Hristov Zakon ili Deset Zapovesti (Tora)? Subota VS Nedelja?

Učlanjen(a)
15.02.2015
Poruka
3.527
“Kad Bozji Duh osvoji srce, On preobrazava i zivot. Gresne misli se odbacuju, rdjava dela se napustaju; ljubav, poniznost i mir zauzinaju mesto gneva, zavisti i svadje. Radost zauzima mesto zalosti, i lice odsjajuje nebosko svetloscu. Niko ne vidi ruku koja podize teret ili zapaza svetlost koja silazi iz nebeskih dvorova. Blagoslov dolazi onada kada se dusa verom pokorava Bogu. Tada sila nevidljiva za ljudsko oko, stvara novo stvorenje po Bozjem oblicju.” Ceznja vekova str, 173, org
 
Član
Učlanjen(a)
03.06.2010
Poruka
14.301
mire000 said:
"Još ste čuli kako je kazano starima: ne kuni se krivo, a ispuni što si se Gospodu zakleo. A JA VAM KAZEM: ne kunite se nikako!"

To je bio Mojsijev zakon koji on menja, evo odakle je:

„Ako se neki čovek zavetuje Gospodu ili se zakune ... ne sme da prekrši svoju reč. Neka učini sve što izađe iz njegovih usta“ (Brojevi 30:2)

Dakle, Hristos je uveo novu zapovest!

A šta piše ovdje.
Matej 5,33 Još ste čuli kako je kazano starima: ne kuni se krivo, a ispuni što si se Gospodu zakleo.
Matej 5,34 A ja vam kažem: ne kunite se nikako: ni nebom, jer je prijestol Božij;
Matej 5,35 Ni zemljom, jer je podnožje nogama njegovijem; ni Jerusalimom, jer je grad velikoga cara.
Matej 5,36 Ni glavom svojom ne kuni se, jer ne možeš dlake jedne bijele ili crne učiniti.
Matej 5,37 Dakle neka bude vaša riječ: da, da; ne, ne; a što je više od ovoga, oda zla je.

Pa vidiš da u SZ stoji da se ne kuneš krivo. Gdje ti stoji zapovijest da se mogu kuniti.

Pa Ananija i Safira su se zakleli i nisu ispunili, to i jeste smisao toga. Zato i stoji da se ne kunemo nikako.

Gdje tu nova nauka, pa vidiš da se Isus sam poziva na SZ i dodatno objašnjava jer su Jevreji u zabludi, a ne da je nova nauka.

Kako te Biblija obara. Pa to Isus stalno radi jer su Jevreji postali formalisti.

Matej 5,27 Čuli ste kako je kazano starima: ne čini preljube.
Matej 5,28 A ja vam kažem da svaki koji pogleda na ženu sa željom, već je učinio preljubu u srcu svojemu.

Po tebi ispada da nije bio grijeh da se pogleda sa željom u srcu, nego samo ako se učini preljuba tijelom.

Sve im je bilop objašnjeno a onda su to Jevreji izvrnuli pa se kleli, zato im Isus objašnjava u čemu je problem. Što smo i vidjeli po Ananiji i Sapfiri.

Dakle nije nova nauka, nego Jevreji nisu shvatili smisao zapov. kao ni ti, pa su upali u formalizam, mislili su da je grijeh samo ako počinu preljubu, a da nije grijeh ako požele u srcu tuđu ženu.

Zato im Isus objašnjava zapov.
 
Učlanjen(a)
11.02.2009
Poruka
8.070
Ti postavi dva pitanja, a nisi odgovorio na pitanje koje je tebi postavljeno!?!?. Dakle, prosvjetitelju - lučonošo, gdje ti je u Starom zavjetu ova "nauka": Ako se obrežete, Krist vam ništa neće koristiti.

Kako se uopšte može očekivati da oni nešto i odgovore, kada se zna da je jedan od simptoma EGWizma upravo taj, da nikada i slovima nikada ne odgovaraju na pitanja, nego ili ponavljaju besomučno ponavljaju naučene floskule, ili oni postavljaju pitanja, koja su uvek u vezi sa njihovom suludom "teologijom"
 
Član
Učlanjen(a)
03.06.2010
Poruka
14.301
Ti postavi dva pitanja, a nisi odgovorio na pitanje koje je tebi postavljeno!?!?. Dakle, prosvjetitelju - lučonošo, gdje ti je u Starom zavjetu ova "nauka": Ako se obrežete, Krist vam ništa neće koristiti.

