HERE WeGo Navigacija

Učlanjen(a)
15.08.2014
Poruka
946
a) Error 54km/h u HERE Maps navigaciji je softverska greška. Ne zavisi od telefona, niti od android OS.

b) HERE kancelarija u Beogradu radi svoj posao.

a) Danas sam uspeo da "izazovem" grešku HERE navigacije i na drugom telefonu. Telefon je Lenovo S60, Android OS verzija 4.4.2 (KitKat), sa 8 GB interne momorije, sa 2GB RAM-a, sa CPU Quad-core 1.2 GHz Cortex-A53...Dakle, potpuno različit telefon od Huawei Y300. Na Lenovo telefonu je instalirana samo ova navigacija, verzija 1.1.1031. Telefon nema SD karticu.
Poslao sam mejl HERE support u Berlinu, sa linkom jučerašnjeg video snimka greške i sa slikama (u prilogu) današnje greške na telefonu Lenovo S60. Nisam stavljao video već samo slikao na računaru. Kao što se na slikama lošeg kvaliteta vidi, ja vozim Bulevarom Vojvode Putnika a navigacija "vodi" Bulevarom Vojvode Mišića, pored Sajma. I već "čuvena" brzina 54 km/h.
Tako sam nedvosmisleno utvrdio da se pomenuta greška nalazi u softveru navigacije HERE Maps. Zašto se ova greška retko pojavljuje. Verovatno zato što niko nije toliko maltretirao navigaciju. Ne zavisi ni od jednog spoljnjeg uzroka. Ne zavisi od telefona, ne zavisi od Android OS, ne zavisi od načina instalacije. Jedno se možda brže manifestuje na nekom slabijem telefonu...E, sada, ako su HERE programeri pravi programeri, morali bi lako da otkriju grešku. Ipak, moramo se složiti i sa činjenicom da se možda neće mnogo uzbuđivati zbog ovoga. Zašto bi se potresli zbog korisnika kojima besplatno daju navigaciju. Videćemo. Obećali su...

b) HERE kancelarija u Beogradu.
U pokušaju da sa pedesetak puta ponovnog kreiranja rute i startovanja navigacije na telefonu Lenovo izazovem "Error 54 km/h", slučajno sam otkrio grešku HERE mape u Beogradu. Radi se o dozvoli, iako je znakom to zabranjeno, polukružnog okretanja na raskrsnici Bulevara Kralja Aleksandra i Kneza Miloša.

lffpw.jpg

Mapa nema zabranu i navigacija loše rutira i rerutira. Iako se ova greška teško može napraviti u realnoj vožnji zbog činjenice da me je navigacija 5 puta pre toga navodila na polukružno okretanje, a ja sam ignorisao. Jer, vozio sam ka Košutnjaku, a postavio rutu ka Lionu.
Ovu sliku sam poslao HERE kancelariji u Beogradu sa molbom da isprave kodiranje raskrsnice. Za sat vremena sam dobio povratnu informaciju da je kod njih mapa ispravljena i da će se to videti u sledećem apdejtu. Zaista je rad naše ekipe za kreiranje i ažuriranje mape Srbije za svaku pohvalu. Za razliku od ekipe TomTom koja ne znam šta radi u Beogradu.
Ovo je još jedan dokaz o ogromnoj razlici HERE i TomTom mape. TomTom je neupotrebljiva u Srbiji.
Ako HERE programeri ne reaguje na primedbe korisnika, možda će HERE Maps navigacija završiti kao Sygic. Ipak, mapa HERE će ostati kvalitetna i precizna. Ako ni zbog čega drugog, nju će koristiti i auto navigacije Audi, BMW i Mercedes. Naravno, i iGO...

Prilozi

• Lenovo S60 1.jpg
    Lenovo S60 1.jpg
    546,2 KB · Pregleda: 64
  • Lenovo S60 2.jpg
    Lenovo S60 2.jpg
    305,4 KB · Pregleda: 61
  • Lenovo S60 3.jpg
    Lenovo S60 3.jpg
    590,2 KB · Pregleda: 60
Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
22.06.2009
Poruka
4.880
HERE Maps

Ажурирано
21. септембар 2015.

Актуелна верзија
1.1.9421

Kod:
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.here.app.maps&hl=sr

Učlanjen(a)
15.08.2014
Poruka
946
Kancelarija "HERE Maps" u Beogradu i zvanično ispravila grešku

Možda neko ne smatra da je ovo uopšte vredno pomena. Ja mislim da jeste. Za razliku od TomTom, HERE mape su one u koje se možemo mnogo više pouzdati. Dakle, navigacije koje koriste TomTom mape nisu krive. Krivi su oni koji nemaju nameru da isprave svoje očigledne i veoma krupne greške...

