ИЗАБРАНЕ СВЕТООТАЧКЕ ПОУКЕ

Član
Učlanjen(a)
03.06.2010
Poruka
14.297
Кад су духови који су пали, збачени на Земљу, један број палих духова је остао у ваздуху. Свети Оци кажу: зато кад прелази душа у вечност, они духови који су у ваздуху они траже откуп за пролаз душе. Зато треба да се моле Богу да не буду пресретени од духова злобе (митарства). Отац Тадеј.

Dakle ipak uče Mitarstva.

A Mire je iz ovog teksta jednog dijela uzeo što mu treba za učenje o paklu, a drugi dio nije uzeo.

Znači može da se plati prolaz prema nebu.

 
Učlanjen(a)
01.05.2019
Poruka
668
PO PITANJU O STATUSU I BOGOSLOVLJU “TEODORINIH MITARSTAVA”

HTML:
http://www.manastir-lepavina.org/vijest.php?id=3424
 
Član
Učlanjen(a)
03.06.2010
Poruka
14.297
Mуслимани неће ући, Јевреји, идолопоклоници, јеретици неће ући, секташи неће ући, блудници, прељубници, лихвари и други нечестивци неће ући и Царства Божијег неће наследити. Само се истинском вером у Христа и у Цркву Његову спасавамо и делима љубави.“





Свети Јован Кронштатски,


Дневник. Т. 1. Твер, 2005, стр. 298.


Samo pravoslavni će se spasiti i niko više.
 
Član
Učlanjen(a)
03.06.2010
Poruka
14.297
"U nas bi krst davno posrnuo da nije bilo mača koji ga je branio" Njegoš

Dokaz da PC nema duhovnu silu, nego svjetovnu mač. Pa mora da se oslanja na mač da bi opstala ta vjera.
 
Član
Učlanjen(a)
03.06.2010
Poruka
14.297
Znači nisu trebali da se bore i brane od Turske najezde i okupacije ?

Da su imali Božju silu onda se ne bi osvrtali na mač. Naravno da nisu, jer su pravili gluposti dizali ustanke kada nije trebalo, pa stradali još više.

Ali ova izjava je i za period poslje kada su Srbi u CG pobili sve muslimane (domaće koji su prihvatili islam) a onda krenuli u međusobne sukobe po plemenima.

Znači nisu trebali da se bore i brane od Turske najezde i okupacije ?

A ne znaš gdje se nalazi stih kako se treba ponašati kada dolazi neprijatelj?
 
Učlanjen(a)
01.05.2019
Poruka
668
Jovan Zlatousti

Zlato


Ni jedan prijatelj zlata nikad nije postao prijatelj Hrista ili ljudi.

Vera i iskvaren život

Ispravna vera ne koristi ništa ako je život iskvaren.

Trud

Kada je trud na našoj strani odsutan tada i Božija pomoć prestaje.

Bezosećajnost

Kada duša biva ranjena i pada ona ne leži bez svesti kao telo, nego se ovde muči grižom zle savesti, a kada ode odavde baca se u večno mučenje. Ako neko ne oseća bol od rana koje nanosi đavo, taj svojom bezosećajnošću samom sebi priprema još veću nevolju. Jer ko nije osetio prvu ranu taj će uskoro zadobiti i drugu a posle druge treću. Nečastivi videći da je ljudska duša bezbrižna i da ne obraća pažnju na zadobijene rane, ne prestaje da je ranjava sve do poslednjeg izdisaja.

Dom

Napravi tvoj dom Crkvom, jer ti ćeš odgovarati za duše tvoje dece i svih onih koji obitavaju u njemu.

Korist

Korisno ćemo mi za sebe naći tada, kada budemo tražili korist za bližnjeg.

Mir Božiji

Mir je mera svih dobara i pretpostavka svake radosti.

Samopoznaja

Najbolje poznaje sebe onaj ko za sebe misli da je ništa.

Gordost

Gordost je dokaz oskudnosti uma.

Prava vera

Prava vera pri poročnom životu ne donosi nikakve koristi.

Osuda bližnjega

Osuđujući bližnjega ti si učinio da postane rđaviji i onaj ko te je slušao. Ako je to grešnik, on postaje nemarljiv za svoje stanje našavši sebi sadruga grijehu; a ako je pravednik, on pada u gordost i ponosi se zbog tuđeg grijeha, dobijajući povoda da visoko o sebi misli.

O bogatima

Često me zameraju što neprestano napadam bogate. Da, jer bogati neprestano napadaju siromašne. Ali oni koje napadam nisu bogati kao takvi, samo oni koji zloupotrebljavaju svoje bogatstvo. Stalno ističem da oni za koje optužujem nisu bogati, već besni; bogatstvo je jedno, a pohlepa drugo. Naučite razlikovati.
 
Učlanjen(a)
01.05.2019
Poruka
668
Sveti Atanasije Veliki

- Po dobroti i sili svojoj Bog boravi u svemu, a po prirodi Svojoj - izvan svega .

- Mada nije moguće shvatiti šta je Bog, ipak je moguće reći šta On nije .

- Bog ni u kome nema nužde; On je dovoljan Sebi i ispunjen Sobom, i u Njemu se sve sadrži, ili bolje reći - On svemu daje biće .

- Za izučavanje Svetoga Pisma i za istinsko znanje potreban je dobar život, čista duša i vrlina po Hristu, da bi tako um, idući kroz tu vrlinu, mogao dostići i shvatiti ono čega je željan, i naučiti o Bogu Logosu onoliko koliko je dostupno ljudskoj prirodi.

- Telo je kao harfa na kojoj duša, razumna i besmrtna, kao muzičar svira. Duša kreće telo, a ona sama sebe pokreće, jer kretanje duše nije ništa drugo do život duše.

- Samo čovek razmišlja o onome što je izvan njega samoga i seća se onoga što je prošlo; i opet, promišlja i svojim rasućivanjem izabira bolju zamisao; a beslovesne životinje vide samo ono što pripada sadašnjosti i kreću se samo za onim što im je pred očima, čak i onda kada im je to na štetu.

- Jer, poznavanju duše približićemo se kroz poznanje tela i kroz sagledavanje razlike izmeću tela i duše.

- Gledajući kako su sjedinjene i kako su u skladu one stvari koje su po svojoj prirodi suprotne, kao kad se vidi da je vatra izmešana sa vazduhom i suva zemlja sa vodom, i da se one ne protive jedna drugoj, nego sačinjavaju jedno telo kao da i same od jednog tela potiču, ko li se neće dosetiti da izvan njih postoji Onaj Koji je njih sjedinio?

- Što je predano veri, to se postiže ne ljudskom mudrošću nego sluhom vere. Učenje o Božanstvu ne daje se u logičkim dokazima, nego pomoću vere i smernog pobožnog razmišljanja.
 
Natrag
Top