Francuska kuhinja

Član
Učlanjen(a)
02.06.2009
Poruka
94
„Coq au vin” u ekspres loncu

Ovo tradicionalno francusko jelo, koje se ubraja i u vodeća u svetskoj kuhinji, obično se spravlja na klasičan način, u vatrostalnoj ili zemljanoj posudi, što podrazumeva dugo kuvanje na tihoj vatri. Možda niste znali da se ono može spremiti i u modernijoj i savremenom tempu života primerenijoj varijanti - u ekspres loncu. Uz nešto pažnje i umeća, ostaće nepromenjenog kvaliteta i obradovaće vaše ukućane ili goste, okupljene oko nedeljnog ručka ili večere spremljene nakon napornog radnog dana.

Sastojci za 4 porcije:
25 g butera
4 komada piletine
125 g prošarane slaninice sečene na manje trake
2 luka sečena na rebarca
izgnječen čen bela luka
mladi krompir
125 g šampinjona isečenih na listiće
1.5 dl kokošije supe (može i od kocke)
3 dl crnog vina
peršunov list
so, biber
kašika gustina
Za ukras:
8 trouglova preprženog belog hleba (tost).


coq-au-vin.jpg




Priprema:
Rastopiti buter u samom loncu i propržiti na njemu komade piletine da dobiju zlatnu boju. Dodati slaninicu i luk, beli luk, pa pržiti još četiri do pet minuta. Dodati sečene šampinjone, supu, vino, seckani peršun, začiniti solju i biberom. Zatvoriti ekspres lonac i kuvati jelo desetak minuta od momenta izbijanja prve pare. U međuvremenu pomešati gustin sa odvojenom količinom supe (dve kašike), dodati u jelo i mešajući još malo uzavreti, nepoklopljeno, da se blago zgusne.
Izvaditi meso u posudu za serviranje (to može biti i keramički ili zemljani sud), preliti ga umakom sa slanicinom i pečurkama, posuti seckanim peršunom, a sa strane okružiti trouglovima preprženog hleba ili kolutovima bageta koji se blago zarumeni na tiganju ili roštiljskoj plotni.
Služiti uz lako crno vino.
 
Član
Učlanjen(a)
02.06.2009
Poruka
94
Croquembouche

Ova vrlo ukusna i dekorativna poslastica, mora se spremiti pred samo serviranje, u protivnom će se šećerne niti i karamel otopiti. Od mjere koja je data, dobije se 40-50 krofnica. Krofnice ne treba da budu prevelike.Sastojci
Za tijesto:
115 gr putera neslanog
1 kašičica šećera
na vrh noža soli
1 1/2 šolja prosijanog brašna
6-7 jaja
1 1/2 šolje vode

Za kremu:
6 žumanjaka
1/2 šolje šećera
1/2 šolje prosijanog brašna
2 šolje mlijeka
3 kašike neslanog putera
55 gr poluslatke čokolade
2 kašičice espreso praha za kafu pomiješanog sa 2 kašičice vruće vode

Za karamel:
2/3 šolje vode
2 šolje šećera
2 kašike corn sirupa

Šećerne niti za ukrašavanje:
7 kašika šećera
3 kašike vode
1 kašičica corn sirupa


2485_croquembouche.jpg




Priprema:
U šerpu staviti puter, vodu, so i šećer, pa staviti na plotnu da provri. Skloniti šerpu sa plotne i dodati brašno. Vratiti na zagrijanu plotnu i drvenom kašikom snažno miješati 2-3 minuta, sve dok se od tijesta ne formira lopta. Skloniti sa vatre i ostaviti da se prohladi.