Pa naravno da jesam odg. a to što si ti formalista, to je tvoj problem.

Šta piše u SZ I šta je rekao Pavle? Pavle ti je odg. i u SZ i u NZ.

Samo si ti na formalnom nivou.

bolje reci PRPA ne smem da kažem šta je rekao Pavle i šta piše u SZ?
 
VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
U bibliji ne postoji neki novi novozavetni smisao deset zapovesti osim onoga koji je Bog dao u starom zavetu.

U tom smislu, novozavetni smisao deset zapovesti je jasno izrazen u starozavetnoj formi svake od deset zapovesti koje je Bog dao preko Mojsija.

Ova forma zakona - deset zapovesti zadire u samu sustinu njegovog duhovnog ostvarenja u coveku i u starom i u novom zavetu.

Naime, u svojoj originalnoj formi deset zapovesti ne zvuce kao naredbe, vec kao neka vrsta garancije date coveku.

U toj originalnoj formi, u svakoj od deset zapovesti umesto izraza: "NE UBI, NE, NE UKRADI, NE CINI PRELJUBE... itd.." stoji izraz: "NECES UBITI, NECES UKRASTI, NECES UCINITI PRELJUBU..itd.."

To znaci, da covek koji se predao Bogu, on tako deluje na njegovo bice menjajuci coveka, da covek dolazi u jedno stanje da ne zeli da gresi, ili kako apostol Jovan kaze "NE MOZE GRESITI"

Bog je znao da ce njegova sila Duha svetoga tako delovati na coveka, da ce uciniti efekte potpune promene u njegovom bicu, da covek u takvom stanju nece zeleti da gresi, jer ce mu greh postati mrzak.

Zato je Bog iz tog predznanja u zapovesti usadio tu garanciju, i iz tog razloga one ne zvuce kao naredbe, vec kao zalog covekovog odnosa prema zapovestima.
 
Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.255
Hristos uci novom zakonu:

"Culi ste da je receno oko za oko i zub za zub, A JA VAM KAZEM ne brani te se od zla, nego ako te ko udari po desnom tvom obrazu okreni mu i drugi!"

Ovakva zapovest nije postojala u SZ!
Vec upravo suprotna! Da se nisu branili od neprijatelja, zavrsili bi kao nacija brzo!
"Još ste čuli kako je kazano starima: ne kuni se krivo, a ispuni što si se Gospodu zakleo. A JA VAM KAZEM: ne kunite se nikako!"

To je bio Mojsijev zakon koji on menja, evo odakle je:

Ako se neki čovek zavetuje Gospodu ili se zakune ... ne sme da prekrši svoju reč. Neka učini sve što izađe iz njegovih usta“ (Brojevi 30:2)

Dakle, Hristos je uveo novu zapovest!"Tako je kazano: Ako ko pusti zenu svoju neka joj da knjigu raspusnu. A JA VAM KAZEM da svaki koji pusti zenu svoju osim zbog preljube, navodi je da cini preljubu i koji pustenicu uzme cini preljubu"

Mojsije je dozvolio da muz otpusti zenu iz bilo kog razloga ako mu nije po volji. Dakle novi zakon je u pitanju!
"Idite i nacinite sve narode mojim ucenicima krsteci ih.. "

Jevrejima je cak bilo zabranjeno mesati se sa drugim narodima a kamo li propovedati im. Oni nisu imali ni obred krstenja ni zapovest da propovedaju. Dakle, to je sve novo.
"Nadglednik dakle treba da je besprijekoran, jedne žene muž, trijezan, pametan, častan, gostoljubiv, sposoban da uči.."

Jevreji su bili poligamisti, a Hriscani nisu!
Nigde jevrejima nije bila zapovedjena monogamija!"Ovo je moje telo za vas. Ovo činite meni za spomen. Isto tako i čašu posle večere govoreći: ova čaša je novi savez mojom krvlju. Ovo činite, kad god iz nje pijete, meni za spomen."

Jevreji nisu imali euharistiju! Tacno je da
Euharistija ima veze sa Pashom ali je to novi obred, i zato je to novi zakon!Ko god tvrdi da nema novih zapovesti, i da Hristos nije uspostavio novi zakon a ukinuo stari, taj laze i izmislja!

Tripo ce naravno tvrditi da je Bog to dozvoljavao jevrejima zbog okorelosti srca, ali to jeste bio Mojsijev Zakon a on je u NZ promenjen, a neke nove zapovesti su jos dodate!
 
Natrag
Top