Isus VS Pavle

Član
Učlanjen(a)
02.11.2012
Poruka
1.746
Biblija kao bibllija, puna kontradikcija zbog kojih i 2000 godina kasnije ima nesuglasica medju vernicima. Citajuci argumente jednih i drugih na temi Adventisti, uvideo sam da se jedni pozivaju vise na stari zavet i Isusa u novom zavetu, a drugi na apostola Pavla. Problem je sto se Pavle, koji nikada nije upoznao Isusa (tvrdio je da je imao viziju) i koji nikada nije cuo njegova ucenja dirktno, vrlo cesto ne slaze i propoveda drugacije od onoga sto je propovedao Isus. Primera ima mnogo, navescu ovde neka a pitanje je samo kome venici vise veruju, posto je ocigledno da nemaju obojica istu ideju hriscanstva.

Pavle Dela 13:47, Dela 18:6, Dela 28:28, Rimljanima 15:16

Jer nam tako zapovedi Gospod: Postavih te za videlo neznabošcima, da budeš spasenje do samog kraja zemlje

Medjutim Isus odnosno bog je zapovedio drugacije:

Isus Matej 10:5, Matej 15:24

Ovih dvanaest posla Isus i zapovedi im govoreći: Na put neznabožaca ne idite, i u grad samarjanski ne ulazite.

A On odgovarajući reče: Ja sam poslan samo k izgubljenim ovcama doma Izrailjevog.

Ovo je jos jedan ozbiljan sudar i kontradikcija u novom zavetu. Evo ga jos jedan primer a kasnije cu ih navesti jos.

Pavle 1 Kor. 1:17

Jer Hristos ne posla mene da krstim, nego da propovedam jevanđelje, ne premudrim rečima, da ne izgubi silu krst Hristov.

Isus Matej 28:19

Idite dakle i naučite sve narode krsteći ih va ime Oca i Sina i Svetog Duha

Ovo su jako bitna pitanja u hriscanstvu a imamo situaciju da Isus kaze jedno a Pavle suprotno od toga.

Poslednja izmena:
LEGEND
Učlanjen(a)
14.09.2009
Poruka
8.464
U principu mislim da je vrijeme postojanja apostola i prorka i nastanka njihovih djela, potpuno ličilo i na ovo naše dašanje vrijeme, kada je u pitanju poimanje vjere, u ovom slučaju hrišćanske, i tumačenje Božije riči. Razlika je jedino u tome, što je tada bilo vrlo malo pismenih ljudi, pa je bilo dovoljno da jedan takav rijetki pismeni pojedinac zapiše ono što se u narodu prepričavalo, naravno, odabirajući ono što se njemu sviđalo i što je korenspodiralo sa njegovim shvatanjem hrišćanstva, pa da kasnije takvi zapisi postanu "sveta slova", koja su uglavnom pripisivana autorima tih zapisa.
Otuda ne čudi što se sada susrećemo sa potpuno kontradiktornim informacijama, kako o Isusu i njegovim porukama, tako i o ranom hrišćanstvu uopšte. Isto tako, ne treba da čudi, što su tadašnje razlike u mišljenjima nastavile da žive sve do naših dana i što se one sve više produbljuju. Dogme po svojoj definiciji ne poznaju kompromise.

Član
Učlanjen(a)
02.11.2012
Poruka
1.746
Navescu kasnije jos primera, ima ih dosta i to su ozbiljni sudari u hriscanstvu. Ovde na forumu su neke grupe definitivno blize Hristu a neke Pavlu.

