FIA Formula 1 World Championship

giu

MODERATOR
Učlanjen(a)
01.09.2012
Poruka
13.401
Lewis Hamilton najbrži u kvalifikacijama za VN Japana

Izvor: gp1

Lewis Hamilton je postavio najbrže vrijeme u kvalifikacijama za VN Japana! Odmah kraj njega će startati Valtteri Bottas u drugom Mercedesu. Treći će startati Max Verstappen u Red Bullu.

Četvrti je završio Kimi Raikkonen u Ferrariju a peti Romain Grosjean u Haasu. Iza njih se smjestio dvojac iz Toro Rossa, Hartley i Gasly te Esteban Ocon u Force Indiji. Tek deveti je završio Sebastian Vettel u Ferrariju a krug desetorice zatvara Sergio Perez u drugoj Force Indiji.

kvale-japan.png
 

giu

MODERATOR
Učlanjen(a)
01.09.2012
Poruka
13.401
Hamilton ostaje vladar Suzuke, titula sve bliža

Izvor: Sportklub

Vozač Mercedesa Luis Hamilton trijumfovao je u trci za Veliku nagradu Japana.
Aktuelni šampion je slavio na šest od poslednjih sedam trka na stazi Suzuka. Britanac je trku završio u vremenu 1:27:17.062.

Drugi je trku završio njegov timski kolega Valteri Botas (+12.919), dok je treći kroz cilj prošao Maks Ferstapen (+14.295) u Red Bul Rejsingu.

Prvih deset kompletirali su Danijel Rikardo, Kimi Raikonen, najveći rival Britanca u borbi za šampionsku titulu Sebastijan Fetel, Serhio Peres, Roman Grožan, Esteban Okon i Karlos Sainc.
Trku su obeležila incidenti između Maksa Ferstapena i vozača Ferarija. U prvoj situaciji je izleteo sa staze, kada se vratio zatvorio je trkačku liniju Kimija Raikonena i zaradio pet sekundi kazne.

U nastavku trke Sebastijan Fetel je pokušao da ga prestigne u borbi za treće mesto, došlo je do kontakta posle kojeg se Fetel okrenuo na stazi i u tom trenutku je za Nemca bila praktično izgubljena svaka šansa da trku završi ispred lidera Hamiltona.
Vozač dana je Danijel Rikardo koji je sa 15. mesta stigao do četvrte pozicije i tako zaokruži dobar vikend za vozače Red Bula.

Trku nisu završili samo trojica vozača - Kevin Magnusen, Niko Hulkenberg i Šarl Lekler.

Četiri trke do kraja šampionata Formule 1 lider je Luis Hamilton sa 331 bodom. Prati ga vozač Ferarija Sebastijan Fetel sa 264, dok je Botas na trećoj poziciji generalnog plasmana sa 207 bodova.
 
Učlanjen(a)
23.10.2015
Poruka
407
Kome je interesantna trka u kojoj posle 5 krugova vodeci ima 10 sec prednosti ?
Uvesti jos jednog snabdevaca gumama, da svi timovi imaju istu sasiju, istu MGU isti ECU pa da vidimo pravo trkanje.
 

giu

MODERATOR
Učlanjen(a)
01.09.2012
Poruka
13.401
VN Vijetnama u F1 kalendaru od 2020


Izvor: gp1

Izvori govore da će Formula 1 idućeg mjeseca službeno objaviti dodavanje VN Vijetnama u kalendar F1 za 2020. godinu, a dogovor je navodno već postignut.

Dugo se pričalo o tome da je ta azijska država na radaru novog vlasnika F1, Liberty Medie. Sama lokacija smještena je svega nekoliko kilometara od glavnog grada Vijetnama, a dio staze imat će karakteristike ulične utrke.

Razgovori su posljednjih mjeseci ubrzano napredovali, a već se tijekom VN Japana spominjalo potpisivanje višegodišnjeg ugovora.

Cahrlie Whiting posjetio je lokaciju uoči VN Japana, te izrazio svoje zadovoljstvo. Uvjeren je da će staza i sva popratna infrastruktura biti pravovremeno izgrađeni.

“Još nema napretka u izgradnji staze, no ona je dizajnirana. Koliko sam upoznat sa situacijom, riječ je o naprednoj fazi razvoja, a planiraju ući u kalendar F1 već 2020. godine,” kaže Charlie Whiting.

Whiting je potvrdio da će dio staze uključivati postojeće javne ceste, dok će jedan dio biti izgrađen isključivo u svrhu Formule 1.

