Hardware Chat arhiv - {rešeni problemi}

Ko je bolji?

• ATI

Votes: 67 45,9%
  • Nvidia

Votes: 79 54,1%

• Total voters
    146
Član
Učlanjen(a)
28.09.2009
Poruka
856
pitam ovo jer u zadnje vreme imam dosta problema sa drugim kompom. on ima integrisanu graficku i desava se da me pokoci dok sam u sred servera ili u sred download-a restartuje sistem bez ikakvog obavestenja. takodje usporava rad na internetu bar za trecinu vrednosti servera.

da li neko zna u cemu je problem i da li je u pitanju to sto ima graficku samo na ploci?

hvala unapred

Nesto ti se greje u racunaru, maticna/sistem, CPU, Hard, Graficka?
Ali nije ona po opisu, jer kada graficka pocne da blesavi imas problem samo sa slikom, bez obzira sto je integrisana.
Znaci verovatno nesto od onih tri stvari.
Kako proverit ?
Vecina nezna da to pogleda u BIOSu, mada temperature koje daje/ocitava bios, nisu one pri opterecenju racunara-u radu sa aplikacijama su temperature vece.
Ili Everest program ili SIW, oba ova programcica iscitavaju hardver i stanje istog i daju veoma realnu sliku stanja sistema i naravno one tri stavke sa pocetka.
Predlazem SIW, free je i lako ga nadjes na netu, a imas ga, link i objasnjenje i na forumu, portabl je i samo ga startas.
Dijagnostika je vise od pola resenja.
Jos i ovo, Bios je po difoltu predefinisan da kada se odredjene temperature podignu do definisane granice (75 ili 85 stepeni), iskljuce racunar, restartaju, zbog spasavanja komponenti, kao osigurac ili termoprekidac !
Tako da je ova procedura koju sam izneo prvi korak kod resavanja problema, a servisiram racunare vec par godina.
Poz

Učlanjen(a)
26.04.2010
Poruka
2.667
Mislim da to nema veze sa geafickom karticom.....
Ako se to javlja pri svakom dizanju sistema ona imas razloga za sumnju....onda uporebi garanciju .....
Bilo bi dobro jednom godisnje ocistiti vitalne delove kompa od prasine koja je uzrok najvecem broju kvarova ( u normalnom rezimu koriscenja - bez raznih eksperimenata i klokovanja ).
Svi glavni - vitalni delovi ....napajacka jedinica.....regulacija napajanja.....gl.procesor......graficka.......imaju i svoje sisteme za hladjenje pored zajednickog.
Ti delovi se moraju posebno i pazlivo ocistiti.....
Ako u blizini mesta stanovanja imate neko gradiliste ........onda to morate cesce raditi....
Kada to radite retko ili uopste ne radite.....onda je tesko locirati kvar......

Učlanjen(a)
26.04.2010
Poruka
2.667
Citiran deo (tmaksa65)
Predlazem SIW, free je i lako ga nadjes na netu, a imas ga, link i objasnjenje i na forumu, portabl je i samo ga startas.
Dijagnostika je vise od pola resenja.
Jos i ovo, Bios je po difoltu predefinisan da kada se odredjene temperature podignu do definisane granice (75 ili 85 stepeni), iskljuce racunar, restartaju, zbog spasavanja komponenti, kao osigurac ili termoprekidac !

Verovatno povremeno operes kola.....i kompu je potrebna slicna paznja....

Član
Učlanjen(a)
05.02.2010
Poruka
198
Sumnjam da je prasina posto redovno cistim kuciste i imam nekoliko kulera tako da ni zagrevanje nije problem,a ovo mi se ponovilo i danas kod prvog paljenja kompa i traje samo 4-5 sekundi i onda je sve ok,cak sam probao i da restartujem par puta komp ali se vise nije ponovilo komp radi najnormalnije...:???:

Učlanjen(a)
26.04.2010
Poruka
2.667
Koji monitr (crt. tft...) imas i koliko je star. Da li kad ugasis komp ...da li ostavis monitor i komp u standby rezimu ili ugasis potpuno...

Član
Učlanjen(a)
05.02.2010
Poruka
198
Monitor je Samsung 943SN star par meseci,mada je na njoj radilo par monitora,preciznije 2 tft i 1 crt ali do juce NIKADA nikakvih problema nije bilo,a sto se tice gasenja sve gasim skoz...

Učlanjen(a)
24.04.2010
Poruka
5.966
za tmaks65:

hvala, videcu da to odradim.

za tomisu:

nemam tih problema, skoro je stigao sa ciscenja

Učlanjen(a)
26.04.2010
Poruka
2.667
Samsung 943SN je odlican monitor .....ali za svaki slucaj ako imas mogucnosti.. zameni monitor......ako se desava isto ----> graficka....nije ozbilan kvar.
Za graficku garancija je obicno 2-3 god. ....i ako imas garanciju ...sve je reseno

Ako se ne desava nista ----> monitor ....posto je nov i u garanciji ...postupak je isti....

Ja imam Samsung SincMaster 2343....i menjao sam ga ....zbog 3 mrtva pixela.....

Član
Učlanjen(a)
05.02.2010
Poruka
198
Evo jutros kada sam upalio komp ponovo izbacuje kockice,a pocela je i uspravne linije tako da koliko sam imao iskustva izgleda da riknjava neki od memoriskih modula,sutra ce ona na jedan kraci put do servisa definitivno

Član
Učlanjen(a)
05.02.2010
Poruka
198
Da malo osvezim temu,po meni je ipak AMD bolji izbor posto sam koristio intel i nisam bio bas zadovoljan,radi on ok ali se vise greje od amd-a a kada sam video koliko para sam dao za intela a ortaci sa duplo jeftinim amd procesorima gurali isto sto i ja otvorile mi se oci,intel ima dobre procesore ali su PRECENJENI a kucni korisnik ionako ne moze da izvuce sav potecijal nekog intela od 200-300 evra,tako da amd je bolji izbor i za one koji imaju visak para...

Natrag