FC Barcelona ~ Katalonci

Da li ce FK Barselona ponovo osvojiti ligu sampiona? Sta vi mislite?

  • Da, hoce

    Votes: 75 61,0%
  • Ne, nece

    Votes: 24 19,5%
  • Ne verujem

    Votes: 9 7,3%
  • Mozda

    Votes: 15 12,2%

  • Total voters
    123
Član
Učlanjen(a)
05.09.2009
Poruka
7.315
Bolje da to nisi rekao, Crysis će te uništiti posle revanša a o Angie da ne pričam :D

A ako Barsa prođe i bude imala uspešniju sezonu, jel to znači da Murinjo nije opravdao svoju ulogu :dntknw:
 
Član
Učlanjen(a)
15.05.2010
Poruka
773
ne brini,neće :).znam zašto sam to rekao upravo sa tvojim pitanjem ima veze...mislim da je itekako opravdao svoju ulogu iz više razloga.sa ovakvom barselonom koja realno igra odlično ni jedan trener ne bi bio konkurentan to tvrdim on je uzeo kup,u prvenstvu je po meni mogao bolje(manja bodovna razlika).u lš polufinale koje još nije gotovo tako da sezona nije bila toliko loša ako se uzme u obzir da je došao ove godine u real a ovaj barsin sastav igra zajedno 3-4 god i sigurno su uigraniji.ako ostane sledeće sezone u realu mislim da će to biti neko merilo njegovog rada u madridu i rezultati koje ostvari s njima.ipak je on čovek od krvi i mesa i verovatno nema čarobni štapić da okrene sve za jednu god ali po meni se vidi napredak u rezultatima reala u odnosu na prošle godine(možda je to moje subjektivno mišljenje)
 
Učlanjen(a)
22.08.2009
Poruka
4.109
Argentiski čarobnjak






Lionel Messi ima moć

Autor: Ines Veseli


2009-12-16_PARTIDO_063.JPG



Kada spomenemo ime Lionel Messi, odmah se upravo to ime počinje upoređivati sa najvećim fudbalskim velikanima i ikonama iz prošlosti, kao što su to bili Pele, Maradona ili Cruyff. Prije je to bilo više iz nekih šala, ali svakim danom smo svjedoci da će Argentinac u katalonskom klubu, postati ako ne najveći, onda sigurno jedan od onih čije će ime stajati rame uz rame sa već spomenutim velikanima.

Vjerovatno će ovo biti jedan od mnogobrojnih članaka i tekstova koji govori o argentinskom čarobnjaku, miljeniku Katalonaca, koji od malih nogu brani boje samo jednog, i za njega jedinog kluba, FC Barcelone, ali koliko god riječi upotrijebili da opišemo Lionela Andresa Messija, nikada neće biti dovoljno. Upravo zbog toga, nikome nije teško govoriti o njemu, zbog već bogate karijere ( iako ima tek 23 godine ) kao i bogate budućnosti koja je pred njim. Moramo biti sretni što imamo mogućnost i sreću da živimo u njegovom vremenu, kada svaki dan imamo priliku uživati u njegovim majstorskim potezima, a kasnije pričati narednim generacijama o ovom 'čudu'.
Da se radi o čudu, pokazao je to opet po ko zna koji put u posljednjem odigranom El Clasicu, kada je protivnička momčad Josea Mourinha prikazala sve, osim igranja onoga zbog čega postoji veliki El Clasico, a to je fudbal. Kako je Guardiola već naglasio :“ Ako nije bilo nogometa u ovoj utakmici, nije do nas.“, time rekavši kako je svrha postojanja njegovih igrača, igranje fudbala, i ništa više. S druge strane, to isto se ne može reći za igrače Josea Mourinha, koji pod njegovom palicom rade ono što on od njih zahtijeva.. nažalost, najmanje je fudbala u tome. Kada je Lionel Messi postigao svoj drugi i time posljednji pogodak na toj utakmici, Realova odbrana je bila bespomoćna, njegovo kretanje i prolaz kroz 7 protivničkih igrača je izgledalo i više nego nevjerovatno.

Desilo se to u 87. minuti utakmice, kada je Sergio Busquets smirio loptu i ostavio je za Messija, koji je iskoristio svoju brzinu i vještinu kontrolisanja loptom te 'pokupio' loptu, koja kao da se zalijepila za njegove noge i prošao kroz Realovu odbranu, i postigao sjajan gol. Marcelo je poslije Messijevog prodora podigao ruke kao znak nemoći i time dao poruku da ne zna šta je sve Barcelonin igrač u mogućnosti da uradi.

