Gde idemo posle smrti?

Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.330
I pobježe Mire kada je dobio odg. na pitanja.

Nije pobegao Mire, vec je zauzet pa nema vremena za pisanje..
A inace ne bezi, vec prizna da je pogresio ili odgovori..

Sve što si tražio dobio si. Ali dokazivanje nkom ko pripada tradiocionalnoj crkvi je nmoguća misija, jer da PC ima istinu držala bi se Biblije, a ne predanja.
I sama PC kaže da joj Biblija nije jedini izvor.

Ja se drzim Biblije i to striktno.
Dakle za mene ovaj argument ne mozes upotrebiti.
Niti se drzim predaje niti dogme crkve, a niti sam pod uticajem neke ''zajednice'' kao sto su to ostali ovde pa se drze ''svoje dogme'' kao pijan plota, jer ce ih izbaciti iz ''njihove crkve'' ako popuste.

A kada nađeš da čovjek ide na nebo onda se javi do tada pozd. A vidim izbjegao si dio koji sam dao. Ja kada nečije nešto uzmem onda ga i komentarišem.

Nisam ja nista izbegao, koliko se secam ,sve sam odgovorio, da li na ovoj da li na drugoj temi..
Postoje i drugi stihovi koji kazu da postoji zagrobni zivot..
A da ''covek ide na nebo'' ne mogu ja tebi dati , jer ti trazis nesto ''sto bi voleo da cujes'' kao i piramida, da bude ''po tvom'' -''preciznim recima''.
Biblija nece udovoljavati ''tvojim zeljama za preciznim recima'', vec govori istinu i to onako kako je potrebno da covek shvati..

Rekao si da nema razg. sa mrtvima, eto sam ti dokazao da ima. Ali ti želiš da te svijet tapše po ramenu kako si dobar pravoslavac. I sam znaš da nisi upravu ali se bojiš većine. Šta će reći moji, šta će reći moja porodica, prijatelji itd.

Prvo, dosta clanova moje porodice je u inostranstvu a neki su u zemlji i oni su adventisti.
Iako tradicinolano pripadaju Pravoslavnoj veri, mnogi su presli u adventisticku veru i cak ucestvovali u njenom osnivanju na nasim prostorima u proteklom veku.
Tako da ja nemam nikakav problem da pripadnem adventistima ili da tradicionalno pripadam Pravoslavnoj crkvi, niti se bojim da ce ljudi nesto reci.
Nemam taj problem.
A cak i da imam, pre bi poslusao Rec Boga nego ljude.
Boga se bojim i jedino njemu sluzim..

Sto se tice ovog drugog- ''Pravoslavlje nigde ne zagovara razgovor sa mrtvima, a ti ovim citatima nisi dokazao nista''.
Kada budes postavio tekst da Pravoslavna crkva ''uci svoje vernike da komuniciraju sa duhovima'' onda cu se ja i sloziti sa tobom.

Ovako..
Ako je to sve sto imas, onda je to namerno izvrtanje i podmetanje, od strane onih koji su te i naucili ''sta Pravoslavni veruju'' , a nisu ti dali da sam istrazis svoju veru...

Tvrditi da Pravoslavlje zagovara spiritizam ili nekromantiju pa smesno.. :)

Metode zastrašivanja u PC su mi jako poznate.

Nema zastrasivanja u Pravoslavlju.
Ima zastrasivanja u sektama..

Ali ja imam i stih. Postanak 1,8

Postanak 8,1 Onda se Bog sjeti Noe, svih zvijeri i sve stoke što bijaše s njim u korablji, pa pokrenu vjetar nad zemljom da uzbije vodu.

Hebrejski
rū-aḥ ר֙וּחַ֙ made a wind

Jeste ovde se koristi ''ruah'' i prevodi se kao ''vetar''.
Znacenje ove reci zavisi od konteksta, i ne moze joj se striktno pripisati ''jedno znacenje''.

