HERE WeGo Navigacija

Učlanjen(a)
15.08.2014
Poruka
946
HERE Maps v. 10104

Probao sam novu verziju navigacije HERE Maps. Nažalost, potvrdila se moja pretpostavka, nove verzije navigacije HERE Maps su počele neodoljivo da liče na svojevremeno "nove i poboljšane" verzije navigacije Sygic.

1. Iako je mapa Srbije uvećana, sada je 255MB, nisam primetio nijednu promenu u Beogradu. Očekovao sam da će se, kao u Sygic NT mapi 2015.12, pojaviti ključne izmene. a) ukidanje dvosmernosti puta Patrijarha Pavla, od Viševačke ulice do Kneza Višeslava. Put je pogrešno i dalje označen kao dvosmeran. b) Pešački nadvožnjak kod Steco i dalje je pogrešno dozvoljen za automobile. c) Dugo najavljivani adresni brojevi se i dalje ne vide, niti mogu pretraživati, onako kako je to u verziji iste HERE mape, nt_2015.12.

Sve dok se ove tri greške ne isprave u novoj verziji HERE mape, a odavno su promenjene u nt_2015.12, "ažuriranje" je praktično besmisleno. To nije ažuriranje nego, verovatno, neka sitna dopuna. Dakle, novi vlasnike HERE mapa još ne daje novu verziju navigaciji HERE Maps. I jedna napomena. I dalje smatram da su HERE mape dobre, ali navigacija HERE Maps sve više zaostaje. Potrebno je praviti razliku. Sličnost je samo u prvom delu naziva. HERE Maps i HERE mape su dva potpuno različita pojma.

2. Ono, što je nekada radilo korektno, u "novom poboljšanju" više ne radi. U ovoj verziji, u vožnji kada jedino i može, na telefonu Samsung S3 nisam uspeo da podesim pokazivanje na displeju. Po uključenju, slika "Prvi Prikaz", bilo je i vreme dolaska na cilj. Želeo sam da promenim i treću informaciju na displeju, "saobraćaj", krenuo u podešavanje i nisam više uspeo da vratim ni na početno stanje. Ne bih detaljisao previše, podešavanja su na slikama "Display 1" do "Display 3". Konačno "nepodešeno" prikazivanje je dato na slici "Pogresan Prikaz".

Rutiranje i rerutiranje su ostali na starom, kvalitetnom i korektnom nivou.

Sve u svemu, još jedna nepotrebna promena verzije navigacije HERE Maps. Mapa ostala stara. Nijedno poboljšanje. Naprotiv, novo pogoršanje...

P.S. Nadam se da je nekim članovima jasno zašto sada koristim i "hvalim" drugu navigaciju. Očigledno mi niko nije verovao da mene ne zanima "navijanje" za neku navigaciju. Moj cilj je samo korektna i najbolja mapa i najbolja navigacija, podešena po mom ukusu. Znači, smatram da imam pravo da promenim mišljenje. To što drugima baš to smeta, ne zanima me. Oni se očigledno ponašaju navijački i nekritički. Zato me njihovo mišljenje nikada i nije interesovalo...

EDIT Funkcija Nearby

Prihvatam mogućnost da sam ja nešto pogrešio u podešavanju prikaza Display, pošto sam sutradan sve dobro podesio, nakon novog ažuriranja. Prihvatam i moguićnost da je to tada bilo nešto do telefona. Međutim, funkciju Nearby u verziji 10104-beta nisam nikako uspeo da aktiviram. U staroj verziji, 10089-beta ta funkcija i dalje korektno radi, kada se uključi prenos podataka i omogući rad u Online režimu. Dakle, bar na telefonu Samsung S3, funkcija Nearby ne radi u novoj verziji navigacije 10104-beta. Pomenuta funkcija je i na telefonu S3 radila korektno u verziji 10089-beta (post #318). Slike su u prilogu.

Prilozi

• Mapa 255MB.png
    Mapa 255MB.png
    65,8 KB · Pregleda: 52
  • Verzija 10104.png
    Verzija 10104.png
    57,5 KB · Pregleda: 53
  • Rutiranje.png
    Rutiranje.png
    482,7 KB · Pregleda: 55
  • Prvi Prikaz.png
    Prvi Prikaz.png
    209,1 KB · Pregleda: 52
  • Display 1.png
    Display 1.png
    92,1 KB · Pregleda: 56
  • Display 2.png
    Display 2.png
    82,3 KB · Pregleda: 56
  • Display 3.png
    Display 3.png
    93,5 KB · Pregleda: 57
  • Pogresan Prikaz.png
    Pogresan Prikaz.png
    202,7 KB · Pregleda: 53
  • 10089 Nearby YES.jpg
    10089 Nearby YES.jpg
    68,3 KB · Pregleda: 38
  • 10104 Nearby NO.jpg
    10104 Nearby NO.jpg
    68,1 KB · Pregleda: 39
Poslednja izmena:
Učlanjen(a)
15.08.2014
Poruka
946
Dopunsko ažuriranje HERE Maps. Verzija 10104-beta. Sada se Display korektno podešava.

Dan posle ažirianja sam uključio WiFi i ponuđeno mi je ažuriranje HERE Maps !?
Prihvatio sam i, posle ažuriranja, se promenila samo oznaka u verziji. Sada je 10104-beta

Sada je moguće podesiti željeno prikazivanje na ekranu u toku vožnje. Tako je kod mene, na istom telefonu, Samsung S3. Ukratko ću opisati postupak za članove koji moguće da nisu do sada ovo radili. Najpre ću označiti pozicije podataka koji se prikazuju na displeju. Na raspolaganju su nam 3 polja (Portrait) i 4 polja (Landscape). Potrebno je naglasiti : polje 1 je rezervisano za prikaz brzine ( i prekoračenje brzine) i ono se ne može menjati. Polje 4 se vidi samo u Lanndscape modu.

Landscape_copy.jpg

Kao što se na donjoj slici vidi, prikaz podataka na Display je u početku bio : traffic delay (offline) i Direction (heading). Potrebno je tapnuti na bilo koje polje gde se prikaziju ovi podaci. Dolazi se do ekrana kao na donjoj maloj slici 3 :

Dis_1_copy.jpg

Sada se tapne na Display i dolazi se do slike 4 gde se menjaju podaci za prikazivanje. Naprimer, tapne sa na deo označen sa 2 (ovde je to traffic delay) i iz ponuđenih opcija se odabere jedna. Ona će se nadalje prikazivati na mestu broj 2. Izaberimo Distance to go.
Na sledećoj slici je odrađena promena i sada će se na poziciji 2 prikazivati Distance to go , na poziciji 3 Time to go i na poziciji 4, koja je vidljiva samo u Landscape modu, Arrival time. Konačno podešavanje se vidi na početnoj velikoj slici u Landscape modu.

Dis_2_copy.jpg

Nažalost, mapa je ostala ista. I dalje nije najažurnija, nije ona koja je raspoloživa na HERE sajtu i koja je već prisutna u Sygic Truck zvaničnoj navigaciji, sa oznakom srb.nt.2015.12.

Poslednja izmena:
Učlanjen(a)
21.08.2012
Poruka
24
Vidim da se razumes u Here navigaciju. Resio sam da vise ne petljam sa piratskim softverom gde ne moram pa sam sa IGO navgacije presao na Here kad je dzabe :)
Pitanje. Imam verziju 1.1.10104 (kod mene ne pise beta)
Od mapa sam skinuo samo Srbiju - 253Mb
Imam mogucnost updatea.
Kad ga pokrenem on krene da radi, sigurno petnaestak minuta, dodje do 88% i tu se pumpa, primetim da mi je slobodan prostor smanjen za preko 200Mb. Kakav on to update mape radi kad mi dodatno u memoriju ubacuje jos preko 200Mb?
Prekinuo sam update pa se ta memorja povratila.
Da li znas nesto o tome i da li da slobodno idem na update?

Hvala.

Učlanjen(a)
15.08.2014
Poruka
946
Od mapa sam skinuo samo Srbiju - 253Mb Imam mogucnost updatea.
Kad ga pokrenem on krene da radi, sigurno petnaestak minuta, dodje do 88% i tu se pumpa, primetim da mi je slobodan prostor smanjen za preko 200Mb. Kakav on to update mape radi kad mi dodatno u memoriju ubacuje jos preko 200Mb?
Prekinuo sam update pa se ta memorja povratila.
Da li znas nesto o tome i da li da slobodno idem na update? Hvala.
Mislim da ne bi bio problem i da odradis update do kraja. Nisam obratio paznju na ovo. U principu, apdejtom ne bi trebalo da duplira zauzeti memorijski prostor.
Ali, mozes uraditi i sledece. Obrisi postojecu mapu Srbije (253 MB) i uradi ponovo download mape Srbije. Nova je velicine 255 MB. Da te ne brine ukoliko krene sa "skidanjem" pa stane na, recimo 10%. Budi strpljiv, download ce se sigurno zavrsiti i izvrsiti "instalacija" mape. Ako kao mrezu koristis WiFi, preporucuje se da imas solidan signal. Mozes se pribliziti ruteru i brze ces skinuti.
Nije od znacaja sto ti za verziju pise samo 10104 (bez beta). Kod mene je beta jer sam se nekada prijavio da "testiram" beta verzije.
Pozdrav.

