Hardware Chat arhiv - {rešeni problemi}

Ko je bolji?

  • ATI

    Votes: 67 45,9%
  • Nvidia

    Votes: 79 54,1%

  • Total voters
    146
Učlanjen(a)
26.04.2010
Poruka
2.667
Iako mislim da to nije problem memorije......ako ti je komp u garanciji " Servis " je prvi izbor......
 
Član
Učlanjen(a)
23.04.2010
Poruka
30
E kada si dogurao i do linija .. Pretpostavljam da su u vertikali ? Ja ne znam , zasto je vec nisi odneo do sada ...
 
Član
Učlanjen(a)
30.07.2009
Poruka
165
Iz mog licnog iskustva, Intel brzi i agilniji. AMD isplativiji i ne mnogo sporiji. Za koju godinu mozda i prestigne konkurenta.

Imao sam neki C2D u alien laptopu preko kog sam pustao muziku kao dj. Niti to secka niti zapinje, sve leti! AMD nije los, ali se greje. Sad imam Athlon X2 5000+ (mator znam), ali nije los za kucni bioskop i neki low-med fazon. Phenomi II tipa 955 su best buy, znaci samo to i nista drugo bar 2.5 godine!

Likovi koji pucaju na i7 nemaju blage da oni placaju samo koju instrukciju vise sto se tice video renderinga/profesionalnog rada, jer su za to i gradjeni najjaci intel procesori. Realan rad je skoro isti sto se tice procesora u rangu ~150e, a to je i ciljna grupa vecine ovde.
 
Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
22.07.2009
Poruka
1.124
Intel na 10 jezgara

amd_barcelona_quad_core.jpg


Intelov procesor nove generacije kodnog naziva Westmere-EX imaće više jezgara i veću brzinu od trenutnih top serverskih modela kompanije. Krajem Avgusta, Intel će predstaviti dokumenta pod nazivom "Westmere-EX: 20 Thread Server CPU," koja sugerišu na procesor sa deset jezgara.
Time je prestignut prethodni CPU Nehalem-EX sa osam jezgara i 16 tredova, tj. Westmere-EX procesori će nadmašiti Nehalem-EX koji su u stanju da obrade dve niti po fizičkom jezgru. Intel već nudi procesore bazirane na Westmere arhitekturi za laptop, desktop i serverske platforme koji rade sa dve niti po jezgru. Sposobnost obrade 20 niti kod Westmere-EX procesora jasno navodi na zaključak o postojanju deset fizičkih jezgara. Intel je namenio Westmere-EX četvoroprocesorskim ili jačim serverima, a čipovi će se proizvoditi u 32 nanometarskoj tehnologiji i biti dostupni sledeće godine.


Pored Intela i veliki dvojac IBM-AMD je najavio nove proizvode. IBM najavljuje novu generaciju "System z" mikroprocesora, dok je AMD u planu sa novom generacijom high-end desktop i server arhitekture kodnog naziva Bulldozer i Bobcat mikroarhitekturom za tanke i lake laptopove i ostale uređaje male snage.
 
Član
Učlanjen(a)
22.07.2009
Poruka
1.124
GoodRAM DDR3 1333MHz 2x2 GB CL9 kit

goodram1333_thumb.jpg


Da je doba DDR3 memorije stiglo na svoje govori i činjenica kako su cijene DDR3 memorije u stalnom padu, dok s druge strane cijena DDR2 memorije konstantno raste. Tome je svakako pridonio prodor Core i5/i7 sistema ali i sve većom mjerom i utjecaj novih AMD-ovih procesora, odnosno čipseta. Da stvari nisu takvo sjajne kako se čine govori i činjenica kako su cijene bolje memorije i dalje previsoke, pa tako i razlika između cijena low-end memorije i high-end memorije, barem na našim prostorima koji je uvijek bio suhoparan po pitanju izbora memorije. Tako smo se odlučili javiti jednom od europskih proizvođača memorije GoodRAM-u da nam ustupi po jedan entry te po jedan high end kit memorije da ispitamo teren. Kako se njihov 2x2GB kit nosio pročitajte u današnjem članku.

