Vjerovali ili ne pecena maticna ploca
Iznenađujuće velik broj matičnih ploča (sudeći po mom iskustvu) iz HP/Compaq serije laptopa ima kvarove na matičnim pločama. Rođaku se pokvarila matična na HP 6735s laptopu i baš kad sam ga se odlučio prodati, nepoznati član foruma mi je dao link na temu sa grafičkim karticama gdje je jedan drugi član popravio na taj način svoju matičnu. Hvala tom čovjeku, obojici.
Za sada znam za 4 laptopa iz HP serije da su ovako popravljene matične.
Ovu metodu nisam ja izmislio, niti sam začetnik ni ništa slično. Prenosim ono što već ima na forumu, ali ne ovako javno već negdje na 745 stranici neke teme.
Napominjem, ovo radite isključivo ako je vaša matična potpuno krepala, nemate garanciju, serviser vam kaže da je ne može popraviti ili da se ne isplati i želite ju baciti u smeće.
Ne odgovaram za nikakvu štetu nastalu na vašoj pećnici, tavi, tepsiji, alufoliji, matičnoj ni bilo čemu.
Ne znam zašto se matična popravi ovako, ali neke se poprave.
NE MOŽETE PEĆI U MIKROVALNOJ, UOPĆE ME NE PITAJTE ZAŠTO! PROUČITE NAČIN RADA MIRKOVALNE AKO NE ZNATE.
Postupak je više manje jednostavan.
Rastavite potpuno laptop (može i matična iz stolnog kompa vjerojatno, nisam probao). Sa matične skinite sve ostale komponente, uključujući i sve hladnjake, ventilatore, rame, diskove i sve ostalo što se već šteka na matičnu ploču. Pogledajte da nema nekih naljepnica po matičnoj, preporučujem da i njih skinete da se ne zapali.
Prije nego što počnete ispeči matičnu ploču i da OBAVEZNO odlemiti CMOS Bateriju ali kod nekih modeli laptopa kojima se može lako izvadit uložak baterije.
Zašto je važno izvaditi CMOS Bateriju kojima nekih modeli zalemljen na ploči?
Zato što ukoliko da ne odleme CMOS bateriju jer će taj način će u pečnicama od vručine uništi napone i kasnije postaje neupotrebljen.
Ukoliko ne znate rastaviti vaš laptop, potražite video na youtubu. U današnje vrijeme imaju više manje snimke rastavljanja bilo kojeg laptopa, ako ne na youtubu, bar negdje na netu. Potražite disassemble hp... ili disassembly hp 6735s..... ili koji je već vaš laptop.
Ugrijte pećnicu na 180 stupnjeva.
Sad kada je pećnica vruća (potpuno ugrijana), a matična potpuno ogoljena, stavite na tacnu (tepsiju) alufoliju, na alufoliju pobacajte 10-ak kuglica alufolije te na te kuglice stavite matičnu. Kuglice male onako čisto da odignu malo matičnu od tepsije.
Stavite to u pećnicu i pecite točno 10 minuta (ne sad u sekund točno 10:00:000). Izvadite matičnu i ostavite 30 minuta da se ohladi na sobnoj temperaturi.
Napomena: nemojte stavljat na hladno, u škrinju ili slično zbog temperaturnog šoka (ili kako se već zove taj fenomen?)!
Sad kad se matična potpuno ohladila spojite ju nazad sa komponentama i vidite jel radi.
nisam provjeravao,ako ima ko slican problem neka proba pa nek se javi.
Preuzeto sa sledeceg linka:
Popravak matične u pećnici (Procesori i MBO) @ Bug Online Forum