Pozdrav svima! Evo vratio sam se
Vidim da se i dalje lepo družite, to mi je drago.
Znao sam da će vam se svideti ovaj članak, stvarno je dobro urađen i pokazuje koliko zbrke u terminima postoji; no, odmah moram da kažem jednu stvar - kao poremećaj percepcije halucinacija jeste "percipiranje" nečega što ne postoji, i zbog toga smatram opravdanim da se koristi reč halucinacija kada govorimo samo o tome da li je nešto što osoba "percipira" realno ili ne. Ulazak u detalje o kojima se govori u ovom članku, stvar je dublje analize koja je visoko poželjna kada se radi o tome da nekome trebamo pomoći, kada imamo pacijenta pred sobom i slično. No, kada govorimo samo o tome da li osoba percipira realnu stvar ili ne - tada smatram opravdanim da govorimo o halucinaciji; i s tim u vezi, opet kažem da se one mogu pojavljivati i kod normalnih ljudi (kod ljudi koji nemaju psihijatrijskih oboljenja niti su pod uticajem halucinogenih droga). Ovo je, naravno, samo moje mišljenje ali verujem da postoji mnogo stručnjaka koji će se složiti sa mnom.
Nuala, autori govore da su za PARAhalucinacije bolje rešenje antiepileptici nego antipsihotici i oni za parahalucinacije kažu da nastaju usled oštećenja ili disfunkcije perifernog nervnog sistema kada osoba doživljava halucinaciju "koja se ne bi mogla razlikovati od prave halucinacije ali je ona lokalizovana uz pogođeni disfunkcionalni ili oštećeni senzorni put ili organ, ili uz senzorni put u CNS-u koji je povezan sa oštećenim nervnim vlaknima... Uvid u bolesnu osnovu senzornog doživljaja može ili ne mora biti prisutan, a ako nije to onda nije posledica abnormalnih procesa koji su i stvorili abnormalnu senzaciju".
Da li su kliničke intervuje na kojima si prisustvovala, a za koje kažeš da nisu spominjali prirodu tog fenomena, vodili psihijatri? Pošto mi to zvuči kao nešto blisko njima.
Što se tiče tvog poslednjeg pitanja, moje, nadam se uskoro i službeno, zanimanje završava na "holog" i mi baš nismo mnogo raspravljali o tim detaljima vezanim za halucinacije. Govorili smo o halucinacijama i pseudohalucinacijama i ono što smo naučili ne razlikuje se od zaključka iz ovog teksta (samo što ih nismo ni blizu tako detaljno obrađivali), ali iskreno verujem da kolege psiholozi, barem oni klinički orijentisani, znaju dosta o tome.
Rollmilane, imam nešto i za tebe. Tvoja pitanja o simboličkom značenju halucinacija potaknula su me na razmišljanje pa sam malo istraživao i pronašao da postoje teoretičari koji veruju upravo to - da sadržaj halucinacija ima simbolički značaj. Pričao sam sa dva profesora i saznao da oni baš ne znaju o tome, ali pretpostavljaju, kao i ja, da su ti autori psihoanalitički orijentisani i preporučili mi da potražim radove Melanije Klajn i Brune Betelhajma (uz, naravno, Frojda i Junga). Tamo bi mogao naći nešto o tome, ako si još uvek zainteresovan.