`Eto bas veceras sam malo raspravljao sa kolegom serviserom oko ovog problema, doduse on je elektronac serviser za radio i tv uredjaje a ja samo za racunare ? Elem, mojim klincima je baterija na lapu osla nakon malo preko 2 godine rada, ali vidi srece, u pitanju je Dell, tako da oni imaju 3 godinu garancije i sevis je lepo dao novu i vratio staru uz savet tamo nekog njihovog servisera, "da se nova cuva samo kada se lap iznosi vani a kuci drzati na staroj i u struju " !!!
Drugi kolega, elektronac, kupio jos zimus lap i bateriju cuva na sigurnom a lap koristi na struju iskljucivo-bez ubodene baterije ?
Moje misljenje: baterije-punjive, imaju odredjen broj ciklusa punjenja i praznjenja i to je to, vako il onako, one stare kao i ja/ zasigurno !
Sustina je malo iskustvena malo logika, kada je novi lap, znaci pod garancijom, pa valjda treba ga maksimalno maltletirati da ako bilo koju gresku ima, pokaze u tih 2 godine, obavezne garancije, i to bude zamenjeno od strane ovl. servisa.
Drugo: ja svoj lap drzim stalno na struji doma, trebam da mi je baterija stalno puna, zbog terena, i kako je vec neko gore spomenuo, naravno da struja puni bateriju do vrha i onda prestaje punjenje i ide samo na struju, vise ne opterecuje bateriju. Doduse na svakih oko 7-10 dana iskopcam struju i radim na njemu dok se baterija potpuno ne isprazni (oko 3-3,5 sati, ovisi o tome sta se na njemu radi), ukopcam na struju i potpuno napunim bateriju nakon toga. To su pravi ciklusi praznjenja i punjenja koje preporucuje svaki proizvodjac.
Elektronika je takva-kak je, ne koriscenjem ili koriscenjem delovi stare i propadaju na oba nacina, ali je sigurno i ispravno samo to da se treba postovati pun ciklus puni/prazni, i svakako ne treba ocekivati da su stvari vecne, to jos niko nije proizveo i normalno je da se baterija trosi i da njen kapacitet/vreme drzanja baterije opada vremenom !
Slobodno drzite bateriju u lapu i kad ste god doma idite na struju, nece se ona stalno puniti, non stop, samo dok se ne napuni i onda veza sa njom i strujom prestaje i sve sljaka samo na struju.
I jos jedan savet: kada ne radite na lapu duze od sat dva, obavezno ga ugasite, ne ostavljajte ga na spavanju, to jako ubija bateriju i zar je tesko iznova ga posle ukljucit ?
Poz