Posle toga dodavati jedno po jedno jaje, snažno miješajući posle svakog dodavanja jaja. Tako pripremljenu smjesu vaditi kašičicom ili staviti u špric za dekorisanje koji ima metalni nastavak sa većim otvorom. Pomoću šprica istiskivati male krofnice na pleh prekriven papirom za pečenje premazan sa puterom i posut brašnom. Svaku krofnicu po vrhu malo pritisnuti sa prstom da bude ravna. Staviti u prethodno zagrijanu rernu (425°F) i peći dok ne narastu i porumene, oko 20-25 minuta. Najbolje je peći u rerni sa ventilatorom. Pečene izvaditi iz rerne i staviti na rešetku da se ohlade.

Napraviti kremu na ovaj način:
u dublju činiju staviti žumanjke i šećer i mutiti dok masa ne postane blijedo žuta i dok se šećer ne istopi. Dodati brašno. Zagrijati mlijeko (od toga odvojiti pola šolje i ostaviti na stranu). Dodavati ga u smjesu od jaja, lagano. Izručiti smjesu u čistu šerpu i staviti na vruću plotnu.

Miješati dok masa ne provri i postane gusta. Ako je previše gusta, dodati pola šolje preostalog mlijeka. Skloniti sa plate i dodati puter kašiku po kašiku. Na pari otopiti čokoladu i espreso i dodati kremi. Dobro izmiješati i pustiti da se ohladi. Hladnu kremu staviti u špric i filovati krofnice.

Karamel napraviti na ovaj način:
u manju šerpu staviti vodu, šećer i sirup, pa staviti da provri na jakoj vatri. Ni slučajno miješati masu sa kašikom. Smanjiti temperaturu i kuvati dok se ne dobije fina žućkasta boja kao ćilibar. Paziti da ne izgori. Skloniti sa vatre i u tako spremljen karamel namakati krofnice donjom stranom. Stavljati krofnice na okruglu tacnu i praviti piramidu.

Za šećerne niti, šećer, vodu i corn sirup staviti u malu šerpu i pustiti da provri. Kuvati dok ne dobije malo tamniju boju. Paziti da ne izgori. Skloniti sa vatre. Uzeti dvije viljuške ili još bolje nekoliko metalnih štapića za ražnjiće, uroniti ih u vruć sirup i iznad croquemboucha šarati lijevo i desno dok se čitav croquembouch ne prekrije nitima.
 
Član
Učlanjen(a)
02.06.2009
Poruka
94
Chateau krompir


Sastojci za 6 osoba

1 kg krompira
2 kasicice
maslaca
1 kasicice
ulja
1 kasicice
sveže narezanog ruzmarina
½ kasicice vegete
½ kasicice bibera

2151145589_c8709541fe.jpg

Priprema:


  1. Krompir ogulite i svaki narežite na osam delova.
  2. U međuvremenu na limu zagrjte maslac, ulje i ruzmarin. Na njega stavite isušeni krompir i promešajte ga u mešavini maslaca i ruzmarina.
  3. Pecite na 220°C 30-40 minuta uz povremeno mešanje. Na kraju dodajte vegetu i biber.

Ovako pripremljen krompir možete poslužiti uz razna mesna pečenja i pečenu ribu.
Da bi krompir bio pre gotov, kratko ga prokuvajte u kljucaloj vodi, isušite i dalje pripremajte prema receptu.
 
Član
Učlanjen(a)
02.06.2009
Poruka
94
Beignets

Sastojci za više od 10 porcija
250 dl vode
100 g putera bez soli
150 g brašna
5-7 jaja
izrendana kora limuna
jednake količine sira greyere, parmezan, brie (ili bilo koji drugi tvrđi sir kačkavalj, mada sam spremao i sa mocarela sirom i prelepo je)


beignets.jpg




Priprema:
U vodu sataviti puter isečen na manje kockice radi bržeg topljenja i topiti lagano na vatri, dodati malo soli i rendanu koru limuna (otprilike jedan i po limun, mada sve zavisi od ukusa). Kada se sputer istopi, skloniti sa vatre i dodati brašno, varjačom mutiti dok se sve lepo ne umeša. Prebaciti u veću činiju i obložiti zidove da bi se masa ohladila brže.

