Imas li ijedan slucaj u Bibliji gde Isus sin Bozji komanduje ili zapoveda svome Bog i Ocu Jehovi???
Ako nemas,onda nemoj da pises budalastine.
Zasto bi mu komandovao?
Da li zena komanduje svom muzu?
To sto je zena podredjena ne menja njenu prirodu! Ona je podredjena samo po "ulozi" i "poslu" koji obavlja!
Shvatas?
Ti brate ne znas nista o Trojstvu, jer kada bi znao , razumeo bi da Trojstvo dozvoljava "hijerarhiju" u odnosima isto kao i u braku.
Na primer Sveti Duh ishodi od Oca, ali ne i od Sina. To je poznato kao "filique".
A mi ovde ne govorimo o "hijerarhiji" vec o "prirodii"! To su dve razlicite stvari.
Tvoj sef nije po prirodi "vise bice" iako si mu ti "podredjen"!
Dakle - "podredjenost nema veze sa prirodom"!!!
Jel shvatas to???
A kada govorimo o telu, tvoja noga nije van tela, iako obavlja manju funkciju naspram mozga koji razmislja.
Tako je i kod Boga, razliciti udovi vrse razlicite funkcije, iako su clanovi istog tela.
Bog inace nije kao covek da bude "dvodimenzionalan" on je "trodimenzionalan" i njegova priroda je Trojstvena, odnosno iznad ljudske.
a sto se tice svetog duha,imas moju temu o njemu da ne spamujemo ovu temu.
Sveti Duh je ovde bitno pomenuti, jer njegov posao u planu spasenja je vazniji nego Bozji i Isusov, jer on "osvedocava u greh". A mi smo se ovde dotakli "hijerarhije".
Dakle po hijerarhijskom principu, ispada da je uloga Svetog Duha veca cak i od Bozje i Isusove, jer se hula na njega ne oprasta. A hula na ovu dvojicu se prasta!
Dakle ako je Sveti Duh "deo Boga" po vasem ucenju, onda bi i hula na Boga Oca bila jednaka huli na Duha Svetoga.
Ali to nije slucaj!
Posto to nije slucaj, jasno je da je Sveti Duh "nesto suprotno od Oca" ili u krajnjem slucaju da - "ima vecu ulogu u planu spasenja" , a onda je i po hijerarhiji i poslu koji obavlja iznad Oca i Sina.
Dakle, ovde zanimanje uopste ne odredjuje velicinu osobe ili njenu prirodu. Jer bi onda bilo da je "Sveti Duh veci od Oca" a to ne moze biti!!!
Ovde se radi o "raspodeli posla".
Ne mogu svi biti predsednici ili kraljevi, niti imati iste funkcije!
Isus dakle preuzima ulogu "Sina", crkva preuzima ulogu "Zene", Isus je "mladozenja", Bog je "Otac" i "Sudija". Isus je "jagnje" , sotona je "Tuzioc", Sveti Duh je "zastupnik" itd..
To su sve antropomorfizmi (opisni izrazi) koji ukazuju na "uloge" i "poslove" koje obavljaju. Dakle nisu doslovni izrazi, niti ukazuju na prirodu. Vec sluze da nam poblize objasne prirodu "posla" kojim se ovi bave. I to je ucinjeno ljudskim primerima da bi bilo jasnije!
Vi ste uzeli te izraze potpuno doslovno.
To je pogresno!!!
Isus nije doslovno "Sin" a Jehova nije "Otac", jer on "nije nikog rodio"!!!
Budi malo pametan. Ja znam da jesi pametan, samo neces da razmisljas...
Crkva je ovo razumela davno, ali vama treba sve crtati i drzati casove, jer nista , bas nista ne razumete, kao sto rece Pavle da "trebate mleka a ne jake hrane"..
Bog ti pomogao!
Ja priznajem jedino uloge u planu spasenja.
U tom smislu Isusova uloga je da se rodi na zemlji kao čovek i postane naš spasitelj, a odlaskom na nebo i prvosveštenik ili posrednik u nebeskoj Svetinji, uloga Svetog Duha je da bude utešitelj, i na kraju što je i najbitnije - uloga Boga Oca je da bude sudija koji sedi na prestolu i pred kojim su otvorene sudijske knjige.
Tako je! Oni to ne razumeju, njima kad pise Otac, oni pomisljaju da je to doslovno. Ne moze biti doslovno, jer ni Hristos nije nastao radjanjem a niti je Bog Otac.
Dakle nije rec o doslovnim odnosima!
S druge strane kad pise "mladozenja" ili "nevesta" onda kazu da je to opisno.
Gube se, i ne shvataju da su to sve antropomorfizmi (opisni izrazi) koji sluze da nam poblize objasne njihove "uloge".
Necija "uloga" sama po sebi ne znaci i "nizu prirodu"!
To sto je Hristos sluga i podredjen, ne znaci da nije Bog, kao sto ni covek koji cisti ulice nije majmun (nize prirode) zato sto to radi.
Kraj diskusije!
"KOJE DADE NJEMU BOG" ne znači da mu je Bog Otac dao to otkrivenje, jer u predhodnom stihu već kaže da je to"OTKRIVENJE ISUSA HRISTA" već mu je Bog rekao da je došao čas da određene pojedinosti koje ima objavi ljudima preko Jovana.
Ovde se ne slazem sa tobom, ali nema veze. Ti si ispravno razumeo da je rec o "ulogama" i "preraspodeli posla".
U ovom slucaju, Isus nema razloga da zna ono sto Otac zna o buducim dogadjajima, jer nije njegov posao to znati! To je Jehovin posao!
On je taj posao planiranja prepustio svom Ocu, i bira da ne zna neke stvari i da se ne mesa u to...