HRONO ishrana i recepti

Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Mafini od prosa

Mp27Za9.jpg


Osnovni recept je:

  • kuvani proso (oko 1,5 decilitar, u pitanju je mala šolja)
  • 2 jaja
  • 2 kasike maslinovog ulja
  • so
  • pola praska za pecivo
  • susam za posipanje

Što se tiče punjenja, možete staviti svašta nešto lepo ☺- sir, šunku, ajvar, dinstani praziluk, pečurke…

Pomešajte sve sastojke, stavite u kalup za mafine (podmazite kalup ako ne koristite papir za pečenje) i pecite na 200 stepeni dok ne porumene. Dobiju lepu koricu spolja, a unutra su mekani i sočni.

Izvor: Hronokuhinja.rs
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Poštujući principe HRONO ishrane: Kompletan predlog jelovnika za celu nedelju (doručak, ručak, UŽINA, večera)

kZlL415.jpg


Poštujući principe hrono ishrane dajemo Vam predloge zdravih obroka za celu nedelju.
Eliminacija doručka je najteži mogući prekršaj u ishrani, jer jedino jutarnji unos hrane aktivira masne ćelije da bez oklevanja ispuštaju iz svog skladišta masti i to vrlo intenzivno.

Idealno vreme za doručak je oko 8h. Vreme za unos namirnica koje lako i brzo daju energiju i lako se skladište i otpuštaju, je upravo ujutru. To su ugljeni hidrati (hleb, razne cerealije i masti životinjskog porekla – maslac, kajmak, sir itd).

Za ručak treba jesti belančevine životinjskog ili biljnog porekla, povrće kao izvor sporih šećera i vlakana i nikad, baš nikad ne treba pojesti uobičajen oblik deserta odmah nakon obroka. Ručajte oko 13h.

Idealno vreme za užinu je između 16 i 18 časova po zimskom računanju vremena, odnosno između 17 i 19 časova po letnjem računanju. Da bismo sprečili utrošak proteina, dobro je u popodnevnim satima pojesti nešto slatko, tada bi trebalo da unosimo brze šećere koji su izvor brze energije, time sprečavamo trošenje proteina i relaksiramo organizam, a mozak dobija dodatnu energiju za funkcionisanje.

Idealna hrana za večeru je izbor lakih proteina i salate (kao i nekih povrća, koja nisu skrobna), kao izvor vlakana… Večernji obrok treba da bude lagan, jer naš organizam nema mogućnost da se bori sa teškom ili obilnom hranom koju pojedemo uveče.

Ovo je vreme za unos vlakana (koji će nas zasititi u toku čitave noći) i polinezasićenih masnih kiselina (masne ribe, kao što su skuša, losos, tuna i druge), obavezno ih treba jesti sa sezonskim salatama prelivenim hladnoceđenim uljima, koja su bogata polinezasićenim masnoćama.

Idealno vreme za večeru je oko 19 časova, mada su moguća i veća odstupanja na kasnije vreme, jedino treba voditi računa da vreme između večere i odlaska na spavanje bude najmanje 2 sata.

Predlozi jelovnika:

Ponedeljak

VS0tGyh.jpg


Doručak
Tostiran integralni hleb
Hleb treba tostirati, jer se tada aktivnost kvasca smanji ili poništi, što olakšava mršavljenje ili održavanje idealne težine, maslac, odnosno puter i kiselo mleko (jogurt treba izbegavati, jer tehnološki postupak u proizvodnji jogurta dovodi do fiziološke reakcije u organizmu, tako da je moguće stvaranje masnih naslaga na stomaku i bokovima). Takođe je dozvoljen i tostiran hleb sa puterom i džemom bez šećera (najbolji je izbor džem bez ikakvog dodatog šećera ili onaj sa dodatom fruktozom – ova fruktoza ne podiže nivo insulina, jer za razliku od šećera iz svežeg voća, ne dovodi do aktivacije pankreasa!).

Ručak
Piletina sa limunom
Pileće belo, dinstati na ulju, malo vode dodati, izvaditi meso i u tiganj staviti beli luk, prodinstati, dodati limunov sok, čašu belog vina, malo pileće supe ili kocku, u dobijeni sos vratiti piletinu i još malo dinstati, za one koji imaju idealnu težinu, može se garnirati sa malo kuvanog pirinča (pirinač sa piletinom, ćuretinom i ribom ne blokira u potpunosti aktivnost digestivnih enzima, ali pirinač svakako ne treba kombinovati sa takozvanim jakim mesima, kao što je rečeno), odlično je uz ovo jelo dodati brokoli i prokelj, zelena salata sa začinima.