Medjutim ti zelis da joj nasilno pripises ''isto znacenje na svakom mestu u bibliji'' i da kazes da ''uvek kada se ta rec koristi'' znaci ''energija'' ili ''vetar''.

Dok ja kazem, da uvek kada se ta rec koristi ''u povezanosti sa covekom'' oznacava ''covekovu licnost''. A kada se koristi u povezanosti sa nezivim predmetima ''oznacava vetar ili energiju''

To sam ovde lepo i pokazao stihovima, ali ti ih ignorises, pokusavajuci da izrazu ''ruah'' pripises isto znacenje svuda..

Biblicari se slazu da ova rec ima vise znacenja, ali se nikako nece sloziti sa tobom da joj je ''isto znacenje svuda u bibliji'' kao sto ti tvrdis.

Evo recimo pogledajmo:

U Izlasku 10:13 se ta rec prevodi kao ''zapadni vetar''
U Postanku 7:5 kao ''dah zivota''.
U 2. Samuelovoj 23:2 - se koristi da ukaze na Bozansko nadahnuce: ''Duh je Gospodnji na meni''

Isto tako u reci ''ruah'' je sadrzana ''namera'' i ''volja'' , npr:

(Price 29:11):''Budala izliva sav svoj duh''

(Isaija 19:3): ''I nestace duha Misiru'' -Da li to znaci da ce mu nestati ''vetra''?
Ne nego ce mu nestati ''volje''.

Zatim se ova rec odnosi direktno i na licnost(kada se govori o coveku):

(Post 45,27) -duh patrijarha Jakova ozive kada je cuo da je Josif ziv.

(Job 7,11) - govori o ''teskobi duha''.

(Izr 16,18) -covek moze biti ''oholog duha'' -sto znaci da mu je ''licnost'' ohola.

(Izr 29,23) -covek moze biti ''poniznog duha'' -sto znaci da mu je ''licnost'' ponizna.

Dat ću vam novo srce, i nov duh stavicu u vas! Izvaditi ću iz tijela vašega srce kameno i dat ću vam srce od mesa. Duh svoj staviću u vas da hodite po mojim zakonima i da čuvate i vršite moje naredbe” (Ez 36,26-27, usp. 11,19 sl.)

-Ovde se govori o ''duhu'' kao o ''novoj licnosti'' koja ce biti data coveku prilikom novorodjenja.

Zakljucak:
Znacenje reci ''Duh''(ruah) zavisi od konteksta, a na onim mestima gde se govori o coveku oznacava ''licnost''.

Tako da duh sigurno ne mora uvijek da znači osobu. Dakle mrtvi idu samo u grob do vaskrsenja.

Duh oznacava ''licnost'' i to ''uvek na onim mestima gde se o coveku govori'' , dok kada se govori o nezivim stvarima oznacava ''silu '' ''energiju'' i ''vetar''.
A ti dokazi stihovima da to nije tako.

Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
03.06.2010
Poruka
14.301
A bio si govorio da ne znači vjetar. Već sam dokazao.

Šta da ti radim imaju ga i životinje, po tvojoj analogiji i one odlaze gore.

Samo ja za razliku od tebe imam stihove gdje odlazi čovjek.

Duh koji se spominje u čovjeku označava čovjeka nije to životni duh.

Osim toga za Boga piše da je duh, a nema nigdje stiha za čovjeka.

Kada nađeš stih da ČOVJEK odlazi gore onda se javi. Do tada ništa.

Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.330
A bio si govorio da ne znači vjetar. Već sam dokazao.

Pa ne znaci vetar kada se govori o coveku.
Ako pokusas tu rec da tumacis samo na jedan nacin kroz celu bibliju, nastala bi zbrka.
Dakle mora se tumaciti u skladu sa kontekstom..

Šta da ti radim imaju ga i životinje, po tvojoj analogiji i one odlaze gore.

Nema moje analogije.
I zivotinje imaju ''isti duh'' - ali tekst kaze da ''duh stoke ide pod zemlju'' a ''duh covekov ide gore''.
Pravi se jasna razlika. I to kaze Biblija a ne ja.

