo. Naučite razlikovati.

Ali si zaboravio jos jednu izjavu Jovana Zlatoustog u vidu pitanja i konstatacije koja glasi:

"KAD DOBIJATE NOVAC DA LI GA VI SAMI BROJITE?
A KADA SU U PITANJU VECNE STVARI, VI ZATVORENIH OCIJU PRIMATE MISLJENJA DRUGIH"


Jos je rekao i ovo:

"CITAJTE PISMO, CITAJTE GA JER JE SLADJE OD MEDA I MIRISLJAVIJE OD BILO KAKVE AROMATICNE SUPSTANCE.
CITAJTE GA DA NE BI BILI SLEPI I VODJE SLEPIMA"
 
Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
03.06.2010
Poruka
14.297
Nakon pričešća nije ti dopušteno da pljuneš 3 dana i 3 noći. Pravilo 10 tačnije dio pravila

14 pravila za odlazak u crkvu Kleopa
 
Učlanjen(a)
01.05.2019
Poruka
668
Ali si zaboravio jos jednu izjavu Jovana Zlatoustog u vidu pitanja i konstatacije koja glasi:

"KAD CITATE PISMO DA LI GA VI SAMI BROJITE?
A KADA SU U PITANJU VECNE STVARI, VI ZATVORENIH OCIJU PRIMATE MISLJENJA DRUGIH"


Jos je rekao i ovo:

"CITAJTE PISMO, CITAJTE GA JER JE SLADJE OD MEDA I MIRISLJAVIJE OD BILO KAKVE AROMATICNE SUPSTANCE.
CITAJTE GA DA NE BI BILI SLEPI I VODJE SLEPIMA"

Ko vodi korisne razgovore, ko sluša duhovne pouke i to što čuje sprovodi u delo, taj neguje vrline i biva ugodan Bogu, prijatan drugim ljudima i dobar prema samome sebi. Ako pak nečiji razgovori nisu dobri, ako ne sluša duhovne pouke, a i to što čuje smatra za nekakve besmislice, on postaje divlji i neobuzdan, gaji zle strasti i rađa trnje i žalce smrti duše i tela, a to su gresi.

SVETI GRIGORIJE PALAMA
 
Član
Učlanjen(a)
03.06.2010
Poruka
14.297
Evo ipak treba da se krsti.

- А ако православац пређе католицима, шта се дешава?
- Ко пређе код католика треба да прими папистичко крштење. Постаје католик, али упропашћује своју душу. С католицима још нисмо дошли до јединства. Уступили су у нашу корист до сада неких 13 тачака, али постоји још десет тачака које нас раздвајају.
Старац Клеопа
 
VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Izvinjavam se, napravio sam lapsus u gornjoj izjavi.

Izjava ne glasi "KAD CITATE PISMO DA LI GA VI SAMI BROJITE"

Vec:

"KAD DOBIJATE NOVAC DA LI GA VI SAMI BROJITE?
A KADA SU U PITANJU VECNE STVARI, VI ZATVORENIH OCIJU PRIMATE MISLJENJA DRUGIH"
 
Učlanjen(a)
01.05.2019
Poruka
668
Potrudi se da ti Bog bude drug, i čovečija pomoć neće ti trebati.
Sv. Simeon Studit

Osuđujući bližnjega, a nemajući u sebi potrebnoga osjećanja smirenosti i čuvanja samoga sebe, uskoro možeš i sam pasti u iste one grijehe za koje si druge osuđivao i osuđuješ.
Ne odbacuj grješnike zbog mana njihovih, da i ti sam ne bi pao u ista iskušenja u koja su oni pali.
Sv. Jefrem Sirin

Kada što nevaljalo vidiš kod bližnjega tvoga ili čuješ, ti začepi usta svoja ćutanjem, a za njega uzdahni ka Gospodu da ga On ispravi; za sebe pak se moli, da i sam u takav porok ne padneš, stoga što smo kao nemoćni skloni na svako padanje i griješenje.
Sv. Tihon Zadonski

Suditi i osuđivati jeste bezobrazna otmica dostojanstva (tj. svojstva) Božijega.
Sv. Jovan Lestvičnik

Svaku grešnu misao odmah goni iz srca, kao što zbacuješ i najmanju varnicu sa svoje haljine.
Kao što ne bi zadržao škorpiju pod pazuhom svojim, tako ne zadržavaj rđave misli u srcu tvome.
Ava Evagrije
 
