Ima li na forumu proroka?

Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
Ima li na forumu proroka?, postavljeno je pitanje u samom naslovu teme. Iako proroci najviše govore o vremenu u kojemu i sami žive, jedan element njihova poslanja može biti i upozoravanje i najavljivanje budućih događaja. Božji proroci su oni koji "govore Božje", a lažni proroci su oni "koji govore u drskosti". Ali, uvijek se pitamo, kako ćemo prepoznati proroke koji govore Božje i razlikovati ih od onih "koji govore u drskosti". Zavirimo u Sveto Pismo, tamo nam dato nepogriješivo uputstvo kako ih razlikovati:

Pnz 18,21-22: Možda ćeš reći u svome srcu: 'Kako ćemo raspoznati riječ koju Jahve nije izrekao?' Kad prorok govori u ime Jahve pa to ne bude i riječ se ne ispuni, onda je to riječ koje Jahve nije kazao. U drskosti je taj prorok govorio. Nemoj od njega strahovati.

Dodajmo još da u prethodnom retku (Pnz 18,20) Bog naređuje da se takav prorok pogubi. Iz ovoga je jasno da su "u drskosti govorili" William Miller, Ellen White, Russel, ... Laodikeja.

A što bi, uz lažne proroke, bili "antiproroci"? Po meni, to bi bili oni koji, ne da "fulaju budućnost" kao lažni, nego krivotvore prošlost. Upravo je Jovan ovdje najizvrsniji primjer za "antiproroka" - "trovatelja istine" - "smradoslova". Pročitajte ovo dolje, sve će vam biti jasno.

Jovan Prezviter je napisao(la):
Rajnarijus kaže da su opasni jer su drevni. On kaže da su moguće iz IV veka a i pre.

Jovan Prezviter je napisao(la):
On pominje da su poreklom iz IV veka. Dakle, imamo svedočenje samog Rnraijusa o drevnosti Valdežana i Albigenza.

Valdenzi (Valdežani) - (franc. vaudois, njem. valdesi, njem. Waldenser; izvorno nazvani Lyonski siromasi, lioniti), sljedbenici su laičkoga reformatorskoga pokreta što ga je u Lyonu oko 1175. (12. stoljeće) utemeljio Petar Valdes, po kojemu su i ime dobili.

Zaista se mora biti pod jakom dozom octa, da ustvrdite kako je čovjek koji je živio u 12. stoljeću, osnivač sekte iz 4. stoljeća. "Ocat ili ludilo", treće nema. To je odlika "smradoslova".

Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
Ima li na forumu proroka?, postavljeno je pitanje u samom naslovu teme. Iako proroci najviše govore o vremenu u kojemu i sami žive, jedan element njihova poslanja može biti i upozoravanje i najavljivanje budućih događaja. Božji proroci su oni koji "govore Božje", a lažni proroci su oni "koji govore u drskosti". Ali, uvijek se pitamo, kako ćemo prepoznati proroke koji govore Božje i razlikovati ih od onih "koji govore u drskosti". Zavirimo u Sveto Pismo, tamo nam dato nepogriješivo uputstvo kako ih razlikovati:

Pnz 18,21-22: Možda ćeš reći u svome srcu: 'Kako ćemo raspoznati riječ koju Jahve nije izrekao?' Kad prorok govori u ime Jahve pa to ne bude i riječ se ne ispuni, onda je to riječ koje Jahve nije kazao. U drskosti je taj prorok govorio. Nemoj od njega strahovati.

Dodajmo još da u prethodnom retku (Pnz 18,20) Bog naređuje da se takav prorok pogubi. Iz ovoga je jasno da su "u drskosti govorili" William Miller, Ellen White, Russel, ... Laodikeja.

A što bi, uz lažne proroke, bili "antiproroci"? Po meni, to bi bili oni koji, ne da "fulaju budućnost" kao lažni, nego krivotvore prošlost. Upravo je Jovan ovdje najizvrsniji primjer za "antiproroka" - "trovatelja istine" - "smradoslova". Pročitajte ovo dolje, sve će vam biti jasno.

Valdenzi (Valdežani) - (franc. vaudois, njem. valdesi, njem. Waldenser; izvorno nazvani Lyonski siromasi, lioniti), sljedbenici su laičkoga reformatorskoga pokreta što ga je u Lyonu oko 1175. (12. stoljeće) utemeljio Petar Valdes, po kojemu su i ime dobili.