“Staza je uglavnom ulična, ali jedan dio još nije izgrađen. Tamo će se izgraditi garaže i sva popratna infrastruktura,” potvrdio je Whiting.
 

giu

MODERATOR
Učlanjen(a)
01.09.2012
Poruka
13.401
Daniel Ricciardo najbrži u kvalifikacijama za VN Meksika


Izvor: gp1

Daniel Ricciardo postavio je najbrže vrijeme tijekom današnjih uzbudljivih kvalifikacija za VN Meksika. Iako je malo tko očekivao da će baš on osvojiti pole position, Australac je u najbitnijem trenutku odvozio savršen krug. Odličan dan za Red Bull upotpunio je Max Verstappen drugim mjestom. Međutim, Nizozemac je vjerojatno razočaran ovakvim ishodom jer je dominirao slobodnim treninzima, te je nakon prvih brzih krugova u posljednjoj kvalifikacijskoj rundi bio uvjerljivo najbrži. Treće mjesto pripalo je Lewisu Hamiltonu u Mercedesu.

Uz Lewisa Hamiltona u sutrašnjoj utrci startat će Sebastian Vettel. Peto vrijeme kvalifikacija odvozio je Valtteri Bottas, a društvo u trećem startnom redu pravit će mu još jedan Finac, Kimi Raikkonen.

Sedmi najbrži bio je Nico Hulkenberg, ispred Carlosa Sainza u drugom Renaultu. Krug najbrže desetorice zatvaraju Charles Leclerc i Marcus Ericsson.
 

giu

MODERATOR
Učlanjen(a)
01.09.2012
Poruka
13.401
Botas maestralan u Melburnu, Maks ispred Ferarija


Izvor : Sportklub

Vozač Mercedesa Valteri Botas trijumfovao je na Velikoj nagradi Australije kojom je startovao ovogodišnji šampionat Formule 1.
Finac je na stazi „Albert park“ upisao četvrtu pobedu u karijeri, prvu od trke u Abu Dabiju 2017. godine.

Botasu je najbliži bio njegov timski kolega i branilac titule Luis Hamilton, koji je imao oko 20 sekundi zaostatka. Njima dvojici se na podijumu pridružio Maks Ferstapen u bolidu Red Bula i tako doneo Hondi prvi podijum od povratka japanske kompanije u Formulu 1 pre tačno četiri godine.

Velika nagrada Australije je rešena na samom startu što se tiče borbe za trijumf, pošto je Botas odličnim manevrom pretekao Hamiltona, koji je držao pol poziciju. Od tog trenutka, finski automobilista se nije osvrtao, kontrolisao je trku i konstantno povećavao prednost, pa njegov trijumf nijednog trenutka nije doveden u pitanje. Uz to, ostvario je najbrži krug trke, pa je prvu trku sezone završio sa maksimalnim brojem od 26 bodova.

Britanac je, s druge strane, morao da se pribojava za drugu poziciju, pošto je izuzetno rano otišao u boks, a u finišu je Ferstapen počeo opasno da mu se približava. Vozač Red Bula je vozio odlično u Melburnu, izveo je i najbolje preticanje dana, kada je napao Sebastijana Fetela u Ferariju, ali je šansu da ugrozi Hamiltona izgubio deset krugova pre kraja, kada je imao mali izlet sa staze. Uprkos tome, do samog cilja je vrebao svoju šansu, ali je na kraju stigao do podijuma, prvog za Hondu od Velike nagrade Britanije 2008.

Fetel je praktično trku za zaborav, pošto nije imao šansu za trijumf, a u drugom delu trke nije mogao da parira Ferstapenu. Njegov timski kolega Šarl Lekler je bio odmah iza njega, a iako se činilo da će ga napasti, to se nije desilo, ali je mladi Monegašanin svakako došao do najboljeg plasmana karijere osvajanjem petog mesta.
Iza najbolje petorice je bilo mnogo više borbi nego na samom čelu, a najbolji među ostalima bio je vozač Hasa Kevin Magnusen, ispred Nika Hilkenberga u Renou i vozača Alfa Romea Kimija Raikonena. Osvajače bodova kompletirali su Lens Strol u bolidu Rejsing Pointa i povratnik u Formulu 1 Danil Kvjat.

Prvu trku sezone obeležilo je i odustajanje jedinog domaćeg vozača Danijela Rikarda na njegovom debiju za Reno. Australijanac je napravio veliku grešku na startu, posle koje je ostao bez prednjeg krila, posle čega nije uspeo da se oporavi, a isto je uticalo i na Roberta Kubicu u Vilijamsu, koji je prvu trku posle osam godina završio na poslednjoj, 17. poziciji, pošto su viđena tri odustajanja.

