Član
- Učlanjen(a)
- 28.03.2013
- Poruka
- 13.330
Ja ne napadam i ne vredjam.. Iznosim cinjenice. Nisam se rugao, nisam ni namerno lagao niti ista sto bi mi ti pripisao.. Ne treba o tome pisati uopste, ali da kazem kad sam vec krenuo da odgovaram..Pa pisite slobodno protiv drugih, napadajte, vredjajte, jer ste zato ovde
Nisu to nikakvi protivnici (ja nikakve protivnike adventizma nisam ni citao u zivotu), vec je istorija u pitanju. O tome pisu i sami Jehovini Svedoci a zvanicna istorija potvrdjuje..Sto se tice tvog izlaganja o Adventistima i svedocima - mnoge stvari su izmisljene od protivnika.
Istina je jedino - da je Russel trazio crkvu koja uci istinu, pa je dosao i kod Adventista.
Ali je tu hteo da pravi neke promene, ali su mu rekli da crkva ne moze da menja temelj biblijske istine.
I on je otisao i osnovao drustvo studenata biblije, kasnije Jehovini svedoci.
Ne izmisljaj, u to vreme nije postojala adventisticka crkva, postojao je samo "adventisticki pokret", o tome ja pisem. Da su ljudi iz tog pokreta nehotice inspirisali i stvaranje Jehovinih Svedoka, pored brojnih drugih zajednica koje su se iz vaseg miljea oformile a potom raspale..
Kazes da je Russell trazio istinu i onda dosao kod adventista? Pa svi su tako radili, nije se niko rodio kao adventista vec je trazio istinu, ukljucujuci tu i Nelsona, koji se razocaran odvojio pa iznalazio svoje datume.. Tako je i Russell u pocetku ocekivao drugi dolazak , pa se razocarao i trazio opravdanje za promasaj. On sam kaze da je poverovao u bibliju i da se uverio da je ona Bozja rec zbog propovedi Nelsona. To ucenje o "nevidljivoj prisutnosti" mu je doneo upravo Adventista Nelson (inace vas poznati propovednik i pisac), koje je potom on usvojio a koje Jehovini Svedoci i dan danas veruju..
Dakle, sta je Rusell bio? Naravno da je bio Adventista! Dolazi iz vaseg pokreta, zbog vaseg propovedanja je poverovao u Boga i Bibliju, i podstaknut time je oformio svoju veru..
Nista on nije drugo radio od onog sto su i drugi adventisti cinili. Trazili su "opravdanje", odvajali su se, teoretisali i na kraju pravili svoje zajednice..
Jehovini Svedoci su dakle nastali iz adventistickog pokreta! To im je baza..
Sto se tice Adventista, i ko je sta nezavisno radio i govorio nakon 1844, to nije ni bitno.
Jer mogao je da kaze "i da je Isus otisao na Mauricijus, i da tamo kopa metro do Himalaja"
Itekako je bitno, jer sagledavajuci vasu istoriju mi sagledavamo i razvoj vase teologije kroz vreme. Po ovome poznajemo da li je vas pokret bio vodjen Bozjim Duhom ili nije. Istina je da ste se vi bavili racunicama, a potom ste trazili opravdanja za svoje promasaje. Tako ste i Russella naveli da racuna i trazi opravdanja. I nasao je, on je usvojio objasnjenje vaseg adventistickog propovednika i pisca Nelsona Barboura o "nevidljivoj prisutnosti" i na tome je izgradio svoju teologiju i zajednicu, nije hteo prihvatiti ucenje Elen White (Nelson ga je kasnije prihvatio), zato su se njih dvojica i razisli..
Negiranje ovoga, je negiranje istorije..
To je bilo vreme okupljanja ostatka, i Bog je otkrivao istinu postepeno, i u vezi Isusove posrednicke sluzbe, i ostalih istina izgubljenih u vekovima progonstva.
Sta god bilo tvoje opravdanje za promasaj, istorija je istorija. Ja tvrdim da je Russell bio inspirisan ucenjem adventista, da je i sam pokupio vase ucenje i postao adventistom, a da je Jehovizam samo dete adventizma, to je sustina..
U stvari ne kazem to ja, vec sami Jehovini Svedoci priznaju, a Russell potvrdjuje da je poverovao u bibliju i Boga slusajuci adventiste.. Dakle, svedoci uopste ne kriju njegovu kolaboraciju sa adventistima toga vremena!
Nisam ja ovo izmislio, niti sam slago. Izneo sam cinjenice..
A vi ne bi trebalo da se stidite Jehovinih Svedoka, koji su produzetak adventizma i sto inspiraciju za svoju crkvu nalaze u vama!
Na kraju krajeva i Elen White je slusala propovedi Milera (kao i Russell vase propovedi) i tako je postala ubedjena u "istinu"! Zato su i Elen White i Russell adventisti! Ni po cemu se oni ne razlikuju!
Osim toga, nije Russell samo pokupio ucenje o "nevidljivoj prisutnosti" od vas, vec i ucenje arijanizma, ucenje o besmrtnosti duse, Bozje ime Jehova itd.. Sva ta ucenja su vasa.. Razlike nastaju kasnije, kada se Jehovizam razvijao drugim putem..
Tako danas imamo kompletnu istinu koju je u crkvi ustanovio sam Bog.
Imamo istoriju koja svedoci da su brojni adventisti nakon velikog razocarenja osnivali svoje zajednice, i iznalazili opravdanja za promasaj.. Jedan od njih je bio i Nelson Barbour inspirator Jehovizma..
Dovoljno je kompromitujuce za vas i to sto je Jonas pomerao datum na 1873. pa na 1874. a Nelson njegov ucenik je teoretisao nekakvu "nevidljivu prisutnost" , i da ne pominjemo Jehovine Svedoke koji su to ucenje primili i na tome izgradili svoju veru (oni i dan danas imaju 1874. godinu kao bitnu u knjigama).. Obojica i Jonas i Nelson o kojim pricamo su uvazeni adventisti i dan danas..
Dakle, "trazili ste opravdanje za promasaj" nakon 1844. a ucenje Elen White o "preseljenju" se samo ucinilo najprihvatljivijim u to vreme. .. Ucenje Nelsona o "nevidljivoj prisutnosti" nije siroko prihvaceno, osim male grupe tada predvodjene Russell-om!
Da li je ovo vase trazenje opravdanja od Boga?
To neka prosude oni koji budu istoriju citali.. Naime, nije ni Elen White jedina teoretisala i davala objasnjenja za mileritski promasaj, vidimo da su to radili i drugi!
Poslednja izmena: