FC Barcelona ~ Katalonci

Da li ce FK Barselona ponovo osvojiti ligu sampiona? Sta vi mislite?

  • Da, hoce

    Votes: 75 61,0%
  • Ne, nece

    Votes: 24 19,5%
  • Ne verujem

    Votes: 9 7,3%
  • Mozda

    Votes: 15 12,2%

  • Total voters
    123
Učlanjen(a)
22.08.2009
Poruka
4.109
Affelay na pragu transfera u Barcelonu



Nizozemski nogometni reprezentativac u redovima PSV-a Ibrahim Affelay (24) trebao bi, prema pisanju Voetbal Internacionala, u zimskom prijelaznom roku zamijeniti svoj aktualni klub s Barcelonom...



Navodno su u tijeku pregovori između Barceloninog dopredsjednika Josepa Marije Bartomeua te tehničkog odnosno generalnog direktora PSV-a, Marcela Brandsa i Tinyja Sandersa, te bi transfer i službeno trebao biti realiziran na zimu.

U PSV-u su voljni prodati Affelaya čim prije kako bi na njemu nešto i zaradili budući da mu ugovor istječe na kraju sezone, dok se kao visina odštete spominje brojka od tri milijuna eura.

Ukoliko zaista do realizacije posla i dođe, tako će se nastaviti dugogodišnja tradicija prema kojoj katalonski gigant u svoje redove dovodi nizozemske igrače. Jedan od pionira bio je Johan Cruyff koji je 1973. stigao iz Ajaxa.

Također bi to moglo značiti da su u redovima Barcelone odustali od ideje dovođenja Luke Modrića iz Tottenhama koja se neko vrijeme provlačila kroz španjolske medije, budući Affelay igra također u veznom redu kao i hrvatski reprezentativac.




Messi večeras obara novi rekord?




Znamo da Leo zabija s lakoćom, a večeras se suočava s novim izazovom u karijeri. Postigne li bar jedan pogotak protiv Villareala biti će mu to 7 utakmica uzastopno da se upisao u strijelce. U posljednjih 6 utakmica, ovaj argentinski genijalac je postigao 9 golova, 2 Kopenhagenu, Zaragozi i Sevilli te po jedan na gostovanju u Kopenhagenu i u Madridu (protiv Getafea) kao i pogotak u Kup utakmci protiv Ceute na Camp Nou.

Ove sezone je postigao ukupno 17 golova čime je već prestigao učinak sezone 2006-07, a ako nastavi ovako prestići će brojku od 50 golova (prošle sezone zabio je 47). Gledajući samo 2010 godinu, upisao je 64 nastupa za Barcu i isto toliko pogodaka što mu donosi izvanredan prosjek od jednog gola po utakmici.
Nije ovo Messiju prvi put da zabija golove na uzastopnim utakmicama. U šest utakmica zaredom zabijao je 2007-08 kada je ekipu vodio Frank Rijkaard, a prošle sezone zabilježio je golove u 5 uzastopnih utakmica (Malagi 1 gol, Almeriji 2, Valenciji 3, Stuttgartu 2 i gol Zaragozi).

Odličan je Messi bio i protiv Villareala prošle sezone kada je na El Madrigalu, u jednoj od najvažnijih utakmica sezone, otvorio i zatvorio Barcin festival golova u pobijedi od 1:4.

Messi je dosad sa svoje 23 godine oborio veliki broj rekorda (nedavno postao najbolji Barcin strijelac u Euro kupovima), a ne sumnjamo da će i večeras postići bar jedan pogodak i doći do tog sjajnog postignuća da je zabijao u 7 utakmica zaredom.














Iniestina posveta Jarqueu na Espanyolovu stadionu



"Dani Jarque, zauvijek ćeš biti s nama!", poruka je koju je na svojoj podmajici svijetu pokazao Andres Iniesta nakon što je zabio gol odluke Nizozemcima u finalu Svjetskog prvenstva...

Vezni nogometaš Barcelone i španjolske reprezentacije time se još jednom oprostio od velikog prijatelja kojeg je izgubio na Espanyolovim pripremama uoči sezone 2009/2010. Nesretni je nogometaš pretrpio srčani udar u vlastitoj hotelskoj sobi umrijevši na licu mjesta od njegovih posljedica.

U petak je Iniesta svoju vrijednu memorabiliju predao vodstvu Espanyola na maloj svečanosti u krugu novosagrađenog stadiona Cornella-El Prat. Podmajica će se kao izložbeni primjerak naći u trofejnoj sobi.