Pored Rikarda, trku nisu završili ni Karlos Sains junior u Meklarenu i vozač Hasa Roman Grožan. Prvi van bodova bio je Pjer Gasli na svojoj prvoj trci u Red Bulu, a sledio ga je najbolji među novajlijama Lando Noris. Serhio Peres u bolidu Rejsing Pointa je morao da se zadovolji 13. pozicijom, a sledili su ga novajlije Aleksander Albon, Antonio Đovinaci i Džordž Rasel.

Trka u Australiji je, inače, bila prva od smrti trkačkog direktora Formule 1 Čarlija Vajtinga, koji je iznenada preminuo u četvrtak od posledica plućne embolije. Uprkos tome, Botas, Hamilton i Ferstapen su plasman na pobedničko postolje proslavili prskanjem šampanjcem.
 
Učlanjen(a)
23.10.2015
Poruka
407
Na zapadu nista novo.
Da je Rozberg u Ferrariju, pa i da se nadamo da ce ova godina biti neizvesnija.
Ovako...
 
Učlanjen(a)
08.07.2010
Poruka
2.685
`Ајде да сачемамо следећу трку, али...
Ферари ако мисли нешта да уради МОРА под хитно да отпусти СВЕ конструкторе и шефове. Нека плате Роса Брауна колико зине (бланко чек) и такве људе који знају шта и како треба .
ЖАЛОСТНО је да оваква екипа није узела титулу још од 2007. године. Није да нису имали возача, али возила су катастрофа. Завршити трку са скоро минут заостатка за првопласираним је брука и срамота.
 
Učlanjen(a)
23.10.2015
Poruka
407
Da sacekamo sledecu, pa sledecu..
I tako skoro 12 sezona.

Jedini pravi put u F1, po meni , bi bio jedinstvena sasija za sve timove. Motore mogu da razvijaju.
Uz uvodjenje jos jednog isporucioca za gume (Michelin, Bridgestone) eto zanimljivosti.
 

giu

MODERATOR
Učlanjen(a)
01.09.2012
Poruka
13.401
Lekler za istoriju – prvi Monegašanin na polu!


Izvor: Sportklub

Vozač Ferarija Šarl Lekler osvojio je prvu pol poziciju u karijeri, pošto je bio najbolji u kvalifikacijama pred drugu trku sezone Formule 1, Veliku nagradu Bahreina.
Mladi Monegašanin je do pol pozicije došao sjajnim krugom od 1:27.866 minuta i tako postao prvi vozač svoje zemlje kojem je u istoriji to pošlo za rukom.

Lekleru će se u prvom redu na startu trke, u nedelju od 17.10 , pridružiti timski kolega Sebastijan Fetel. Treće vreme imao je branilac titule Luis Hamilton u Mercedesu.

Lekler je tokom slobodnih treninga nagovestio ono što će se desiti u kvalifikacijama, a kada je došlo vreme za borbu za pol poziciju niko nije mogao da mu pripreti. U poslednjem delu mu je dugo najbliži bio Hamilton, ali je Fetel u samom finišu uspeo da ugrozi branioca titule i preuzme drugu poziciju. Britanac je, takođe, u svom poslednjem pokušaju takođe napravio grešku i nije mogao da uzvrati udarac vozaču Ferarija.

Pobednik prve trke ovogodišnjeg šampionata Valteri Botas imao je četvrto vreme, a kvalifikacije je završio sa 66 hiljaditinki zaostatka u odnosu na timskog kolegu. Najbolji među ostalima bio je vozač Red Bula Maks Ferstapen, ispred Kevina Magnusena u bolidu Hasa i vozača Meklarena Karlosa Sainsa. Prvu desetoricu kompletirali su Roman Grožan, koji je pod istragom zbog usporavanja u prvom delu kvalifikacija, Kimi Raikonen u Alfa Romeu i drugi vozač Meklarena Lando Noris.
Prvi deo kvalifikacija doneo je i iznenađenje, pošto je, između ostalih, tada eliminisan i vozač Renoa Niko Hilkenberg. Nemac je imao 17. vreme, ispred njega je bio Antonio Đovinaci iz Alfa Romea, a pratili su ga vozač Rejsing Pointa Lens Strol i dvojac Vilijamsa Džordž Rasel i Robert Kubica.

Ni drugi vozač Renoa nije uspeo da prođe do samog kraja kvalifikacija, pošto je Danijel Rikardo u drugom delu imao 11. vreme. Za iznenađenje su se postarali vozači Meklarena, pošto su za razliku od Australije obojica prošli dalje, kao i Pjer Gasli, koji je eliminisan kao 13. Između Rikarda i Gaslija našao se Aleksahnder Albon iz ekipe Toro Roso, a kvalifikacije su tada bile gotove i za Serhija Peresa i Danila Kvjata.
 
Poslednja izmena:
Natrag
Top