bios nemos resetovati dok ti sistem radi.slusaj ovako imas 2 nacina.
1.
kad ti je komp ugasen pritisnes gumb za paljenje i odmah nako sto ti se monitor upali pritisni taster ili delete ili F1 ili F2 ili F10 ili F11 ili ESC to ti se razlikuje od ploce do ploce.trebal bi ti pisat negde koji da pritisnes.to sve sve desava pre onog dela kad se pocne windows ucitavati pre toga.videces negde mora da pise kad se pocne palit koji gumb da stisnes da bi usao u podesavanje biosa.ako uspes tu da udjes jako oprezno sa opcijama jer tu direktno upravljas hardverom racunara.cackaj ako znas engleski videces negde opciju vrati na standardno ili vrati na podrazumevano ili vrati na fabricka podesavanja .i to potvrdis isacuvas.komp ceti se posle toga restartovati i poceti ucitavat sistem ak ce ucitavanje trajati koji minut duze.
2. ako ti ovo gore bude previse komplikovano skines onaj lim zastitni sa kucistA (nzm dal si ikad otvaro kuciste) ali treba da vidis jednu veliku najvecu stampanu plocu tj maticnu plocu pazljivo gledaj komponente na njoj,videces bateriju onu okruglu kao sto ide u sat rucni samo vecu.jedna je nemos je promasit.uzmes rukavice neke kao sto imaju hirurzi nebitno moze i vreca nailonska da izvadis tu bateriju al vazno je da je nedodirnes golim rukama.posluzi se cim budes imao moze kesa ona iz prodavnice nailonska il tak nesto.dakle izvadis tu barericu i posle 5-6 sekundi ju vratis.bitno je da je nedirnes rukama il nekim predmetima drugim koji nisu izolirani,i bitno ti je da ga iskljucis iz struje i da bude ugasen i odvojen od struje kad to budes radio..isto ce ti se posle toga malo sporije palit al to ce trajati samo 2-3 paljenja posle toga.posle ce biti normalno.
nemogu da garantuje da je bios uzrok tog sto ti neprepoznaje cpu,al to te resetovanje biosa nista nekosta mos ga uradit sam pa probaj.sistem ce ti ostat posle toga isti da napomenem,tako da se netrebas bojat da ce ti sistem pasti,meni nije nikad pao radi toga a uradio sam to na jako puno racunara.
opet ti govorim nemora znacit da je bios kriv al probaj,ako idalje nebude htelo zamenis procesor jer procesori poput ttvoga nekostaju puno.bas cu pokusat naci takav slican CPU pa cu ti poslat cijenu,msm da se krecu ne vise od 10-15 eura,al raspitacu se konkretno kolika je cijena.ajd pa javi sta je bilo