Užina
1 ili 2 jabuke

Večera
Grilovano povrće
Paprika, prokelj, plavi patlidžan itd, mladi neslan sir…

Utorak

t5swILt.jpg


Doručak
Proja
Proja od kukuruznog brašna sa sirom. (Možete je praviti u modlama na mafine.)

Ručak
Musaka od pečuraka
Musaka od pečuraka, kupus salata (pola kg šampinjona, 300 grama krompira, na crnom luku izdinstati pečurke iseckane na listiće, posoliti, pobiberiti i dodati seckan peršun, kuvane krompire oljuštiti i iseći na kolutove, u plehu redjati red krompira, red šampinjona, preliti sa umućenim jajima i kiselom pavlakom, peći oko pola sata u rerni.

Užina
1 banana
Večera
Grilovano belo meso
Pileće ili ćureće, mešavina salata, rendana šargarepa

Sreda

PHBV7xW.jpg


Doručak
Tost sa puterom i šunkom
Sa puterom i šunkom, žuti sir – kačkavalj, trapist, gauda, kiselo mleko, krastavac.

Ručak
Pileća supa
Pileća supa bez testenine, klasično napravljena (na trpezu se ne iznosi kuvana zelen) sa dosta svežeg peršuna, piletina iz supe, sa senfom i/ili renom, salata od sveže rendane šargarepe i celera, začinjena sa malo soka od limuna

Užina
1 red crne čokolade

Večera
Tunjevina sa mešavinom salata
Tunjevina, zelena salata, radič, malo rukole, salatu preliti balzamikom, uljem i bosiljkom.

Četvrtak

s7jyRKc.jpg


Doručak
Palenta
Sa feta sirom ili kravljim mladim sirom, kiselo mleko.

Ručak
Kuvani mlad kupus
Kuvani mlad kupus sa junetinom (kupus, šargarepa, malo ljute sveže paprike). U ovom obroku nije velika greška pojesti malo kuvane šargarepe, jer kupus ima osobinu namirnice sa takozvanim negativnim kalorijskim unosom. Iako se hrono ishrana ne obazire mnogo na kalorije, kao što je ranije rečeno, ova kombinacija neće izazvati porast težine, već naprotiv, nakon ovakvog obroka imaćemo u narednih 24 sata par stotina grama manje

Užina
1 ili 2 jabuke
Večera
Mladi neslan sir sa salatom
Mladi neslan sir sa izborom od dve ili više sveže salate

Petak

7h7Nts8.jpg


Doručak
Musli
Kiselo mleko ili voćni jogurt (voćni jogurt se preporučuje povremeno za doručak, iako ne pripada pravom hrononutritivnom obroku za doručak – iz psiholoških razloga; neće nauditi ako se povremeno pojede, a može doneti zadovoljstvo punog ukusa kod onih koji su navikli na ovakav ukus).

Ručak
Čorba od karfiola ili brokola
Čorba od karfiola ili brokola, začinjena sa pola čaše slatke pavlake, teletina sa mladim povrćem (meso isečeno na krupne kocke ispeći sa svih strana, dodati so i zaliti sa belim vinom, dodati paradajz i začine – timijan, peršun, majčina dušica, poklopiti i ostaviti na laganoj vatri oko pola sata, dodati nekoliko glavica luka krupno sečenog, mlade šargarepe, grašak, pa kuvati još 15 minuta, zatim dodati boraniju i kuvati još 15 minuta). Ovo jelo je malo teža kombinacija, ali je veoma ukusno i može biti na trpezi povremeno.

Užina
Voćni jogurt

Večera
Pileća salata
Belo meso zaliti sokom limuna (veoma je ukusno i kad se zalije sokom od pomorandže), posoliti i pobiberiti, ispeći na grilu ili u tiganju, ohladiti i iseći na tanke režnjeve, zelenu salatu oprati i iseći na manje komade, dodati mladi luk isečen na kolutiće, i kriške paradajza, malo isečene ljute papričice, dodati malo avokada ili dinje, koju u manjim količinama možemo jesti u večernjim satima

Subota

nkxGDYX.jpg


Doručak
Pržena jaja
Može i više jaja, a u tom slučaju treba ukloniti žumanca (dovoljno je u toku sedmice pojesti 4 žumanca, dok za unos belanaca ne
postoji nikakvo ograničenje), sa prženom ili svežom šunkom, paradajz, sir, kiselo mleko, čaj ili kafa.

Ručak
Juneća supa
Jednostavno za pripremu, ukusno i zdravo jelo veza zeleni, parče junetine za supu, luk crni, začini. Meso iz supe sa senfom, renom i povrćem uz salatu, u supu ne dodavati testenine, samo dosta svežeg peršuna. Umesto kuvane šargarepe, poslužiti rendanu svežu sa limunovim sokom.

Užina
1 ili 2 pomorandže

Večera
Grilovano povrće
Paprika, prokelj, plavi patlidžan itd, mladi neslan sir…

Nedelja

3yzjfnG.jpg


Doručak
Gibanica
Tradicionalno ispečena gibanica sa kiselim mlekom.

Ručak
Šnicla sa povrćem i salatom
Može i krmenadla, ako MORA test intolerancije na hranu dozvoljava upotrebu svinjetine, na ulju se isprži izlupana šnicla, posebno se griluje mešavina povrća tikvice, patlidžan, paprika, itd, ili se prodinsta neko od povrća – brokoli, prokelj, karfiol, spanać, paradajz salata sa krastavcem

Užina
Voćna salata

Večera
Grilovano belo meso
Pileće ili ćureće, mešavina salata, rendana šargarepa

Izvor: ‘’Mala škola fiziologije- Program hrono ishrane za početnike’’, dr Ana Gifing ,Anti Aging diagnostic centar
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
LEPINJE SA KISELIM MLEKOM

Q7YLwLh.jpg


POTREBNO JE: 200 g graham brašna, 1/2 čaše kiselog mleka, 1/2 čaše kisele vode, 2 kašike maslinovog ulja, 1 kašičica soli, 2 kašičice praška za pecivo.

PRIPREMA: Umešajte suve sastojke, a zatim dodajte ulje, kiselo mleko i kiselu vodu. Sve sjedinite kašikom, a zatim izvadite testo na pobrašnjenu ploču i doradite ga. Podelite testo na četiri jufke, oblikujte loptice, a zatim ih rastanjite. Prebacite izrađene lepinjice na pleh prekriven pek-papirom, pospite ih brašnom i ubacite u rernu zagrejanu na 220 stepeni. Pecite oko 15 minuta.

(Blic žena)
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
PITA SA PRAZILUKOM I TIKVICAMA

BGr8ZM8.jpg


POTREBNO JE: 500 g praziluka, 500 g tikvica, 4 jaja, 2 čaše (od 200 ml) kisele vode, 1 čaša brašna (mešano speltino, ražano i ječmeno), maslinovo ulje, 250 g fete, 1 kašika mirođije, biber, so.

PRIPREMA: Na maslinovom ulju prodinstajte praziluk i izrendane tikvice koje ste prethodno ocedili od vode. Dodajte brašno, jaja, izmrvljeni feta sir, kiselu vodu i začine. Sve stavite u pleh i pecite oko sat vremena na 180 stepeni.

(Blic žena)
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
MINI- PICE OD RAŽANOG BRAŠNA

1podPJo.jpg


POTREBNO JE: 200 g ražanog brašna, 2 kašičice praška za pecivo, 1 kašičica soli, 2 kašike maslinovog ulja, 125 ml vode.

PRIPREMA: Umešajte suve sastojke, a onda dodate ulje i vodu. Zamesite testo, razvaljate ga oklagijom i šoljom vadite krugove. Stavite na pek-papir i ubacite bez fila u zagrejanu rernu da se uhvati blaga korica. Treba im nekoliko minuta. Izvadite i filujte. Pomešajte gusti paradajz sos sa origanom i malo soli, i namažite ih. Šunku cepkajte i stavljajte preko, zatim dodajte naredndani kačkavalj (oni koji su u restrikciji neka stave svežu mocarelu), malo mladog luka i opet preko svega toga po kašičicu sosa. Pecite sam ih na 220 stepeni oko 10 minuta.

(Blic žena)
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
PROJA SA AJVAROM I ŠUNKOM

JJwnW4G.jpg


POTREBNO JE: 2 jaja, 2 šolje graham brašna, 1 šolja vode, 1/2 šolja ulja, 1/2 kašičica soli, 1 prašak za pecivo, 2 kašike ajvara, 150 g šunke, susam.

PRIPREMA: Umutite jaja, dodajte so i prašak za pecivo, kiselu vodu, a zatim i brašno. Dodajte ulje, dobro umešajte, a na samom kraju dodajte ajvar i rendanu šunku. Obložite pleh papirom za pečenje, sipajte smesu, pospite susamom i pecite oko 20 minuta u prethodno zagrejanoj rerni na 220 stepeni.

(Blic žena)
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Dijetalne i lagane špagete

SIk9pTg.jpg


Sastojci:
* 1 kašika maslinovog ulja
* 200 grama pilećih grudi
* 1 do 2 čena belog luka
* 1 manja glavica luka
* 300 g pasiranog ili seckanog paradajza
* 2 srednje tikvice narezane na tračice
* Sol, biber
* Sveži ili sušeni bosiljak

Priprema:
U veći, plitki lonac za umak ugrejte ulje i dodajte komadiće piletine, so i papar. Piletinu vrlo lagano zapecite (dok ne pobeli) i dodajte iseckani luk i beli luk. Sve zajedno dinstajte dok luk ne omekša i postane staklast, a zatim dodajte paradajz. Ostavite da prokuva, zatim smanjite vatru i ostavite da se lagano krčka oko 5 minuta. Dodajte bosiljak i po potrebi još soli i bibera i kuvajte još oko 5 do 10 minuta sve dok se umak ne zgusne. Na kraju, u umak ubacite naseckane tikvice i kuvajte još nekoliko minuta dok ne postanu "al dente".

Savet plus:

Špagete možete servirati posute parmezanom. Špagete od tikvica na ovaj način možete kombinovati sa svim umacima koje ste dosada pravili uz klasičnu testeninu. Umesto da ih odmah ubacite u umak, tikvice možete skuvati posebno u slanoj vodi i servirati prelivene umakom.

Izvor: Vestionline
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Uživajte u pici bez griže savesti: Ovo je specijalitet za mršavljenje

Na prvi pogled, ova pica izgleda kao i svaka druga, naravno ona koja se pravi od integralnog brašna. Ali tek na drugi pogled, ili zalogaj, shvatite da nešto fali – sir!

t1DHa4X.jpg

Ukusno, zdravo i sjajno za liniju, foto: hronokuhinja.rs

E sad, neko može da kaže da onda ovo nije pica, u tom slučaju zovite je “otvoren sendvič”, ali mlečni proizvodi zaista goje. I ako hoćete da skinete šlauf sa struka, onda morate sebi da ih uskratite. Možda ne potpuno, ali u dobroj meri.

RECEPT ZA PICU

POTREBNO JE: 200 grama ražanog integralnog brašna, ravna kašičica soli, pola praška za pecivo, dve kašike maslinovog ulja, 125 militara vode.

PRIPREMA: Testo razvijte u krug i stavite na pek papir pa u zagrejanu rernu na pet minuta, čisto da se odozgo uhvati korica. Izvadite je pa filujte: paradajz sos, origano, suhomesnato, povrće ako volite i koje volite, jaja...

Sve se stavi u rernu i peče dok jaja ne budu gotova. Kada je izvadite, po njoj razbacajte rukolu. Pospite još malo maslinovog ulja, a ako ste van restrikcije, pospite i sa malo balzamika.

Ma odličan doručak! I sir mi uopšte nije falio.

Prijatno!

Izvor: Hronokuhinja.rs/Blic žena
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
PILETINA SA LIMUNOM I MASLINAMA

8qau9TR.jpg


POTREBNO JE:
4 pileća bataka
sa karabatakom,
1 veći limun,
nekoliko čena belog luka, puna šaka maslina,
1 grana ruzmarina,
malo maslinovog ulja,
1/2 čaše belog vina,
so, biber,
đumbir u prahu.

Priprema: Meso operite, osušite i nauljite sa maslinovim uljem. U meso zatim utrljajte so, biber i đumbir. Malo maslinovog ulja stavite na dno vatrostalne posude i poređajte meso ili meso stavite na pek-papir bez dodavanja ulja. Oko mesa rasporedite ruzmarin isečen na manje delove, čenove belog luka i masline. Na kraju stavite kolutove limuna i ulijte belo vino. Stavite meso u zagrejanu rernu da se peče na 220 stepeni. Na pola pečenja otklopite posudu kako bi meso dobilo lepu boju.

Izvor: Hronokuhinja.rs/Blic Žena
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
SUFLE OD BELANACA I BROKOLIJA

AsOLZ53.jpg


POTREBNO JE:
2 belanceta,
so, začini po želji,
5-6 cvetova brokolija,
suvi peršun.

Priprema: Blanširajte brokoli. Umutite belanca sa solju i začinima u čvrst sneg. Brokoli ubacite u umućena belanca i blago promešajte. Smesu prebacite u modle. Odozgo, po želji, pospite sušeni peršun. Pecite na 200 stepeni oko 15 minuta.

Izvor: Hronokuhinja.rs/Blic Žena
 
Natrag
Top