FIM Moto GP

giu

MODERATOR
Učlanjen(a)
01.09.2012
Poruka
13.401
Profesor Dovizioso održao lekciju u Misanu!

Izvor: poleposition

Andrea Dovizioso je pobjednik VN San Marina na stazi Misano ispred Hondinih vozača Marca Marqueza i Cala Crutchlowa. Ducati je ovog vikenda napravio sjajan posao, a okrunio ga je profesor Dovi briljantnom vožnjom od početka do kraja utrke.
Dovizoso je nakon lošijih kvalifikacija i starta iz drugog reda već u prvom krugu odradio dobar dio posla. S petog se mjesta popeo na treće i naciljao vodeći dvojac Lorenzo/Marquez.

Jorge Lorenzo je odlično startao s Pole pozicije, ali sreća nije bila dugog vijeka dočim je potpao pod kolegin pritisak. Cijelu se utrku borio za drugo mjesto sa sunarodnjakom Marquezom dok je Dovizioso gradio vodstvo.
U završnom je dijelu utrke Lorenzo osjetio priliku jer je profesor Dovi spustio tempo i dopustio da mu se približi. Lorenzu nije bilo interesantno mjesto na postolju i pogriješio je na vrhu zavoja i proklizao van staze. Vratio se u utrku, ali van zone osvajača bodova.

Iza vodećeg trojca se usamljeno vozio Cal Crutchlow na LCR-Hondi, dok su se iza njega borili Alex Rins na Suzukiju protiv Yamahinih vozača Mavericka Vinalesa i Valentina Rossija. Oni su prošli ciljem sa skoro 20 sekunda zaostatka iza pobjednika Dovija koji je zapečatio prvu pobjedu u kraljevskoj klasi na Misanu.

Marquez je povećao vodstvo u prvenstvenom poretku ispred Valentina Rossija i sad su šanse preko 95% da ostaje u rukama četverostrukog prvaka kraljevske klase.
 

giu

MODERATOR
Učlanjen(a)
01.09.2012
Poruka
13.401
Fenati suspendovan na dve trke!

Izvor: Sportklub

Italijanski motociklista Romano Fenati neće voziti na naredne dve trke Moto2 kategorije Svetskog šampionata, pošto je suspendovan zbog šokantnog poteza na Velikoj nagradi San Marina i Riminija.
Fenatiju je pokazana crna zastavica na stazi „Marko Simončeli“ zbog neodgovorne vožnje, pošto je po izlasku iz šeste krivine pokušao da pritisne kočnicu na motoru Stefana Mancija. Njih dvojica su prethodno vodili veliku borbu u kojoj je Manci u jednom trenutku izgurao rivala sa staze, a Fenati je potom pokazao želju da mu se oštro osveti, a pritom je rizikovao njegovu bezbednost.

Svetska motociklistička federacija je nekoliko sati objavila da je Fenati prekršio Član 1.21.2 pravilnika Svetskog šampionata u kojem stoji: „Vozač mora da vozi na odgovoran način na koji ne stvara opasnost po druge učesnike na stazi“.

Fenatijev prekršaj se smatra ozbiljnim, pa je on suspendovan sa trka u Aragonu i Japanu. Italijan ima pravo žalbe u roku od 30 minuta od trenutka kada dobije obaveštenje o kazni, a uz nju mora da priloži 1.320 evra. Manci je zbog svog poteza kažnjen pomeranjem za šest mesta na startu naredne trke u odnosu na rezultat koji ostvari u kvalifikacijama.
Iako ima tek 22 godine, Italijan već ima veliku istoriju incidenata. Pre nekoliko godina se potukao sa policajcem koji je želeo da mu uruči kaznu za parkiranje, a pre dve godine mu je uručen otkaz u Skaj VR46 timu posle sukoba sa Učijem Salučijem, jednim od čelnika ekipe. Takođe je izbačen iz Akademije Valentina Rosija.
 

giu

MODERATOR
Učlanjen(a)
01.09.2012
Poruka
13.401
Dva dana nakon što je šokirao svijet prekinuo karijeru s tek 22 godine!

