Formalizam izražavanja JS i drugih.

Učlanjen(a)
11.02.2009
Poruka
8.070
Ako je tacna teologija Jehovinih Svedoka, da se sopstvenim zaslugama moze postati 'bogom' to bi obesmislilo citavu borbu izmedju dobra i zla, kao i rat na nebu, a Jehovu bi ucinilo nepravednim, cak bi sotonine tvrdnje kako ljudi mogu postati bogovima ucinilo tacnim!

Na njihovu žalost, to što oni (kako EGWisti, tako i Raselovi svedoci), "propovedaju" niti je teologija, niti je tačno.

Pod 1. Ha Shem (Ime, ili tačnije objava) Boga nije "jehova" nego Ja Sam Koji Jesam, i najverovatnije se izgovaralo kao Iahue ili čak samo Ahue, ali i to je samo akronim za Eshyeh Aher Eshyeh

Pod 2. termin "elohim" se u Hebrejskom, posebno drevnom hebrejskom koristio i kao sinonim za moćnika/moćnike, tako da, izraz bene elohim, i te kako može da znači sinovi moćnika, u zavisnosti od konteksta same knjige. (Ne i celog Pisma, kako to ovi bukvalisti pokušavaju da nametnu) A Hebrejski je jezik, kao i svi drevni jezici, jezik najšeireg mogućeg konteksta.

Ne mozes ti nikog drugog osim Jahvea nazivati Bogom! Stari zavet je po ovom pitanju rigorozan!

Znaci, ispada po vama, da je Jahve proizveo Hrista u 'boga' i ucinio ga sebi jednakim, a kad je to djavo trazio, on ga je osudio i proterao! Obojica su naime bili braca - i Hristos i sotona? Pa ispada da je Otac vise voleo jednog sina od drugog?

Zar ti se ovo ne cini nepravednim???

I ako je 'bozanstvo' 'titula' koja se moze zaraditi, zasto je on uopste sotonu osudio kad je pozeleo biti 'bog'?

Ne! Bozanstvo se ne moze zaraditi, jer je Bog jedan i jedini! I niko ne moze nositi titulu 'bog' osim Jahvea!

Bas zbog toga je i nastao rat na nebu, jer se niko osim Jahvea ne moze zvati Bogom, i ne moze traziti da mu se drugi klanjaju! A sotona je to trazio!

Ne samo Stari Zavet, sam pojam monoteizma počiva na Jedinstvenosti Boga. No kako ovi bukvalisti ne mogu da shvate da Bog može imati više ličnosti a biti jedno i jedino Biće, onda u svojoj oholosti i neznanju odlučuju da Boga sačine po ljudskim merilima. I upravo zato i imamo arijance i ostale apostate koji ne mogu da pojme da je Isus - YHWH, da ne govorim o Ruah Ha Kadosh - Svetom Duhu, koji im je bezlična sila (što propagira onaj prevarant Miroljub Petrović, i naravno Raselovi Svedoci)

Ujedno, svo njihovo pozivanje na Bibliju, pada u vodu i ruši im "teologiju" ako se ima u vidu činjenica da preko Isaije, proroka, Bog govori da osim Njega nema Spasitelja, da ni sa kime ne deli svoje slave, ali i upućuje poruku nade sledećim rečima:

"
Jer, dijete nam se rodilo,
sina dobismo;
na plećima mu je vlast.
Ime mu je:
Savjetnik divni, Bog silni,
Otac vječni, Knez mironosni." Is 9,5

Ili ovo:

"Više puta i na više načina Bog nekoć govoraše ocima po prorocima; konačno, u ove dane, progovori nama u Sinu. Njega postavi baštinikom svega; Njega po kome sazda svjetove. On, koji je odsjaj slave i otisak bića njegova te sve nosi snagom riječi svoje, pošto očisti grijehe, sjede zdesna Veličanstvu u visinama; postade toliko moćniji od anđelā koliko je uzvišenije nego oni baštinio ime.

Ta kome od anđela ikad reče: Ti si sin moj, danas te rodih; ili pak: Ja ću njemu biti otac, a on će meni biti sin. A opet, kad uvodi Prvorođenca u svijet, govori: Nek pred njim nice padnu svi anđeli Božji." Heb 1, 1-6

O ovome da i ne govorim:

"
U početku bijaše Riječ, i Riječ bijaše u Boga, i Riječ bijaše Bog. Ona bijaše u početku u Boga. Sve postade po njoj i bez nje ne postade ništa. Svemu što postade, u njoj bijaše život i život bijaše ljudima svjetlo; i svjetlo u tami svijetli i tama ga ne obuze.