Za to vreme dok se masa hladi isecakti sireve koje imate, već sam rekao da je bitno samo da je sir tvrđi kako nebi sve iscurio prilikom prženja u ulju.
Kada je smesa hladna dodavati jedno po jedno jaje i mutiti varjačom (5-7 jaja), dok se ne dobije žitka masa koja bi trebalo da se prelama sa vrha varjače kada je uspravite. U takvu masu sada dodati sir i opet lepo umutiti.

Izdvajati testo kašikom i peći u vrelo ulje. Preporučujem da se stavlja po manje kako bi se lepo ispekle i kako ne bi ostalo živo testo unutra. Prijatno.
 
Član
Učlanjen(a)
02.06.2009
Poruka
94
Biskvit sa maslacem

Sastojci
500 grama brašna
250 grama šećera
250 grama maslaca
8 žumanaca


easter_Biscuits_lg.jpg




Priprema
Pomešati šećer, žumanca, rastopljen maslac i brašno. Sve dobro sjediniti pa masu ostaviti da odstoji najmanje dva sata. Razviti testo debljine oko četiri mm pa modlom vaditi forme. (Ja nemam modlice pa napravim polumesece). Podmazati pleh uljem pa peći u zagrejanoj rerni na 180 oko 10 min. Može se ukrasiti dekoracijom za torte neki minut pred kraj pečenja.
potrebno).Testo treba da bude malo mekano i peći ih u vrućem ulju !!!
 
Član
Učlanjen(a)
02.06.2009
Poruka
94
Bouillabaise


Sastojci za 6 porcija
1 škarpina oko 700 gr
1 petao oko 1000 gr
1 ugor oko 300 gr
6 većih škampi
12 dagnji
3 veća paradajza
2 luka
4 čena belog luka
5 kasika maslinovog ulja
1 sargarepa
1 peršun
1 kriška celera
1 praziluk
2 grančice timijana
2 listića žalfije
1 žumance
sol i papar
1 ili 2 francuza (kruha mislim)

Bouillabaise.jpg


Priprema
Ribu očistiti i odrezati glave i repove i to staviti u lonac sa 3 l vode, dodati timijan i žalfiju, posoliti i kuvati 1 sat da se sve dobro skuva i supu procediti u neku posudu. Tela ribe izrezati na veće komade. U međuvremenu narezati luk na pola pa na kriške, ostalo povrće takođe narezati na kriške, a beli luk usitniti i sve to propržiti na maslinovom ulju. Dodati paradajz koji smo prethodno ogulili i narezali na što tanje kriške i još malo propržiti. Dodati ribu i prodinstati 10-15 min. Prethodno smo očistili dagnje i isprali škampe i dodali ribi. Sve to treba zaliti onom supom od glava i pustiti da prokuva 15 min. Kad se supa malo stane nakon što smo je spremili u nju umešati žumance. U međuvremenu izrezati hleb na šnite i propržiti ga u vrućoj pećnici par minuta.
Servirati u malo većim tanjirima uz prepečeni hleb
Može se jesti supa posebno sa povrćem, a riba sa posebno pripremljenim sosom.
 
Član
Učlanjen(a)
02.06.2009
Poruka
94


Bretonski lonac sa kuglicama od mlevenog mesa


Sastojci
1 veća gl. luka, sitno iseckati
200 g mrkve, iseći na kolutiće
200 g karfiola, razdvojiti na cvetiće
200 g krompira, iseći na manje kocke
1 kašika masl. ulja
100 g graška (može i smrznuti)
1200 ml instanta (supa od povrća)
so, biber
malo muškata
Napraviti kuglice:
1 kriška starog hleba ili prezle
1 mala gl. luka
1 kašika butter
200 g mešanog mlevenog mesa
2 kašike seckanog peršuna
so, biber, malo muškata
1 kašika brašna
1 celo jaje
1 žumance



bosanskilonacpn3.jpg




Priprema
Zagrejati ulje, stavit luk i staklasto propržiti, dodati povrće, sve sem graška, malo dinstati i naliti instant. Kuvati oko 10 min. Staviti biber, soli i muškata.