- Teško mi je držati kontrolu nad emocijama u ovakvim trenucima. Nisam namjeravao ikome pokloniti tu majicu, ali sam onda shvatio da će ovaj stadion biti najbolje mjesto za nju – rekao je 26-godišnji veznjak Barcelone u dirljivom govoru.

Predsjednik Espanyola Dani Sanchez Libre na to mu je kazao:

- Znao sam da si poseban, ali ovo što si danas učinio nevjerojatno je posebno.



 
Poslednja izmena:
Učlanjen(a)
22.08.2009
Poruka
4.109
Messi potopio Žutu podmornicu!





Barcelona je privremeno preuzela vrh ljestvice španske lige nakon zaslužene pobjede nad Villarealom rezultatom 3:1. Zvijezda večeri je bio Lionel Messi sa dva lijepa gola, a u listu strijelaca se upisao i David Villa.
Utakmica između Barcelone i Villareala je zadnjih godina postala prava poslastica u Primeri. Niti jedna momčad nije odnjela više bodova s Camp Nou-a od Villareala, a da nisu slučajno na trećem mjestu u ligi pokazala je i večerašnja utakmica. Juan Carlos Garrido je hrabro postavio igru svoje momčadi sa napadačkim redom koji je zajedno postigao 14 pogodaka ove sezone (Nilmar-Rossi). No nisu mogli protiv rastrčane, kombinatorne i efikasne Barce koja je u ovu utakmicu ušla sa 4 pobjede u nizu u ovom natjecanju.
Prvi gol djelo je Davida Ville iz 22. minute koji se sjajno snašao nakon dodavanja Inieste i majstorski je gurnuo loptu pored nemočnog Diega Lopeza.
Nedugo zatim, u centru pažnje našao se sudac Delgado Ferreiro. Lionel Messi je izbjegao ofsajd zamku, našao se sam pred vratarom gostujuće ekipe te dodao Pedru koji zabija na čist gol, ali sudac ga poništava zbog navodnog ofsajda prilikom dodavanju lopte ka Messiju. Očito je da ofsajda nije bilo. Samo minutu poslije, na semaforu je pisalo 1:1. Strijelac gola za Villareal je bio Nilmar.
Barca se morala smiriti i u potpunosti fokusirati na postizanje novog pogotka. Poluvrijeme je završilo rezultatom 1:1. U nastavku slična slika – Barca dominira, a Villareal pokušava zaprijetiti iz kontre. Minuta je 56. kada Messi brzo izvodi jedan slobodan udarac sa preko 30 metara, odigrava dva dupla pasa sa Pedrom te izbija sam pred Lopeza i majstorski ga prebacuje desnom nogom za zasluženo vodstvo Barce. To je bio njegov 9. pogodak ove sezone u Primeri i 7. uzastopna utakmica u kojoj se bar jednom upisao strijelce.
Messi još nije rekao svoju zadnju riječ. Xavi proigrava agilnog Pedra desno čiji je centaršut malo okrznio Capdevillu, te došao do Messija koji ponovno u svom stilu podmeće nogu i vara protivničkog vratara. Gol je posvetio svom velikom prijatelju Gabrielu Militu koji nije bio u mogućnosti da nastupi na ovoj utakmici zbog ozljede koju je zadobio u kup susretu sa Ceutom.
Barca je zasluženo pobijedila te joj ostaje vidjeti hoće li ostati na prvom mjestu nakon kompletiranog kola. To ovisi o sutrašnjem duelu Real Madrida sa Sporting Gijonom u Gijonu.
 
Učlanjen(a)
22.08.2009
Poruka
4.109
Dani Alves u siječnju napušta Barcelonu?



Nakon što nije uspio usuglasiti uvjete produljenja ugovora s klubom, Barceloninom braniču Daniju Alvesu rečeno je da može napustiti Camp Nou, pišu španjolski mediji...



Tako AS piše da će ga Barcelona već u siječnju pokušati unovčiti nakon što je propao dogovor oko visine njegovih primanja. Jasno, nogometni reprezentativac Brazila smatra da vrijedi više od onoga što se "nalazi" na stolu.

"Alarm" se, nastavlja se u tekstu, već upalio u Manchester Cityju, bogatom engleskom Premierligašu koji ga želi dovesti. Imuni nisu niti u Chelseaju.

Alves je ugovorno vezan za Barcelonu do 2012. godine, a u potpisanom dokumentu piše i da je klub koji ga prijevremeno želi dovesti dužan Kataloncima platiti odštetu od 90 milijuna eura.
 
