Član
- Učlanjen(a)
- 11.11.2012
- Poruka
- 2.164
Koliko ja znam na kraju sezone se kupuju nova trogodisnja prava, FA England ima pravo i ako zeli moze da ne proda ovim kucama sto im je sada zabranila prenose. Takodje i sport klub ima pravo da prenosi svih 380 ugovora uzivo, tako je u ugovoru, ali posle ovoga oni ne mogu protiv FA England. Sport klub ove utakmice ima pravo sto i koristi pa ove utakmice prenosi u snimku, subotom posle spice prenosa na svoja prva tri kanala.Ja sam cuo da BeinSport planira raskinuti ugovor sa FAPL na kraju ove sezone jer oni su platili sve utakmice a ne djelomicne prijenose.
Pa i to sto kazes ta TV kuca ce morati prodati prava lokaliziranim kanalima ili pokrenuti svoj kanal i opet ce se nalaziti streamovi. Ne moze FA to sprijeciti uopce. Mogu jedino da zabrane distribuciju FA preko satelita ali i to nece sprijeciti CS i liste.
Ako Sportklub izadje iz Totala onda ta mreza je na gubitku ili onda ostaje da naprave satelitski snop samo za Ex-YU sto ce se mozda i desiti sa novom KA satelitskom tehnologijom koja bi u doglednu vrijeme trebala zamjeniti stari KU.
Da dodam u svijetu globalizacija granice padaju za sve cak i za autorska prava ne moze se stari model iz 20. stoljeca odrzavati u danasnjem svijetu koji je postao globalno selo.
Mac sa dve ostrice je da se prodaju prava jednoj kuci jer tu niko ne moze da zna u kom ce pravcu ici, ako ta kuca koja god da bude, imala neki zalog i bude htela da se kocka tako da kazem, ona moze da ima jedino prava( nesto slicno kao pre 3,4 godine eurosport za WTA turnire (pa su na kraju pogresili)). Samo da ne precene to sto imaju,a druga je ovo da oni ta svoja ekskluzivna prava prodaju nekoj velikoj kuci ali pitanje je koliko je neka velika kuca spremna da udje u tako riskantan posao gde su vece sanse da posle toga nece ostati na tom nivou. U engleskoj je taj termin od 16 specifican, njima je bitniji taj termin nego liga sampiona ili slicno iako se tu vec nekoliko godina nijedna velika utakmica ne igra.