Hardware Chat arhiv - {rešeni problemi}

Ko je bolji?

  • ATI

    Votes: 67 45,9%
  • Nvidia

    Votes: 79 54,1%

  • Total voters
    146
Član
Učlanjen(a)
06.09.2009
Poruka
1.388
Koja je maticna ploca (model), koji je CPU, dakle to su osnovne informacije.
Drugo, od kada je poceo da se iskljucuje sam od sebe, sta si poslednje radio na njemu, menjao i sl?
Kako se ponasao pre te pojave, da li je pokazivao neke cudne simptome ili je jednostavno poceo sam da se iskljucuje.
Jedan od faktora, moze biti itekako BIOS, odnosno da software-ska podrska BIOS-a vise nije optimizovana za novije OS-e (Ili cak XP), ja sam imao iskustva sa problem u BIOS-u, odnosno software-ske greske koju je pravio APM (Advanced power management) BIOS-a, dogadjalo se da racunar radi i par dana, a onda se jedva mogao ukljucivati, a APM je zaduzen za odredjena stanja u toku rada CPU-a, stanje mirovanja, normalnog rada, maximalnog opetrecenja i stanje spavanja, pri cemu APM nije pravilno software-ski dijagnostikovao, niti reagovao na promenu napona jezgara i frekvencije.
Resenje nisam nasao u pravom smislu, jer je podrska za tu plocu ocajna, poslednji BIOS je star koliko i sama ploca skoro (7 godina), ploca je bila ECS 945PL-A, dakle jeste stariji chipset, ali je proizvodjac definitivno napustio upgarde software-a za istu jos po izlasku ploce, tako da su svi pokusaji bili neuspesni, a to je iskljcenje APM-a i Intel speed step technology iz BIOS-a, jednostavno, nijedan driver nije bio pravilno optimizovan za naponsku sekciju na ploci, na kraju je ostalo na tome da je ploca tehnicki neispravna, iako racunar i sada radi super dok radi, najveci problem je kada se iskljuci, posle toga se tesko startuje, jedino resenje, koje sam sasvim slucajno otkrio je da se iskljuci racunar i na 5 minuta raskaci ATX1 konektor na ploci 20+4pin, posle cijeg vracanja sve radi bez ikakvih problema.
Doduse iskljucivanje ili zamrzavanje se dogadjalo nasumicno i bez ikakvih pravila vremenskog intervala, posle 5 min, 3 sata i cak nekoliko dana.
Ako je kod tebe striktno 2 minuta, onda razlog moze biti inicijalizovanje IRQ adrese za neki od PCI bridge uredjaja, taj FastTrak izvadi iz PCI slota, ako je externi uredjaj, pa probaj bez njega, ili nije jednostavno dobro legao u PCI slot, veoma je redak integrisani fastTrak kontroler i bilo bi dobro da ga iskljucis, uglavnom se koristio kao nedostatak PATA ili SATA prikljucaka na ploci (ranije), pa se kupovao zaseban FastTrak Ultra ATA ili SATA kontroler, koji su imali podrsku za RAID.
 
Član
Učlanjen(a)
07.03.2013
Poruka
9
ok brate evo mog saveta:
proveri dal ti je hard disk otisao,proveri dal radi.
proveri sve uredjaje u kompjuteru,
uglavnom ako je hard disk otisao,moras ga zameniti steta zar ne :-\
hej ljudi otisao mu je hard to je sve!
 
R

Router22

Prijatelju imao sam sličan problem sa sestrinim računalom. Kupljen novi sa windowsima, po cijeni iznad prosjeka... U vremenskom periodu garancije reklamirali smo više puta, računalo je bilo više na popravku nego doma, da ne spominjem svađe sa trgovcima u trgovini gdje je kupljen i hrpu pametovanja... Sve u redu sa računalom, ali jednostavno se gasi, izmjenili su mu matičnu, procesor, hard disk, memoriju, sad dolazi apsurd, miš, tipkovnicu, zvučnike, pred kraj garancije su nam čak poklonili zvučnu karticu, jer su rekli da je problem na ploči zvučna, i naravno istekla je garancija, opet isti problemi. Odnesem ga na drugi servis, kažu sve ste izmjenili, sigurno je pasta između procesora i matične i naplate mi usput novi ventilator, ali opet isto, da bi na kraju problem bilo preslabo napajanje, čim je stavljeno skoro pa duplo napajanje problem je rješen :) Tako da prijatelju, napiši ti nama koje imaš napajanje, matičnu i potrošače :)
 
Član
Učlanjen(a)
08.10.2012
Poruka
82
Hvala svim na odgovorima ali jedan je bio pravi,a to je da sam iskljucio u biosu Onboard Promise Controller i sada kompjuter mi se ne gasi...
 
