Niti jedna religija nije tako miroljubljiva niti puna ljubavi za druge, kako to žele predstaviti njeni sljedbenici. Svaka za sebe kaže da je ona jedina i prava, samim tim implicite sugeriše da druge to nisu; otuda i prikriveni, a nekada i otvoreni antagonizam među njima. U Kur'hanu, recimo, ima i ovaj stih: 1. Kuran 9:123 (113)
"O vjernici, borite se protiv nevjernika koji su u blizini vašoj i neka oni osjete vašu stogost! I znajte da je Allah na strani čestitih."
Riječi pune ljubavi i tolerancije, zar ne?
Pozdravljam te druze Jurivaka. Smrt fasizmu - sloboda narodu! (ne izrugivam ti se, krou toj nick citam na kojoj si strani i imas moju punu podrsku).
zabopravio si mozda stih: "O vjernici, bojte se Allaha i budite s onima koji su iskreni!" 9:119
Pa da se vratimo na pocetak da upoznamo razlog zasto bi s eneko borio protiv nevjernika?
"Mnogoboscima s kojima imate zakljucene ugovore koje oni nisu ni u cemu povrijedili, niti su ikoga protiv vas pomagali, ispunite ugovore do roka ugovorenog. Allah zaista voli pobozne." 9:4
"Ako te neki od mnogobozaca zamoli za zastitu, ti ga zastiti da bi saslusao Allahove rijeci, a potom ga otpremi na mjesto pouzdano za njega. To zato sto oni pripadaju narodu koji ne zna" 9:6
Ti o kojima se govori su:
"Ni robinstvo ni sporazum, kada je vjernik u pitanju ne postuju, i sve granice zla prekoracuju" 9:10
"Ali ako se budu pokjalai i molitvu obavljali i zekat davali, braca su vam po vjeri. -A Mi dokaze objasnjavamo ljudima koji razumiju." 9:11
itd.
Kur'an je pisan i za vrijeme uspostave islama u Arabiji, zato treba citati ajete bez zlobe u srcu. Pogotovu ako se pogleda svoje srce i svoja vjera.
Dodato posle 4 minuta:
--------------------------------------------------------------------------
Da Drazenbg, istinskih vjernika je zaista malo. Prvo bi vjernici morali demonstrirati toleranciju i bratstvo, a ne obrnuto.
Ostar ton sto sam se obratio mladenskopljaku nemoj mi zamjeriti.
On je klasican primjer prenosenja neistina, i kada se takve pozove da pokazu izvore iz kojih piju otrov, obicno ne kazu. Zasto da onda truje druge?
neka nadje ajet kao Jurivaka i neka napise komantar kakv zeli, ima na to pravo.
Svacija je vjera savkome najbolja i tu nema rasprava.
Ja ne zelim raspravu ni o cijoj vjeri, samo o knjizi i znacenjima jer sam s eumorio od religijskih znacenja koja su samo presipanja iz supljeg u prazno jer obicno su religijski prvaci zacetnici zla na Zemlji; u ratovima,, bunama, zlocinima od davnina do danas