FIA WTCC World Touring Car Championship

Učlanjen(a)
30.04.2013
Poruka
3.249
Dušan Borković automobilski as spreman za ulazak u FIA WTCC World Touring Car Championship

Polako, ali sigurno se spremam za početak sezone! Izvadjena A licenca za WTCC.

1537697_718719994826492_672209554_o.jpg

Srećno Dušane Duco Borkoviću u Maroku, u okršaju sa Sebastienom Loebom, nadamo se da će ti se nakon učešća u FIA WTCC ostvariti san i želja da budeš punopravni takmičar u FIA WRC Svetskom reli šampionatu!
 
Učlanjen(a)
30.04.2013
Poruka
3.249
Dušan Borković - Prvi Srbin u jednom svetskom auto šampionatu

Za Dušana Borkovića zna svako ko prati automobilizam. Atraktivan i brz Pančevac, uvek spreman na pobedu, došao je u sam vrh svetskog auto sporta. Ovde ćemo se osvrnuti na njegove početke kao i nastavk karijere...
1. Tvoj početak u auto sportu, šta je to što te je privuklo da se baviš auto sportom?

Imam utisak da sam zaljubljenik u automobile još od rođenja. Moj otac je bio šampion stare Jugoslavije u motociklizmu i uvek je bio pri trkama tako da mi se i preko njega razvila ljubav prema auto trkama. Karting sam prvi put video 1993, a naredne godine sam već počeo da vozim šampionat tadašnje Jugoslavije.
2. Tvoj prvi nastup, po čemu ti je ostao upamćen? Kako je izgledao tvoj prvi reli nastup?

Prvi put sam vozio karting trku 1994. Sećam se da su se vozile dve grupe zbog mnogo vozača. Imao sam želju da uđem u prvih petnaest, a bio sam jedan od najmlađih vozača. Bio sam četvrti i svi su bili u čudu jer je bilo mnogo vozača koji su vozili karting više godina i nisu mogli da uđu ni u prvih petnaest vozača.
Reli sam kasno krenuo da vozim jer sam prevashodno bio zagrejan za kružne trke i nisam se puno zadržavao na njemu, jer sam kasnije imao drugačiju viziju u kom smeru želim da ide moja karijera.

1383282_655012231197269_1753566065_n.jpg
3. Dugo si se takmičio u hibridu, koliko ti je iskustvo iz te klase pomoglo u karijeri?
Hibrid je veoma zanimljiva klasa kao i sam automobil i sigurno da mi je značilo to iskustvo pogotovo u gužvi. Ali trke u inostranstvu u jakoj konkurenciji gde svi jednostavno brzo voze su opet druga priča.
4. Nastup na Srbija reliju 2010.Odlična brzina, ali nisi uspeo da završiš?

Nisam uspeo jer je menjač zatajio ,a i sve je išlo kako nisam ni mogao da zamislim. Bio sam brži ceo reli od Bugara, koji su godinama dominirali sa polovnim gumama koje sam od njih kupio. Čak ni Hirvonen nije bio brz koliko je trebalo da bude WRC auto brži od moje grupe N. Tada sam se jako razočarao zbog otkazivanja menjača, ali ko zna nikad nije kasno da se osvoji i Serbia Rally...

1011846_704187759613049_981257006_n.jpg

5. Kako si pokorio Evropsko brdo?
Nije bilo lako, moram da priznam. Moja porodica i ja odrekli smo se svega da bih otišao na Evropsko brdsko prvenstvo 2011. Imao sam jasan cilj i viziju moje karijere, možda sam kasno načinio neke važne korake u karijeri, ali srećan sam što sam ih načinio, makar sa zakašnjenjem. Imao sam osećaj da svojim kvalitetom i brzinom jednostavno zaslužujem više od šampiona Srbije. Odlučio sam se za šampionat Evrope na brdskim stazama iz nekoliko razloga. Pre svega posedovao sam Mitsubishi Lancer Evo 9 koji je bio jednostavno savršen automobil za to takmičenje, a koji sam dobio od gospodina Dragoljuba Lekića koji je ogromnim delom zaslužan za sve moje uspehe.
Brdsko prvenstvo je jeftinije od kružnih i reli trka, a veoma je zanimljivo za gledaoce i zvanično je FIA evropsko prvenstvo, što je veoma važno. Ja sam to video kao dobru odskočnu dasku za ove sadašnje podvige i svetska prvenstva. Prve godine sam učio staze i uopšte sve o šampionatu da bih 2012. i osvojio Evropu na brdskim stazama.


1147667_620943854604107_151117391_o.jpg
6. Vozio si mnoge automobile i discipline. Koji je po tebi najbolji automobil, a koja disciplina i zašto?
Najbolji automobil će definitivno biti ovaj novi Chevrolet Cruz koji još nisam probao .To je automobil najnovije generacije i budućnost turing automobila. Napraviće se samo šest šasija i jako je skupocen. Voleo sam Lancera i to je auto koji sam najbolje poznavao.
Što se tiče discipline, ja jednostavno volim trke i sve discipline mi dobro idu. Ako bih morao baš da izdvojim neka to budu kružne trke jer sam uz karting rastao.
7. Zahvaljujući tebi i tvojim uspesima auto sport se vratio u medije u Srbiji. Pratiš li domaću scenu?
Nažalost, u domaćem šampionatu ima malo trka, tako da i nema puno toga da se prati. Da budem iskren, imam i mnogo obaveza oko sponzora i mojih trka, tako da skoro i nisam u toku. Ja se nadam da će se situacija na domaćoj sceni promeniti, da će biti i više sponzora ,a ja ću svakako pomoći svojim iskustvom, ako to neko bude želeo. Moj tim i ja se trudimo da podignemo auto trke na nivo koji zaslužuju. To je jako težak i dugotrajan proces, ali ne i nemoguć. Sa učešćem u svetskom šampionatu će se stvari još poboljšati i to treba svi automobilisti i organizatori da iskoriste. Meni je uvek drago da mogu da pomognem sport i kolege .
8. ETCC? Kakvi su utisci nakon sezone?
Utisci su da sam mogao bolje, ali važno je da sam mnogo naučio. To iskustvo mi više znači od svih devetnaest godina, koliko se bavim automobilizmom. Jednostavno svi voze brzo, ne prave greške i vidi se da su odrasli na pravim stazama i u dobrim automobilima. Takva konkurencija te tera da daš svoj maksimum, pa čak i na nešto nemoguće, samo da bi držao korak sa najbržima. U WTCC-u će biti još mnogo teže, ali će mi iskustvo iz ETCC-a sigurno pomoći.
9. Ove godine te gledamo u WTCC-u, u najjačoj kategoriji TC1 gde nijedan Srbin do sada nije bio?


971143_608106889221137_90874778_n.jpg
WTCC je ono što mi i jeste bio cilj kada sam pričao još o 2011-oj i od kada sam se uputio ka Evropi. Mnogo sam radio sa mojim NIS PETROL TIMOM, sponzorima i svima uključenima u ovaj projekat da bih došao u sam vrh automobilizma. Veoma sam uzbuđen kako ću se snaći. U prvoj godini uopšte ne gledam na rezultat. Pre svega moram prvo da prođem sve staze, da napravimo prave setup-e za staze... Tu su jednostavno toliko brzi i utrenirani konkurenti da ne smem da se usudim da pričam o nekim rezultatima. Ja ću sigurno dati sve od sebe pa šta bude... Biti na stazi sa vozačima kao sto su Loeb, Muller, Tarquini i ostali, za mene je već ostvarenje snova. Mislim čak da prvih par trka i neću biti svestan da sam ja na stazi sa njima i da sam u svetskom šampionatu.

882496_651665318198627_726744077_o.jpg
10. Hoće li biti jos relija u tvojoj karijeri? I je li moguće pojavljivanje u Srbiji?
Nikad se ne zna, ja volim i reli i mislim da ću u nastavku karijere pored WTCC-a odvozati i neki reli. U sledeće tri godine sigurno ne, a kasnije ko zna .
U Srbiji sigurno možda Serbia reli. ERC, WRC i Dakar bih voleo da probam, ali ne naravno da se vozikam, jer to nije u mom fazonu i to ne poštujem, već da se takmičim i dam sve od sebe za što bolji plasman.
11. Za kraj, šta još imaš da kažes?
Sve najbolje svima u 2014. Da vam bude bolja od prethodne godine. Mojim fanovima se zahvaljujem na neizmernoj podršci


Dobijeno ljubaznošću: RallyMagazin/Team NIS PETROL Racing
 
Poslednja izmena:
Učlanjen(a)
30.04.2013
Poruka
3.249
FIA WTCC World Championship.jpg
FIA WTCC 2014.- Start sezone pomeren za 13. april 2014.


timthumb.php
Na zahtev lokalnih vlasti u Marakešu, u Maroku, start popularnog WTCC 2014. ( SVETSKI TURING ŠAMPIONAT AUTOMOBILA ), na kojem se očekuje i učešće našeg šampiona automobilizma DUŠANA DUCE BORKOVIĆA, pomeren je na 13. april 2014. a samo nedelju dana kasnije uslediće trka u Francuskoj na stazi Pol Rikar – Le Kastele.

FIA WTCC kalendar sezone 2014.

13 April Marrakech (MAR)
20 April Le Castellet (FRA)
4 May Hungaroring (HUN)
11 May Slovakia Ring (SVK)
25 May Salzburgring (AUT)
8 June Moscow Raceway (RUS)
22 June Spa-Francorchamps (BEL)
3 August Termas de Río Hondo (ARG)
14 September Sonoma (USA)
12 October Shanghai (CHN)
26 October Suzuka (JPN)
16 November Macau (MAC)

Pista MOULAY EL HASSAN u Maroku, dugačka je 4.545 metra. Rekord staze na kvalifikacijama je 1.43.753 min. sa prosečnom brzinom od 157.70 km. a na trci 1.44.617 min. sa prosečnom brzinom od 156.39 km.

Courtesy by: fia.com/wtcc
 
Učlanjen(a)
11.11.2012
Poruka
2.164
Ovo je bio novogodisnji intervju, za sve ljubitelje naseg majstora, na SF
Borković za 'Sportske': "Navikao sam da vozim sa zadnjeg sedišta"

Srpski automobilski as, div među vozačima u intervjuu za Sportske.net govori o svojoj karijeri, uzorima, visini i očekivanjima u narednoj sezoni kada će se takmičiti u Svetskom kupu turing automobila (WTCC).

logo-news.png


0021140677020131217113721.jpg

Najbolji srpski automobilista Dušan Borković, iza sebe ima sezonu za pamćenje.

Borković je u Evropskom kupu turing automobila osvojio treće mesto i ovo mu je bila prva sezona na kružnim stazama, nakon što je prošle godine bio šampion Evrope na brdskim stazama. U narednoj sezoni njega očekuje Svetski šampionat turing automobila.

Borković je u automobilizam ušao preko kartinga, da bi prešao na ‘jugiće’, ‘mali n’ i ‘Nacionalnu klasu’, a posle uspeha u Evropi, okrenuo se svetskoj sceni. U intervjuu za Sportske.net on ističe da se želje koje je imao tada ne razlikuju od današnjih.

“Automobilizmom, to jest kartingom, počeo sam da se bavim 1994. To je bila ljubav na prvi pogled i evo, ni sada posle 20 godina, nikada nisam ni pomislio da bih se bavio nekim drugim sportom. Još kada sam napravio prve krugove te 1994, videlo se da sam veliki talenat. Ni posle teškog incidenta, kada sam polomio obe ruke i kada sam bio u gipsu dva i po meseca, nisam ni pomislio da odustanem iako se radi o veoma opasnom sportu."

"Nakon što sam osvojio šest šampionskih titula tadašnje Jugoslavije u kartingu, prešao sam u trke ‘jugića’, a zatim sam kroz nacionalnu klasu vozio reli, brdske trke, u kojima sam postao i šampion Evrope. Kao mali sam imao san da jednog dana vozim šampionat sveta i jasno sam išao prema tom cilju, iako sam znao da će to biti vrlo teško, jer je automobilizam najteži sport, a povrh svega, dolazim iz Srbije. Interesantno je da još dok sam vozio karting, nisam maštao o formuli već isključivo o auto trkama. Voleo sam WRC, tadašnje super turing trke, koje su kasnije postale WTTC, svetski turing šampionat. I sada, posle osvajanja evropskog šampionata na brdskim stazama, polako idem ka Svetskom šampionatu WTTC i ostvarujem svoje dečačke snove. Tako da i ne postoji neka razlika između želja koje sam imao tada i koje imam sada, jedino je put do njih bio vrlo težak i trnovit.”


Osvojio si sve što se moglo osvojiti na domaćoj sceni - tri 'Zlatne kacige', pa 'Dijamantsku'.

Kako je izgledao prelazak na evropsku scenu? Da li si imao bilo kakvu pomoć države u tom važnom iskoraku u tvojoj karijeri, posle svih uspeha koje si ostvario u Srbiji?