Samo ja za razliku od tebe imam stihove gdje odlazi čovjek.

Pa imam i ja stih, evo recimo Bogatas odlazi u pakao , a Lazar odlazi u raj.
Eto covek odlazi negde posle smrti..
Ali naravno ti to ne priznajes..
A ja nisam o tome ni hteo da pricam..

Član
Učlanjen(a)
03.06.2010
Poruka
14.301
Pa ne znaci vetar kada se govori o coveku.
Ako pokusas tu rec da tumacis samo na jedan nacin kroz celu bibliju, nastala bi zbrka.
Dakle mora se tumaciti u skladu sa kontekstom..
Ali si rekao da nema stiha za vjetar.

Nema moje analogije.
I zivotinje imaju ''isti duh'' - ali tekst kaze da ''duh stoke ide pod zemlju'' a ''duh covekov ide gore''.
Pravi se jasna razlika. I to kaze Biblija a ne ja.
Ima tvoja analogija, jasno piše da je isti duh (životni) ljudi i životinja, pošto po tebi taj duh je svijestan i dolazi na nebo, onda je i životinjski svijestan i odlazi na nebo.

Pa imam i ja stih, evo recimo Bogatas odlazi u pakao , a Lazar odlazi u raj.
Eto covek odlazi negde posle smrti..
Ali naravno ti to ne priznajes..
A ja nisam o tome ni hteo da pricam..
Taj stih ne dokazuje tvoju nauku, radi se o priči u kojoj je bitna pouka, a pouka glasi da nema pokajanja nakon smrti. Kada bi se cijela ta priča shvatila bukvalno došlo bi do totalnih apsurda.

Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.330
Ali si rekao da nema stiha za vjetar.
Pogresio sam, jer nisam gledao tekst na hebrejskom..

Ima tvoja analogija, jasno piše da je isti duh (životni) ljudi i životinja, pošto po tebi taj duh je svijestan i dolazi na nebo, onda je i životinjski svijestan i odlazi na nebo.

Ne, opet gresis, lepo pise da ''covekov duh ide na nebo'' a ''zivotinjski duh odlazi dole pod zemlju''.
Dakle ne stoji ti ova primedba uopste..

Taj stih ne dokazuje tvoju nauku, radi se o priči u kojoj je bitna pouka, a pouka glasi da nema pokajanja nakon smrti. Kada bi se cijela ta priča shvatila bukvalno došlo bi do totalnih apsurda.

Nema sumnje da je to prica, i Hristos koristi pricu koja nema veze sa stvarnoscu u svakodnevnom zivotu.
Ali da Hristos nije verovao u zagrobni zivot tesko da bi ispricao jednu ovakvu pricu..
Bilo bi to kao da ucis nekoga ''moralnosti'' pricajuci mu pricu o ''ubicama i krvolocima'' .
Zamisli to?

I nije ovaj stih jedini koji nagovestava ''postojanje zagrobnog zivota''.
Ajde da je jedini, pa bi pomislili da je slucajnost..

Član
Učlanjen(a)
03.06.2010
Poruka
14.301
Ne, opet gresis, lepo pise da ''covekov duh ide na nebo'' a ''zivotinjski duh odlazi dole pod zemlju''.
Dakle ne stoji ti ova primedba uopste..
Ne piše, piše samo pitanje, a ne potvrdna rečenica.

Nema sumnje da je to prica, i Hristos koristi pricu koja nema veze sa stvarnoscu u svakodnevnom zivotu.
Ali da Hristos nije verovao u zagrobni zivot tesko da bi ispricao jednu ovakvu pricu..
Bilo bi to kao da ucis nekoga ''moralnosti'' pricajuci mu pricu o ''ubicama i krvolocima'' .
Zamisli to?

I nije ovaj stih jedini koji nagovestava ''postojanje zagrobnog zivota''.
Ajde da je jedini, pa bi pomislili da je slucajnost..
Opet nisi u pravu, pa Bog je uvijek koristio pagane za svoj cilj, opet te realnost demantuje. Jel ti bio Novuhodonosor pravedan ili Kir Veliki? Jel ih Bog nije upotrebio za svoj cilj za dobro ljudima.

