Gde idemo posle smrti?

Član
Učlanjen(a)
04.01.2010
Poruka
579
I ja tako mislim. Zato sam i napisao da postoji asortiman pa ko voli nek izvoli, ali i ne mora. Kao sto mislim da je prica o Bogu uzaludna izmedju ateista i teista, tako mislim da je uzaludno pricati o zagrobnom zivotu. Sve su to verovanja i nagadjanja, pretpostavke. Ali dokaza nema ni za jedno ni za drugo. Izgleda da cemo morati da sacekamo da napustimo ovaj svet da bi dobili odgovor, ako uopste u tom trenutku postoji neko ko moze da dobije odgovor :)

Član
Učlanjen(a)
21.06.2009
Poruka
80
Gravitacija se ne vidi, ali se jasno osecaju njene posledice. Cak mozes i prkositi gravitaciji. Znaci, da se ipak "vidi". Ali kako dusu videti?

Možda nam budizam nudi odgovor kroz prihvatanje fenomena reinkarnacije. Naime, šta je to što se nakon smrti tela, ponovo rađa i sa sobom vuče karmičke posledice? Kako se zove taj objekat, sila, energija, koja podleže toj transformaciji?

Član
Učlanjen(a)
11.01.2010
Poruka
603
Možda nam budizam nudi odgovor kroz prihvatanje fenomena reinkarnacije. Naime, šta je to što se nakon smrti tela, ponovo rađa i sa sobom vuče karmičke posledice? Kako se zove taj objekat, sila, energija, koja podleže toj transformaciji?

Nista se ne radja posle smrti, vec nastavlja da postoji, oslobodjeno tela.

Član
Učlanjen(a)
04.01.2010
Poruka
579
OK, pitam kako se zove to što nastavlja da živi.

To o cemu ti govoris vise pripada hinduizmu. U hinduizmu postoji to nesto sto nastavlja da zivi neko vreme i reinkarnise se.
U budizmu je nesto slicno ali ne i isto. Po Budinom ucenju, ne postoji nista sto prelazi iz jednog tela u drugo telo. Kada se ponovo rodi neko bice, ono nema nista sa prethodnim bicem. Znaci, ta dva bica nisu ista. Ono sto u budizmu izaziva novo rodjenje je poslednji impuls svesti pre smrti. Da malo banalizujem pa kazem poslednja misao pre smrti. Kao kada prineses upaljenu svecu neupaljenoj. Upaljena sveca ce prouzrokovati paljenje ove druge svece ali ta dva plamena i te dve svece ipak nisu iste. Tako je i sa ponovnim rodjenjem. Poslednja misao odredjuje i inicira ponovno rodjenje a karma natalozena iz proslog zivota prelazi na to novo bice i diktira kakav ce mu zivot biti.

Znaci, rec koju si ti trazio na nasem jeziku bi bila: "Impuls".

Natrag