Potrčao je ravno prema naprijed, a sve do šesnaesterca su ga pokušali zaustaviti prvo Raul Albiol. Nakon njegovog neupsjelog pokušaja zaustavljanja Messija, protrčao je i kraj Marcela, a nakon toga je Sergio Ramos došao na red. On je pokušao izblokirati Leov šut prema Casillasu, ali ni to nije bilo uspješno. Messijeva lakoća igranja je tako završena golom, ukupno njegovim i Barcinim drugim u toj utakmici. Za njega je to sigurno svakodnevan događaj, ali cijela planeta je ostala zadivljena njegovom lakoćom savršenstva, onim što on naziva 'dječija igra'.

Prava mjera Messijeve brilijantnosti, nije bila samo njegov prodor kroz cijelu odbranu Reala, nego i način na koji je uspio zbuniti sve protivničke igrače oko sebe, fizički i psihološki. Na ponovljenim snimcima se na njhovim licima može primijetiti pored zbunjenosti, i neka vrsta poštovanja, prije strahopoštovanja prema Barcinom velikanu. Pošto je Pepe prije toga već bio isključen, nijedan igrač Reala nije skupio hrabrosti da rizikuje i sruši Messija, onako kako to upravo Pepe najbolje zna. Nisu željeli rizikovati da ostanu sa samo 9 igrača na terenu i 0-1 u rezultatskom minusu. Također postoji i priznanje od većine igrača, kako je Messija nemoguće zaustaviti u prodorima poput ovih – onda kada su čak i najljući rivali prisiljeni součiti se sa svojom smrtnosću.

Bez tog njegovog nevjerovatnog poteza, Real bi na Nou Camp u uzvratnu utakmicu došao sa mnogo većim šansama, i mogućnostima za prolazak u finale koje se igra na Wembleyu 28. marta. No, Barca ipak ima i Messija, koji je u mnogo tome pomogao ekipi da dođe do pobjede na Bernabeu, te čiji su golovi na Nou Campu, u većini slučajeva neizbježni.

Prije tog El Clasica, Pep Guardiola je na press konferenciji dao do znanja svima, pa i Mourinhu da ne želi voditi 'medijski rat', nego da snage želi odmjeriti samo na terenu, i tada je Mourinha nazvao „šefom“ u španskoj prijestolnici. Dan nakon utakmice, španske novine poput El Mundo Deportivo i Sport , Messija su na svojim naslovnim strana Messija opisali na taj način, a Barcelonina oficijelna stranica je napisala: “Messi je krvavi šef.”

Ogroman talenat, koji posjeduje najbolji fudbaler na svijetu je neosporiv, u utakmici protiv Reala bio je na neki način spas i svijetla tačka, zbog toga što su upravo taj El Clasico mnogi opisali kao sat glume i politike, sa obje strane. Zbog svega ovoga, treba se vratiti u sport koji se igrao prije 100 godina, tačnije fudbal koji ima veliku historiju..onda kada su igrači pokušavali igrati što ljepše, dati sve od sebe za svoj tim, a sve to bilo je iznad raznih spletki i planova trenera. Moramo priznati, da je Barcelona najsličnija tome, oni igraju fudbal, i igraju samo za čast svog kluba i svojih navijača. To je ono što je najbitnije, katalonskom ponosu.

Svjedoci smo da živimo u vremenu kada možemo uživati u nevjerovatnim potezima ovog mladog ali već iskusnog igrača Barcelone. Divljenje Messiju postalo je univerzalno ( čak i u odbrani Madrida ), a spomenuti njegovog ime uz Pelea, Cruyffa ili Maradonu postalo je više obaveza, nego primamljivost. Ove sezone postigao je za sada 52 gola u 50 utakmica koje je odigrao za svoj klub. Svojim 50. pogotkom iz prošle sedmice, oborio je španski rekord koji je držao Ferenc Puskas od postignutih 49 u sezoni 1959-60. Još jedan podatak koji će vjerovatno fascinirati, ne samo ljubitelje Barcelone i Messija, nego sve ljubitelje dobrog fudbala, jeste i to da se Leo približava obaranju rekorda Césara Rodrígueza, koji je za Barcelonu postigao 235 golova. Messi ih za sada, sa svoje 23 godine ima 179.