Za kuglice: nakvasiti hleb u malo vode, staviti na malo zagrejanog butter, dodati luk, dodati meso, peršun, so, biber, muškat, brašno, jaje i žumance. Lepo sve sjediniti i malo ohladiti.
Nakvasiti ruke i formirati kuglice veličine oraha, zajedno sa graškom staviti u onu vrijuću masu. Zajedno ostaviti oko 8 minuta ali da više ne vri, isključiti ringlu.
Služiti u dubokim tanjirima sa crnim domaćim hlebom.
Jelo najbolje izgleda u keramičkom loncu sa poklopcem.
Može se i ukrasiti svežim listovima od peršuna.
Ne zaboraviti hladni Cötes de Provence trinken.
Ideja za jedan lep ručak.
 
Član
Učlanjen(a)
02.06.2009
Poruka
94
Burgonjski gulaš

Sastojci za 8 porcija
1 kg kvalitetnog goveđeg mesa (najbolje od buta) isečeno na kocke
125 g sitno seckane suve slanine
3 kašike ulja
1 glavica sitno iseckanog crnog luka
3 čena iseckanog belog luka
1 velika iseckana sargarepa
1/2 kašičice soli
pola kašičice bibera
1/3 šolje brašna
1 kašika putera
400 ml crnog vina (merlot ili pinot noir)
350 ml goveđeg bujona, a može i od povrća
1 paket (280 g) malog luka u glavicama (d ´oignons perlés)
300 g bielih šampinjona
vezica seckanog peršuna
1 kašičica mevenog đumbira
1 kašičica karija
1 kašičica estragona
1 kašičica šećera


9bd963afc0d99c260c_5.jpg




Priprema
U veći tiganj staviti slaninu da se prži. Pržiti dok ne porumeni. Izvaditi slaninu na čist papir da upije suvišnu masnoću. U isti tiganj staviti 1 kašiku ulja i dodati isečeno meso. Pržiti dok meso ne porumeni. Ako je potrebno dodati još ulja.
Meso izvaditi u dublju činiju i ostaviti na stranu. U isti tiganj staviti luk crni i beli, sargarepu, so i biber i pržiti nekoliko min. dok luk ne omekša. Dodati brašno i uz stalno mešanje pustiti da brašno malo porumeni. Dodati bujon i vino i pustiti da krčka. Dodati prethodno poprženu slaninu,
meso, seckani peršun, đumbir, kari i estragon.

Izručiti sve u zemljanu posudu, poklopiti i staviti u zagrejanu rernu (345°F) da lagano krčka oko 3 sata povremeno otvarajući posudu. Ako je potrebno dodati još bujona. U međuvremenu, u proključalu vodu staviti mali luk i kuvati 3 min. Ocediti i naliti hladnom vodom. Oguliti luk i ostaviti na stranu. Luk ne treba seći nego ostaviti u glavicama. U tiganj staviti puter da se zagreje, dodati mali luk prethodno oguljen i pržiti lagano dok ne porumeni. Izvaditi u činiju i u isti tiganj staviti čitave šampinjone i pržiti ih oko 5 min. Izvaditi šampinjone u istu posudu sa lukom.Izvaditi već gotovi gulaš iz rerne, dodati šampinjone i luk i šećer, promešati i vratiti ponovo u rernu da se krčka još 15 min.
Gotov gulaš bogato posuti sa sveže iseckanim peršunom. Služiti sa knedlama od hleba i slanine. Prijatno.
 
Član
Učlanjen(a)
02.06.2009
Poruka
94
Buche de Noel (Božićni panj)


Sastojci

6 jaja 80 g šećera
1 vrećica vanilinog secera
1 kasičica izrendane narandzine kore
60 g tamne čokolade (75% kakaa) 50 g psenicnog ostrog brasna tip 400
½ kasičice psenicnog brasna
30 g gustina
Za krem:
1 slag za tortu
300 ml mleka
100 g maslaca
140 g tamne čokolade (75% kakaa)
50 ml djusa Za ukrašavanje:
100 g marcipana
50 g šećera u prahu
buche-de-noel-sl-521114-l.jpg

Priprema


  1. Žumanca odvojite od belanaca, pa belanca i 40 g šećera istucite i dobro umutite dok se nescvrsne.
  2. Žumance penasto izmešajte s preostalim šećerom, vanilinim šećerom, koricom narandze i otopljenom čokoladom.
  3. Neizmenicno mešajte brašno pomešano s praškom za pecivo, Gustinom i snegom od belanaca
  4. Pleh veličine 30×40 cm obložite papirom i po plehu rasporedite biskvitnu smesu.
  5. Pecite u rerni zagrejanoj na 180°C 10-12 minuta.
  6. Pečeni biskvit izvadite iz pleha i zarolajte. Ostavite da stoji 2-3 minuta, malo ga odmotajte i ohladite.
  7. Sadržaj kreme za torte zajedno s mlekom miešajte mikserom oko 3 minuta.
  8. Dodajte omekšali maslac, otopljenu čokoladu, djus i nastavite mešati još 2-3 minuta.
  9. Ohlađeni biskvit premažite pripremljenom kremom, a preostalom kremom premažite rolat.
  10. Rolat podelite na dva dela, jedan veći i jedan manji koji će predstavljati granu. Po površini rolata viljuskom povucite linije kako bi dobili “koru grane”.
  11. Marcipan pomešajte sa šećerom u prahu, a zatim oblikujte kako vam odgovara.
 
Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
02.06.2009
Poruka
94
Filovani Brie

Radi lakšeg sečenja, sir mora biti dobro ohlađen tj. direktno iz frižidera. Treba imati oštar nož u protivnom, sir će popucati prilikom sečenja.
Koristiti kruške Bosco po mogucnosti, jer su one čvrste i ne raspadaju se prilikom kuvanja. Mere koje su date u receptu su za jednu osobu. Na svaku osobu po 1 sir i duplirati mere kod sosa.

Sastojci
1 sir Brie (200 g)
1 kašika neslanog putera
1 veća kruška koja nije previše mekana, isečena na kockice
2 kašike brandy-ja
1 manja kašičica sitno iseckane nane i žalfije
2 kašike balzamiko sirćeta
1 kašika meda
nekoliko komada oraha presečenih na pola


cranberry_brie1.jpg




Priprema
Preseci sir horizontalno i ostaviti ga sa strane. U jednan tiganj staviti puter i otopiti ga na laganoj vatri. Dodati sečene kruške i propržiti na kratko, dovoljno je 3 minuta. Dodati brandy, promešati i kuvati 1 minut. Dodati nanu i žalfiju i promešati da se masa izjednači.

Skloniti sa vatre i smesu pomocu kašike staviti na jednu polovinu sira. Sačuvati dve kašike tako pripremljenih krušaka za ukrašavanje i ostaviti na stranu. Pripremljenu polovinu sira premestiti na tanjir za serviranje.

Vratiti tiganj na šporet, dodati sirće i med i pustiti da lagano krčka uz mešanje dok sos ne postane malo gust. Skinuti sa šporeta i ostaviti da se prohladi par minuta.

Staviti pola sosa na pripremljenu polovinu sira sa kruškama, poklopiti drugom polovinom sira, po vrhu rasporediti preostale 2 kašike krušaka i sve preliti ostatkom sosa. Ukrasiti sa sečenim orasima.
 
Natrag
Top