Evo recimo pogledajmo:

U Izlasku 10:13 se ta rec prevodi kao ''zapadni vetar''
U Postanku 7:5 kao ''dah zivota''.
U 2. Samuelovoj 23:2 - se koristi da ukaze na Bozansko nadahnuce: ''Duh je Gospodnji na meni''

Isto tako u reci ''ruah'' je sadrzana ''namera'' i ''volja'' , npr:

(Price 29:11):''Budala izliva sav svoj duh''

(Isaija 19:3): ''I nestace duha Misiru'' -Da li to znaci da ce mu nestati ''vetra''?
Ne nego ce mu nestati ''volje''.

Zatim se ova rec odnosi direktno i na licnost(kada se govori o coveku):

(Job 7,11) - govori o ''teskobi duha''.

(Izr 16,18) -covek moze biti ''oholog duha'' -sto znaci da mu je ''licnost'' ohola.

(Izr 29,23) -covek moze biti ''poniznog duha'' -sto znaci da mu je ''licnost'' ponizna.

Dat ću vam novo srce, i nov duh stavicu u vas! Izvaditi ću iz tijela vašega srce kameno i dat ću vam srce od mesa. Duh svoj staviću u vas da hodite po mojim zakonima i da čuvate i vršite moje naredbe” (Ez 36,26-27, usp. 11,19 sl.)

-Ovde se govori o ''duhu'' kao o ''novoj licnosti'' koja ce biti data coveku prilikom novorodjenja. ----------------------------------------------------------------------------------------------------------Jesi primjtio da su ti ljudi živi, dakle stihovi u kojima je duh osoba se odnosi na ljude dok su bili živi.

Opet nigdje duh ne označava osobu kada čovjek umre. Nepošteno izvrćeš stihove da bi izvukao korist za svoju lažnu nauku. Ne pada mi napamet da ti sada svaki stih posebno objašnjavam.

Samo ću uzeti ova dva duh Jakova znači Jakov.

Kakve ovo ima veze sa umiranjem? Nikakve. Ovdje se govori o nanovorođenju, a ne o tome da duh označava osobu kada čovjek umre.

Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
03.06.2010
Poruka
14.301
Jok nema, a što sam se naslušao Kačavende i sličnih njemu kako plaše narod na ne bi koja ovca pobjegla iz tora. A bilo je o ikonama. Kako su se pojavili neki koji zbunjuju narod da se ne treba klanjati ikonama itd.

Još kada povisi ton da što više narod zaplaši. Sve sama manipulacija ljudskim osjećanjima i slabostima.

Gdje čovjek ide kada umre do vaskrsenja jasno je svakom razumno čovjeku koji čita Bibliju bez predrasuda??

— Job 21,13Dane svoje završavaju u sreći, u Podzemlje (grob) oni silaze spokojno.

— Psalam 49,15 Poput stada redaju se u Podzemlju, smrt im je pastir, a dobri njima vladaju. Njihova će lika brzo nestati, Podzemlje će im biti postojbina.

— Psalam 115,17 Ne, Jahvu mrtvi ne hvale, nitko od onih što siđu u Podzemlje (grob).

— Izaija 38,18 Jer Podzemlje ne slavi te, ne hvali te Smrt; oni koji padnu u rupu u tvoju se vjernost više ne uzdaju.

— Postanak 3,19 U znoju lica svoga kruh svoj ćeš jesti dokle se u zemlju ne vratiš: ta iz zemlje uzet si bio - prah si, u prah ćeš se i vratiti.

— Propovjednik 3,20 Sve ide na jedno mjesto; sve je od praha i sve se vraća u prah.

— Propovjednik 12,7 I vrati se prah u zemlju, kako je bio, a duh se vrati Bogu, koji ga je dao.

— Jov 34,15 Izginulo bi svako tijelo, i čovjek bi se povratio u prah.

Natrag