Pošto se halucinacije dešavaju u budnom stanju , najčešći sadržaji nisu simbolizacija želja (tj. ispunjenje želja) kao što je Frojd tvrdio za san već simbolizacija nekog nedostatka ili poremećaja. Ovo ne važi za psihoaktivne supstance pošto su u njima nekada prijatne halucinacije - tako kažu. Moguće je da su prijatne halucinacije posledica simbolizacija viška neke tvari (a ovde sam baš počeo da lupam).Hm... zanimljivo. Budući da su halucinacije uglavnom ružne, odnosno nisu preslika naših želja (mislim najprije na slušne imperativne), bi li to simbolički značilo da ih izaziva nešto ružno?
Složio bih se sa tobom ali šta bi na ovo rekli vernici ?, znači huliš na tolike svece :diablo:Halucinacije najčešće i jesu simptom psihoze, ako isključimo psihoaktivne tvari i organske bolesti (gdje se rijetko događaju).
Sad zaozbiljno , imam utisak kao da si nešto preskočila , možda neka stanja npr. izgladnelost , iscrpljenost, euforična ritualna stanja (trans), da epileptičarima se javljaju svetlosne i vizuelne predstave (aura), slično je sa nekim vrstama migrene (dobro migrena jeste organska bolest).
Poslednja izmena: