mire000 said:
"Još ste čuli kako je kazano starima: ne kuni se krivo, a ispuni što si se Gospodu zakleo. A JA VAM KAZEM: ne kunite se nikako!"
To je bio Mojsijev zakon koji on menja, evo odakle je:
„Ako se neki čovek zavetuje Gospodu ili se zakune ... ne sme da prekrši svoju reč. Neka učini sve što izađe iz njegovih usta“ (Brojevi 30:2)
Dakle, Hristos je uveo novu zapovest!
A šta piše ovdje.
Matej 5,33 Još ste čuli kako je
kazano starima: ne kuni se krivo, a ispuni što si se Gospodu zakleo.
Matej 5,34 A ja vam kažem: ne kunite se nikako: ni nebom, jer je prijestol Božij;
Matej 5,35 Ni zemljom, jer je podnožje nogama njegovijem; ni Jerusalimom, jer je grad velikoga cara.
Matej 5,36 Ni glavom svojom ne kuni se, jer ne možeš dlake jedne bijele ili crne učiniti.
Matej 5,37 Dakle neka bude vaša riječ: da, da; ne, ne; a što je više od ovoga, oda zla je.
Pa vidiš da u SZ stoji da se ne kuneš krivo. Gdje ti stoji zapovijest da se mogu kuniti.
Pa Ananija i Safira su se zakleli i nisu ispunili, to i jeste smisao toga. Zato i stoji da se ne kunemo nikako.
Gdje tu nova nauka, pa vidiš da se Isus sam poziva na SZ i dodatno objašnjava jer su Jevreji u zabludi, a ne da je nova nauka.
Kako te Biblija obara. Pa to Isus stalno radi jer su Jevreji postali formalisti.
Matej 5,27 Čuli ste kako je kazano starima:
ne čini preljube.
Matej 5,28 A ja vam kažem da svaki koji pogleda na ženu sa željom, već je učinio preljubu u srcu svojemu.
Po tebi ispada da nije bio grijeh da se pogleda sa željom u srcu, nego samo ako se učini preljuba tijelom.
Sve im je bilop objašnjeno a onda su to Jevreji izvrnuli pa se kleli, zato im Isus objašnjava u čemu je problem. Što smo i vidjeli po Ananiji i Sapfiri.
Dakle nije nova nauka, nego Jevreji nisu shvatili smisao zapov. kao ni ti, pa su upali u formalizam, mislili su da je grijeh samo ako počinu preljubu, a da nije grijeh ako požele u srcu tuđu ženu.
Zato im Isus objašnjava zapov.