HRISCANSKI OTPAD-Kad se pojavio i njegovi nosioci

Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
- Misa sa popratnim elementima kao svakodnevna služba na Latinskom jeziku - u pravoslavlju Liturgija na crkvenoslovenskom.

Tko će tvoje nesuvisle i nepovezane hrpetine čitati. Ali evo, ostavio sam tvoju zadnju rečenicu. Svakodnevna euharistijska slavlja (Euharistija, sveta Misa, Liturgija) seže do apostola, i u Novom zavjetu imamo jasno zapisano kako se apostoli i kršćani svakog dana okupljaju na Euharitiju (lomljenje kruha). Naravno, vi adventisti nemate veze s ovim. Katolici i Pravoslavni do danas nastavljaju ovu svakodnevnu "pogansko-apostolsku" praksu, a vi računajte datume i čekajte Isusa po nekakvim kukuruzištima.

Da, Miroljuba Petrovića niko ozbiljan ne uzima ozbiljno, ali koliko je samo "miroljuba petrovića" na svijetu - bilo i biće, ali, u principu mislim da se i u raspravama sa takvim, treba držati dostojanstveno i ne posezati za njihovom diskvalifikacijom neprimjerenim izrazima, kada se to može učiniti na primjereniji način.

Ima veze i sa temom, a da ja ne bih gazio svoje dostojanstvo evo iz Miroljubovih usta:

Miroljub Petrović: Znas kako ti je to sokole, popovi su ti kao i lekari, ili policajci, rade za platu i sve sto im se kaze, to i rade, da se ne zamere sistemu koji ih hrani. Moje emisije su isle nekoliko godina na radiju Svetigora, i bile su najslusanije, a onda je direktora radija Jovana Plamenca nazvao onaj ekumenista iz Beograda, usrani Aleksandar Djakovac, i poceo da se zali na mene, pa Plamenac da se ne zameri ovim bitangama iz Beograda, ukinio najpre moju emisiju, a posle skinuo sa njihovog sajta sve moje emisije, iako nikada nije imao nijednu zamerku na njih, nego ih je do neba hvalio.

Cinjenica je da sam ovde, na mom forumu, rekao da to sto rade popovi na Ostrogu velika sramota za Boga i znamenitog Vasilija Ostroskog. Izneli su njegove posmrtne ostatke i pokrili cebetom, i ljudi dolaze i ljube njegovo mrtvo telo, sto je gnusoba nad gnusobama. I jos lazu narod kako treba da se mole mrtvom Vasiliju, da ce im on mrtav pomoci, iako Bog u Svetom Pismu jasno kaze da je "onaj koji prica sa mrtvima gad pred Gospodom" (5. Mojsijeva 18,11.12). Tako prizivaju demone i navlace prokletstvo na narod. Pogledaj sta nam rade satanisti u Crnoj Gori. To se ne bi desilo u vreme Vasilija Ostroskog ili Njegosa, ali moze u vreme ovih bitangi od popova koji reketiraju narod i zaglupljuju ga sa svojim paganskim ucenjem koje nema veze sa pravoslavljem. Ne bi me iznenadilo da Bog vaskrsne Vasilija, pa kad ovaj vidi sta se radi na Ostrogu i Crnoj Gori, da ih sve pocisti kao Ilija Valove proroke.

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107

Uzimanje hleba i vina ili Euharistija je biblijski običaj koji je uspostavio Gospod Isus i to su činili apostoli i prvi Hrišćani.

Rimokatolici su ovaj običaj izmenili i uveli Bogosluženje koje apostli ni prvi Hrišćani nisu praktikovali i ono što je najbitnije - umesto hleba uveli uzimanje okruglih čipsića u obliku sunčevog diska.
Adventisti uzimaju večeru Gospodnju onako kako su to činio Hrist, apostli i prvi Hrišćani.

Sledeći video prikazuje obred večere Gospodnje ili pričesti u Adventističkoj crkvi:

Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
Uzimanje hleba i vina ili Euharistija je biblijski običaj koji je uspostavio Gospod Isus i to su činili apostoli i prvi Hrišćani.
Zašto si onda u svom prethodnom postu lagao da su katolici i pravoslavni nešto uveli? Nabrajajući poganske elemente u kršćanstvu pod "OSTALO" si naveo:

Citat Laodikeja: Misa sa popratnim elementima kao svakodnevna služba na Latinskom jeziku - u pravoslavlju Liturgija na crkvenoslovenskom.