Učlanjen(a)
01.05.2019
Poruka
668
Niko pametan, mislim, nece sporiti da mrznja i zlopamcenje radjaju ogovaranje. Zato ga u svome izlaganju i stavljam na ovo mesto, odmah iz njegovih roditelja.
Ogovaranje je porod mrznje. To je tanana a krupna bolest, skrivena i podmukla pijavica, koja sise i slabi krv ljubavi. Ogovaranje je licemerstvo ljubavi, uzrocnik oskvrnjenja i opterecenja savesti, unistenje cistote.
Neke devojke grese javno i bez srama, a druge potajno i sa vise stida cine jos gore stvari nego prve. Tako se nesto moze videti i kod sramnih strasti. Mnogo je tajno, iznutra pokvarenih devojaka [tj. strasti]: licemerstvo, lukavstvo, gresna tuga, zlopamcenje, ogovaranje u srcu. Vidljivo, one predstavljaju jedno, ali unutra gledaju na drugo.
Kada sam jednom prilikom cuo neke ljude kako ogovaraju, ja im zapretih. Delatelji ovoga zla su u svoju odbranu navodili da tako cine iz ljubavi i brige za onoga koji je bio predmet ogovaranja. A ja njima rekoh: Onoga koji tajno okleveta bliznjega svoga, toga oterah (Ps.100,5). Ako zaista volis bliznjega kako kazes, pomoli se tajno, a ne da ismevas coveka. To je nacin koji je ugodan Gospodu. A i ovo neka ti ne ostane nepoznato, pa ces se cuvati da ne osudis ljude koji se spotaknu: dok je Juda bio ucenik Hristov, razbojnik je pripadao ubicama; i cudo, kako da se u jednom magnovenju zbi sa njima takva promena!…
Ko hoce da pobedi duha ogovaranja, neka krivicu ne pripisuje onome koji je pao, vec demonu koji ga je oborio. Jer, niko bas narocito ne zeli da gresi protiv Boga, mada niko od nas ne gresi prinudno.
Znao sam coveka koji je javno zgresio, a tajno se pokajao. I onaj koga sam osudio kao bludnika, bese vec pred Bogom nevin, umilostivivsi ga iskrenim obracenjem.
Nikada se nemoj ustrucavati pred onim koji u tvome prisustvu ogovara bliznjega, nego stavise reci: “Stani, brate! Ja svaki dan padam i u teze grehe. Pa, kako mogu da ga osudjujem?” Tako ces jednim zamahom naciniti dva dobra: jednim lekom izlecices i sebe i bliznjega.
Jedan od najkracih puteva da se dobije oprostaj grehova jeste: ne osudjivati. Ne sudite, i nece vam se suditi (Lk.6,37). Kao sto se vatra protivi vodi, tako je i osudjivanje strano onome koji hoce da se pokaje.
Nemoj osudjivati cak ni kada bi video nekoga da gresi i na samoj samrti: Sud Boziji ljudima nije poznat. Neki su javno cinili velike grehove, ali su jos i vece vrline cinili tajno. I oni koji su im se tako rado rugali, prevarise se, jer od dima nisu videli sunce.
Cujte me, cujte, svi vi koji strogo sudite tudjim delima: ako je tacno (a tacno je) da ce nam se suditi sudom kakvim sudimo (up. Mt.7,2), onda cemo svakako pasti upravo u one telesne ili dusevne grehe za koje okrivljavamo bliznjega.

