iGO Primo NextGen Mape

Učlanjen(a)
11.10.2013
Poruka
110
Contrast je bio bez premca, potom Tom Tom, pa Navteq. Dosta sam se cimao kolima po gradu svojevremeno, pa sam često koristio. Nešto mi to nije logično da TT ima bolju pokrivenost od Contrasta. U Bg to nije slučaj. Dešava se da su za velike ulice Bulevar Zorana Đinđića, M. Pupina... ucrtali samo parne ili neparne brojeve, automatski ti navigacija ne radi priču. U Contrastu su npr. te ulice bolje pokrivene. Da je TT preuzeo CT mape, onda bi u suštini mapa bila ista sa apdejtovima naravno. Here (Navteq) neću da komentarišem. Trotoari su ucrtani kao ulice, vodi u suprotan smer kao što je aconik naveo... Ipak, što se brojeva tiče po meni Here ima bolju pokrivenost od Tom Tom-a, barem u Bg. Generalno, ako u Tom Tom-u nema broj, ukucaš broj koji ima i dovučeš se do npr 124 ili negde blizu, promeniš kartu i ukucaš npr broj 103... Tako sam ja radio...

Učlanjen(a)
06.06.2010
Poruka
226
Evo posle malog test..
- HERE ne bih vise da komentarisem, nijedan broj nije upisan u najvecim ulicama u Cacku, nijedna jednosmerna ulica itd...

- Contrast sam koristio do skoro, po centru i sirem centru sve lepo odradjeno, upisani brojevi, jednosmerne kako treba, ALI dok nisam uporedio sa TomTom mapom nisam ni znao da nema dosta malih ulicica, nekih makadamskih puteva isl..
Neke ulice postoje 100god, a Contrast ih nema na mapi uopste (jedan od primera slika ispod)
Takodje vec sam pomenuo da su sela lose ucrtana tj. nema seoskih puteva, samo neki glavni..
I jos jedna mana, zastarele mape, ne update-uju se...

- TomTom, sve lepo ucrtano, svaki broj u ulici, jednosmerne isl.. Da ne kazem, preslikana Contrast mapa, ALI TomTom ima nesto sto Contrast nema, a to su ucrtane male ulice po sirem centru, selima... Svaka i najmanja ulicica, makadanski put, cak i prilaz kucama, koji se ne vodi kao ulica, ucrtani! Po selima takodje, ucrtani cak i neki sumski putevi..

Evo i sami da vidite jedan primer Contrast vs TomTom:

ulica Suva Morava 29 u Cacku - udaljena od centra grada nekoliko km, postoji kao takva "100god."
Contrast mapa:
contrast.jpg

TomTom mapa:
tomtom.jpg

Igrom slucaja tacno znam gde je br.29 u toj ulici, jer mi drugar zivi tamo, a br. je upravo onde gde pokazuje TomTom.
Inace na mesu gde Contrast pokazuje nema nijedna kuca..
Ovo je samo jedan od primera, a ima ih vise.. Recimo ulice u Konjevicima (naselje kraj Cacka), Contrast nema skoro ni jednu ulicu dok kod TomTom-a sve do jedne ucrtano. A inace postoje tamo "100god." i nisu makadamske, a naseljeno je poprilicno.

A sto se tice ovoga sto milichic kaze, bas sam uporedio, gde TomTom nema ucrtan broj, nema ni Contrast (probao u pomenutom Bulevaru Zorana Đinđića, M. Pupina...) probajte i sami..
Takodje u Cacku, probao sam bas dosta ulica, gde Contrast pokaze broj, na istom mestu i TomTom tj. nisam nasao ulicu da na TomTom-u nema broj, a Contrast da ima..

I opet sam dosao do zakljucka da je TomTom no.1
Ja sam skoro poceo da ih koristim i stvarno su me odusevile..

Voleo bih da se javi neko iz BIH i CG, ako ih ima ovde, pa da napise iskustva, da vidimo kakav je slucaj u okolnim zemljama sa TomTom mapama.

p.s. Na testu koriscene mape:
Serbia_83_Contrast_2012.07_120910.fbl
i
Serbia_83_TomTom_2014.09_141201.fbl

Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
07.04.2013
Poruka
427
Bravo za analizu, i ja sam primetio da je Here lose odradio posao juzno od Bg, a jako bih voleo da neko uradi analizu CG i BiH.
Jedino sam nekako sigurniji u Here rutiranje putnih pravaca (cisto subjektivno), za naselja pretpostavljam posle tvog teksta da je TT bolji. Jos jednom, sve pohvale.

Učlanjen(a)
22.06.2011
Poruka
285
@aconik
Nemoj uopstavati. Mozda je za Cacak tacno to sto pricas a to ces nam najbolje ti kao Cacanin pokazati ali za druga mesta koja sam nabrojao nije tacno da TomTom ima bolju adresnu bazu. Evo bas na primeru ulice u Beogradu koju si naveo kao jednu od onih koja potvrdjuje da si u pravu, ja cu ti dokazati da gresisi odnosno da si je povrsno testirao. Naime, ulica Bulevar Zorana Djindjica, odnosno svi njeni neparni brojevi u okolini Arene NISU uneti u TomTom a JESU uneti u Contrast mapu ...testiraj neparne brojeve od 6x do 10x i videces i sam.
Ovo vazi i za ostale ulice iz tog kraja - TomTom ima adrese samo za zgrade koje su tu vise od oko 15-20 godina dok Contrast ima i mladje.

Poslednja izmena:
Učlanjen(a)
11.10.2013
Poruka
110
Meni je Tom Tom sad prvi izbor, ako bas nema broj koristim Here uz veliki oprez :), a za "dovuci se do broja" u pojedinim situacijama Contrast... Contrast je bio broj jedan, ali i Zvezda je bila prvak sveta...nekada.... :)

Učlanjen(a)
06.06.2010
Poruka
226
@markista, u pravu si za ulice na NBG-u.. Promaklo mi, a i nisam mogao bas svaki broj da probam.. :)
OK, mislim da se svi slazemo da je kombinacija Contrast i TomTom mapa ono pravo..
HERE bih izbacio u startu, jer nemaju nikakve prednosti u odnosu na Contrast ili TT

Ali, ako vec treba da biramo, mislim da je TomTom, i pored ovih propusta, bolje resenje. Pogotovo sto se redovno update-uje pa se nadamo da ce u buducnosti ispraviti nedostatke.

Evo i torrent-a za najnovije iGO TomTom R3 Europe 2014.Q3 (2014.09):
http://torcache.net/torrent/AE2803A...tomtom.r3.europe.2014.q3.2014.09.maps.only.sp

Poslednja izmena:
Učlanjen(a)
22.06.2011
Poruka
285
Moje razmisljanje a i nacin koriscenja mapa je podudaran sa tvojim ali ne zaboravljam da postoje ljudi kojima adrese i nisu toliko bitne u odnosu na polozaj saobracajnica. Dakle postoje i ljudi koji voze ili idu i makadamskim, planinskim i sl. putevima a za takve ljude Here mape jesu najbolje. Kolega Navigas mi je obratio paznju na detalj gde su ga Here mape vodile putanjama koje su iskljucivo vojni putevi a nalaze se u predelu oko instituta bezbednosti a i sam sam doziveo vodjenje travom vec zaraslim putem na relaciji okretnica autobusa 26 - pa neka ulica u selu Kumodraz ...od tada sam iskljucio neasfaltirane puteve iz metoda za proracun rute a negde u sebi (dakle licno i iskljucivo licno) smatram da su Here mape radjene vektorizacijom vojnih mapa ...uz dozvolu vojske ili bez takve dozvole ali ja zadrzavam pravo da tako mislim jer sam u jednom trenutku, pre pojave Contrastovih i Infoteam mapa, od drugara (a on opet od neke firme) bio angazovan na takvoj vektorizaciji ...sto sam naravno vec posle prvog dana odbio jer je to za mene bilo strasno dosadno ...ni dan danas ne znam da li je to legalno ili nije i drago mi je sto sam izasao iz toga. Hteo sam da kazem, svoje licno misljenje znaci, da pomisljam da je ta tadasnja firma svoj rad prodala @Here maps te da su zato one tako detaljne cak i za puteve pokrivene travom.

TomTom su nekakav zajednicki sadrzalac jednih i drugih (sa naglaskom na NEKAKAV) i zato su verovatno i najupotrebljivije za veci broj ljudi. Za mene ne, ja sam Beogradski taksista i za mene su Contrast mape zakon.

Učlanjen(a)
10.09.2012
Poruka
349
Meni samo nije jasno zasto svi potenciraju na Beogradizaciji... pa cak i ovde na forumu. Lepo čovek kaze da HERE nisu urađene tako dobro kao TT.
Ima puno neucrtanih puteva juzno. Licno iskustvo putovanjem(svakodnevnim) kroz Južnu i Istocnu srbiju je ipak bolje sa TT nego HERE. Uostalom ko sumnja nek proveri sam. Idu praznici pa nek obidje rodjake po unutrasnjosti. :)

Učlanjen(a)
22.06.2011
Poruka
285
Sta za tebe znaci "Beogradizacija" i na koji nacin je u vezi sa temom, gde se desila i sta te je nateralo da je spomenes?

Daj neki dokaz za tvrdnju da TomTom ima veci broj ili da ima bolje ucrtane saobracajnice u ruralnim predelima na jugu od Here mapa. Takodje mozes da objasnis zasto za tebe kao Nisliju Contrast mape nisu bolje od TomTom mapa obzirom da i za Nis Contrast mape imaju u bazi veci broj adresa od TomTom mapa.

Učlanjen(a)
10.09.2012
Poruka
349
Sta za tebe znaci "Beogradizacija" i na koji nacin je u vezi sa temom, gde se desila i sta te je nateralo da je spomenes?

Daj neki dokaz za tvrdnju da TomTom ima veci broj ili da ima bolje ucrtane saobracajnice u ruralnim predelima na jugu od Here mapa. Takodje mozes da objasnis zasto za tebe kao Nisliju Contrast mape nisu bolje od TomTom mapa obzirom da i za Nis Contrast mape imaju u bazi veci broj adresa od TomTom mapa.
Kad si se vec nasao prozvanim a tebe niko nije pomenuo cist primer u postu od malopre okretnice u BEOGRADU. Kumodraž... i da ne navodim ostale stvari.
ja nisam napisao da je konkretno za Niš vec za JUG I ISTOK srbije...
na telefonu sam pa nemam ni vremena a ni potrebe da nekom dokazujem ...
lepo rekoh posetite pretke u unutrasnjosti pa se da videti da je TT detaljniji od HERE koji nema ucrtane ulice a kamoli brojeve. :) A ako te bas interesuje javi se PP porukom fa ti dam Geo Sirinu i Dužinu konkretno.

Natrag