Koristim i ja godinama NOD/ESS i nikada nisam imao problema, a sređivao sam komp ljudima kojima stalno nešto uleće u računar.
Problem su adware programi koji se instaliraju sa gotovo svime što je besplatno, a neretko i automatski kada se poseti neki sajt – naravno, kod instalacija uvek ima "Custom" opcija gde može da se skine selekcija sa odabranih "dodataka", dok pri poseti nekim sajtovima korisnik je uvek upitan da li želi da se instalira to i to jer "mnogo bolje, brže, tra-la-la-la-la....", i naravno, oni uvek kliknu YES bez čitanja šta ih pita.
Jednom su ljudi imali problem jer su ESET 5.2 nadogradili na 6.2 (ne znajući šta rade, tako ih pitao program i oni rekli "YES"), i više im nije radio internet.
Ja sam potpuno isključivao sve zaštitne funkcije i NET nije radio (na poslu nam se dešavalo da kod ESET-a moraju da se isključe neke opcije, tipa "DNS poison attack" ili tako nešto i još neke sitnice, ali kod 6.x toga uopšte nema kao opcija!).
Kad sam uklonio ESS, NET je proradio normalno, te jedino razmišljam da Web filtering nije poludeo, ali tad nisam ni znao gde se nalazi kod 6.2 verzije.
Uglavnom, sad "trećim licima" instaliram M$ Security Essentials, jer mi je tako neuporedivo lakše nego da jurim poslednje verzije ESS i da ih krekujem ili da im instaliram nešto besplatno pa da oni mogu da čačkaju i nešto zeznu.
Inače, Firewall uvek sebi namestim da radi u interaktivnom modu, jer neke pokušaje konekcija moram da blokiram, a neke želim da pustim, dok kod automatskog moda program neretko odradi suprotno od onog što mi treba.
Onima koji se ne razumeju mnogo u računare veliki je problem šta namestiti. Automatski mod im često blokira nešto što im treba, a interaktivni ne razumeju pa često kliknu pogrešnu opciju.
Da ne pominjem tek zaštitu izmene Registry ključeva. Čak i kad se redovnim aplikacijama dozvoli buduće menjanje registry-a, uvek se pojavi nešto novo, a ti korisnici koji se ne razumeju mnogo u računare uglavnom ne znaju šta da odaberu, pa kliknu šta im padne na pamet.