Zaista se mora biti pod jakom dozom octa, da ustvrdite kako je čovjek koji je živio u 12. stoljeću, osnivač sekte iz 4. stoljeća. "Ocat ili ludilo", treće nema. To je odlika "smradoslova".
Oćemo još neki hitić..recimo Nada Topčagić

Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
Evo za Vetus Latinu, pre Jeronomivog prevoda..kako si ti ustvrdio..prvi na latinskom, te je on prvi snabdeo Bibliajma na narodnom jeziku Latine. Vidiš da nije, samo malo trebaš tražiti:

Vetus Latina je zajednički naziv za sve latinske prijevode Biblije koji su se koristili prije nego što je Jeronim napravio standardni prijevod poznat kao Vulgata

Vulgata je kasniji prevod, i sadrži i brojne greške. Valdežanske crkve, crkve u Irskoj, Britaniji i južnoj Francuskoj su koristile Vetus Latina...i nakon nametanja katoličke Vulgate, vekovima su očuvane Biblije prema tekstu Vetus Latina. Zato su spaljivane Biblije i na latinskom od strane inkvizitora, jer nisu bile prema tekstu Vulgate već prema omraženom ali tačnijem i starijem prevodu Vetus Latina.

Poslednja izmena:
Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
Evo za Vetus Latinu, pre Jeronomivog prevoda..kako si ti ustvrdio..prvi na latinskom, te je on prvi snabdeo Bibliajma na narodnom jeziku Latine. Vidiš da nije, samo malo trebaš tražiti:

Vetus Latina je zajednički naziv za sve latinske prijevode Biblije koji su se koristili prije nego što je Jeronim napravio standardni prijevod poznat kao Vulgata

Vulgata je kasniji prevod, i sadrži i brojne greške. Valdežanske crkve, crkve u Irskoj, Britaniji i južnoj Francuskoj su koristile Vetus Latina...i nakon nametanja katoličke Vulgate, vekovima su očuvane Biblije prema tekstu Vetus Latina. Zato su spaljivane Biblije i na latinskom od strane inkcizitora, jer nisu bile prema tekstuv Vulgate već prema omraženom ali tačnijem i starijem prevodu Vetus Latina.

Lažeš. I zašto se ti, protestant, uopće toliko trsiš kao "braniti Bibliju", a ćaća vam Martin Luther kaže da je Bibliji mjesto svinji ispod repa. Vidi:

Martin Luther: „Pa niste vi (Židovi) vrijedni toga da izvana pogledate Bibliju, a kamoli da je čitate. Vi samo trebate čitati Bibliju koja stoji svinji ispod repa te žderati i lokati slova koja tu sama ispadaju. To bi bila Biblija za takve proroke koji riječ božanskoga veličanstva (…) tako svinjski ruju i trgaju.“

Učlanjen(a)
11.02.2009
Poruka
8.070
Ti kao EGWist ne smiješ slušati ovu vrstu glazbe. To je u EGWizmu strašan grijeh, i zbog toga će te Bog "spržiti" na vječni nestanak. :)

Koju to vrstu glazbe on ne smije slušati?

Rock and Roll?

Ah, vidio sam...

Kad smo već kod "prženja", ovo je mnogo bolje ali i "proročkije"...

a ako im je to malo "prejako",

imamo sliku njih:

Ps. Koliko god da se trude, nemaju ništa.

Član
Učlanjen(a)
06.05.2012
Poruka
2.380
Božji proroci su oni koji "govore Božje",

Jučer sam upravo to imala na umu kad sam Jovanu sugerirala da napiše nešto o tim Valdežanima.
Ne znam da li će napisati ili neće, ne vjerujem da postoji nešto vrijedno što bi nam dalo ideju kako su živjeli svoj vjernički život. Mislim da nema ništa, nikakvog svjedočanstva. Naravno, uvijek mu ostaje prst. :)

Ne znam zašto me ovo isisivanje informacija kojih nema, ( u prošlosti ili u prstu, svejedno) podsjeća na članak o zahtjevu američkih liječnikada se spolni identitet izbaci iz rodnih listova. Najbolji opis za to stanje je -ludilo.
Nekontrolirane emocije potamnile su razum i vode u strasti koje završavaju s agresijom.

Učlanjen(a)
11.02.2009
Poruka
8.070
Nekontrolirane emocije potamnile su razum i vode u strasti koje završavaju s agresijom.

Nema to nikakve veze s strastima (barem ne direktne) u pitanju je prosta volja za moć i ludilo.

PS. Jedno od simptoma dejstva Samaela jei potamnjivanje razuma.

Sjeti se, on je "Ja sam koji nisam"...

Član
Učlanjen(a)
06.05.2012
Poruka
2.380
Vetus Latina je zajednički naziv za sve latinske prijevode Biblije koji su se koristili prije nego što je Jeronim napravio standardni prijevod poznat kao Vulgata.

Taj prvi prijevod Vetus Latina kritizirao je sam sv. Augustin upravo zbog lošeg prijevoda i netočnosti.
Prevodili su je razni autori nekoliko desetljeća i zapravo je to bila samo kolekcija fragmenata Biblije od kojih su neki cirkulirali, a drugi prijevodi su bili samo za uporabu u lokalnim zajednicama.

Natrag