Učlanjen(a)
22.08.2009
Poruka
4.109
Noć kada je Madrid aplaudirao Barceloni!






Danas se navršava pet godina od nezaboravnog 151. El Clasica odigranog na Bernabeu. Te noći, kako kaže jedan komentator, na terenu je bio jedan vrhunski fudbalski tim. Bila je to noć magije, čarolije, ponosa. Noć kada su Madriđani aplaudirali Barceloni.
Bio je petak. Sat Fernanda Guila pokazivao je 18. dan mjeseca novembar. Nestrpljivo je čekao kraj radnog vremena kako bi se pridružio prijateljima u lokalnoj kafani „Sol“. Sutra putuju za Madrid. To će biti 36. put kako četiri prijatelja zajedno idu ka unutrašnjosti Iberijskog poluotoka. Do tada, sjećaju se, preživjeli su mnogo lijepih, ali i tužnih trenutaka. Ovaj put, za razliku od proteklog El Clasica kada su išli autom, putovat će vozom. Zagazili su u šestu deceniju života, tako da nije baš ugodno voziti tolike kilometre.
Prije nego su stigli u glavni grad, u vozu su imali priliku „uputiti“ mlađe navijače Blaugrane u historijat utakmice svih utakmica. Prepričavali su dogodovštine sa Bernabea, govorili o nezaboravnom golu Maradone od prije 22 godine, o sukobima sa navijačima Madrida, o suzama radosnicama i razbijenim nosovima. Djeca su ih pomno slušala.
Nisu mogli ni sanjati kako će baš tog dana biti svjedoci, pravno rečeno, nogometnog presedana. I kada bi, ponekad, izmislili neku priču kako bi zagrijali katalonsku krv svojih unuka, ta
barca_real.jpg
priča nije bila ni blizu ovoj koju će pričati u narednih nekoliko godina. Bez da izmišljaju ijednu jedniu riječ.
Odbrana bez odgovora
Kada su ušli na stadion, imali su šta da vide. Aplaudirajući svojim igračima, 80 hiljada navijača u bijelom dočekalo je Casillasa, Beckhama , Zidana, Ronalda... Fernando i njegova ekipa oko vrata su nosili šalove Barce, ispod su imali dresove Larssona, Deca i Ronaldinha. Dresovi su pokrivali vene kojima je tekla crvenoplava krv, toplija nego ikad, brže nego ikad...
Ituralde Gonzales označio je početak 151. El Clasica. Počela je borba za Madrid, sudar Florentinovih Galacticosa i Rijaardovih romantičara. Barcin trio u napadu činili su Messi, Eto'o i Ronaldinho. Sredinu terena držali su Xavi, Deco i Edmilson, ispred Valdesa stajali su Oleguer, Puyol, Marquez i Gio van Bronckhorst.
Sve do 15. minute, Madriđani su imali razloga za zadovoljstvo. Poslije toga, ostali su bez riječi. Neki su uspjeli izustiti poneku psovku ili samo zviždati. Eto'o je zabio prvi gol. Uslijedilo je 75 najljepših minuta koju jedan navijač Barcelone može proživjeti. Fernando, Xavier, Sergi i Pere skinuli su jakne i pokazali ko su i zbog koga su tu. Rapsodija je počela.
Sergio Ramos, Realovo pojačanje vrijedno 27 miliona eura nije imao odgovor na igru Gaucha. Iskusni Salgado izgledao je poput amatera kada bi uklizivao u noge nogometnog čarobnjaka. Bila je to njegova utakmica, neponovljiva, jedna od onih zbog kojih postoji igra loptom zvana nogomet. I najhladnija srca Madridista širom svijeta polako su se počela topiti.
Aplauz Madridista
Semafor je pokazivao da se igra 59. Minuta. Ronnie je krenuo u napad. Trčao je po lijevoj strani, Ramos je trebao biti prva prepreka ka Ikerovom golu. Trebao je, ali nije bio. Nakon Ramosa, trebao ga je dočekati Ivan Helguera. Trebao, ali nije mogao. Ronnie je već gledao Casillasa u oči. Bernabeu je utihnuo. Bio je to trenutak koji će neki dugo pamtiti, drugi će umirati da ga zaborave.
Lopta je već bila u golu Ikera, po drugi put. Njegov pogled na svoju odbranu govorio je sve: „Vi sebe nazivate odbrambenim igračima?“ – govorio je Casillas u sebi. Nakon 22 godine, navijači Reala morali su ustati i aplaudirati igračima svojih najvećih rivala. A kvartet koji je predvodio 56-godišnji Fernando Guila nikada nije bio sretniji. Osjećali su se kao na Nou Campu. Dobacili bi, tu i tamo, redarima iza gola na katalonskom jeziku poneku ružnu riječ.
Međutim, Ronnie nije stao tu. Ispalio je i drugu strijelu u srca Blancosa. Bila je 79. Minuta. Casillas i co. su poželjeli da utakmica ne traje više. Oni stariji navijači, slabijeg srca, počeli su napuštati stadion. Bojali su se infarkta. A Ronnie je doniosio osmijeh i sreću u milione domova Culesa na svim kontinetima.
- Ovaj dan nikada neću zaboraviti – kazao je Ronnie – samo nekoliko igrača doživi ovaj osjećaj!
Naslov madridske Marce glasio je „19. Novembar 2005. Godine: Dan kada je Barcelona napustila Bernabeu sa aplauzima“. Na naslovnici katalonskog Sporta pisalo
ronnie_beckham.jpg
je „Dugo živjela majka koja te je rodila“. AS je napisao kako je „Ronaldinho se nadnaravno biće“...
Jedan fudbalski tim
Casillas je te noći bio na rubu nervnog sloma. Nerijetko je spominjao imena majki svojh odbrambenih igrača. Međutim, nije navijače Reala boljelo to što je Ronaldinho ponizio sve Florentinove zvijezde, već činjenica da je taj isti Ronaldinho mogao biti njihov igrač i da su mogli proći bez ovoga. Samo da Florentino nije mislio kako je Ronnie „ružan“ da bi bio igrač Madrida. Beckham je, ipak, ljepši!
Jedan od komentatora je te noći kazao: „Dragi gledatelji i gledateljice, večeras ste gledali jedan vrhunski fudbalski tim. Također ste gledali i Real Madrid“.
Ekipa koja je otišla vozom toga dana, avionom se vratila u Barcelonu kako bi, sa svojim sugrađanima mogli uživati u proslavi i poniženju koje su priredili svojim ljutim rivalima. Bilo je to prije 5 godina. Još uvijek svojim unucima pričaju o magičnoj noći čijim su dijelom bili, o svetosti broja „10“, o maestralnom Xaviju, ubojitom Kameruncu.
Na scenu su stupili neki novi klinci, dostojni ljepote, svetosti dresa i broja koji nose. Od tada, prošlo je još mnogo El Clasica i nezadovoljnih navijača Reala. Iako je otišao iz Barcelone, Ronnie je još uvijek igrač Barce u srcima navijača Blagurane, pa tako i u srcu potpisnika ovog teksta. Legenda o broju „10“ je nastavila živjeti, učenik je dostojno zamijenio svog učitelja...



