Jesi li skinuo uopste onaj XP SP3 Stuent Edition sto sam ti poslao?
To je XP sa integrisanim driver-ima i update-om, ja sam ga licno instalirao na nekoliko masina i sve je radilo, a takodje i kod mene.
I definitivno nisi uradio sa Partition Wizard-om kako sam ti rekao, nerazumem zasto?
Jumperi na SATA HDD-ovima se ne podesavaju (to odredjuje SATA Controller na ploci po prioritetu brojne oznake SATA1, SATA2, SATA3 itd, zavisno koliko ima SATA portova), takodje raspored jumper-a nema veze sa OS-om, vec sa IDE/ATAPI (PATA) controller-om koji se koristio na starijim plocama za HDD-ove i odredjivanje Master/Slave uredjaja.
I zasto bi radio LLF (potpuno eliminisanje svih podataka i vracanje LBA sectora na null fill ili Zero 0x0-default), kad mu HDD nije pokazivao znake bad sector-a (to se primecuje, tj. svaki hardware-ski problem se primecuje i lakse dijagnostikuje nego software-ski), imao bi znake bug-a vec u prethodnim sistemima, nebitno da li je Wi 7, 8 ili XP, BSOD screen, usporavanje tokom cache-iranja page files (virtalna memorija) ili momentalan pad OS-a.
Skini taj XP sto sam ti poslao na PP, i program koji sam gore naveo, formatiraj particiju na kojoj zelis da instaliras XP u NTFS-u po default-u (512 byte per sector), i onda pokreni instalaciju, odaberi tu particiju i ponovo je formatiraj odatle isto u NTFS.
Licno sam radio instalaciju XP, pored postojece Win 7-ice (C partition), dakle uz malu promenu MBR-a koja se radi u XP okruzenju (posto je win XP instaliran na D particiju), kako bi se oba sistema boot-ovala sa C particije na kojoj se nalazi Master boot record (MBR) i prokazala u izborniku prilikom ukljucenja.
Prepravku MBR-a radis sa programom Easy BCD, kako bi odredio prioritete boot loader-a za win 7 i XP, evo ti link za DL:
Kod:
http://www.techspot.com/downloads/3112-easybcd.html
I objasnicu ti ukratko, kako da napravis dual boot sa njim.
Dakle, kada instaliras XP, preuzmi EasyBCD program, pokreni ga.
Sa leve strane imas tab Add New Entry, klikni na njega i u njegovom box-u klik na tab Windows, i iz drop menu-ija Type, odaberi
Windows NT/2k/XP/2k3, a pod Name ostavi po default-u
Microsoft Windows XP (ili upisi, ako ne ponudi, to je ime Windows boot manager-a, kako bi na startup-u imao naziv OS-a koji zelis odabrati).
Zatim check-iaj box
Automatically detect correct drive, obavezno, kako bi prepoznao boot loader XP-a i klik na Add Entry.
Evo kako izgleda:
Sad ides na upisivanje loadera za Win7, na levoj strani BCD-a odaberi tab BCD Deployment i selektuj opciju
Install the Windows Vista/7 bootloader to the MBR, zatim klikni na dugme
Write MBR, time si izmenio tj izvrsio prevrku MBR-a u Win 7, evo slika:
Ovaj postupak je obavezan kako bi imao dual boot aktivnim.
posle restartuj komp i treba da dobijes ovaj menu za izbor OS-a: