FIA Formula 1 World Championship

giu

MODERATOR
Učlanjen(a)
01.09.2012
Poruka
13.401
Red Bull: Ako Honda podbaci, napuštamo F1

Izvor : poleposition

Red Bullov savjetnik Helmut Marko otkriva da je austrijska momčad spremna napustiti Formulu 1 ako s novim partnerom Hondom ne ostvare vrhunske rezultate.
Red Bull je gladan naslova, pobjeda i Pole pozicija, a nedavno su i prekinuli suradnju s Renaultom kako bi sreću okušali s japanskim proizvođačem.

Iako ih se slovi dijelom velike trojke, Red Bull se nije borio za naslov prvaka od 2013. godine. Motorsportski savjetnik Marko navodi kako je ovo posljednja bačena kocka za Red Bull. Ako ne ispune očekivanja, Red Bull će napustiti F1.

“Drago nam je što smo započeli suradnju s Hondom, ali ako suradnja ne bude išla u smjeru kojeg priželjkujemo, morat ćemo napustiti F1”, kaže Marko za Speedweek.

Suradnja Honde s juniorskom momčadi Toro Rosso zasad teče vrlo dobro. U trećoj utrci sezone u Bahreinu su osvojili izvanredno četvrto mjesto s Pierrom Gaslyem i prekinuli očajan niz kakav su imali s McLarenom.

Nakon tri katastrofalne sezone u McLarenu, Honda je bila blizu napuštanja F1, ali su ih nakon intenzivne rasprave iz Red Bulla uvjerili da daju prilici njihovom juniorskom timu.

Nakon prvog dijela sezone, vidljivi su Hondini tehnološki pomaci, motor je pouzdaniji i ima više snage. Japanci su predani kampanji povratka na svjetski vrh, a dobra volja, japanska etika i radinost nikad nisu bili naodmet.
 

giu

MODERATOR
Učlanjen(a)
01.09.2012
Poruka
13.401
Hamilton: Kimi će nedostajati Formuli 1

Izvor : Sportklub

Vozač Mercedesa Luis Hamilton rekao je da mu je čast što ima priliku da se takmiči sa vozačem kakav je Kimi Raikonen.
Nekoliko dana se spekuliše da će vozač Ferarija doneti veliku odluku o budućnosti svoje karijere. On će ili napustiti Ferari i preći u drugi tim, ili u potpunosti napustiti Formulu 1.

"Mislim da će nedostajati ovom sportu. Imao je neverovatnu karijeru, mislim da je naš stil vožnje sličan. Pre nego što sam došao u ovo takmičenje i dok sam vozio Formulu 1 na plejstejšnu, uvek sam zamišljao da sam Kimi u Meklarenu", rekao je Hamilton.

Raikonen sledećeg meseca puni 39 godina, na Velikoj nagradi Italije proteklog vikenda stigao je do pol pozicije, a trijumfovao je Hamilton. Upravo ta pol pozicija bila je 100. u karijeri finskog vozača.

Prošlog vikenda u Monci se spekulisalo o tome da nova uprava Ferarija želi da poštuje želju pokojnog izvršnog direktora Serđa Markjonea, koji je želeo da u Ferari dovede Šarla Leklera iz Zaubera.
 

giu

MODERATOR
Učlanjen(a)
01.09.2012
Poruka
13.401
Službeno: Raikkonen sljedeće dvije godine u Sauberu!

Izvor: gp1

Kimi Raikkonen napušta momčad Ferrarija krajem sezone! Momčad iz Maranella potvrdila je ovu informaciju, čime se otvara put za promociju Charlesa Leclerca u njihovu momčad.

U isto vrijeme momčad Alfa Romeo Saubera je na svojim službenim stranicama objavila da se Finac pridružuje u njihove redove sljedeće dvije godine. To je potvrdio i sam Raikkonen objavom na Instagramu.

Navodno je ključna osoba u ovoj zamjeni bila Sergio Marchionne, koji je preminuo tijekom srpnja ove godine. Naime, izvori govore o potpisivanju predugovora s monegaškim vozačem ranije ove godine, a momčad je na kraju ispoštovala takvu odluku.

Raikkonen je takav potez kratko komentirao na svom Instagram profilu.

“Pogodite tko se vraća?! Sljedeće dvije godine sa Sauberom! Sjajan je osjećaj vratiti se tamo gdje je sve počelo,” stoji u izjavi.
 

giu

MODERATOR
Učlanjen(a)
01.09.2012
Poruka
13.401
Službeno: Charles Leclerc potvrđen kao novi vozač Ferrarija!

Izvor: gp1

I dok su prije nekoliko trenutaka na svojim službenim stranicama objavili kraj suradnje s Raikkonenom, upravo sada momčad iz Maranella potvrdila je potpisivanje ugovora sa Charlesom Leclercom.

Leclerc će tako postati drugi najmlađi vozač Ferrarija, odmah nakon Ricarda Rodrigueza. Osim toga, postat će prvi član Ferrarijeve akademije koji je promoviran u seniorsku momčad.