“Do 2010. godine sam u domaćem automobilizmu postigao zaista mnogo. 2008. sam postao najmlađi osvajač dijamantske kacige."

"Bio sam šampion u kartingu, kružnim stazama, brdskim trkama i jednostavno sam bio svestan da svojim trudom zaslužujem puno i da ne želim da se zadržim samo na domaćoj sceni, već da želim da se isprobam u Evropi. Imao sam jedan zaista sjajan automobil, Micubiši Lanser Evo 9 koji sam dobio od gospodina Dragoljuba Lekića koji mi je puno pomogao u karijeri i s obzirom da je automobil posedovao sve potrebne homologacije za FIA evropsko prvenstvo, odlučio sam da se oprobam u tom šampionatu. Pobedio sam na već prvoj trci, a da budem iskren, ni sam ne znam kako sam stigao tamo. Tu trku sam završio, ali sam znao da će biti jako teško nastaviti dalje s obzirom na tešku finansijsku situaciju. Tada se dogodilo čudo i dobio sam poziv od direktora Nisoteca (mazivo kompanije NIS) za pregovore o mogućoj saradnji i moja karijera na evropskoj sceni je krenula uzlaznom putanjom. Pomoć države sam prvi put dobio 2011, ali naravno to je bilo nedovoljno i da krenem na trku, a da ne računam troškove za automobil. Istovremeno je jačala saradnja sa kompanijom NIS i evo, posle tri godine zajedničkog rada, ostvarili smo zaista puno toga.”


Nakon svega što si do sada iskusio, koja sezona za tebe ima poseban značaj, koja ti je ostala u sećanju?


“Posle 20 godina bavljenja ovim, za mene najboljim sportom, dosta toga sam postigao i svaka sezona je na svoj način bila posebna i svaki novi početak je bio lep. Tako bih, na primer, mogao da izdvojim tu 2011. kada sam Evropsko prvenstvo na brdskim stazama završio na trećem mestu u generalnom plasmanu."

"Prvi put sam toliko putovao, obišao sam Austriju, Češku, Slovačku, Francusku, Nemačku Portugal, ali sam se takođe i zaista umorio jer nisam želeo da odustanem, a finansije su bile na nuli. Tada sam počeo i da prodajem imovinu i da uzimam pozajmice i shvatio sam koliko je zapravo to trkanje u inostranstvu na visokom nivou skupo i teško. Ali nisam se predavao jer sam znao da ću se zalaganjem i završavanjem te sezone probiti i saradnju sa NIS-om podići na viši nivo. Tako je i bilo na kraju i već 2012. godine smo postlai šampioni Evrope, što se dogodilo po prvi put u istoriji Srbije. U sezoni 2013, možda sam imao i najteži izazov do sada. Prelazak u potpuno novi šampionat ETTC – Evropski Kup turing automobila, ponovo kružni, posle pet godina pauze, uz potpuno drugačiji tip automobila. Sezonu sam završio na trećem mestu u generalnom plasmanu u najjačoj klasi, s2000. Moj tim NIS Petrol Racing Team i ja smo naučili puno toga u ovoj sezoni i spremni smo za najveće izazove. Eto te tri sezone bih izdvojio kao najvažnije i najteže u celoj karijeri.”


duci140679020131217113757.jpg


Automobilizam je izuzetno skup sport, posebno za nekoga ko dolazi iz Srbije, a želi da postigne evropski uspeh. Koliko te to opterećuje i da li uspevaš da se fokusiraš isključivo na takmičenja?


“U početku mi je bilo jako teško jer sam bukvalno sve radio sam. Od organizacije trka, preko prikupljanja budžeta, do razgovora sa novinarima. Tu sezonu 2011. na evro sceni sam jedva završio, ali sam naučio dosta toga. Naredne godine sam, uz pomoć supruge Andrijane, organizaciju podigao na znatno viši nivo. Sada imamo tim ljudi i ja sam oslobođen većeg dela posla, osim naravno vožnje gde sa najbolje snalazim!”

Prošla sezona je za tebe bila veoma uspešna - osvojio si treće mesto u ETCC šampionatu na kružnim stazama.

Da li je taj veliki uspeh izazvao interesovanje nekih novih sponzora koji bi ti pomogli da nastaviš svoj uspon i na pravi način potvrdiš svoj neosporni talenat.