Jasmin Hadžiahmetović
Fan Club FC Barcelona BiH​
 
Učlanjen(a)
22.08.2009
Poruka
4.109
Barca rastavila Almeriu na proste faktore!





Barcelona je rezultatom 8:0 slavila u Almeriji kod istoimenog domaćina, te poslala jasnu poruku Joseu Mourinhu i njegovim izabranicima, devet dana prije velikog El Clasica. Katalonci su na vodeći gol čekali 17 minuta. Lionel Messi odigrao je dupli pas sa Davidom Villom, te preciznim udarcem sa nekih 18 metara lotpu smjestio u donji lijevi ugao gola nemoćnog Diega Alvesa, navodi SportSport.

Diego Alves, golman Almerije, nije ni sanjao što će ga tek dočekati nakon toga. Dva minuta nakon gola Messija, Iniesta je pokušao ubaciti sa lijeve strane, jedan domaći igrač loptu vratio do španskog reprezentativca, a ovaj iskosa s lijeve strane pogađa za 0:2.

Uslijedila je pauza od osam minuta, a onda je autogol Acasietea, već tada riješio sve dileme oko pobjednika. No, Guardiolini momci nisu posustajali. Do kraja prvog dijela još dva puta su zabijali.

Fontas je u 35. minuti poslao dugu loptu iz Barcelonine odbrane, Pedro pobjegao dvojici svojih čuvara, te loptu plasirao pored Alvesa za 0:4. Nedugo nakon toga, Messi postiže svoj drugi gol na utakmici. Pedro je loptu dodao do Messija, udarac Argentinca najprije brani Alves, ali iz drugog pokušaja nije imao šanse.