Izvor: gol hr

Mladi talijanski motociklist odlučio je okončati svoju karijeru nakon sramotnog poteza koji je mogao biti poguban.
Autor jednog od najprljavijih i najsramotnijih poteza u motociklističkom svijetu, Romano Fenati, odlučio je s 22 godine zaključiti svoju karijeru, nakon što se, s potpunim pravom, cijeli svijet okomio na njega, a momčad mu odlučila raskinuti ugovor.

Podsjetimo, na Moto 2 utrci Velike nagrade San Marina Fenati je pri brzini od 217 kilometara na sat prišao motociklu svog suparnika na stazi Manzia i pritisnuo kočnicu. Manzi se nekako održao na svom motoru, a da nije mogao je čak i poginuti.

"Nikada više u mom životu neće biti ovakve nepravde. Završio sam s motociklističkim svijetom. Nikada se više neću utrkivati. Vraćam se u Italiju gdje ću raditi u trgovini svog djeda", otkrio je Fenati i požalio se da se nikada nije osjećao usamljeniji nego u posljednja 24 sata.

"Pogriješio sam. Istina je. Ispričao sam se svima. No nikome nije stalo do mene. Nikome nije stalo do onoga što ja osjećam. Najbolje je da kažem zbogom, nego da se osjećam ovako", poručio je Fenati.
 

giu

MODERATOR
Učlanjen(a)
01.09.2012
Poruka
13.401
Dominacija Dukatija na Aragonu, očajni Rosi

Izvor: Sportklub

Vozači Dukatija Horhe Lorenco i Andrea Doviciozo ostvarili su najbolja vremena u kvalifikacijama pred trku za Veliku nagradu Aragona u Moto GP šampionatu. Kvalifikacije je obeležio i najlošiji rezultat Valentina Rosija u poslednjih 12 godina.
Pol poziciju, svoju treću na stazi Aragon u Alkanjizu, osvojio je Horhe Lorenco, koji je za 14 hiljaditinki bio brži od kolege iz Dukatija Andree Dovicioza.

Šampion kraljevske klase Mark Markes je posle pada na četvrtom treningu imao na raspolaganju jedan motor, pa je kvalifikacije završio na trećem mestu sa 79 hiljaditih delova sekunde iza Lorenca.
Četvrti je u kvalifikacijama bio vozač LCR Honde Kal Kračlou, peti je bio Andrea Janone iz Suzukija, a šesti drugi vozač Honde Dani Pedrosa.

U prvih deset kvalifikacije su završili još Danilo Petrući, Alvaro Bautista, Aleks Rins i Džek Miler.

Legendarni Doktor Valentino Rosi je na motoru Jamahe bio tek 18, što je bio njegov najslabiji rezultat u kvalifikacijama od 2006. godine i vožnje u Holandiji u Asenu.
 

giu

MODERATOR
Učlanjen(a)
01.09.2012
Poruka
13.401
Moto3: Martin najbrži u Aragonu, furiozni Beceki

Izvor: Sportklub

Vozač Gresinija Horhe Martin bio je dominantan u trci za Veliku nagradu Aragona u Moto3 šampionatu.
Španac je vodio od početka trke, koju je počeo sa pol pozicije, i do kraja niko nije uspeo da ga sustigne. Štopericu je zaustavio na 37:49.030.

Bila je to šesta pobeda Martina ove sezone, koji sada u generalnom plasmanu ima 191 poen, 13 više od drugoplasiranog Becekija.

Zanimljivo, upravo je Beceki prošao kao drugi kroz cilj u Španiji, iako je trku počeo sa 18. pozicije. Za pobednikom je zaostajao 5.984 sekundi.