Učlanjen(a)
15.08.2014
Poruka
946
vidim da je dosao update na 1.1.10114.
nesto konkretno?
Druže, nisam uočio nikakvu novost, pa zato nisam ni komentarisao.

HERE Maps apdejt v10144 i apdejt mape (255MB) za Srbiju

Sinoć se pojavio apdejt navigacije HERE Maps. Sada je već v10144. Nisam primetio ništa novo u navigaciji za naš region. Jutros se pojavila poruka da se i mapa može apdejtovati. To sam odavno čekao...Nažalost, nijedna promena nije odrađena od onih koje sam očekivao. To je onaj pešački nadvožnjak kod Hitne pomoći i put prema Veterinarskom fakultetu, preko autoputa, i određivanje jednog smera niz Košutnjak (bulevar Patrijarha Pavla), prema Patrijarha Dimitrija. Doduše, promene u mapi sam tražio na mapi Beograda. Moguće da je HERE mapa Srbije u nekom drugom gradu vidljivo promenjena. Sada je mapa veličine 255MB, umesto dosadašnjih 253MB. Priznajem, teško da više mogu "pohvatati" verzije, tj. odrediti koja bi to verzija bila, recimo u odnosu na mapu za iGO. Verovatno bi mogla da se "upodobi" sa 2015.Q3...Jedino je sigurno da nije kao nt.2015.12 u Sygic. Jedino se u toj verziji (mape za Beograd) uočavaju promene koje sam pomenuo, post #1860 (strana 186, tema Sygic GPS Navigacija). Te suštinske promene (za Beograd) navigacije iGO i HERE Maps će i dalje čekati.

Dakle, i dalje, ništa posebno u HERE Maps navigaciji !

Moram ponoviti razočaranje tempom i kvalitetom kojim se apdejtuje navigacija HERE Maps. Ponoviću i konstataciju da je potrebno praviti suštinsku razliku između HERE navigacije i HERE mapa u pojedinim navigacijama. Na primeru Sygic Truck se to najbolje vidi. Mapa nt.2015.12 je zaista je najažurnija, ona koja je identična sa mapom na HERE sajtu.
Moraju se u mapi ispraviti :

1.
Pešački nadvožnjak kod Steco, preko autoputa, prema Veterinarskom fakultetu za sada je i dalje pogrešno "dozvoljen" za automobile i u mapi za iGO (2015.Q3) a i u svim ostalim navigacijama, izuzev Sygic Truck.
2. I dalje je Bulevar Patrijarha Pavla, niz Košutnjak, prema Patrijarha Dimitrija, pogrešno dvosmeran.

Po mom mišljenju, mapa u HERE Navigaciji neće biti ažurna sve dok se ne pojave navedene promene. Jer te promene su odavno prisutne na HERE sajtu...

UREDNIK
Učlanjen(a)
07.03.2011
Poruka
3.090
HERE Maps v1.1.10172 + Beta

Azurirano 16. 03.2016.

Kod:
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.here.app.maps

Učlanjen(a)
15.08.2014
Poruka
946
HERE Maps kancelarija u Beogradu

image001.png

U komunikaciji sa HERE Maps kancelarijom za Srbiju, koja se nalazi u Beogradu, u vezi nekih sitnih korekcija mape za Beograd, zamoljen sam da vam prenesem jedno obaveštenje. Svi članovi koji žele da ukažu na eventualne nepravilnosti u mapi Srbije, ili žele da dobiju neku informaciju u vezi HERE mapa, mogu se obratiti mejlom gospođi, analitičaru zaduženom za regionalne sadržaje u HERE mapi, na službenu mejl adresu :

Kod:
Milica Čiča :    milica.cica@here.com

Od nje će dobiti potrebne informacije, kao i objašnjenje šta je sve potrebno u vezi korekcije u HERE mapi za mesta u Srbiji.

Član
Učlanjen(a)
31.12.2012
Poruka
933
Ah te mape,prošle godine san se ja spojio sa kancelarijom u zagrebu i dali su mi dozvolu modelatora i ispravio sam i dodao neke stvari u mapi za Hrvatsku ali nikad nakon toga je bilo 4 nadogradnje to nije ubačeno u nove mape niti danas to ima konkretno dodao sam nove nazive ulica i brojeva i još ih nema pa sam odustao od toga ne želim se mučiti oko nečega a oni to neče da ubace.

Natrag