- Učlanjen(a)
- 11.02.2009
- Poruka
- 8.070
Poznato je da se u staro vrijeme pisalo se na pergaminu, drvetu, koži, kamenu... i ima zapisa iz tog vremena na glagoljici. Ali ti pitaš zašto nije bila napisana Biblija u prvom tisućljeću? Pa evo, reći ću ti. Nije bilo protestanata da nam to kažu.
Iju grdnoj mene.... Kako nije bila napisana Biblija? A odakle su čitali svećenici glagoljaši? Iz šoljice za crnu kavu možda?
Mislim, ako je i od subotara (inače poznatih da lupaju kao niko) mnogo je.
Da nisu štampane u katoličkim sredinama? Nego u kojima? Možda u nekim ilegalnim krugovima budućih protestanata?
Prva tiskana knjiga, bila je Gutenbergova Biblija.... kanonska, Katolička.
Koju godinu kasnije, na ovim prostorima se događa ovo:
https://sr.wikipedia.org/sr-ec/Штампарија_Црнојевића
Slap ti je odgovorio, nemam ja što više nadodati, ali po toj logici ti ćeš ljude 20. stoljeća koji nisu upoznali internet nazvati neznalicama i budalama i optužiti zašto nisu koristili internet.
Što se tiče tih grupica koje su djelovale u ilegali...haha, o tome sam nekad raspravljala sa Laodikejom koji je tvrdio da su se preteče današnjih adventista skrivale po šumama i gorama. Ma daj...
Jeste njemu Slap odgovorio, no on vjeruje u postojanje nekakvih "protestantskih" "partizana", koji se kriju po šumama i gorama, i štampaju "Biblije"...
A tu i takvu budalaštinu (drugačije se ne može nazvati) prvi su pre vračare iz Maine-a USA, plasirali Baptisti, upravo u USA.
Sam Luther i ostali "protestanti" bi se grohotom smijali na takve stvari.
To je i današnji stav učenih ljudi, a ne samo u srednjem vijeku. I danas pametni ljudi znaju da nije pametno intelektualno nedoraslima prepusti da čitaju i trabunjaju. Nastanak tvoje sekte najbolji je dokaz za to. Uzeo William Miller čitati Bibliju i đavlina ga upregnuo u svoju rabotu. Čitala vaša pijana proročica, i skoro deset godina bogohulila kako je 22.10.1844. Isus prestao spašavati grešnike. Vidiš da su ti katolički teolozi bili debelo u pravu.
Mogu samo da se složim sa time.
No stvar je i malčice gora i dublja.
Nije intelekt i obrazovanje problem.
Bibliju možda čita i neko s osam razreda osnovne škole, pa ne lupeta gluposti, niti mu na pamet pada da od sebe pravi "proroka". Isto tako imamo mnogo obrazovanih ljudi, čiji intelekt nije sumnjiv, pa koji nakon čitanja Biblije pobrljave i postanu promoteri kontra znanja (Veith, Terzin, da napomenem samo neke).
Do prilaza je.
Ako neko prilazi Svetom Pismu kao ljudskom delu kroz koje govori Bog, neće trabunjati i laprdati, neće sebe praviti "prorokom"...
No ako joj prilazi kao Božanskom delu, kao nečemu kroz šta se može samostalno, istraživanjem spoznati Bog (karakter Boga kako to laprdaju subotari), e onda se pojavljuju laprdanja, budalaštine i blasfemije.
Dakle do pojedinca je.
Upravo zato je i Crkva navodno "zabranjivala" samostalno "istraživanje" i čitanje.
Drugo i možda najvažnije je i činjenica da ako je nešto doista Sveto, onda neupućen i neinicijalizovane ruke (umovi) i ne smeju da to dodiruju, kamo li da ga tumače.
Dakle ako to ubacimo u jednažbu, onda Crkva i nije ništa pogrešno činila, nego je branila i čuvala Svetost Biblije.