Prije svega, ukratko se osvrnimo na tvrtku koja nam je omogućila test ove memorije. Radi se o Wilk Elektroniku, koji je osnovan 1991. godine u Poljskoj. Specijalizirani su prvenstveno za proizvodnju memorije, memorijskih uređaja korišenih u računalima, printerima i ostalim uređajima. S obzirom da su bili striktno orijentirani na to, 1996. godine ostaju najveći distributer RAM memorije u Poljskoj. Kasnije 2001. Godine postaju partneri sa Infineonom zahvaljujući toj suradnji izgrađena je jedina tvornica memorije u Središnjoj i Istočnoj Europi. 2003. godine se sele u Łaziska Górne. Godinu kasnije pokreću brend GoodRAM koji i danas poznajemo
goodram_logo.jpg





Nešto o samim specifikacijama testirane memorije

  • Brzina: 1333MHz DDR3 (PC3-10666)
  • Latencije: CL 9-9-9-24, 1T (CAS-TRCD-TRP-TRAS, CR)
  • Kapacitet: Dostupni u 2GB modulima, odnosno 4GB dual-channel kitovima (testirano 2x 2GB)
  • Napon: 1.5V
  • Tip: Unbuffered
  • Pakiranje: 240-pin DIMM
  • Jamstvo: 3 godine
  • Optimizirani za rad sa Intelovim P55 pločama
  • Optimizirani za rad u Dual-channel konfiguraciji
 
Član
Učlanjen(a)
22.07.2009
Poruka
1.124
Kingston 1600MHz 2x2GB HyperX LoVo

uvodnica.gif


Rat na tržištu sistemske memorije iz dana u dane sve je veći. Jaz između proizvođača ne prestaje, te se uz pomoć nekih markretniškim trikovima pojednici pokušavaju popeti na tron najboljih. Svakako jedan od najadekvatnijih načina jeste i posedovanje najjačih modela sistemske memorije, a opet najbolji modeli iziskuju i najbolje memorijske čipove. O koliko ozbiljnoj situaciji je reč može da posvedoči i kompanija Kingston koja je među prvima izbacila modele srednje klase koji se razlikuju po tome što spadaju u grupu najmanjih potrošača.

buy_assets_merch_brittanyk_Kingston_hyperx_logo.jpg

U koliko bi morali da izdvojimo nekoliko najjačih proizvođača memorije, to bi svakako bio Kingston. Pored visokog i srednjeg segmenta, Kingston veliki “market share” a po poslednjim izveštajima najveći “market share” uzima upravo u najnižem segmentu. Ako bi morali da se zapitamo zašto je situacija takva, kakvom ovaj brend čini toliko velikim, možda je najbolji pokazatelj: kvalitet, odličan servis (RMA), velika paleta različitih modula, i pre svega ideje sa novim konceprtima proizvoda koji ovaj brend, ponovićemo čine toliko visoko pozicioniranim.

Kingston_logo.jpg

Za one malo više zainteresovane, Kingston je osnovan 1975 godine i pretrpeo je veliki niz promena. Osnivači kompanije bili su John Tu i David Sun, tj. inženjeri koji su svojim zalaganjem bili zaslužni za “iskru” koja je bila inicijator ovoga što sad imaju. Danas pored proizvodnje sistemeske memorije pomenuta kompanija ima u ponudi skoro 2000 različitih proizvoda, kao što su mp3 plejeri, memorijske kartice, zatim za veliki niz uređaja Kingston obezbeđuje proizvode kao što su video kamere, molilni telefoni itd. Sve u svemu radi se o jednoj veoma velikoj kompaniji koja u ovom trenutku može da se pohvali odličnim poslovanjem i veoma zadovoljnim kupcima.
 
Član
Učlanjen(a)
22.07.2009
Poruka
1.124
Acer do kraja godine broj 1!

acer_logo.png


Na IT tržištu smene giganata su izgleda u modi ili je to možda rezultat odnosa tih giganata prema novonastalim situacijama i "manjim" konkurentima. Како god, nedavno je Apple procenjen na veću berzansku vrednost od Microsoft-a, a do kraja godine veliki HP gubi prvo mesto na laptop tržištu.
Nekada mala Tajvanska kompanija, 2009. godine je na globalnom nivou prestigla i veliki Dell a sada predsednik JT Wang je saopštio investitorima preko konferencijskog poziva da je njegova kompanija na putu da prestigne HP u broju isporučenih jedinica do kraja godine. Ta tvrdnja je podkrepljena podacima kuće Gartner, a koji su citirani u Wall Street Journal-u, prema kojima je Acer isporučio 9,49 miliona prenosnih računara u prvom tromesečju 2010. naspram HP-ovih 9,47 miliona. Pozitivni signali takođe stižu i sa desktop tržišta gde imaju za cilj premašivanje broja od 10 miliona jedinica ove godine, dok je 15 miliona dolara uloženo u razvoj smartphone platforme bazirane na Google Android platformi.