“Prošla sezona je bila veoma uspešna i dobra iz više razloga. Pre svega, evropske trke na kružnim stazama se prenose na Eurosportu i to je veoma važno za sponzore. Moj generalni sponzor, kompanija NIS je veoma zadovoljna saradnjom i učinkom u sezoni. Naravno, za sledeću godinu i svetski šampionat su potrebna znatno veća sredstva i još ozbiljniji pristup i iz tog razloga širimo pul sponzora. Kompanija NIS će i dalje biti generalni sponzor, ali su u toku pregovori sa više velikih i moćnih kompanija iz Srbije, koje bi imale interesa da uečstvuju u ovom velikom i važnom projektu za srpski sport. Sledeće godine ću svakako imati veću podršku sponzora i krenućemo dalje, u osvajanje sveta. Pored sponzora, veliku podršku dobijam i od svog grada Pančeva.”


Sezona je završena, kako izgledaju pripreme za novu sezonu jednog vozača tvojih kvaliteta. Da li si ih već započeo, i koji je plan rada do početka naredne sezone?

“Svakodnevno satima treniram, kako bih održao snagu na visokom nivou i kako bih mogao da izdržim napore svetskog šampionata. Automobil se šalje u Seat Sport na kompletnu prepravku, po pravilima WTTC. Sprema se i novi motor, a mora da bude gotov za početak godine, kako bi se odradili testovi pred početak sezone. Prva trka će se održati u Maroku, u prvoj nedelji aprila. Do tada imamo malo vremena kako bi se odradile sve sitnice i kako bismo što kvalitetnije ušli u prvenstvo.”


Interesantan je podatak i da si natprosečno visok za jednog automobilistu. Da li ti to na neki način odmaže, ili si možda na neki način i u prednosti u odnosu na rivale?

“Obično su vozači nižeg rasta i ja štrčim među njima. Ali naravno to mi ne smeta, mislim čak i da mi ne bi odgovaralo da sam niži, jer sam se sve ove godine navikao kao da vozim sa zadnjeg sedišta!”

duci1140680020131217113813.jpg


Imaš li uzora u ovom sportu?

“Dok sam bio mlađi, imao sam uzore. To su bili Sena, Šumaher, kasnije Loeb za koga mislim da je najbolji vozač svih vremena. Ali sada nemam uzore, iako i dalje najviše poštujem Loeba, jer mislim da je najkompletniji i najbrži u svim disciplinama. Vrlo sam uzbuđen jer ćemo sledeće godine voziti u istom šampionatu.”

Da li pratiš trke Formule 1? Da li bi voleo da se oprobaš i na tim stazama?

“Ne pratim trke Formule 1 već sigurno sedam ili osam godina. Naravno poštujem sve vozače, ali mi se jednostvno ne dopada takav način trkanja. Nema kontakta, mnogo toga je namešteno i novac daleko više ima značaja nego u nekim drugim kategorijama. Ni kao klinac nisam imao želju da jednog dana vozim F1, jednostavno, automobili su me više privlačili.”

Koji automobil privatno voziš, imaš li nekog omiljenog proizvođača? Da li si više za sportske tipove automobila ili limuzine?

“Trenutno vozim džip, jer mi najviše odgovara, dobar je u svim vremenskim uslovima, kao i za putovanja. Omiljeni automobil mi je Nisan GTR i nadam se da ću ga jednog dana imati.”

Kao briznskom vozaču, koliko ti je teško da se prilagodiš gradskoj vožnji i ograničenjima. Da li te 'povuku krivine'?

“Uvek promovišem bezbednost u saobraću i maksimalno se zalažem da to prenesem svim svojim navijačima, posebno mladima. Tako da nikada ne kršim bilo kakvo saobraćajno pravilo i potpuno sam svestan svog znanja u vožnju, tako da nemam potrebe da se dokazujem bilo kome, tome služe trke. A i inače mi prija da vozim lagano jer volim da provodim vreme u automobilu.”