“Snovi se ostvaruju… Vozit ću za Scuderiju Ferrari sljedeće sezone u F1. Neizmjerno sam zahvalan momčadi na pruženoj prilici,” napisao je Leclerc na svom Twitter profilu.

“Hvala Nicolasu Todtu na podršci od 2011. godine. Hvala mojoj obitelji. Hvala osobi koja više nije dio ovog svijeta, ali kojoj dugujem ovo što se sada događa, Papa. Jules, hvala ti na svemu što si me naučio, nikad te nećemo zaboraviti.”

“Hvala svima koji su me podržavala i vjerovali u mene,” stoji u izjavi.
 
UREDNIK
Učlanjen(a)
24.03.2015
Poruka
5.467
"Hoćemo F1 koju će klinci hteti da kače na zid – ova sad nije dobra"
Formula 1 radi na promenama bolida i menadžment "najbržeg cirkusa" na svetu se nada da će F1 od 2021. godine biti bolja i za trkanje i za gledanje.

IZVOR: B92




Getty images
Nedovoljno preticanja, uprkos uvođenju DRS zona, gubitak performansi bolida kada se sustigne protivnik, ali i izgled – to su neke od stvari koje nameravaju da promene.

Formula sarađuje sa Međunarodnom automobilskom federacijom (FIA) na tim promenama, a šef Formula 1 motorsporta Ros Bron kaže da su o njima obavešteni i timovi.

Kad smo počeli da gledamo u budućnost i razmišljamo u bolidu za 2021. godinu, primarni cilj je bio da omogućimo automobilima da se bolje trkaju. Automobili koje sada imamo vrlo loše prate jedni druge. Čim dođu na nekoliko dužina jedni od drugih značajno gube na aerodinamici. To je ogromna količina izgubljene snage. Zbog toga hoćemo da razumemo zbog čega je tako i kako možemo da unapredimo to. Zadovoljan sam što mogu da kažem da smo na 80% u tom smeru, blizu rešenja", rekao je Ros Bron za zvanični sajt F1.

On je istakao da rad na poboljšanju aerodinamike neće biti jedina novina, pa će "najbrži cirkus" na svetu morati da opravda i epitet atraktivnog.

"Kako vreme prolazi još jedan cilj nam je da napravimo automobile koji odlično izgledaju. Hoćemo bolide koji izgledaju bolje od onih koje vidite na video igricama, bolidi koje će klinci hteti da kače na svoje zidove. Na svakom koraku, kako smo radili na evoluciji automobila, imali smo i nekoga ko je grafički predstavljao kako će auto izgledati. Ključno je da se ostvari prvobitni cilj, ali što uz to ne bismo imali i auto koji dobro izgleda kad već evoluira? Hoćemo onaj koji inspiriše. F1 je uvek bio vrhunac motosporta i bolid treba da izgleda senzacionalno", rekao je Ros.

Kokpiti bi tako mogli da dobiju "prsten" za zaštitu vozača, ali i koji će podsetiti na avione lovce.

"Osim toga, jedna od stvari koje možete videti su i veći točkovi. Hoćemo 18-inčne točkove u budućnosti. Bolje izgledaju, a ima i više tehničkih razloga zašto ih hoćemo", kaže Bron.

Radiće se, kako kaže i na tome da se pneumatici i točkovi učine "čistijim".

"Gume i točkovi su najprljaviji deo bolida i to uzrokuje veliki poremećaj u protoku vazduha. Počinjemo da istražujemo uređaje koji će taj protok da stabilizuju kada odlazi sa točka. Ideje sazrevaju kako napredujemo", kaže Ros Bron koji zaključuje da je iza svega namera da više ljudi stane u red da se pridruži F1 karavanu – bilo kao naučnik, istraživač ili entuzijasta, bilo kao vlasnik trkačkog tima.
 
UREDNIK
Učlanjen(a)
24.03.2015
Poruka
5.467
Raikonen najbrži na drugom treningu u Singapuru
Vozač Ferarija Kimi Raikonen ostvario je najbrže vreme na drugom treningu pred trku Formule 1 za Veliku nagradu Singapura.

IZVOR: B92, BETA

5146289275b9be6e395873667375499_w640.jpg

Photo by Lars Baron/Getty Images
Raikonen je ostvario vreme od 1:38.699, minuta a iza njega našao se vozač Mercedesa Luis Hamilton, koji je bio sporiji za 0,011 sekundu.

Do trećeg najboljeg vremena stigao je vozač Red Bula Maks Verstapen, dok je njegov timski kolega Danijel Rikardo završio trening na četvrtoj poziciji.

Vozač Ferarija Sebastijan Fetel nije završio trening, pošto je pri izlasku iz krivine 21 udario u zaštitni zid i oštetio bolid.

U prvih osam našli su se i vozač Mercedesa Valteri Botas, Renoov vozač Karlos Sainc, Roman Grožan iz Hasa i vozač Meklarena Fernando Alonso.

