Mislim da kršćani nikada nebi trebali biti u direktnoj borbi sa "svijetom" i protiv " svijeta" jer imamo Isusovu riječ:
Ja sam pobijedio svijet!... I ako je mene mrzio i vas će svijet mrziti!
Dakle, ostaje nam samo Isusova rieč da Mu budemo svjedoci i "svijetlo svijeta" i "sol zemlje."
Mi kao Hriscani svakako da ne mozemo mnogo uciniti, niti bi se mi nesto trebali preterano mesati u politiku. Jedino sto mozemo je da vrsimo uticaj svojim glasom na izborima, da podrzimo onu stranu koja je manje destruktivna, da nekako pokusamo da odgodimo ono neminovno. A neminovno je da ce ceo ovaj svet postati jos gori kako vreme odmice.. Nama je najvece oruzje trenutno molitva..
Jedno je dakle "podloga" sloboda prositeklih iz ideja protestantizma i prosvetiteljstva a drugo je konkretna primena na date situacije koje može biti i svojvrsna zloupotreba tih ideja.
Tu bi vas mogli i pravdati kao one koji su zeleli dobro, da nije cinjenice da ste vi te iste "verske slobode" za koje ste se zalagali, pogazili cim ste se domogli vlasti!
Tako je Martin Luter navodni borac za pravdu i "versku slobodu" ugusio sva prava katolika u nemackoj cim se domogao vlasti!
Sta vise, pod njegovim nagovorom, su mnoge katolicke crkve spaljene do temelja, a katolici proterivani. Tako niste trpeli ni anabaptiste ni jevreje! I njih ste bicevali proterivali i smatrali" stokom"! Cak je hitler kasnije hvalio Lutera za progon jevreja!
Poznate su Luterove reci, gde on tvrdi da se:
"Evandjelje treba nametnuti i macem"!
Dakle "silom"!
Takodje je izjavio:
"Da imam sve franjevce u jednoj kuci ja bi ju zapalio, u pakao sa njima!"
Od tolerantnog "prosvetitelja" Martin Luter se odjednom pretvorio u krvozednog zlotvora, cim se domogao vlasti!
Ovo sve svedoci istorija, a to ne mozete poreci!
O kakvom vi onda "prosvetiteljstvu" govorite?
Nema tu niceg pozitivnog, jer vi ste stvarali nerede na ulicama, uticali ste na mase, bunili ste narod, a Papu ste predstvljali "
bludnicom iz otkrovenja" i crtali ste ga kao bludnicu u svojim biblijama! A to ste onda delili narodu!
Onda kada su katolici spaljivali te vase biblije (vasu propagandnu literaturu), vi ste tvrdili kako crkva "mrzi bibliju" i uskracuje je narodu, jer ih navodno ona razotkriva!
Onda se narod zapitao o cemu se tu radi, pa je poceo da uci da cita, a do tada je bio "nepismen"!
Tako ste vi "opismenili evropu", na prevaru!
A crkva nije bila protiv biblije, vec "protiv vase protestantske biblije u kojoj je papa predstavljen bludnicom"!
Na kraju, vas su kraljevi podrzali, zato sto su hteli da se oslobode Pape. Krili su vase propovednike u svojim dvorcima, finansirali su njihove propovedi i knjige! A to je sirom evrope bio dogovor kraljeva, da podrze jednu takvu ideju, da bi se oslobodili uticaja crkve i Pape, jer im je crkva smetala i ogranicavala ih!
To su radili prvenstveno da bi mogli da zgrcu novac i uzivaju u razvratu! I kasnije su sve crkve ti isti kraljevi opljackali!
U engleskoj je situacija bila jos gora, tu su reke krvi protekle! A o vasoj inkviziciji gde ste ubijali takozvane vestice, da i ne govorim! To nisu cak ni katolici radili (jer oni su te ljude spasavali smrti, i ono sto se naziva katolickom inkvizicijom nije bio sud protiv jeretika, vec su kroz pravicno sudjenje hteli da spasu ove ljude laznih optuzbi za vesticarenje, jer mahom je vlast katolike optuzivala za vesticarenje! Oni su tako stitili svoje vernike!)..
Zato ove price o protestantizmu, kao o nekakvom "prosvetiteljskom pokretu" padaju u vodu, pred jasnim istorijskim cinjenicama!
Ono sto se danas uci u udzbenicima je na zalost izvrnuto, jer istoriju naravno pisu pobednici a ne gubitnici, a vi ste pobedili!
Mracni srednji vek uopste nije bio mracan, upravo je suprotno, jer to je bilo vreme procvata i razvoja. Totalna je laz govoriti kako je crkva kocila razvoj obrazovanja i nauke, to nije tacno.. Skole su otvarane, nauka se razvijala, umestnost i muzika.. A mracni srednji vek je bio samo u vasim glavama i glavama onih koji su hteli taj period istorije da tako predstave!
O tim vasim lazima su napisane brojne knjige, i to poznatih autora i istoricara kao i teologa (ukljucujuci tu i protestantske).. Samo sto vi to ne citate, nego EGW propagandu. Zato iz tog ugla sve i posmatrate i zato niste merodavni da odgovarate po temi!