Na podijumu se našao još Enea Bastijanini (+6.045).
 

giu

MODERATOR
Učlanjen(a)
01.09.2012
Poruka
13.401

Moto2: Binder pobedio u Aragonu, Banjaja uvećao prednost



Izvor: Sportklub

Bred Binder je slavio na trci Moto2 šampionata sveta u motociklizmu. Drugi je bio Frančesko Banjaja, koji uvećava svoju prednost u generalnom plasmanu jer je Migel Oliveira bio tek sedmi.
Na trci u Aragonu je pol poziciju imao upravo Bred Binder i to ispred Marsela Šrotera. Frančeko Banjaja, koji vodi u generalnom plasmanu je trku u Španiji počeo sa petog mesta, a njegov glavni rival Migel Oliveira tek sa 18. pozicije.

U ovoj trci je međutim Aleks Markez prilično rano ugrozio Bidnera jer je preuzeo prvo mesto, da bi zatim i Banjaja uspeo da se uključi u borbu na vrhu.

Na deset krugova do kraja trke Bred Binder uspeva da se vrati na prvo mesto, a ubrzo je imao i brobu za tu istu poziciju sa Frančeskom Banjajom. Oni su imali i kontakt, a Binder je imao i dodir sa Aleksom Markezom u borbi za prvo mesto.
Do kraja je Banjaja uspeo da se vrati na drugo mesto ali je to bilo prekasno da ugrozi Bindera.

To je ipak dovoljno Italijanu da uveća prednost u generalnom plasmanu jer je Portugalac Migel Oliveira bio tek sedmi. Tako je Peko Banjaja uvećao prednost na 19 bodova razlike.
 

giu

MODERATOR
Učlanjen(a)
01.09.2012
Poruka
13.401
MotoGP: Markez odbranio domaći teren i može da namiriše titulu

Izvor: Sportklub

Mark Markez je slavio na trci u Aragonu u okviru MotoGP šampionata. On je bio prvi ispred Andree Dovicioza i Andree Janonea. Valentino Rosi je trku završio kao osmi.
Odmah na startu trke je ispao Horhe Lorenco. On je imao duel sa Markom Markezom koji je u jednoj od prvih krivina otišao preširoko braneći svoju poziciju od Lorenca što je vozača Dukatija izbacilo iz sedišta te je bio lansiran sa motora.
Vođstvo je potom imao Andrea Doviciozo, pratio ga je Mark Markez kao i dvojac Suzukija Aleks Rins i Andrea Janone.

Valentino Rosi je u narednih nekoliko krugova uspeo da dođe čak do devete pozicije, a devetostruki svetski šampion je inače počeo trku tek sa 17. pozicije.

Dosta dugo je situacija na stazi mirovala da bi na deset krugova do kraja Mark Markez obišao Andreu Dovicioza i preuzeo prvo mesto. Dva kruga kasnije Dovi uzvraća udarac i uspeva da se vrati na prvo mesto.
Na pet krugova do kraja je prvo Markez došao na prvo mesto, agresivan je bio i Doviciozo u obilaženju, a to je nateralo aktuenog lidera u generalnom plasmanu da siđe sa staze. Ipak Markez se vratio u borbu kojoj se pridružio i Andrea Janone, a u jednom momentu su sva trojica bili skoro u liniji.

U sledećem krugu Mark Markez odlično vozi u trećem sektoru i pretiče Dovija. Do kraja Španac nije dozvoljavao Doviciozu da mu se približi i dobio je trku na domaćem terenu.

Markez posle šeste pobede u sezoni sada ima 72 boda više od Andree Dovicioza u generalnom plamsanu što znači da ima skoro tri pobede viška u odnosu na najbližeg konkurenta.
 

giu

MODERATOR
Učlanjen(a)
01.09.2012
Poruka
13.401
VN Tajlanda: Markes za 11 hiljaditinki ispred Rosija

Izvor: Sportklub

Vozač Repsol Honde Mark Markes osvojio je pol poziciju pred Veliku nagradu Tajlanda, 15. trku Moto GP šampionata.
Markes je to učinio pošto je zbog greške u trećem treningu morao da prođe kroz prvi deo kvalifikacija i postao je prvi vozač koji je na taj način stigao do pol pozicije.

