Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Beleška: this_feature_currently_requires_accessing_site_using_safari
Šta je to istina? Postoji li istina uopšte? Da li je istina jednačina sa poznatim i konačnim rezultatom, ili može postojati više istina?
Poznata je, recimo, činjenica koja se nerijetko dešava, da će dva čovjeka koji su vidjeli isti događaj, taj događaj vidjeti na različite načine, dakle, imaće svaki svoju istinu o njima.
Kakvo je vaše mišljenje o istini?
Objektivna istina? Istina uopšte je pojam sa više značenja..., u filozofiji, u svakoj vrsti nauke, u svakodnevnom životu...Nekakva opšta definicija za istinu bi mogla biti da je istina saglasje sa stvarnošću. Mislim da je o istini tako govorio i Aristotel u svojoj Metafizici. Ima i drugačijih mišljenja o istini. Toma Akvinski kaže: "Свака се поједина ствар апсолутно назива истинитом по њеном односу према уму од кога зависи." On, dakle, smatra da je istina prvenstveno u umu, a tek onda u stvarima. Istinu da kažem, ja ovo baš ne mogu da u potpunosti svarim.Istina je suprotnost od lazi.Mislim da sama cinjenica da lazi postoje,povlaci za sobom cinjenicu da postoji i istina.Naravno da postoji i to da "svako ima svoju istinu",zato mislim da bi konkretnije pitanje bilo :"Da li postoji objektivna istina?",ne ona koja nama odgovara ili kako je mi "vidimo".
Ono sto ja smatram istinom je ono stanje koje se u potpunosti podudara sa stvarnoscu.Recimo,cinjenica je da ljudi umiru i kao takvu je ne mozemo menjati,tako da,npr.,za mene je to jedna od objektivnih istina (mozda malo morbidan primer...).
Dakle, istina bi trebalo da bude nešto što je samo po sebi tačno i saglasno sa stvarnošću i što nije podložno bilo kakvim spoljašnjim uticajima. Pokušaji uslovljavanja istine i njenog vezivanja za pojedinca, vjeru, instituciju, ideologiju, sistem..., je jedan od glavnih načina na koji se ona iskrivljuje i postaje predmet manipulacije.
Npr. Feyerabend je rekao da: "jedina apsolutna istina je da nema nikakve apsolutne istine."
Istina kod filozofa je cilj njihovog zivota.Toliko je uzdignuta.