Tekst nije za citanje jer je, isuvise dug, naslov i deo sadrzaja izuzetno uvredljiv za sve nehriscane, kao i za hricane koji su se na ovaj ili onaj nacin odrekli Hristovot, tzv. ucenja. . On je uvredljiv i za muslimane, pravoslavce, protestante i dr. Takodje, uvredljiv je za pripadnike brojnih hricanskih sekti. Uz to pun je svojevrsnih nebuloza. Primera radi navodim samo jedan i to zavrsan pasus iz navedenog teksta:
“Vjekovima Evropa nije postigla nikakav napredak u nauci, umjetnosti i civilizaciji.
Kršćanstvo je bilo pogođeno moralnom i intelektualnom paralizom.
Položaj u svijetu, pod rimskom vlašću, predstavljalo je strašno i porazno ispunjavanje riječi proroka Ozeja: »Izgibe moj narod, jer je bez znanja; kad si ti odbacio znanje, i ja ću tebe odbaciti da mi ne vršiš službe svećeničke; kad si zaboravio Boga svojega, i ja ću zaboraviti sinove tvoje.« »Nema istine, ni milosti, ni znanja za Boga u zemlji. Zaklinju se krivo, i lažu, i ubijaju, i kradu, i čine preljubu, zastraniše, i jedna krv stiže drugu.« Ozej 4, 6. 1. 2. Takve su bile posljedice odbacivanja Božje Riječi.”
Bozje reci koje detaljno upucuju izraeljski narod kako da unisti sve sto se klanja drugim bogovima, pa cak i “decu na sisi”.