Da, što će ti ova laž? Pa vidiš da sam sebe sramotiš, i samo 30 minuta kasnije moraš sam sebe demantirati.

Rimokatolici su ovaj običaj izmenili i uveli Bogosluženje koje apostli ni prvi Hrišćani nisu praktikovali i ono što je najbitnije - umesto hleba uveli uzimanje okruglih čipsića u obliku sunčevog diska.
Čuj, okruglih čipsića!? U obliku sunčeva diska!?

Adventisti uzimaju večeru Gospodnju onako kako su to činio Hrist, apostli i prvi Hrišćani.
Ma nemoj. Imate li Euharistiju (lomljenje kruha) svaki dan, onako kako su to činili apostoli i prva Crkva? Nemate, dakle, nemate vi nikakve veze s praksom apostola, a onda ne možete imati veze niti s Isusom.

Sledeći video prikazuje obred večere Gospodnje ili pričesti u Adventističkoj crkvi:

I pogledao sam ga. Vidio sam da iz najlona vade kvadratni "kruh". I kvadrat je poganski simbol. Zatim sam vidio da kruh dijele iz kristalnih zdjela, a Krist nije imao kristalnu zdjelu kad je večerao s apostolima. Vidio sam da dvojica od trojice "predvodnika" imaju čak kravate. Jesu li Isus i apostoli imali kravate? Vidjeh zatim da su klupe u dvorani i tepih na podu u boji koja je ista kako je opisana Bludnica u Otkrivenju. Kad je završio video, kliknuo sam na jedan drugi ponuđeni video, i vidio sam da u dvorani imate "veliku pogansku krstaču". Eto, manje od pola sata snimka a ima se puno toga vidjeti.

Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
03.06.2010
Poruka
14.301
jeres broj 4 U 4. veku prvi put počinje obožavanje anđela i mrtvih svetaca

U ovoj jeresi ljudi se mole svecima, uzdaju u njihovu zaštitu a isto tako i anđela. Jasno je da se treba uzdati samo u Boga, tačno je da nas štite anđeli, ali naš pouzdanje treba sam da bude u Boga.

МОЛИТВЕ СВЕТИМ АРХАНГЕЛИМА ЗА СВАКИ ДАН У НЕДЕЉИ

Obožavanje mrtvaca,molitva mrtvim ljudima ili predmetima je gadost u Božijim očima.

Sveci za sve vaše potrebe.

Primjeri: Sv. Sebastijan zaštitnik atleta

Sv. Nikola zaštitnik putnika

To je čisti paganizam. Bog je jedini zaštitnik ljudi, štite nas i anđeli, ali samo se Bog obožava i Njemu se zahvaljuje.

U grčkoj paganskoj mitologiji razni bogovi su bili zaštitnici raznih zanjimanja ljudi ili pak djece, trudnica itd.

Sveti Nikola (Patara između 255. i 270. - Myra, Turska, oko 346.), svetac katoličke i pravoslavne Crkve, biskup, zaštitnik djece i pomoraca. Wikiped.

A sada pročitajte ovo

Hermes ili Hermo (grč. Ἑρμῆς, Hermễs) u grčkoj mitologiji glasnik je bogova, zaštitnik putnika i lopova, pastira, pjesnika, atletičara i trgovaca; Zeusov i Majin sin. Hermesov je pandan u rimskoj mitologiji Merkur. Wikiped.

Dakle ova jeres je ušla u otpadničke crkve u 4. vijeku.

Šta Biblija kaže?

Psalam 49,8 Ta nitko sebe ne može otkupit` ni za se dati Bogu otkupninu: Psalam 49,9 životu je cijena previsoka, i nikada je neće platiti

Čovjek ne može da spasi čovjeka.

Ponovljeni zakon 24,16 Neka se očevi ne osuđuju na smrt zbog sinova ni sinovi zbog očeva; neka svatko za svoj grijeh gine.