Prijavio sam grešku kodiranja zabrane polukružnog okretanja na raskrsnici bulevara Kralja Aleksandra i ulice Kneza Miloša. Na sajtu HERE Maps je greška ispravljena.

Bilo je ovako

2ith7yu.jpg

a sada je

ncmk4l.jpg

Kao što su i naglasili, u mapama za navigacije izmena će biti vidljiva tek sa sledećim apdejtom HERE mape.

Član
Učlanjen(a)
01.12.2010
Poruka
447
Upravo mi se osvezila aplikacija na verziju 1.1.9701, a prosle nedelje se osvezile mape, medjutim, i dalje primecujem da neke stvari nisu kako treba. Ocigledno nisu prioritet. Evo, na primer, deonica puta pre granicnog prelaza Kulata - Promahonas (bugarsko - grcka granica). Do pocetka ovog leta tu je autoput bio u izgradnji i isla je zaobilaznica kroz grad Petrič (BG), ali negde krajem jula, cini mi se, je to zavrseno i sad se ide autoputem. Put je vremenski skracen za skoro pola sata. U Here i dalje stoji po starom, a umesto puta su isprekidane linije.
uploadfromtaptalk1445276556653.png

Učlanjen(a)
15.08.2014
Poruka
946
Upravo mi se osvezila aplikacija na verziju 1.1.9701, a prosle nedelje se osvezile mape, medjutim, i dalje primecujem da neke stvari nisu kako treba. Ocigledno nisu prioritet. Evo, na primer, deonica puta pre granicnog prelaza Kulata - Promahonas (bugarsko - grcka granica). Do pocetka ovog leta tu je autoput bio u izgradnji i isla je zaobilaznica kroz grad Petrič (BG), ali negde krajem jula, cini mi se, je to zavrseno i sad se ide autoputem. Put je vremenski skracen za skoro pola sata. U Here i dalje stoji po starom, a umesto puta su isprekidane linije.
Druže, idi na HERE sajt (www.here.com) i tamo ćeš videti da je taj put "završen". Međutim, to će se videti sa nekim sledećim apdejtom mape. Rekli su mi da to ne ide baš tako brzo. Možda moraju da sve pripreme i za ostale korisnike...U svakom slučaju, biće !

2viio0k.jpg

Na svetlo-braon delu piše "Očekuje se zastoj u saobraćaju". Ne znam koji je razlog. Na slici možeš videti da je u vreme za putanju koju sam postavio (1 h i 2 min) uključeno i kašnjenje od 11 min. Proveri kasnije, možda će se situacija promeniti. Ovde se vidi da HERE Maps (na netu) rutira koristeći i put koji si pomenuo.
Ta "žuta" boja označava "umeren saobraćaj" tj. dosta usporen. Da je crvena, to bi značilo da je "gust saobraćaj", da se vozi veoma sporo. Sa crnom bojom bi značilo "zaustavljen saobraćaj", zbog nekog udesa i sl. Nažalost, to se vidi u Evropi, kod nas nisam primetio. Mislim da kod nas to ne funkcioniše.

Evo, trenutno je kašnjenje 12 min. Korisna opcija.

EDIT
Danas sam napravio pregled koju mapu koristi svaka od navigacija koju sam probao.

HERE (Navteq)

HERE Maps
iGO Primo
iGO_NextGen

Sygic Truck
Garmin

Navigon
CoPilot

TomTom

TomTom navigation
iGO Primo
iGO_NextGen
Sygic Aura
Route 66 Navigate

Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
01.12.2010
Poruka
447
A tako znaci. Dobro, ipak su u toku ali se, ocigledno, za ozbiljnije osvezenje mapa ceka malo duzi period. Ovo mesto konkretno, nije problematicno. Kad dodjes tamo, vidis znak, krece autoput, pa su retki oni koje ce ovde navigacija da navede da je prate u Petrič.

Sto se kasnjenja tice, mozda su uzeli u obzir granicu i zadrzavanje na istoj...

Edit: Sad sam tek primetio, konacno u Here preko PC, moze da se zapamti ruta!!! Odnossno, dozvoljeno je zapamtiti 5 komada. Da bude jos bolje, kad sam sad otvorio "kolekcije" na telefonu, takodje postoji stavka "zapamcene rute" ali ne uspevam da zapamtim neku. Ne umem. Kad bi bar mogla ova sa kompa da se prenese u telefon, to bi bilo odlicno.

