A gde pise da se trebas odreci vojne sluzbe kada postanes Hriscanin, samo mi to navedi???
Pavle kaze da onaj koji nosi mac je "sluga Bozji"! I nigde ti nije zapovedio da napustis vojnu sluzbu!
Te zapovesti koje navodis se ne odnose na vojnike, vec na obicnog vernika, da treba da podnosi nevolju onda "kada strada za Hrista"! Da treba da pokaze dobar primer neprijateljima i u smrt da ide ako treba zbog Hrista! To je njima za svedocanstvo!
To veze nema sa vojnom sluzbom!
Ako neko strada zbog Hrista, onda i treba da strada, a ako neko strada od ruke silovatelja, ubice, zlocinca, iz sasvim drugog razloga, onda se i primenjuju drugi zakoni! Bilo da je to sud ili samoodbrana! Hriscani su se zalili sudovima, citas u bibliji u Novom Zavetu, pa im Pavle zamera sto takve sporove ne rese medju sobom nego idu pred svetovne sudove da se parnice!
Ne hvatas se maca zato sto mrzis neprijatelja, vec zato sto se branis! Ovo je iz Starog Zaveta! Potpuno isto!
Odnosi se na jevreje, koje je Bog kaznio ropstvom, i trebali su strpljivo da podnose otimanje imovine! Rimski vojnik je imao pravo da natera jevrejina da mu nosi teret, ili je oduzimao nesto od odela. Sve zato sto mu je to bilo neophodno, ali nekad su ovo i zloupotrebljavali.. Hristos im kaze da se ne brane od toga, da im podaju! Trebali su biti uzorni gradjani!
Dakle, to nije rekao nama!
To je rekao Jevrejima, rimski vojnici su oduzimali na silu sta god im je trebalo! Na to su imali i pravo!
Ovo je zapovest iz Starog Zaveta, stoji i u dekalogu "ne ubij", pa su ubijali citave narode!
Nisi mi naveo ni jedan jedini stih koji kaze da nisu smeli da vrse vojnu sluzbu, ili da nisu smeli da se brane kada ih neko napadne a da to nije povezano sa Hristovim imenom i poslusnocu vlastima?
Navedi mi takav stih, i potvrdicu da si u pravu!?
Jedno je stradati za Hrista ili poslusnosti vlasti, a sasvim drugo je stradati od zlocinacke ruke!
Nadji mi bilo koji stih koji kaze da onda kada ti je ugrozen zivot (osim zbog Hrista ili vlasti), da ne trebas da se branis, vec trebas napadaca pustiti da te ubije ili da ti siluje porodicu?
Pokazi mi kada ovo nadjes, a ja cu ti priznati da si u pravu, i jos cu te castiti ruckom!
Hahahaha,
pa celo jevandjele govori o tome kako su se ponasali pred progonstvom i Isus i apostoli i pravi hriscani.
Ali postoji i tema o tome koju sam postavio,al badava.
Tema je gore i naravno da i na forumu ima proroka,
ali evo ukratko da ti pokazem stihove iz Biblije gde je Isus pretukao svoje progonitelje,pa isto tako kako su nas i Petar i Pavle poucili da na ruganje odgovorimo mrznjom,ili ako neko hoce da nam nesto ukrade da se branimo i da ga izudaramo, pa da se odazovemo pozivu cezara ili prvosvestenika u vojsku u rat da ubijamo nevernike,,,
Jovan 16:1 Ovo vam kazah da se ne sablaznite.
2 Izgoniće vas iz zbornica; a doći će vreme kad će svaki koji vas ubije misliti da Bogu službu čini
Ne Ubij ili Ubij bliznjeg svoga???
Dve najvece zapovedi Matej 22:
37 A Isus reče mu: Ljubi Gospoda Boga svog svim srcem svojim, i svom dušom svojom, i svom misli svojom.
38 Ovo je prva i najveća zapovest.
39 A druga je kao i ova:
Ljubi bližnjeg svog kao samog sebe.
1.Jov3:10
Po tome se poznaju deca Božija i deca đavolja: koji god ne tvori pravde, nije od Boga, i koji ne ljubi brata svog.
Воли свог ближњег и мрзи свог непријатеља.‘ А ја вам кажем:
Волите своје непријатеље и молите се за оне који вас прогоне, да бисте били синови свог Оца који је на небесима, јер он даје да његово сунце излази и злима и добрима и да киша пада и праведнима и неправеднима“ (Мат. 5:43-45)
„
Не будите никоме ништа дужни, осим да волите једни друге. Јер ко воли ближњег, испунио је Закон. Јер заповести из Закона: ’Не учини прељубу‘, ’Не убиј‘, ’Не укради‘, ’Не пожели‘, и ако има још која заповест, сажете су у овим речима: ’Воли свог ближњег као самог себе.‘ Љубав не чини зло ближњем. Дакле, љубав је испуњење Закона“ (Римљ. 13:8-10)
Matej 5:21 „Чули сте да је вашим прецима речено: ’Не убиј. Ко убије, одговараће пред судом.‘ 22 А ја вам кажем:
Ко год не престаје да се љути на свог брата одговараће пред судом. А ко свог брата назове увредљивим именом, одговараће пред највишим судом. А ко му каже: ’Бескорисна будало!‘, могао би доспети у ватру гехене*.
23 „Дакле, ако донесеш свој дар до олтара и тамо се сетиш да твој брат има нешто против тебе, 24 остави дар тамо пред олтаром, па иди и прво се помири с братом, а онда се врати и принеси свој дар.
25 „Брзо реши спор са оним ко те тужи, док си још с њим на путу према суду, да те твој тужилац не би предао судији, а судија стражару, па да те не баце у затвор. 26 Кажем ти, нећеш изаћи оданде док не исплатиш и последњи новчић.
Jakov 2:10
Јер ко год се у потпуности држи Закона, а онда прекрши само једну одредбу, крив је као да је све прекршио.+ 11 Наиме, онај који је рекао: „Не учини прељубу“,+ такође је рекао: „Не убиј.“+ Дакле, ако не учиниш прељубу, а убијеш, прекршио си Закон.
Matej 5
38 Čuli ste da je kazano: Oko za oko, i zub za zub.
39
A ja vam kažem da se ne branite oda zla, nego ako te ko udari po desnom tvom obrazu, obrni mu i drugi;
40 I koji hoće da se sudi s tobom i košulju tvoju da uzme, podaj mu i haljinu.
41 I ako te potera ko jedan sat, idi s njime dva.
42 Koji ište u tebe, podaj mu; i koji hoće da mu uzajmiš, ne odreci mu.
43 Čuli ste da je kazano: Ljubi bližnjeg svog, i mrzi na neprijatelja svog.
44 A ja vam kažem:
ljubite neprijatelje svoje, blagosiljajte one koji vas kunu, činite dobro onima koji na vas mrze i molite se Bogu za one koji vas gone;
45 Da budete sinovi Oca svog koji je na nebesima; jer On zapoveda svom suncu, te obasjava i zle i dobre, i daje dažd pravednima i nepravednima
Da budemo nizi prema svojoj braci koju volimo
Luka 6:32 I ako ljubite one koji vas ljube, kakva vam je hvala? Jer i grešnici ljube one koji njih ljube.
33 I ako činite dobro onima koji vama dobro čine, kakva vam je hvala? Jer i grešnici čine tako.
34 I ako dajete u zajam onima od kojih se nadate da ćete uzeti, kakva vam je hvala? Jer i grešnici grešnicima daju u zajam da uzmu opet onoliko.
35 Ali, ljubite neprijatelje svoje, i činite dobro, i dajte u zajam ne nadajući se ničemu; i biće vam velika plata, i bićete sinovi Najvišega, jer je On blag i neblagodarnima i zlima.
36 Budite dakle milostivi kao i Otac vaš što je milostiv.
E sad budi musko pa priznaj u koju kategoriju spadas . Priznaj da nisi od onih koji ljube svoje neprijatelje.