Bi čovjek poslan od Boga, ime mu Ivan. On dođe kao svjedok da posvjedoči za Svjetlo da svi vjeruju po njemu. Ne bijaše on Svjetlo, nego – da posvjedoči za Svjetlo.

Svjetlo istinsko koje prosvjetljuje svakog čovjeka dođe na svijet; bijaše na svijetu i svijet po njemu posta i svijet ga ne upozna. K svojima dođe i njegovi ga ne primiše. A onima koji ga primiše podade moć da postanu djeca Božja: onima koji vjeruju u njegovo ime, koji su rođeni ne od krvi, ni od volje tjelesne, ni od volje muževlje, nego – od Boga. I Riječ tijelom postade i nastani se među nama i vidjesmo slavu njegovu – slavu koju ima kao Jedinorođenac od Oca – pun milosti i istine.

Ivan svjedoči za njega. Viče: »To je onaj o kojem rekoh: koji za mnom dolazi, preda mnom je jer bijaše prije mene!«

Doista, od punine njegove svi mi primismo, i to milost na milost. Uistinu, Zakon bijaše dan po Mojsiju, a milost i istina nasta po Isusu Kristu. Boga nitko nikada ne vidje: Jedinorođenac – Bog – koji je u krilu Očevu, on ga obznani. " Iv 1, 1-5.9-14

Dakle, svako ko i pomisli da je Isus, anđeo, ili brat Satane, se ne može zvati Hrišćaninom, ma koliko se trudio da zaumnim jezičkim vrludanjima svoje naume "opravda" i učini ih istinitim.

Čitavo Pismo doslovno govori da je Isus YHWH u Telu, čitavo, da je doslovno drugo lice - osoba - ipostas jednog i jedinog Bića, ne nekakav "bar elohim" nego doslovno El Elyon. Svako ko tvrdi drugačije, veruje drugačije je apostata, a vera. tačnije "vera" koju propoveda od samog satane.

Uzalud im "univerziteti", uzalud im biranje redaka po ključu, uzalud im ismevanje, uzalud napadanje i nasrtljivosti, uzalud im korporacije, sve im je uzalud. Osnove su im ljudske, prolazne, nastale na "milovanju ušiju" i oholosti.

Znaci ispada po tebi da oni moraju imati 'majku', da su nastali 'radjanjem', a izraz Otac ti znaci da je imao seksualni odnos i da je time stvorio sebi potomstvo???

Ovo nije tologija brate, ovo je lakrdija!
Očekuješ da će "mlaćenje" Biblije po ključu onih koji ni jedan od jezika na kojima je ista pisana ne poznaju roditi teologiju i pravilno razumevanje napisanog? "Pismo tumači samo sebe", i ostali izumi onih koji su sanjali da budu teolozi na mesto teologa, i izmišljali da im "Bog" lično šalje poruke i ne može biti ništa drugo do lakrdija. Opasna lakrdija.

A znamo dobro ko je "lakrdijaš".

Poslednja izmena:
Učlanjen(a)
30.01.2016
Poruka
371
Gde pise u bibliji da je 'doslovni Sin'???

Tebi su izrazi u poput 'sinovi Bozji' koji se koriste u bibliji za andjele doslovni???

Znaci ispada po tebi da oni moraju imati 'majku', da su nastali 'radjanjem', a izraz Otac ti znaci da je imao seksualni odnos i da je time stvorio sebi potomstvo???

Ovo nije tologija brate, ovo je lakrdija!

Biblija koristi sijaset izraza poput - jagnje, sudija, kralj, mladozenja, pastir, advokat, azdaja, zmija itd..

Ni jedan od ovih izraza nije doslovan, a ti tvrdis da su izrazi OTAC I SIN doslovni? Pa zar je tebi Bog doslovno TATA?? Zar te je on 'RODIO'???

Nemoj se sramotiti!

Ti si obrazovan covek, seti se sta si ucio, svi znamo sta su antropomorfizmi!
Isus Hrist je Bozji Sin jer ga je Bog DIREKTNO STVORIO.

Otac i Sin su titule koje oznacavaju njihov odnos.

Učlanjen(a)
11.02.2009
Poruka
8.070
A vi adventisti, kako tvrdi Miloš Bogdanović u knjizi - Džordž Najtova kriza identiteta, obožavate Ellen White.

Zaista je i obožavaju. Ta kod njih je sve relativno i sve je podložno promeni, ali klanjanje "duhu proroštva" koji je Ellen Gould Harmon White, ne. Bez nje oni su ništa. Ona je Sine Qua Non kulta, kroz koji se i Biblija tumači i u koju se doslovno krste.

Ps. Za dežurnog trola (trolove tačnije) Raselovci ne obožavaju "ime božije" jer Bog se ne zove Jehova, nego misle da je ono što su ih preko KJV i nakrivog tumačenja iste naučili trgovci konopljom i kukuruzom iz U.S.A, ime.

Što se tiče karaktera, nismo znali da je "Bog" delilac zlatnih kreditnih kartica, i neko ko menja mišljenja, pa danas priča jedno, sutra drugo, a prekosutra nešto treće i upada sam sebi u kontradikciju. O tome da ga "vesnica" i "duh proroštva" prikazuje mentalnim bolesnikom da i ne govorim.

Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.330
Isus Hrist je Bozji Sin jer ga je Bog DIREKTNO STVORIO
A gde pise da je Isusa Bog "DIREKTNO STVORIO"?
Gde si u bibliji nasla taj izraz "stvorio" a da se primenjuje na Hrista?

Ja to u bibliji nigde nisam nasao!

Pise u njoj - "rodio" ali nigde "stvorio". A izraz "rodjen" nije doslovan, jer ako jeste morali bismo misliti da Bog ima matericu ili da ima zenu koja radja. Sto muslimani cak i pomisljaju da biblija uci!

Dakle, nije on "stvoren" vec "rodjen" a svi ovi tekstovi se prvenstveno odnose na "radjanje na zemlji". Nijedan jedini se ne odnosi na njegov nastanak na nebu!

Znaci ti nemas nista cime bi ovo potvrdila!

Biblija kaze za njega: "kojem su izlasci od vecnih vremena", a "vecnost" aludira na bezvremenost! Vecno je 'neprolazno' u bibliji. Dakle, Isus dolazi iz vecnosti i oduvek je postojao!

Takodje Jovan kaze u svom evandjelju za Hrista (Rec) :

"Sve je kroz nju postalo, i ništa, što je postalo , nije postalo bez nje"

Ako "nista nije postalo bez nje (Isusa)", a on sam je stvoreno bice, onda je on nekako sam sebe morao da stvori!

Da bi resili ovaj problem Jehovini svedoci su dodali rec" "drugo" u svom prevodu biblije, pa onda tekst glasi:

"Sve je drugo kroz nju postalo, i ništa, što je postalo , nije postalo bez nje" ---> medjutim izraz "drugo" ne postoji u izvornom grckom!

Trebas uvideti i kako tvoji manipulisu prevodom! Nije vam uvek tacan prevod.

A kada bi stvarno postojao takav stih koji kaze da je Isus "stvoren" , zar ne mislis da bi i mi Isusa smatrali andjelom? Zasto da poricemo to?

Ali takvog stiha nema nigde!

Otac i Sin su titule koje oznacavaju njihov odnos

Pa onda i sama potvrdjujes ono sto sam rekao! Dakle ti izrazi nisu doslovni! A isto tako ni izraz 'prvorodjeni' nije doslovan jer Bog ne radja, i onda nemate nikakav dokaz u prilog tvrdnje da je Isus 'stvoren'. Ili da je 'nastao' u nekom periodu na nebu.

Naime, izraz 'prvorodjeni' je aluzija na Avrama i Isaka i njihov odnos. Ono sto je Avram ucinio je bila slika sta ce Bog uciniti u buducnosti. I opet vidis da je to parabola a ne doslovnost u pitanju! Zato se i koristi taj termin, da opise njihov odnos na zemlji, a ne zato sto je on 'prvorodjeni na nebu' nastao pre svake stvari (odnosno pre drugih andjela). To nigde ne pise..

U drugoj prilici se taj izraz koristi da bi ukazao na Isusovo duhovno rodjenje i vaskrsenje, pa se kaze da je on 'prvi od vaskrslih' i prvi od rodjenih duhom u tom smislu je 'prvorodjenac'. Zatim na Hristovo rodjenje na zemlji, Bog kaze 'i uvodeci prvorodnoga u svet govori - ja te danas rodih' i 'ja cu mu biti Otac a on ce mi biti Sin'.

Znaci izrazi Otac i Sin, kao i izraz 'prvorodjeni' su termini vezani za njihov odnos na zemlji, i to se iz stihova i vidi. Nista od toga se ne primenjuje na nebeski odnos. A ako ti imas tekstove koji dokazuju suprotno, postavi..

Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
03.06.2010
Poruka
14.303
Boga obozavamo Bog se obozava a ne ime.

Obožavate jer insistirate baš na tom imenu, dakle ime, a ne karakter Boga. A to što ćeš ti formalno reći da obožavate, to će reći i pravoslavci, a onda će obožavanje da ukažu ikonama i brojanicama.

Mora on da laze, ne vredi da mu odgovaras. On to namerno radi.

I ti ćeš reći da ikona nije Bog, formalno je ne smatrate, ali je obožavate. Tako je nebitno šta vi kažete, nego ono što jeste.

Natrag