Poslednja izmena:
Učlanjen(a)
15.08.2014
Poruka
946
Sad sam tek primetio, konacno u Here preko PC, moze da se zapamti ruta!!! Odnossno, dozvoljeno je zapamtiti 5 komada. Da bude jos bolje, kad sam sad otvorio "kolekcije" na telefonu, takodje postoji stavka "zapamcene rute" ali ne uspevam da zapamtim neku. Ne umem. Kad bi bar mogla ova sa kompa da se prenese u telefon, to bi bilo odlicno.

HERE 1.1.9701 - slanje rute SMS-om, mejlom, društvenim mrežama

Ovako izgleda ruta na telefonu. Pošto "navigacijska" HERE mapa još nije ažurirana, napravljena je pogrešna putanja. Tu putanju sam poslao mesindžerom fejsa, a može i mejlom. Potpuno je svejedno. U prilogu je poruka na telefonu.

2vdr039.jpg

Na petoj slici je uokviren link http://her.is/1NRRYnP . Kada se na računaru klikne na njega, otvori će se internet sajt HERE mape i vidimo da se zaista dobija promenjena ruta, kako i piše, "najažurnija maršruta".

35kpt7m.jpg

Dakle, meni ova opcija izgleda zanimljivo i verovatno se može nekada korisno upotrebiti. Sve zavisi od mašte. Međutim, mislim da prebacivanje "najažurnije maršrute" sa računara u telefon ne bi imalo smisla. Jer bi se desilo obrnuto. Telefon bi, verovatno, napravio rutu sa svojom, još ne ažuriranom mapom.

U svakom slučaju, ako neko nije u mogućnosti da proveri svoju rutu jer vozi, može je poslati nekome koji je "uz računar", i on mu može proveriti da li postoji ažurnija i obavestiti ga o toj izmeni.
Druga "novost", glas „Surfer Dude (English)“, ne znam da li ikome interesantna...

Prilozi

• 1.1.9701.jpg
    1.1.9701.jpg
    42,1 KB · Pregleda: 39
  • Poruka na telefonu.jpg
    Poruka na telefonu.jpg
    89,7 KB · Pregleda: 39
Član
Učlanjen(a)
01.12.2010
Poruka
447
Ja bih vise voleo da postoji mogucnost prebacivanja napravljene rute sa racunara na telefon. Ponadao sam se da sad moze direktno u telefonu da se zapamti neka ruta, ali ocigledno ne moze. Bas cudno da toga nema i dalje.

Navigas, da li bi ti pitao ljude iz Here u vezi ovoga, da li uopste planiraju da uvedu ovu opciju ili ne i da li ce konacno moci medjutacka da se ubode, majku mu :).

Učlanjen(a)
15.08.2014
Poruka
946
Infograd mobile Beograd

U Beogradu je toliko loše odrađeno "adresiranje" zgrada, da se teško mogu snaći i oni koji žive u neposrednoj blizini neke lokacije. Posebno su problematične oznake u Novom Beogradu, gde je jedan isti broj, a samo su dodata slova. Tu čak ne pomaže ni drugi deo one narodne "Kartu čitaj, a seljaka pitaj". Dakle, ostaje samo karta. Zato će možda nekome biti od koristi informacija u vezi sajta www.infograd.rs sa "najbogatijom" bazom adresa u Beogradu. Naravno, ovo može koristiti i onima koji žive u Beogradu, a i onima koji nekim poslom doputuju. Napravljena je i veoma skromna aplikacija, "mobilna verzija sajta infograd" :

I mobilna verzija zahteva internet, a pretraživanje je svedeno na upis naziva ulice i tek tada se pojavi lista brojeva u toj ulici. Na mom telefonu se brojevi ne vide, jer se taj spisak ne okreće u landscape mod. Ipak, ako baš zatreba, može poslužiti...

2dbm7ty.jpg

Primer korišćenja mobilne verzije "infograd" sam dao uz HERE Maps navigaciju jer je kod nje dobro uočljiv položaj zgrada i može se prepoznati lokacija. Prvo se na sajtu infograd pronađe tražena adresa, a zatim na navigaciji ta lokacija ubaci u bazu Collections, ili odmah vozi...Naravno, slično se može odraditi i na iGO_NextGen, ili Sygic. Jedino je na HERE možda malo zgodnije.

