OTICI I BITI S HRISTOM:
'''А обоје ми је мило, имајући жељу отићи и с Христом бити, које би много боље било;
Али остати у телу потребније је вас ради'' (Филибљанима 1)
Ovaj tekst govori o tome - da je Pavle zeleo da umre i da u grobu ceka HrIstov dolazak kada ce ga on podici iz groba na vecni zivot, ali on kaze da je ostati u zivotu potrebnije jer je jos trebao da sluzi drugima u propovedanju jevandjelja.
Da je Pavle mislio na to da ce njegova navodna dusa koja obitava u njemu odmah nakon smrti otici na nebo - to bi bilo kontradiktorno sa nekim njegovim drugim izjavama gde on kaze da ce otici na nebo i primiti zivot vecni tek nakon Hristovog drugog dolaska.
Hajde da vidimo sta on kaze o tome:
'''Jer ja se već žrtvujem, i vreme mog odlaska nasta.
Dobar rat ratovah, trku svrših, veru održah.
Dalje, dakle, meni je pripravljen venac pravde, koji će mi dati Gospod u dan onaj, pravedni sudija; ali ne samo meni, nego svima koji se raduju Njegovom dolasku''' ( 2 Timotijeva 4. 6 - 8 )
Dakle, on ovde kaze da ce uci u vecnost kada ce mu se dati venac pravde tek nakon Hristovog drugog dolaska, njemu kao i svima vernima.
ODNESEN DO TRECEG NEBA:
'''Знам човека у Христу који пре четрнаест година (или у телу не знам; или осим тела, не знам: Бог зна) би однесен до трећег неба.
И знам за таквог човека (или у телу, или осим тела, не знам: Бог зна)
Да би однесен у рај, и чу неисказане речи којих човеку није слободно говорити.
Тим ћу се хвалити, а собом се нећу хвалити, већ ако слабостима својим" (2.Коринћанима 5)
Ovaj drugi tekst govori upravo o viziji gde je apostol Pavle koji u ovom tekstu govori o sebi - bio u vidjenju odnesen na trece nebo i tamo video odredjene stvari.
Kada Pavle kaze U TELU on tu misli na stvarno prenosenje u telu na nebo.
Za razliku od toga izraz OSIM TELA oznacava da nije odnesen u telu vec da je prosto imao viziju...nigde ne kaze da je njegova navodna dusa koja je izasla iz tela i bila odnesena na trece nebo.
Upravo sledeci tekst iz Jezekilja potvrdjuje ovo, da je Jezekilj bio prenesen u UTVARI a ne da je njegova navodna dusa bila prenesena.
Језекиљ, глава 8
1. А шесте године, шестог месеца, дана петог, кад сеђах у својој кући и старешине Јудине сеђаху преда мном, паде онде на ме рука Господа Господа.
2. И видех, а то облик на очи као огањ, од бедара Му доле беше огањ, а од бедара горе беше као светлост, као јака светлост.
3. И пружи као руку, и ухвати ме за косу на глави, и подиже ме дух међу небо и земљу, и однесе ме у Јерусалим у UTVARI Божјој на врата унутрашња која гледају на север, где стајаше идол од ревности, који дражи на ревност.
4. И гле, онде беше слава Бога Израиљевог на очи као она што је видех у пољу.
Ako uzmemo u obzir da su svi ovi ljudi izasli iz tela i bili preneseni na nebo - to znaci da su oni u tom trenutku umrli, a nakon tog dozivljaja oni su se vratili u telo i Bog je morao da ih vaskrsne.
Ovo je okultisticko ucenje koje podrazumeva vantelesna iskustva - takozvana astralna projekcija, u kojoj navodna dusa napusta telo a potom se u njega vraca...u svakom slucaju sa ovakvim tumacenjem postoje razliciti problemi koji se kose s biblijskim tumacenjem i njenim kontekstom o stanju coveka posle smrti.