Da li stižeš da ispratiš dešavanja i na domaćoj sceni. Da li si možda zapazio nekog 'novog Borkovića', koji bi za nekoliko godina možda mogao da krene tvojim stopama?
“Da budem iskren, slabo pratim domaći automobilizam iz više razloga. Pre svega, zbog previše obaveza oko mojih inostranih takmičenja, a drugo, usled krize u Srbiji, auto trka gotovo i da nema. Prilikom akcije NIS Petrol Racing Teama pod nazivom “Idemo sa Dušanom u Brno”, gde su takmičari širom Srbije vozili simulaciju, zapazio sam dečka koji je pobedio, Filipa Pisarića, koji je debitovao na kružnim stazama u klasi ‘mali n’. Pomogao sam koliko sam mogao da odveze dve trke i bio je vrlo dobar. Pomagaću mu u budućnosti i nadam se da će moći da me nasledi. Tu je i mladi Nikola Miljković koji je odličan i koji u budućnosti može da bude dobar na inostranoj sceni.”.
 
Učlanjen(a)
30.04.2013
Poruka
3.249
FIA WTCC World Championship.jpg
Dušan Duca Borković: Spreman sam za WTCC izazove


Najbolji srpski automobilista Dušan Borković iza sebe ima sezonu za pamćenje u kojoj je osvojio treće mesto u Evropskom kupu turing automobila. Borković se, međutim, tu ne zaustavlja i već ove godine ide korak dalje, pošto će se takmičiti u samoj eliti, FIA WTCC Svetskom šampionatu turing automobila.

00117888.jpg

- Početni plan je bio da se takmičim u "Yokohama Independents Trophy" klasi – TC2, međutim dobio sam šansu da budem deo elite WTCC-a zahvaljujući Eurosportu i "Campos" timu, pa ću tako biti sa najjačim imenima auto-sporta. To je prilika koja se ukazuje jednom u životu – ističe Borković. Borković je pretprošle sezone bio šampion Evrope na brdskim stazama, a prošle godine se prebacio na kružne i sve oduševio svojom vožnjom.

- Iza mene je sezona za pamćenje. Moj tim i ja smo ostvarili fantastičan uspeh, koji niko nije očekivao. Već od prve trke iznenadio sam i sam sebe, dobijao sam na samopouzdanju i na kraju bio treći, iza mnogo iskusnijih vozača. U prošli šampionat smo ušli da bismo stekli iskustvo za naredne sezone i naučili smo mnogo više nego što smo zamišljali – kaže srpski as. Borkoviću i NIS Petrol racing timu iskustvo će biti od neprocenjive važnosti ove godine, kada će se takmičiti u jednom od najprestižnijih šampionata na svetu.

- Prošla mi je bila prva međunarodna sezona na kružnim stazama i odmah smo pokazali da možemo da se borimo za najviši plasman. Ove godine nas očekuje mnogo jače takmičenje, mnogo bolji vozači, ali smo spremni za taj izazov. Sigurno je da ću dati sve od sebe, kao i moj tim, i zbog konkurencije ću biti zadovoljan kakav god rezultat da ostvarim – tvrdi vozač WTCC šampionata.

Borkovic1.jpg

Borković će ove sezone postati prvi Srbin koji će učestvovati u Svetskom šampionatu turing automobila, mnogo napornijem takmičenju, koje takođe iziskuje mnogo veće finansije. - Reč je o jednom od najboljih i najgledanijih šampionata na svetu. Nije bilo jednostavno doneti odluku da učestvujem u tom šampionatu, ali sama činjenica da ću voziti sa najboljim vozačima turing automobila, od kojih su mnogi prave legende auto-moto sporta, predstavlja za mene ispunjenje velikog sna – kaže Borković. Najmlađeg osvajača Dijamantske kacige u istoriji srpskog automobilizma posebno raduje što će konačno odmeriti snage sa legendarnim Sebastijanom Lebom, koji se sa relija prebacuje na kružne staze. - Sebastijan Leb je legenda, a za mene jedan od najboljih vozača u istoriji. Uzbuđen sam zbog činjenice da ću dobiti priliku da se borim sa njim na stazi. U šampionatu vozi još veliki broj sjajnih vozača i samo iskustvo će mi mnogo značiti za dalju karijeru. Ova sezona neće biti primarna, pošto moram još mnogo toga da naučim, ali već 2015. godine za cilj imam najviši plasman – ističe srpski vozač.

Borkovic2.jpg

Borković je zahvaljujući svojim uspesima poslednjih godina učinio mnogo na popularizaciji auto-moto sporta, a sigurno je da će sledeće sezone otići korak dalje. - Trudim se da menjam svest o auto-moto sportu u Srbiji, ali ima tu još mnogo posla. Verujem da ću otvoriti vrata mladim automobilistima, koji će imati mnogo lakši put nego što sam ja imao, jer se ipak radi o jednom od najpopularnijih sportova u svetu, ali i najskupljih. Imam sve više navijača, ljudi me prepoznaju i to mi mnogo znači. Ali, verujem da ću ulaskom u Svetski šampionat turing automobila učiniti još više da auto-moto sport dobije mesto koje zaslužuje u ovoj zemlji – zaključio je Dušan Borković za Sportal.rs.