Stroge i brizljive sudije grehova svog bliznjeg boluju od navedene strasti zato sto nemaju savrsenoga i trajnog secanja i brige o svojim sopstvenim gresima. Jer, onaj koji tacno, bez plasta samoljublja, vidi svoja zla dela, ni o cemu se drugom od ovozemaljkih stvari vise ne brine, misleci na to da ni za sopstveni plac nece imati dovoljno vremena, makar i sto godina ziveo, i makar video kako iz ociju njegovih istice i citava reka suza, velika kao Jordan.
Ispitivao sam plac, i ne nadjoh u njemu ni traga od ogovaranja i osudjivanja.
Demoni nas nagovaraju ili da gresimo, ili, ako ne gresimo, da osudjujemo one koji grese, kako bi, ubice, pomocu drugog isprljali prvo.
Znaj da se zlopamtljivi i zlobni ljudi prepoznaju i po tome sto, obuzeti duhom mrznje, lako i sa uzivanjem umanjuju vrednost ucenja, delatnosti i vrline svog bliznjeg. Znao sam neke ljude koji su tajno i skriveno od sveta cinili najteze grehe. Medjutim, smatrajuci se cistim, oni su tesko napadali one koji javno padaju u lake grehe.
Suditi, znaci bestidno svojatati Bozije pravo, a osudjivati, znaci upropascivati svoju dusu. Kao sto nadmenost moze i bez druge strasti upropastiti coveka, tako nas i sudjenje samo po sebi moze savrseno pogubiti. Onaj farisej je bio osudjen upravo zbog toga (up. Lk.18,10 i d.).
Dobar bastovan bere samo zrele jagode, a nezrele ne. Pametan i razborit um, isto tako, primecuje samo vrline i samo o njima govori. A bezumni covek pronalazi samo krivice i nedostatke. O njemu je i receno: Istrazise bezakonje, iscezose oni koji su istrazili istragu (Ps.63,7).
Nemoj osudjivati ni onda kada svojim ocima vidis da neko gresi: cesto se i oci varaju.

Stepenica deseta. Ko ju je savladao, postao je delatelj ljubavi ili placa.

Sveti Jovan Ljestvičnik
 
Učlanjen(a)
01.05.2019
Poruka
668
-Poslednji neprijatelj koji će biti uništen jeste smrt – u sveopštem vaskrsenju, uz poslednju trubu, jer ovo propadljivo treba da se obuče u nepropadljivost, i ovo smrtno treba da se obuče u besmrtnost.

-Dakle, sva tvorevina je podložna promenama, kako vidljiva tako i nevidljiva, kako čuvstvena tako i nečuvstvena, kako razumna (slovesna) tako i nerazumna (beslovesna). Međutim, samo je razumna priroda, koja poseduje slobodu (tj. koja je samovlasna), sposobna za promenu, kako na bolje tako i na gore, po sopstvenoj volji i sama po sebi. Ako se (takva priroda) drži volje Božije, onda zahvaljujući njoj neprestano napreduje, menja se i teži ka dobru; a ako se protivi volji Božijoj, onda je On opravdano ostavlja, i ona tako pada u još gore stanje.

- Pobunivši se i odbivši pokornost Bogu, satana je otpao od svetlosti i pao u tamu, bio osuđen na večni mrak, postao sasud i stvoritelj mraka i njegov uzročnik i služitelj, najpre u odnosu na samog sebe i pale angele, a potom – o, nesreće! – i u odnosu na nas, koji u raju Božijem nismo verovali Bogu nego smo poverovali njemu. Svi pali angeli mračni su sami po sebi, kao i on, jer tamu ne poseduju kao sapričasnici nego su sam početak i punoća nepokornosti Bogu, i uz to gorki koren i izvor svakog greha, naročito stoga što su oni uzročnici tome i onda kada smo mi u pitanju.

-Iskušenja dolaze ljudima i kroz radost i kroz žalost, i kroz zdravlje i kroz bolest, i kroz slavu i kroz sramotu, i kroz bogatstvo i kroz siromaštvo. Među njima su daleko teža ona koja dolaze kroz nasladu i zdravlje, kroz slavu i bogatstvo, i to je uistinu tako.

-Dakle, ljubav prema Bogu predstavlja koren i početak svake vrline, dok je ljubav prema svetu uzročnik svakog zla. Zato su te dve ljubavi suprotstavljene jedna drugoj i jedna poništava drugu.

-Kao što sam već rekao, braćo, nama predstoji da se s uspehom podvizavamo u svakoj vrlini, a ako nam neka od njih i bude nedostajala, dopunićemo taj nedostatak davanjem drugima.

SVETI GRIGORIJE PALAMA
 
Član
Učlanjen(a)
03.06.2010
Poruka
14.297
A ovamo tobože braća.

Истина о Госпи из Међугорја:

Богомајка се јавила, тачно је, јавља се, али код јама где су убијени Срби, тамо се јавља. Богомати обилази те јаме, због убијених Срба.

Otac Tadej
 
Natrag
Top