Član
Učlanjen(a)
06.12.2012
Poruka
406
do koliko para?
ja sam kupio F166A
platio ih nove 50e ovde u rs
jako lepi zvucnici i jaki,i mocno izgledaju.
pomeni bolji od 2,1 sistema,e sad 5.1 jeste dobar,ali ako kupujes 5.1 moras izdvojiti min100eura u najnizoj klasi,a ti su ti nizasta,znaci treba ti 200-300Eura za dobre 5,1.
druga stvar 5.1 je jako dobra stvar ali ako i samo AKO ces male zvucnike rasporediti po sobi da gledas neki film ili igras igricu koja podrzava 5.1., ali ako ces ih staviti kraj monitora sve nako nakamaru bolje nemoj kupovati jer neces imati taj 5.1 efekat. i ja sam isto trazio 2.1 i 5.1 alo svi ti 2.1 su obicno mali i slabi i nije to to. slucajno naletim na ove kod mog druga u sopu i on mi predlozi te 2.0 i kaze neces se pokajati ako ti se nesvide vrati slobodno.ja sam ih kupio ima vec 2 meseca i przadovoljan sam, imas sve, jaki,mocni ,super izgledaju i nisu pretjerano skupi evo slika da vidis o cemu se radi


DSCF5721.jpg
 
Član
Učlanjen(a)
06.12.2012
Poruka
406
i ja isto , kod mene je oko 45-50 ,kad je na 100% aktivan cpu ona neprelazi 54,al vrti stalno punom snagom cak i dok ucitava vindovs ,pipnem ga prstom a hladnjak hladan ko led a ventilator vrti punom brzinom, kontam kao da ploca neregulise obrtaje,na ploci imam 3pina gde kacam ventilator a na KONektoru od ventilatora imam 4pinski konektor ,neznam mozda je to problem ,ovakav je sad cooler
http://1.bp.blogspot.com/_Svwa4PMZAQc/TTm38MBZq5I/AAAAAAAAAXs/_nd3_85HRnQ/s1600/intel_775_fan.jpg
 
Član
Učlanjen(a)
17.07.2012
Poruka
125
Bitno je da je ok,nego razmisljam....radi se o istom kompu na kome je bio problem sa satom i datumom???Ukoliko jeste celu zbrku ti je baterija napravila.Svaki put ti je vracala bios na defoult pri cemu je ukljucivala Onboard Promice Controller.Znaci i ubuduce pazi ako resetujes bios zbog bilo cega,proveri da slucajno nije O.P.Controller ponovo ukljucen(a verovatno ce biti).Jer on je po defoultu aktivan.Pozzz
 
Član
Učlanjen(a)
08.10.2012
Poruka
82
a ne ovo veznao za sat je bilo na krugi pc ali sam to napravio sad je ok hvala svima ..
 
Član
Učlanjen(a)
07.03.2013
Poruka
9
druze najednostavnije ti je da pritisnes f9 ili f8 tada ce ti izbaciti opciju koji uredjaj zelis a bootujes,ako je cd ides na cd rom opciju kada zavrsis sa instalacios u biosu restartuje se komp i idi opet na f9 ili f8 pa bootujes hard disk... kada se sve zavrsi restartuje se komp opet pa opet trebas da bootujes hard disk i sve je gotovo...
 
Učlanjen(a)
10.05.2013
Poruka
1
Konfiguracija za PC do 600 evra

Caos svima! :)
OD nedavno razmishljam da kupim neki novi pc, pa sam netom pretrazivao nase sajtove gde sam mozesh da sklapash konfiguracije.
E sad, ja sam sklopio vec nekoliko, ali ova poslednja mi je u sushtini najjeftinija varijanta, pa bih voleo da mi kazete shta mislite o njoj.

MB AM3+ Gigabyte GA-970A-UD3, PCIe/DDR3/SATA3/GLAN/7.1 - 8.760 rsd

CPU AM3+ AMD FX-8350, 4.0GHz BOX Black Edition 32nm - 18.240 rsd

Memorija DIMM DDR3 8GB 2133Mhz Patriot Black Mamba CL11, 1.5V - 5.499 rsd

AMD Radeon 7870 Sapphire GHZ Edition 2GB/DDR5,/DVI/HDMI/256bit/11199-16-20G - 22.999 rsd

HDD SATA 1TB WD Green AV-GP WD10EURX, 64MB - 7.250 rsd

Kuciste 600W LC Power Pro 925B, Black - 5.099 rsd


Ukupno: 67.847 rsd

P.S. kompjuter bi prevashodno sluzio za gameing. To je to. Hvala unapred! :)
 
Natrag
Top