Sezona WTCC 2014. počinje 6. aprila u Maroku, a 12 trka biće voženo širom sveta, zaključno sa 16. novembrom kada takmičari zatvaraju sezonu u Makaou. WTCC trke organizovane su od strane Eurosporta, a prenosi ih 86 TV stanica u 180 država sveta na četiri kontinenta: Evropi, Americi, Africi i Aziji.


(Foto: NIS Petrol Racing tim)

Sportal.rs/automoto


Borković uskoro u Ševroletu od milion evra koji će voziti u FIA WTCC!

Sjajni srpski atomobilista testiraće novi auto na čuvenoj stazi Spa Frankošamp 26. marta

Borkovic-Sevrolet.jpg

Srpski automobilista Dušan Borković uskoro počinje takmičenje u Svetskom šampionatu turnig automobila (WTCC), a Ševrolet TC1 koji će voziti tokom sezone, prvi put će “osetiti” dve nedelje pred početak takmičenja 12. aprila.

- Ovih dana stalno putujem, bio sam u Londonu da vidim kako ide spremanje automobila, a prvi test imaću 26. marta u Spa Frankošampu. Ako se uzme u obzir da je Sitroen do sada na testiranju potrošio oko hiljadu guma, a ja tek treba da isprobam auto, vidi se da sam u velikom zaostatku.

- Neću da mi to bude izgovor, nadam se da ću tokom sezone napraviti rezultat vredan pažnje – rekao je Borković, a vi pogledajte na slici ispod kako izgleda staza na kojoj će prvi put voziti srpski automobilista.

Spa-Frankosamp.jpg

On iz godine u godinu beleži dobre rezultate. Pre dve godine bio je prvak Evrope u brdskim trkama, 2013 treći u ETCC šampionatu, a ove godine postaće prvi Srbin koji se takmici u WTCC.

- Kada sam pre četiri godine počeo da se takmičim po Evropi, cilj je bio da dođem do Svetskog šampionata. San mi se ostvario i sad želim da se što duže zadržim ovde. Šampionat sveta je mnogo teže takmičenje, konkurencija je jaka, svi vozači su brzi, utrenirani, teško im je naći manu.

- Ne mogu da očekujem neke rezultate, nadam se da ću biti konkurentan mnogo iskusnijim takmičarima – rekao je Borković.

Tan2013-7-14_15477370_1.jpg

On je dodao da još nije obezbedio budžet za učešće u WTCC.

- Automobil košta oko milion evra, bilo kakav sudar može da nas omete. Dosta novca biće potrošeno kada počnu testovi, koji su neophodni, kao i kad na red dođu prekookeanske trke – Makao, SAD, Japan, Kina. Imam mali strah zbog neizvesnosti da li će sve proći kako treba – rekao je Borković.

Tan2013-10-5_19289159_5.jpg

Borković je zajedno sa kompanijom NIS pokrenuo akciju “Ja i moj auto volimo Nisotec” u kojoj će tri najoriginalnija autora slike koji kupe proizvod Nisotec bodriti srpskog automobilistu ove sezone.

Šampionat FIA WTCC počinje 12. aprila u Maroku.



Telegraf/sport

 
Učlanjen(a)
30.04.2013
Poruka
3.249

FIA WTCC World Touring Car Championship - Marrakech, Morocco
12-13 April 2014.


Circuit Moulay El Hassan
Morocco
12-13 April 2014​
 
Učlanjen(a)
30.04.2013
Poruka
3.249
I sa bilborda vas pozivam da od 13.aprila budete uz mene! Gledajte prenose WTCC-a na drugom kanalu RTS-a!

rs.png

Pozdravna poruka Dušana Duce Borkovića ljubiteljima automoto sporta

10153969_745546182143873_856761178_n.jpg


Srećno Dušane u Maroku, drži se hrabro i odvozi do kraja, cela Srbija je uz tebe, samo napred junače!!!

10256952_748132951885196_2737191280590310242_n.jpg


Prenos prve trke u nedelju od 17h i druge od 18h na RTS2 i Eurosport




 
Natrag
Top