10x0619iub234acer.jpg
 
Član
Učlanjen(a)
22.07.2009
Poruka
1.124
Samsung 512GB SSD

samsung_100x100.gif


Samsung je predstavio prvi solid state disk (SSD) koji koristi high-end DDR NAND. Novi disk od 512 GB daje dizajnerima aplikacija za elektronsku obradu podataka napredne performanse i pouzdanost za prenosne računare uz premium vrednost.

Novi SSD koristi 30 nanometarski 32 gigabitni čip koji je kompanija počela proizvoditi Novembra prošle godine. Struktura prekidačkog načina rada DDR-a zajedno sa SATA 3.0 Gbps interfejsom omogućuje maksimalnu brzinu sekvencijalnog čitanja od 250 MBps i 220 MBps upisa, tj. tri puta veće performanse u odnosu na klasični hard disk. Na tim brzinama, dva standardna (4 GB svaki) DVD filma možete prebaciti za jedan minut. Samsung doprinosi boljoj iskoristivosti energije tako što je razvio specijalni kontroler male snage posebno za korišćeni DDR NAND i rezultat je potrošnja na nivou 40nm 16Gb NAND SSD od 256 GB. Kontroler je takođe u mogućnosti da analizira učestalost korišćenja i automatski aktivira mod niske potrošnje koja može produžiti trajanje baterije prenosnog računara za sat ili više.

samsung-64gb-sata-ii-ssd-061107.jpg
Samsung 512 GB SSD koristi pojačano 256-bitni AES (Advanced Encryption Standard) kodiranje kako bi se osigurala veća sigurnost, zaštita privatnih podataka ili neželjeni pristup kada je uređaj izgubljen. Za potpunu specifikaciju našlo se mesta i za popularnu TRIM funkciju kroz Windows 7. Samsung planira početak serijske proizvodnje sledećeg meseca.
 
Član
Učlanjen(a)
22.07.2009
Poruka
1.124
Procesorske novosti od Intela

intel_100x100.gif


Entry-level desktop računari bazirani na Intel Atom procesorima D525 i D425 sa podrškom za DDR3 800 Mhz memoriju su sada dostupni; osetno pojeftinjenje i7 950 procesora i reorganizacija ponude, objavio je Intel.
Najavljeni na Computexu, 40 nm D525 dual-core i D425 single-core procesori rade na 1.80 GHz uz 1 MB odnosno 512 KB keš memorije, upareni sa Intel NM10 Express čipsetom. Atom procesor omogućuje malu potrošnju snage (TDP od 10W), povoljno entry-level rešenje i velike mogućnosti u dizajnu rešenja raznih form faktora, uključujući all-in-one, SFM i standardne stone računare.

U cilju jačanja ponude i održavanja konkurentnosti, Intel je najavio pojeftinjenje i repozicioniranje određenih SKU-ova. Do sada dostupan za više od 500 dolara, a zamenjen Core i7 960 modelom, Core i7 950 (LGA1366, 3,06 GHz, quad-core) procesor će biti postavljeni na cenu od 294 dolara, čime će postati zamena za i7 930 2,80 GHz čip.U Value segmentu, LGA1156 Core i3 500 serija dobija novi SKU, Core i3 560. Ovaj dual-core procesor radi na 3,33 GHz a po cijeni od 138 dolara. Intel je nedavno predstavio LGA1156 quad-core Core i5 760 2.80 GHz procesor po ceni od 200 dolara. Nove cene će biti na snazi od 29. Avgusta.

78a.jpg
 
Član
Učlanjen(a)
22.07.2009
Poruka
1.124
Cooler Master Centurion 5 II

coolermaster.gif


Cooler Master, možemo reći kultna, serija Centurion dobija zvaničan nastavak - II. Novo mid-tower kućište Centurion 5 II će uskoro biti na tržištu. Kućište pruža sve potrebne funkcije korisniku koje se očekuju u ovoj klasi plus novinu u vidu plavog LED 140mm ventilatora na prednjoj strani.
Što se tiče samih specifikacija, postoje potpuno crna i siva verzija čelične unutrašnjosti sa četiri 5,25" mesta, pet 3,5" mesta i adapterom u koji mogu stati dva 2,5" ili 1,8" diska a koji se smešta u jedan 3,5" nosač. Osim toga, pri vrhu je smešten i I/O panel sa USB 2.0 portovima, eSATA, FireWire i, naravno, audio priključcima. Cooler Master Centurion 5 II je dimenzija 202(Š)x440(V)x485(D) mm i, iako je bio predstavljen još u Januaru, tek je sada dostupan po ceni od 60 eura.

CH-CC502KN.jpg
 
Natrag
Top