Svi nogometni stručnjaci su također očarani Barceloninim čarobnjakom. Među njima je i trener engleskog Arsenala, Arsen Wenger koji je više puta rekao kako se Messi već sada može porediti sa Peleom ili Maradonom : “Nisam video sve fudbalere na svijetu, ali za mene on posjeduje sve najbitnije mentalne osobine – poniznost, želju za igranjem, sreća kojom pomaže timu.. uvijek ima ogromnu želju, a isto tako nikada nećete vidjeti njegovu drsku reakciju na sve udarce koje dobije na terenu.”

Jedna od njegovih nedavnih izjava bila je i:” Kada pogledate brojeve, jednostavno se morate pokloniti i reći da su fantastični. Kada momak u modernom fudbalu postigne 52 gola, a u isto vrijeme ima 25 asistencija.. a kada pogledate kako je danas teško postići gol, moramo svi priznati da je ono što ovaj momak danas radi izuzetno.”

S druge strane, neki će reći da se treba poštovati ona stara tradicija, koja kaže kako igrač treba osvojiti Svjetsko prvenstvo sa svojom reprezentacijom da bi dostigao svoj vrhunac i postao najbolji ikad. Međutim, to pravilo blijedi iz godine u godinu, ali ne samo zato što je FIFA umanjila značaj onih prvenstava koja su osvojili Pele ili Maradona, u odnosu na ono što će se igrati u Qataru.

Nema sumnje da će Messi ako se sada ne može porediti sa najboljim igračima ikad, da će se to desiti u budućnosti, jer Maradona i Pele su u svojoj karijeri odigrali 21 sezonu, a Cruyff 20, a pred Messijem stoji još niz uspješnih sezona, jer tek ima 23 godine, bitno je da ga kao i dosada posluži zdravlje. Također se može reći kako Messi svake sezone igra ‘mini Svjetsko prvenstvo” jer igra u Ligi prvaka kao i La Ligi u kojima se također takmiče klubovi sa vrhunskim igračima, iz raznih zemalja svijeta.

Imao je već dvije prilike da u svoj bogati CV upiše i titulu svjetskog prvaka sa svojom reprezentacijom Argentinom, ali nije uspio. Podsjetimo se da već ima osvojene 4 titule prvaka Španije, 2 titule Lige prvaka kao i 2 nagrade za najboljeg igrača godine.

Drugi gol koji je Messi postigao protiv Reala u posljednjem El Clasicu, Thierrya Henrya je podsjetilo na njegove dan provedene u Barceloni, igrajući zajedno sa Messijem i ostalim čarobnjacima koji igraju za Blaugranu, te je zbog toga prokomentarisao Leovu nevjerovatnu igru:” Kao i svaki veliki igrač, on je borac i ne zna gubiti. Kada bismo na treninzima igrali međusobno, kad bi njegov tim gubio, samo bi uzeo loptu, prodriblao svakog igrača i jednostavno postigao gol, i opet sve ispočetka.”

On je igrač koji svaki put može izabrati da li će promijeniti nešto u igri svoje ekipe, ili jednostavno ‘ubiti’ protivnika, znajući da su njegove noge potkovane talentom koji mu bez sumnje omogućava da odigra sve moguće poteze – uzrokovati bilo kakvu štetu, u bilo kojem trenutku- on igra fudbal za sve ljude koji nemaju sposobnsti kakve ima on, igra za one koji nisu u mogućnosti da uživaju u onome što on najbolje radi. Onog trenutka kada je preuzeo loptu koju je zaustavio Busquets, i kada je došla do njegovih brzih nogu, značilo je nemoć za odbranu protivničke ekipe. Izgledalo je kao da je to uradio jer mu je bilo dosta svih ružnih detalja koje je gledao u prethodnom dijelu utakmice, ili možda mu je čak bilo dosta Real Madrida? Kako god, pokazao je, po ko zna koji put da ima moć. Veliku moć, ali ne poput nekih u govoru, nego u nogama, što je kada je u pitanju fudbal ipak najbitnije.
 
Član
Učlanjen(a)
22.12.2009
Poruka
448
ko o cemu,baba o ustipcima,poz sine...radujte se kupu kralja...
 
Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
15.05.2010
Poruka
773
pa naravno...poništen čist gol treba se napomenuti to.a u kupu kralja je bilo šišanje,ali za sve pare ;)
 
Član
Učlanjen(a)
22.12.2009
Poruka
448

secas se ovoga? nije bilo tako davno...
 
Poslednja izmena od urednika:
Natrag
Top