Treći trening, kao i kvalifikacije, održaće se u subotu, dok će se Velika nagrada Singapura voziti u nedelju od 14.10.
 
UREDNIK
Učlanjen(a)
24.03.2015
Poruka
5.467
Raikonen: Odlazak iz Ferarija nije moja odluka
Vozač Ferarija Kimi Raikonen rekao je da nije on doneo odluku da na kraju sezone napusti ekipu.

IZVOR: B92

13276613335b9abfcf3d1d2269220908_w640.jpg

Foto: Getty Images
Ferari je u utorak saopštio da neće produžiti ugovor sa Raikonenom, a Finca će u ekipi zameniti 20-godišnji Šarl Lekler.

Na konferenciji za novinare uoči nedeljne trke Formule 1 za Veliku nagradu Singapura, Raikonen je nevoljno pričao o odlasku iz Ferarija.

"To se dogodilo. Nije do mene i to nije moja odluka. Takav je ishod. Makar imamo ishod",rekao je Raikonen, poslednji vozač koji je doneo Ferariju titulu, 2007. godine.

On će u naredne dve godine voziti za Zauber, u ekipi u kojoj je počeo karijeru. Upitan da li je srećan što će preći u manju ekipu, on je odgovorio pitanjem: "Zašto da ne". "Zato što želim da idem. Zašto to komplikujete", rekao je Raikonen.

On će sledeće sezone kao 39-godišnjak biti najstariji vozač u šampionatu, a upitan da li i idalje ima strast za trkanjem, uprkos godinama, on je kamenim licem odgovorio: "Ne, nemam". Raikonena su iz Ferarija pre dve nedelje obavestili o odluci, a on je zatim kontaktirao ljude iz Zaubera.

"Poznajem te ljude odavno. Sigurno da je tu velika šansa", rekao je Raikonen i dodao da bi to mogao biti njegov poslednji ugovor.

On je trenutno treći u generalnom plasmanu, iza vodećeg Luisa Hamiltona iz Mercedesa i klupskog kolege Sebastijana Fetela.

"Prestaću da se trkam kada osetim da je vreme za to", naveo je Raikonen.
 

giu

MODERATOR
Učlanjen(a)
01.09.2012
Poruka
13.401
Lewis Hamilton najbrži u uzbudljivim kvalifikacijama za VN Singapura

Izvor: gp1

Lewis Hamilton će startati prvi na utrci za VN Singapura. U Uzbudljivim kvalifikacijama je bio najbrži za 0.319 sekundi ispred drugoplasiranog Maxa Verstappena. U drugom redu startaju kao treći Sebastian Vettel te kao četvrti Valtteri Bottas. Vodeću desetorku zatvaraju Kimi Raikkonen, Sergio Perez, Romain Grosjean, Esteban Ocon te Nico Hulkenberg.

Singapur-kvalifikacije-2018-poredak.jpeg
 

giu

MODERATOR
Učlanjen(a)
01.09.2012
Poruka
13.401
Lewis Hamilton pobjednik VN Singapura!

Izvor: gp1

Pobjednik utrke za VN Singapura je Lewis Hamilton. Iza njega na drugom mjestu je Max Verstappen, a na zadnjoj stepenici postolja je Sebastian Vettel.
U pomalo neuzbudljivoj utrci je kao četvrti završio Valtteri Bottas, iza njega na petom mjestu je Kimi Raikkonen te kao šesti Daniel Ricciardo. Odličnu predstavu je imao i Fernando Alonso koji je završio sedmi te kao poslijednji u istom krugu kao i pobjednik Hamilton. U prvih deset su i osmi Carlos Sainz, deveti Charles Leclerc te deseti Nico Hulkenberg.

Singapur-utrka-2018.jpeg
 

giu

MODERATOR
Učlanjen(a)
01.09.2012
Poruka
13.401
Đovinaci uz Raikonena u Zauberu

Izvor: Sportklub

Italijanski vozač Antonio Đovinaci će od sledeće sezone biti deo tima Zaubera u šampionatu Formule 1. Njegov klupski kolega će biti slavni Finac Kimi Raikonen, koji na kraju ove sezone napušta Ferari i dolazi u švajcarsku ekipu.
Zauber se dvoumio da li će drugi vozač u narednoj sezoni biti Đovinaci ili Markus Erikson, ali se odlučio sa 24-godišnjeg Italijana.

"Ovo je ostvarenje sna, veliko je zadovoljstvo voziti za ovaj tim", rekao je Đovinaci, koji je u Formuli 1 već vozio dve trke za ovu ekipu.

Italijan je u timu Zaubera bio zamena za povređenog Paskala Verlena, dok je u najbržem cirkusu na svetu bio i test vozač za Ferari i Has.

Markus Erikson neće napustiti Zauber, već će ostati angažovan kao treći vozač i ambasador brenda.
 
Natrag
Top