Član
Učlanjen(a)
25.12.2012
Poruka
1.901
Biblija nikada nije bila kontradiktorna
osim u rukama neznabožaca
Pavao je upoznao Isusa na putu u Damask
i vidio ga je i čuo, dok ostali nisu
od sjaja i slave Spasitelja oslijepio je
kasnije se Savle krstio i promijenjeno mu je ime u Pavao
on je dvanaesti apostol
buduči je Juda otpao, apostoli su međusobno birali jednoga da ih opet bude dvanaest
oni su izabrali Matiju,a Bog je izabrao Pavla
Pavao je bio namijenjen da poganima svjedoči, prenese Evanđelje
ujedno on je orijaš kršćanske vjere, največu najljujču najžesšču bitku je vodio sa židovima
jer on je bio nekada farizej, i smatrao je ispravno da u okove baca i ubija kršćane sljedbenike Kristove
5x je dobio od židova po 40 manje 1, to je bila kazna šibanje, branili su mu rad, propovijed ali on je ustrajao u tome
istina da je on rekao nije me *Krist poslao da krstim nego da propovijedam* i ne u mudrosti da ne izgubi snagu križ kristov
različiti su dari od Boga i zadaća jedni su propovijedali, drugi su krstili
znalo se tko što radi u kršćanskoj crkvi a Pavlova največa misija je bila tumačenje pisama, propovijedanje, jer se najbolje u to i razumio i sam Isus mu je davao snagu za to i razum
između ostaloga bio je i najviše školovan od svih apostola, također je govorio najviše stranih jezika
car neron je zapalio rim, okrivio Pavla da je to on učinio i pogubio ga mačem
ali je doatada Pavao potpuno izvršio zadatak koji mu je Spasitelj namijenio
ugledajte se na Pavla jer to je primjer potpuno obračenog čovjeka, da ne promašite cilj
on sam je rekao ČVRSTO ISPITAJTE TEMELJE SVOJE VJERE

Član
Učlanjen(a)
02.11.2012
Poruka
1.746
Problem je sto se Pavle u dosta stvari ne slaze sa Isusom. Nije ni narocito skroman.

Pavle 2. Kor. 11:5

Jer mislim da ni u čemu nisam manji od prevelikih apostola.

Isus Luka 18:14

Kažem vam da ovaj otide opravdan kući svojoj, a ne onaj. Jer svaki koji se sam podiže poniziće se; a koji se sam ponižuje podignuće se

Član
Učlanjen(a)
25.12.2012
Poruka
1.901
krivo shvačaš
Pavao govori jedno
a Spasitelj o drugome, ne odnosi se na isto

pročitaj kako Pavao osuđuje što se jedni nazivaju Pavlovima, jedni Apolonovima, jedni Kristovima
Korinčanima 1 10

Član
Učlanjen(a)
02.11.2012
Poruka
1.746
Dijametralno suprotni stavovi:

Pavle Rim. 10:12

Jer nema razlike među Jevrejinom i Grkom: jer je On Bog svih, i bogat za sve koji Ga prizivaju.

Medjutim Isus ima drugacije misljenje o paganima:

Isus Matej 7:6

Ne dajte svetinje psima; niti mećite bisera svog pred svinje, da ga ne pogaze nogama svojim, i vrativši se ne rastrgnu vas.

Član
Učlanjen(a)
25.12.2012
Poruka
1.901
ovdje Isus govori o onim ljudima koji znaju istinu i svjesno su je odbacili u onom vremenu (psi, svinje)svečenici
svetinje su spisi, sveti, nauk o istini u onom vremenu i danas
danas su također imamo istu situaciju
dakle svečenici svih konfesija koji ne žele istinu, jer oni su bili osvjedočeni o istini
ali je nisu prihvatili
jedno su ljudi grešnici, drugo su vođe grešnika koji znaju istinu odavno ali je ne prihvačaju
sad su ukapirao

Član
Učlanjen(a)
02.11.2012
Poruka
1.746
Razmirice rastu sve vise:

Pavle Rim. 12:18

Ako je moguce, koliko do vas stoji, imajte mir sa svim ljudima

Isus Matej 10:34, Luka 12:51

Ne mislite da sam ja došao da donesem mir na zemlju; nisam došao da donesem mir nego mac.

Mislite li da sam ja došao da dam mir na zemlju? Ne, kažem vam, nego razdor

Član
Učlanjen(a)
28.12.2010
Poruka
1.538
ali kako si stavio ovo isus vs pavle hahahahhaha kao da su u ringu xD pa naravno isus na prvom mestu pavle nije toliko bitan

Natrag