Gips i gipsani radovi..

Član
Učlanjen(a)
22.02.2013
Poruka
7
poenta kod bandažiranja je napraviti ispunu kako je zamišljeno od strane proizvođača u čistoj kanti i nanijeti je u što širem sloju (najbolje hoblom) bez ostavljanja tragova tamo gdje ih ne treba biti. već u dve ruke dobiju se odlični rezultati ako je išta vješta ruka koja je nanosi. mineralna traka je t uzakon naročito kad se tiče ne-fabričkih ivica koje sami moramo zarezivati jer će one praviti najtanji mogući dodatni sloj na sam papir gipsane table a samim tim i praviti najmanje problema i gipsaru koji bandažira kao i moleru koji iza njega završava.

generalno,biti dobar gipsar i dobar moler nije gotova stvar ni titula kojom će neko nekoga nazivati nego stvar konstantnog učena svojim i tuđim iskustvima i uputstvima a biti stvarno dobar majstor ni u jednom od ta dva posla nije lako dostižno-ako ćemo iskreno.muka je samo u tome što danas poslove ne dobija kvalitet i ispravnost postupaka nego cijena. da ikad kupujem stan tražio bi one rađene do najkasnije 2008-me a najranije 2000-te jer se u to vrijeme radilo jo sa iole dobrim materijalima kao i donekle obučenim radnicima-majstorima. svi koji danas rade znaju kakav je bio metalni materijal prije šest-sedam godina,koliko je koštao kao i koliko je bio debeo-težak. debljina lima od kjeg se prave profili bila je 0,6mm i paket profila bio je dobar teret za ponijeti na peti sprat a danas se nosi kako hoćeš jer je od svega samo još dužina ostala ista. upravo zbog toga sad pod pitanje dolaze i do tada korišteni rasteri roštilja jer su oni predviđeni za određeni kvalitet konstrukcije koji je sad izostao u potpunosti. ko je ikasa skidao ploču sa plafona građenog prije deset godna vidjeo je da je ploča ispod profila čista kao da je juče postavljena iako su van te površine vrijeme i prašina po malo uzeli svoje. ko je ikada skidao ploču montiranu prije tri-četiri godine jasno vidi kako se prašina zavukla i ispod samog profila a to znači da ploča doslovno visi na tim mjestima gdje je postavljen štaf i da profil "radi" jer je tanji od materijala od kojeg se pravi konzerva za sardine,tuga i jad!
 
Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
22.02.2013
Poruka
7
nastavak:

o visećim elementrima da i ne govorim:anker-sidra čije opruge pucaju nakon dan-dva od postavljanja na anker-žicu,ili čije opruge to zapravo i nisu jer ostaju savijene nakon stiska pri pokušaju montiranja,distanceri debeli tek toliko da se mogu nazvati distancerima... pa ti napravi zidnu oblogu a moleri neka se čude što obloga radi čak i pri samom pritisku hoble dok oni odrađuju svoj dio posla!
 
Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
22.02.2013
Poruka
7
tiplovi: e njih tek 1 procenat kupuje tek nakon što vidi u kakav materijal će se usađivati! kad se pri poručivanju materijala dođe do stavke tiplovi odmah se po difoltu uzimaju klasični tiplovi 6mm promjera za tiplovanje obloga u betonski zid ili punu ciglu a najčešće se tipluje u blok tako da se ti tiplovi onda podržavaju bočno šrafljenim TN35 šrafovima kako bi oni sad držali tipl,mo?š misliti. čovjek gipsar ako traži
nešto drugo ili se ?pravi pametan? ili je ?džangrizavi mrzovoljac? ili čak ?nesnalažljiv i glup? a ipak isti on
kao takav dijeli odgovornost za to da li će taj i tako rađen plafon nekome pasti na glavu ili neće.
 
Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
22.02.2013
Poruka
7
mnoge su stvari postavljene na pogrešno mjesto,vjerujem da će mnogi majstori naći ovde dosta muka koje takođe dijeli a njihovi poslodavci još jednog mrzovoljnog,nesnalažljivog i džangrizavog kobajagi-majstora.

muka-bruka kako napišem post,on se objavi pa se tekst ne vidi... zašto to urednici?
 
Natrag
Top