Ezekiel 14,20a u njoj preostanu samo ona tri čovjeka, Noa, Daniel i Job, života mi moga - riječ je Jahve Gospoda - oni neće spasiti ni sinova ni kćeri nego samo sebe svojom pravednošću.

Psalam 146,1 Aleluja! Hvali, dušo moja, Jahvu!

Psalam 146,2
Hvalit ću Jahvu sveg života svojeg. Dok me bude, Bogu svom ću pjevati.

Psalam 146,3
Ne uzdajte se u knezove, u čovjeka od kog nema spasenja!

Psalam 60,13 Pomozi nam protiv dušmana, jer ljudska je pomoć ništavna!

Spasenje se nalazi samo u Bogu.

Izaija 43,11 Ja, ja sam Jahve, osim mene nema spasitelja.

Izaija 43,12
Ja sam prorekao, spasio i navijestio, i nema među vama tuđinca! Vi ste mi svjedoci, riječ je Jahvina, a ja sam Bog

Izaija 43,13 od vječnosti - ja jesam! I nitko iz ruke moje ne izbavlja; što učinim, tko izmijeniti može?

Hošea 13,4A ja sam Jahve, Bog tvoj sve od zemlje egipatske: drugog Boga osim mene ne ljubi! Osim mene nema spasitelja.

Psalam 118,21 Zahvalit ću ti što si me uslišio i moj postao spasitelj. Psalam 118,22 Kamen što ga odbaciše graditelji postade kamen zaglavni.

Djela apostolska 4,11On je onaj kamen koji vi graditelji odbaciste, ali koji postade kamen zaglavni.

Spasitelj Isus zato jer je Bog.

Djela apostolska 4,12I nema ni u kome drugom spasenja. Nema uistinu pod nebom drugoga imena dana ljudima po kojemu se možemo spasiti.

Isus spasitelj Bog Titu 2,13 3,4 3,5 3,6 2. Petrova 3,18 1. Jovanova 14,14 2. Petrova 1,1 2. Petrova 1,11

Isaija je napisao ko je Bog.

Izaija 45,15Doista ti si Bog skriveni, Bog Izraelov, Spasitelj.

Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
jeres broj 4 U 4. veku prvi put počinje obožavanje anđela i mrtvih svetaca

U ovoj jeresi ljudi se mole svecima, uzdaju u njihovu zaštitu a isto tako i anđela. Jasno je da se treba uzdati samo u Boga, tačno je da nas štite anđeli, ali naš pouzdanje treba sam da bude u Boga.

МОЛИТВЕ СВЕТИМ АРХАНГЕЛИМА ЗА СВАКИ ДАН У НЕДЕЉИ

Obožavanje mrtvaca,molitva mrtvim ljudima ili predmetima je gadost u Božijim očima.

Evo kako Miroljub "školuje" svoje pacijente kada ih netko zaskoči citatom iz Svetog pisma:

Forumaš: 2. Carevima 13,21 "Kad su neki ljudi sahranjivali covjeka ugledali su moavske razbojnike pa su bacili mrtvaca u Jelisijev grob i otisli. Kad se mrtvac dotakao Jelisijevih kostiju odmah je ozivio i stao na svoje noge".
Izgleda da kosti nekih posvecenih ljudi uz Boziju pomoc ipak mogu imati utjecaj na zivo i nezivo.

Miroljub: Jelisija su jako osporavali sledbenici Vala, slicno kao sto su Isusa osporavali fariseji. Jednom prilikom je banda tinejdzera htela da napadne Jelisija pa je Bog poslao medvedice da ih rastrgnu. Posto je Jelisije bio osporavan, jednom prilikom se desilo da je mrtav covek oziveo kada se dotakao Jelisijevih kostiju. To je bio jedinstven slucaj i to ne znaci da su mosti znamenitih ljudi obavezno cudotvorne. Ovde se radi o "vaskrsenju", a nikada se na mestima obozavanja mostiju znamenitih ljudi nije desilo vaskrsenje. Jelisijeve mosti nisu bile izlozene da ih ljudi ljube i da budu sredstvo za iscelenje, nego je mrtvac bio ubacen u njegov grob bez namere da bude vaskrsnut.

Gornji tekst ne moze da bude opravdanje za demonska cuda koja se desavaju na mestima gde ljudi ljube i klanjaju se mostima znamenitih ljudi. Vaskrsenje se ne desava na tim mestima, vec uglavnom "iscelenja" od psihijatrijskih bolesti kada se demoni privremeno povuku od opsednutog coveka i onda teoloski neupuceni ljudi veruju u "iscelenje". Takvim ljudima kasnije bude mnogo gore nego sto je bilo, ali o tome niko ne prica, vec samo o "iscelenju".

Ovo je jedinstven slučaj, kaže Miroljub. Iako činite ono što nalazite u Svetom Pismu vi ste svejedno poganin, demoni su vas opsjeli. Naprosto ste demonizirani poganin, jer tako Miroljub kaže.

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
U tradicionalnim crkvama je skoro sve izmenjeno i dodate mnoge stvari koje bblija ne poznaje, ucenja, praznici, nacin bogosluzenja, obredi, rituali, itd..itd.. koji nemaju dodirne tacke ni sa biblijom ni sa ucenjem Hrista i apostola, niti sa Bozjim providjenjem kako bi trebala da izgleda njegova crkva, sta da cini, kako da deluje i kakva bi trebala da bude njena misija.

Moze se reci da je tradicionalno Hriscanstvo sprdnja sa Bogom i uvreda za njega i ovaj svet koji ne poznaje istinu a prevaren je iskljucivoscu tradicionalnih crkava.

Ovde ne govorim o ljudima, jer ljudi su jadni zavedeni i zato ce Bog dati svima drugu priliku da cuju pravu istinu, vec je ovde rec o kvarnom sistemu koji vodi ljude stranputicom daleko od pravog puta spasenja u propast.

Neka Bog pomogne svakom iskrenom coveku koji tezi da upozna istinu, da se iscupa iz kandji laznog odpalog Hriscanstva i onih koji ga vode radi licnih sebicnih interesa licnog gojenja i bogacenja.

Poslednja izmena:
Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
U tradicionalnim crkvama je skoro sve izmenjeno i dodate mnoge stvari koje bblija ne poznaje, ucenja, praznici, nacin bogosluzenja, obredi, rituali, itd..itd.. koji nemaju dodirne tacke ni sa biblijom ni sa ucenjem Hrista i apostola, niti sa Bozjim providjenjem kako bi trebala da izgleda njegova crkva, sta da cini, kako da deluje i kakva bi trebala da bude njena misija.
Aha, ne možeš braniti jednu po jednu svoju tezu, pa ponovo pribjegavaš adventističkoj metodi "zatrpavanja hrpetinom". Što je, neće ti više svjedočiti ni onaj "vlasnik fotokopiraonice"? Evo ti tripo, neka ti on bude svjedok i referenca. A eno ti i Miroljuba, citiraj njega, doduše bivši ali Jelenovac je.

Moze se reci da je tradicionalno Hriscanstvo sprdnja sa Bogom i uvreda za njega i ovaj svet koji ne poznaje istinu a prevaren je iskljucivoscu tradicionalnih crkava.
Ti si prevaren bogohulnostima proročice.

P.S. Jedno po jedno Laodikeja, pa ćemo sve razmotriti. Kao referencu slobodno ti navedi tripu ili Miroljuba, protrest ćemo i njih.

Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
03.06.2010
Poruka
14.301
jeres broj 5 294. godine uvodi se misa kao način obožavanja Boga

Ovo ovome je već govorio Laodikeja u svom dugom i veoma poučnom postu.

Prenosim dio tog posta.

"A svi koji verovaše behu zajedno, i imahu sve zajedno
47 Hvaleći Boga, i imajući milost u sviju ljudi. A Gospod svaki dan umnožavaše društvo onih koji se spasavahu
I tečevinu i imanje prodavahu i razdavahu svima kao što ko trebaše.
I svaki dan behu jednako jednodušno u crkvi, i lomljahu hleb po kućama, i primahu hranu s radošću i u prostoti srca.
Hvaleći Boga, i imajući milost u sviju ljudi. A Gospod svaki dan umnožavaše društvo onih koji se spasavahu"
( Dela apostolska 2. 40 - 47 )

Iz ovoga - ali i drugih tekstova u bibliji i istorije prve crkve vidimo, da je prva crkva imala jednostavan Bogoslužbeni život u vidu okupljanja, zajedničke pesme i molitve, čitanja reči Božje i uzimanja hrane ( hleba i vina ) kao sećanje na Hristovu smrt na krstu.

Za razliku od ovoga, od polovine drugog veka crkva doživljava potpunu transformaciju, uvode se različite novotarije, učenja i način Bogosluženja se drastično menjaju, reč Božja se stavlja u drugi plan a u prvi plan se ističe formalna služba i autoritet sveštenstva koje ovu službu obavlja.

Uvodi se misa ili liturgija koju prati uzdizanje krsta i nošenje plaštanice i svetih stvari i ikona, paljenje sveća, prekrštavanje u znaku krsta, ritualno kruženje oko crkve u procesiji, uvode se određeni praznici poput božića i uskrsa, kanonizuju se umrli ljudi koji se nazivaju svecima, Marija se izjednačava sa Isusom i pruipisuju joj se Božanska obeležja, crkvama se daju imena biblijskih ličnosti ili svetaca..itd..itd..

Dakle i ova je jeres je razotkrivena.

Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
jeres broj 5 294. godine uvodi se misa kao način obožavanja Boga

I svaki dan behu jednako jednodušno u crkvi, i lomljahu hleb po kućama, i primahu hranu s radošću i u prostoti srca.
Hvaleći Boga, i imajući milost u sviju ljudi. A Gospod svaki dan umnožavaše društvo onih koji se spasavahu"
( Dela apostolska 2. 40 - 47 )

Uvodi se misa ili liturgija koju prati uzdizanje krsta i nošenje plaštanice i svetih stvari i ikona, paljenje sveća, prekrštavanje u znaku krsta, ritualno kruženje oko crkve u procesiji, uvode se određeni praznici poput božića i uskrsa, kanonizuju se umrli ljudi koji se nazivaju svecima, Marija se izjednačava sa Isusom i pruipisuju joj se Božanska obeležja, crkvama se daju imena biblijskih ličnosti ili svetaca..itd..itd..

Uvodi se misa ili Liturgija!? Znaš li ti što je Misa ili Liturgija. To ti je Euharistija, to ti je ono "lomljenje kruha" koje se nalazi u gornjem citatu iz Djela apostolskih. Razumijem, ti to kao "Miroljubov pacijent" ne možeš ni znati. Dakle, Misu, Liturgiju, Euharistiju ili lomljenje kruha Isus je ostavio apostolima i svojoj Crkvi. Internet "para-kršćani" i ASD s tim naravno nemaju nikakve veze. Pogani su još dobri, nisu poznavali Isusa, nisu apostoli do njih stigli pa vjeruju kako vjeruju. Ali ti i svi drugi koji Euharistiju ne priznate, koji ne "lomite kruh" svaki dan kao apostoli, vi ste se svjesno i u punom znanju odrekli Krista, njegovih apostola i onoga što su apostoli prakrticirali.

Za Krista i zbog vjere u Krista ljudi su i mučeničkom smrću bili spremni umrijeti. Evo dvojice takvih i njihova stava o Euharistiji (Misi, Liturgiji, lomljenju kruha)

Ignacije Antiohijski (107. god) – učenik apostola Ivana

Lomeći jedan isti kruh, koji je lijek besmrtnosti i protuotrov smrti, i kojim ćemo živjeti vječno u Isusu Kristu. (Ef. 20)

Želim kruh Božji, nebeski kruh, kruh života, koji je tijelo Isusa Krista, Sina Božjeg, koji je potom postao sjeme Davidovo i Abrahamovo; i želim piće Božje, naime Njegovu krv, koja je nekvarljiva ljubav i vječni život. (Rim. 7)

Pazite, dakle, da imate samo jednu Euharistiju. Jer je jedno tijelo našeg Gospodina Isusa Krista, i jedna čaša jedinstva Njegove krvi; jedan oltar, kao što je i jedan biskup… (Fld. 4)

Ignacije Antiohijski o docetistima koji u skladu sa svojim nijekanjem Kristove tjelesne naravi nemaju Euharistiju.

Oni [docetisti] ne pričešćuju i ne mole se, jer ne priznaju da je Euharistija tijelo našega Spasitelja Isusa Krista… (Smi. 7)

Justin Mučenik (150. god) o Euharistiji

Jer mi ih ne primamo kao običan kruh i obično piće; nego kao što je Isus Krist, naš spasitelj, postavši tijelom po Riječi Božjoj, imao i tijelo i krv za naše spasenje, tako smo i mi naučeni da hrana koja je blagoslovljena molitvom Njegove riječi, i kojom se naše tijelo i krv pretvorbom (transmutacijom) hrani, jest tijelo i krv onog Isusa koji je postao tijelom.

Evo što Miroljub Petrović kaže o Euharistiji:

Forumaš: Podrzavam prije receno za "duhovnu hranu" ali ovo sto je navedeno u citatu govori da pricesce hlebom i vinom nije bitno ili sam ja pogresno razumeo ?

Miroljub: Naravno da je bitno, to treba povremeno da se radi, a pogotovo na Pashu, da bismo se secali Isusovog slavnog dela otkupljenja. Ali neozbiljno je da od tog obreda pravimo pagansku svetkovinu sa pogresnim simbolima i pogresnom porukom, i da od toga pravimo najvazniju stvar na svetu, a da zanemarimo sve ostalo (fizicku i duhovnu higijenu, porodicu, bliznje, otadzbinu).

Forumaš: Covek moze biti bolji jedino ako se sjedinjuje sa Zivim Bogom na Liturgiji, ali stalnim trudom tj. borbom protiv sebe pokvarenog, kurvara, zavidnika i tako da se udostoji primanja svetinja Hristovih koje ce mu dati krila za dalju borbu, opet u sta ti ne verujes, jer mislis da je Sveto Pricesce simbol a ne istinsko telo i krv Hristova.

Miroljub: To smo vec culi. To o cemu pricas je cista magija, okultizam. Hristove svetinje su zivi ljudi, a ne mrtvi predmeti u crkvi.

Forumaš
: Znate li da je Sveto Pricesce centar nase vere, da je Gospod Isus Hristos potpuno prisutan na Svetoj Liturgiji? Znate li da je takav Vas stav diametralno suprotan ispovedanju pravoslavnih hriscana i da takav stav kakav vi zastupate imaju protestanti (otpad od otpada po pitanju vere)?

Miroljub
: "Sveto Pricesce", kako ga nazivate, je centar vase paganske religije. To nije ni "sveto", ni "pricesce". To je jedan kanibalski koncept u kojem vi zamisljate da jedene Hristovo meso i pijete Njegovu krv.
________________________________________________________________________________________________

Evo, birajući stati u kolonu koju predvode Ignacije Antiohijski i Justin Mučenik, koji su mučeničkom smrću umrli za Krista, ili u kolonu onih kojima je Euharistija (lomljenje kruha) poganstvo, magija, okultizam, kanibalizam, vi ste odabrali stati u kolonu Lažova i njegove kopiladi.

Član
Učlanjen(a)
03.06.2010
Poruka
14.301
Uvodi se misa ili Liturgija!? Znaš li ti što je Misa ili Liturgija. To ti je Euharistija, to ti je ono "lomljenje kruha" koje se nalazi u gornjem citatu iz Djela apostolskih. Razumijem, ti to kao "Miroljubov pacijent" ne možeš ni znati. Dakle, Misu, Liturgiju, Euharistiju ili lomljenje kruha Isus je ostavio apostolima i svojoj Crkvi. Internet "para-kršćani" i ASD s tim naravno nemaju nikakve veze. Pogani su još dobri, nisu poznavali Isusa, nisu apostoli do njih stigli pa vjeruju kako vjeruju. Ali ti i svi drugi koji Euharistiju ne priznate, koji ne "lomite kruh" svaki dan kao apostoli, vi ste se svjesno i u punom znanju odrekli Krista, njegovih apostola i onoga što su apostoli prakrticirali.