Rezultatom 0:5 otišlo se na odmor, a Katalonci su i u nastavku nastavili tamo gdje su stali. Bojan Krkić u 62. minuti, potom Messi pet minuta kasnije postiže svoj hat-trick, a konačnih 0:8 postavlja rezervista Krkić svojim drugim golom.

Barcelona je trenutno lider španskog prvenstva sa 31 osvojenim bodom, ali i sa utakmicom više od madridskog Reala koji ima dva boda manje.

Je li mogla biti bolja uvertira pred El Clasico i veliki okršaj trenutno vodećih momčadi Primere?

Primera, 12. kolo:
Almeria – Barcelona 0:8 (Messi 17, 37, 67, Iniesta 19, Acasiete 27 – ag, Pedro 35, Bojan 62, 72)






 
Poslednja izmena od urednika:
Član
Učlanjen(a)
31.07.2010
Poruka
2.814
Uživajte u Mesijevoj magiji: 101 gol za 45 minuta

Fudbaler Barselone Leo Mesi je het trikom na utakmici sa Almerijom ovog vikenda probio magičnu granicu od 100 golova u Primeri. Pogledajte svaki od njih!

Pred vama je 45 minuta fudbalske magije u tri doze. Uživajte...




Blicsport.rs
 
Poslednja izmena od urednika:
Učlanjen(a)
22.08.2009
Poruka
4.109
Guardiola nikada nije izgubio protiv Reala


Josep Guardiola, trener Barcelonine nogometne momčadi, ima savršen učinak protiv madridskog Reala. U četiri vođenja "katalonskoga ponosa", "kraljevima" je nanio četiri poraza...



Prilika ze peti nudi se u ponedjeljak u sklopu posljednje utakmice 13. Primerinog kola.

U susretima "el clasica" Guardiolina je momčad primila samo dva pogotka, a oba u najboljem trenutku, visokoj 6-2 pobjedi ostvarenoj prošle sezone i to u Madridu.

Guardioline utakmice protiv Real Madrida:

13. prosinca 2008. (2-0, doma): Premijerni "el clasico". Pobjeda je ostvarena u kasnoj fazi susreta golovima Eto'o i Messija.

2. svibnja 2009. (6-2, vani): Susret igran na Santiago Bernabeu jedan je od najuspješnijih za Barcelonu u španjolskom derbiju. Strijelci su bili Henry (2), Messi (2), Puyol i Pique.

29. studenoga 2009. (1-0, doma): Posljednjih pola sata utakmice Barcelona je igrala bez Busquetsa i održala prednost stečenu preko Ibrahimovića. Ovom je pobjedom proslavljena 110. obljetnica postojanja kluba.

10. travnja 2009. (2-0, vani): Golovima Messija i Pedra Barcelona se odvojila na ljestvici od Reala s kojim je do tada bila bodovno izjednačena. Pobjeda je značajna i po tome što nikada prije Barcelona nije četiri puta zaredom svladala najljućeg suparnika.
 
Učlanjen(a)
22.08.2009
Poruka
4.109
Osam igrača Barcelone u konkurenciji za "11 idealnih FIFA-e"





Danas je objavljeno kako su Alves, Piqué, Puyol, Iniesta, Mascherano, Xavi, Messi i Villa ušli u užu konkurenciju za nagrade "FIFA World XI". Osam igrača Blaugrane nalaze se u krugu 55 najboljih igrača na svijetu.

Alves, Piqué i Puyol nominirani su u kategoriji "najbolji odbrambeni igrač", Iniesta, Xavi i Mascherano se nalaze u kategoriji "najboljih veznih", dok su Messi i Villa u kategoriji napadača. Cesc Fabregas je također nominiran, kao i Ibrahimović, koji je igrao u Barceloni prošle sezone.

Najboljih jedanaest igrača bit će predstavljeno na FIFA gala večeri koja će se održati u Cirihu 10. janura naredne godine. Tada ćemo saznati i ko je najbolji igrač na svijetu.
 
Učlanjen(a)
22.08.2009
Poruka
4.109
Važno obavještenje navijačima!




Dragi navijači, drage navijačice!

Današnji datum ima veliku simboliku u srcima svih navijača Barcelone. Danas je rođendan našeg kluba, danas slavimo 111 godina postojanja. Zahvaljujući Joanu Gamperu, švicarskom sportisti i kolumnisti, danas uživamo u igrama najboljeg kluba na svijetu.
Danas se igra 13. kolo La Lige. Danas je utakmica El Clasica. Najveći fudbalski derbi u svijetu.
 
Natrag
Top