Ima li na forumu proroka?

Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
"Dok je Katolička crkva u prevođenju, tiskanju i širenju Biblije vidjela samo veliku opasnost za Božju riječ, a Tridentski sabor zabranio tiskanje tekstova Biblije bez crkvenog odobrenja i ograničio čitanje Biblije na živim jezicima.."Jambrek, Reformacija nekad i danas, str 44

Evo šta kaže Jambrek...a uskoro idemo dalje...

Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
U buli od 30.decembra 1622 godine, papa Grgur XV je zabranio laicima da čitaju biblijske prevode na narodnom jeziku.

Papa Aleksandar VII(1655-1667) insistirao je na 4-tom pravilu u svom indeksu iz 1664 i u indeks zabranjenih knjiga dodao je sve prevode Biblije-na bilo kom jeziku".

I u XVII veku ista zabrana.

Poslednja izmena:
Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
"27.maja 1747. Jakob Šmidelin, obešen je kao vodeći poglavar biblijskog pokreta u kantonu Lucern u Galnevaldiju na reci Eme...nakon suđenja vlasti su donele dekret koji je uključivao opštu zabranu laicima da čitaju Bibliju", "Die Geschichte der Stadtmission Luzern – Die Anfänge der Stadtmission verknüpft mit dem letzten Märtyrer der Schweiz und einem Bibelverbot". Archived from the original on January 15, 2013.

Dakle i u XVIII veku i dalje je stajala zabrana laicima da čitaju Pismo.

Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
Na to misli. A ne na period do kraja XV veka i ne samo na katolike u tom peridou.

protestantski profesor, Stanko Jambrek:

Prva Biblija tiskana je 1455. godine, a do kraja stoljeća tiskano je više od sto dvadeset izdanja cijele Biblije, koja je postala najtraženija knjiga. Uglavnom su tiskane Biblije na latinskome jeziku, ali i na grčkome, hebrejskome, njemačkome, francuskom, talijanskom i drugim narodnim jezicima.
----------------------------
Dakle, više od pola stoljeća prije pojave protestantizma, Katolička Crkva u svega nekoliko desetljeća prevela je i tiskala više od sto dvadeset izdanja cijele Biblije, a mnoge od njih na narodnim jezicima.

P.S. U inat ljudskim gnjidama, neka se ova ovdje istina zna i ponavlja.

Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
Inat bez argumentacije ništa ne znači. Samo "inat" istini.

Jesi video šta kaže Jambrek o protestantizmu? Ko je širio na narodnom jeziku Reč Božiju...a ko je cenuzurisao. A ti izvukao(a pretpostavio sam...kao i ranije) citat izvan svakog kontkeksta. A sam Jambrek ni u tom samo citatu..da ga uzmeš izoliovano uopšte ne pominje zasluge katoličke crkve za prevode do kraja XV veka. A da ne pričamo o ostatku iz knjige Jambreka.

Ja pozivam upravo sve da pročitaju knjigu Jambreka-"Reformacija nekada i danas."

Vrlo dobro štivo, usput..hvala!

Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
"Tokom kratkog vremena Rimske republike 1849 godine, u Rimu je štampano preko 3600 primeraka Novog Zaveta prevedenog na italijanski jezik. Nakon oživljavanja Papske države, vlada je zapečatila Novi Zavet koji je bio u posedu američkog ambasadora....nakon nekog vremena, vlada je kupila Biblije kako bi ih postepeno spaljivala"

XIX vek a spaljivanje spisa Biblije na narodnom jeziku...

Poslednja izmena:
Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
"Dana 18.maja 1849.godine, 3000 primeraka katoličkog italijanskog prevoda Biblije zaplenjeno je i spaljeno po naređenju Antonija Marinija, nadbsikupa Firence, iako su štampani uz dozvolu".

XIX vek i dalje sujeverje.

Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
Odavde proističu teorije zavere. Zavera protiv Biblije. Ako je čitaš bez odobrenja crkve "desiće ti se jeres"..ne smeš sam..opasnost je to. A zapravo je skroz drugačije.

Naravno, lažna uzbuna i teorija zavere.

Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
A ti izvukao(a pretpostavio sam...kao i ranije) citat izvan svakog kontkeksta. A sam Jambrek ni u tom samo citatu..da ga uzmeš izoliovano uopšte ne pominje zasluge katoličke crkve za prevode do kraja XV veka.

Protestanti, kao Lutherova kopilad nastala u 16., stoljeću, prevodili su i tiskali Biblije na narodnim jezicima još u 15. stoljeću.

P.S. Ovakve priče znaju ispričati samo sljedbenici kakvih pijanih proročica i proroka. Tako ćete od njih naprimjer čuti, kako su Isusovci koji su nastali u 16. stoljeću, preko Muhameda još u 7. stoljheću stvorili islam.

Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
Protestanti, kao Lutherova kopilad nastala u 16., stoljeću, prevodili su i tiskali Biblije na narodnim jezicima još u 15. stoljeću.

P.S. Ovakve priče znaju ispričati samo sljedbenici kakvih pijanih proročica i proroka. Tako ćete od njih naprimjer čuti, kako su Isusovci koji su nastali u 16. stoljeću, preko Muhameda još u 7. stoljheću stvorili islam.

Sam pisac upravo Protestante hvali za zasluge prevođenja na narodni jezik.

Kao što videsmo do XIX veka katolička crkva je imala zazor prevođenja na narodne jezike.

Dakle, kada koristiš neki izvor, prvo vidi šta sve piše u njemu. On hvali Protestante za prevod na narodni jezik.

Natrag