Za Krista i zbog vjere u Krista ljudi su i mučeničkom smrću bili spremni umrijeti. Evo dvojice takvih i njihova stava o Euharistiji (Misi, Liturgiji, lomljenju kruha)

Ignacije Antiohijski (107. god) – učenik apostola Ivana

Lomeći jedan isti kruh, koji je lijek besmrtnosti i protuotrov smrti, i kojim ćemo živjeti vječno u Isusu Kristu. (Ef. 20)

Želim kruh Božji, nebeski kruh, kruh života, koji je tijelo Isusa Krista, Sina Božjeg, koji je potom postao sjeme Davidovo i Abrahamovo; i želim piće Božje, naime Njegovu krv, koja je nekvarljiva ljubav i vječni život. (Rim. 7)

Pazite, dakle, da imate samo jednu Euharistiju. Jer je jedno tijelo našeg Gospodina Isusa Krista, i jedna čaša jedinstva Njegove krvi; jedan oltar, kao što je i jedan biskup… (Fld. 4)

Ignacije Antiohijski o docetistima koji u skladu sa svojim nijekanjem Kristove tjelesne naravi nemaju Euharistiju.

Oni [docetisti] ne pričešćuju i ne mole se, jer ne priznaju da je Euharistija tijelo našega Spasitelja Isusa Krista… (Smi. 7)

Justin Mučenik (150. god) o Euharistiji

Jer mi ih ne primamo kao običan kruh i obično piće; nego kao što je Isus Krist, naš spasitelj, postavši tijelom po Riječi Božjoj, imao i tijelo i krv za naše spasenje, tako smo i mi naučeni da hrana koja je blagoslovljena molitvom Njegove riječi, i kojom se naše tijelo i krv pretvorbom (transmutacijom) hrani, jest tijelo i krv onog Isusa koji je postao tijelom.

Evo što Miroljub Petrović kaže o Euharistiji:

Forumaš: Podrzavam prije receno za "duhovnu hranu" ali ovo sto je navedeno u citatu govori da pricesce hlebom i vinom nije bitno ili sam ja pogresno razumeo ?

Miroljub: Naravno da je bitno, to treba povremeno da se radi, a pogotovo na Pashu, da bismo se secali Isusovog slavnog dela otkupljenja. Ali neozbiljno je da od tog obreda pravimo pagansku svetkovinu sa pogresnim simbolima i pogresnom porukom, i da od toga pravimo najvazniju stvar na svetu, a da zanemarimo sve ostalo (fizicku i duhovnu higijenu, porodicu, bliznje, otadzbinu).

Forumaš: Covek moze biti bolji jedino ako se sjedinjuje sa Zivim Bogom na Liturgiji, ali stalnim trudom tj. borbom protiv sebe pokvarenog, kurvara, zavidnika i tako da se udostoji primanja svetinja Hristovih koje ce mu dati krila za dalju borbu, opet u sta ti ne verujes, jer mislis da je Sveto Pricesce simbol a ne istinsko telo i krv Hristova.

Miroljub: To smo vec culi. To o cemu pricas je cista magija, okultizam. Hristove svetinje su zivi ljudi, a ne mrtvi predmeti u crkvi.

Forumaš
: Znate li da je Sveto Pricesce centar nase vere, da je Gospod Isus Hristos potpuno prisutan na Svetoj Liturgiji? Znate li da je takav Vas stav diametralno suprotan ispovedanju pravoslavnih hriscana i da takav stav kakav vi zastupate imaju protestanti (otpad od otpada po pitanju vere)?

Miroljub
: "Sveto Pricesce", kako ga nazivate, je centar vase paganske religije. To nije ni "sveto", ni "pricesce". To je jedan kanibalski koncept u kojem vi zamisljate da jedene Hristovo meso i pijete Njegovu krv.
________________________________________________________________________________________________

Evo, birajući stati u kolonu koju predvode Ignacije Antiohijski i Justin Mučenik, koji su mučeničkom smrću umrli za Krista, ili u kolonu onih kojima je Euharistija (lomljenje kruha) poganstvo, magija, okultizam, kanibalizam, vi ste odabrali stati u kolonu Lažova i njegove kopiladi.

Ti misliš da ovo tvoje neko čita. A vidim i poporimio si Miroljubov riječnik znači postao si dobar đak njegov, sigurno ti je uzor a to kriješ, iako nemate iste stavove.

Poslednja izmena:
Natrag