Ja bih vise voleo da postoji mogucnost prebacivanja napravljene rute sa racunara na telefon. Ponadao sam se da sad moze direktno u telefonu da se zapamti neka ruta, ali ocigledno ne moze. Bas cudno da toga nema i dalje. Navigas, da li bi ti pitao ljude iz Here u vezi ovoga, da li uopste planiraju da uvedu ovu opciju ili ne i da li ce konacno moci medjutacka da se ubode, majku mu :).
Čitao sam na HERE blogu i, za sada, ne može da se prebaci ruta sa računara u telefon. Mislim da ekipa iz HERE kancelarije ne može dati neku informaciju jer su oni zaduženi samo za mapu. Pitaću ih mejlom. Uzgred, evo koliko su i razvojni HERE inženjeri "sposobni" da nešto dodatno reše:
Hi ...,
Thanks for reaching out.
We apologize for an inconvenience, but our developers team could not reproduce the bug so far.
Please rest assured that the issue is under investigation.
In the meantime, we apologize and thank you for your patience and cooperation.
Best Regards,
The HERE support team
HERE Berlin
Invalidenstraße 116 Berlin, Germany
52˚ 31ˈ 52 ̎ N. 13˚ 23ˈ 5 ̎ E
HERE, a Nokia business

Sorry, I can not believe it. Does your development team nothing was found !?
I just want to remind you that you promised to send me a response about the error "Error 54 km/h"in HERE Maps navigation. Do you have some news of your development team ?
Best regards...
Mislim da neće uspeti da pronađu grešku. Jer, iskreno, ona se veoma retko i pojavljuje. Prošlo je više od mesec dana od kada sam im poslao i skrinšotove i video. Inače, opominjem ih svake nedelje. Ovo je odgovor posle tri "opomene". Meni je posebno zanimljivo da je "support" smešeten su ulici Invalidenstraße :). Možda i to nešto znači...

Vanredni apdejt mape u HERE Maps navigaciji

Juče je HERE mapa Srbije, samo za HERE Maps navigaciju, "porasla" sa 247.5 MB na 253.0 MB
. Sada sam primetio razliku u oznakama ulica u naselju "Stepa Stepanović". Ali, možda se ona desila sa onom prethodnom promenom, a nju više nemam ni na jednom telefonu. Mogao sam samo da je uporedim sa navigacijom na telefonu koji ima mapu od 241.7 MB. Slike su u prilogu. Ovo nije regularni apdejt mape jer i nije bilo posebnog obaveštenja. Slučajno sam primetio, za vreme instalacije. Ovo bi značilo da je ipak HERE Maps privilegovana u odnosu na druge navigacije. iGO, Sygic, Garmin i ostali, još koriste zvanične HERE mape 2015.Q2

Prilozi

• Mapa 241.7.jpg
    Mapa 241.7.jpg
    29,3 KB · Pregleda: 38
  • Mapa 253.0.jpg
    Mapa 253.0.jpg
    20,7 KB · Pregleda: 42
  • Stepa 1.jpg
    Stepa 1.jpg
    106,3 KB · Pregleda: 40
  • Stepa 2.jpg
    Stepa 2.jpg
    94,7 KB · Pregleda: 42
Učlanjen(a)
15.08.2014
Poruka
946
HERE Maps updated, zvanična verzija 1.1.964

Možda izvesnu zabunu unose brojevi zvaničnih i Beta (testnih) verzija, ali je merodavna informacija na Google Store. Sa donjeg linka se može preuzeti apk fajl (Download trough your browser) i instalirati preko prethodne verzije. Mape i izabrane adrese (Collections) ostaju. Inače, mapa Srbije je ista i, od prethodnog apdejta mapa, iznosi 253 MB.
Kod:
https://mega.nz/#!MpBWEDRI!kMjORgTef_ZV-A05Yu87WIDuHNrdX83xa078xDj3XYk

U osnovnom ekranu se pojavljuje ikona HOME u desnom gornejm uglu, slika 3. Kada se tapne na nju odmah se kreira ruta od trenutne lokacije do kuće. Moguće je dodati shortcut, "Go home" na tz. home ekran telefona, slika 4. Kada se tapne na tu ikonicu, slika 5, odmah se aktivira navigacija HERE Maps i, ako je prethodno uključen GPS modul, dobija se putanja do kuće. Dakle, skraćen je postupak postavljanja putanje od trenutne lokacije do lokacije HOME.

5ulrhy.jpg

Natrag