Španski motociklista je do najboljeg startnog mesta došao u vremenu 1:30.088, sa 11 hiljaditinki prednosti u odnosu na Valentina Rosija. Njima dvojici će se u prvom startnom redu pridružiti Andrea Doviciozo. Slede Maverik Vinjales, Kračlou, Janone, Dani Pedrosa i Zarko.
Vozač Dukatija Horhe Lorenco zbog povrede je odustao od trke.
 

giu

MODERATOR
Učlanjen(a)
01.09.2012
Poruka
13.401
Marquez pobjednik prve VN Tajlanda

Izvor: poleposition

Marc Marquez je pobjednik fantastične VN Tajlanda ispred rivala Andrea Doviziosa i Yamahina dvojca Vinales-Rossi. Neizvjesna borba za pobjedu se vodila od početka do samog kraja utrke.
Marquez je drugi put zaredom uspio poraziti Doviziosa u završnici utrke. Iako je Talijan u prethodnim prilikama redovito izlazio kao pobjednik okršaja, Marc je nešto pronašao u svoju korist.

Ključ utrke je bio u očuvanju guma za finalni juriš pa se u prvoj fazi vodeća skupina nije izdvojila od ostatka. Otkrivanje karata je bilo desetak krugova prije kraja, a tada su uslijedili uzbudljivi okršaji i nadmudrivanja.

Veliko je finale obilježio i preporođeni Yamahin duo Maverick Vinales i Valentino Rossi, koji je vodio nekoliko krugova. Nakon što su prošlu utrku u Aragonu zaostali za vodećima preko 20 sekundi, danas su mogli nadati pobjedi do samog kraja. Nedostajalo im je malo konkurentnosti, ali su se ipak vrlo dobro držali.

Većih uzbuđenja van vodeće skupine nije bilo, izuzev pada Daniela Pedrose dok je lovio vodeću skupinu. Jorge Lorenzo nije nastupao jer je pao u petak na treningu, dok je vozio pod ozljedom.

Utrka je ocjenjena jednom od najboljih ove sezone, a Moto3 utrke je navodno bila na rubu regularnosti. Komentatori su naveli da su svi vozači u neki trenutak zaslužili kaznu zbog opasne vožnje.
 

giu

MODERATOR
Učlanjen(a)
01.09.2012
Poruka
13.401
Lude kvalifikacije, Doviju pol, Markes tek šesti


Izvor: Sportklub

Italijan Andrea Doviciozo startovaće sa pol pozicije na trci za Veliku nagradu Japana koja se vozi na stazi Motegi, pošto je postavio najbolje vreme ispred Žoana Zarka i Džeka Milera.
Poslednjih minut i po kvalifikacija bili su ultra uzbudljivi. Čak četvorica vozaača smenila su se na prvom mestu. Prvo je Markez odvezao najbrži krug, ali ga je koji sekund kasnije smenio Kal Kračlou. Njega Džek Miler, da bi na kraju na prvo mesto izbio Doviciozo u Dukatiju. Poslednji koji je imao šansu da ga ugrozi bio je Zarko, ali je kasnio 68 hiljaditih delova sekunde. Miler je završio kao treći, Kračlou četvrti, Andrea Janone peti, a Mark Markes tek šesti.

Jamaha ni ovog vikenda nije delovala impresivno. Maverik Vinjales je zauzeo sedmo mesto sa 550 hiljaditih delova zaostatka za Doviciozom, a Rosi je tek deveti sa 675 hiljaditih delova sporijim vremenom. Između njih dvojice je Aleks Rins, a prvih 10 zaokružuje Alvaro Bautista.
 
Natrag
Top